ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Μακραίνει η λίστα του θανάτου

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Χωρίς τελειωμό είναι η λίστα των θυμάτων των κυρώσεων, που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στο Ιράκ. Ιδιαίτερα τραγική η τελευταία ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Υγείας, η οποία αναφέρεται στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, μόνο μέσα στο μήνα του Μάη.

Συγκεκριμένα, το Μάη πέθαναν, περίπου, 8 χιλιάδες άτομα. Από αυτά, τα 5.562 είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, τα οποία έχασαν τη ζωή τους από διάρροια, αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη τροφής ή δεν έγινε δυνατό να αντιμετωπιστούν εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων. Οι 2.094 ενήλικες πέθαναν από καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση ή καλοήθεις όγκους, και πάλι εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των παιδιών που είχαν χάσει τη ζωή τους, το μήνα Μάη του 1989, δεν ξεπερνούσε τα 247.

Συμπεριλαμβανομένης της νέας τραγικής λίστας, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους, στο Ιράκ, εξαιτίας των κυρώσεων από το 1990 έως σήμερα, ανέρχεται, πλέον, στο 1.309.153. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η UNESCO σημείωνε ότι ο ρυθμός θανάτων στα παιδιά μέχρι 5 ετών, στο Ιράκ, έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ταραχές στη διάρκεια τελετής για τον « UCK »

Μέλη της K-FOR περιπολούν

Associated Press

Μέλη της K-FOR περιπολούν
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μικροεπεισόδια μεταξύ Αλβανών και των Ρώσων στρατιωτών της ΚΦΟΡ σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, κατά την τελετή ανέγερσης ενός αμφιλεγόμενου μνημείου από Κοσσοβάρους Αλβανούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας Ρώσος στρατιώτης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 16.00, τοπική ώρα, στην πόλη Κόσσοβσκα Καμένιτσα, όπου πλήθος δεκάδων Αλβανών θέλησε να τοποθετήσει αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του «ΟΥΤΣΕΚΑ».

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, η αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ είχε δώσει άδεια για την εκδήλωση υπό την προϋπόθεση ότι δε θα γινόταν η παραμικρότερη μνεία στον «ΟΥΤΣΕΚΑ». Οταν το πλήθος αγνόησε τις συστάσεις της αστυνομίας του ΟΗΕ, η ΚΦΟΡ επενέβη για να εμποδίσει το πλήθος, που δεν ξεπερνούσε τα 400 άτομα. Το πλήθος απάντησε λιθοβολώντας τη δύναμη της ΚΦΟΡ, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό Ρώσου στρατιώτη. Τελικώς, τα επεισόδια έλαβαν τέλος με τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών στον αέρα και τη συνδρομή ανδρών της αστυνομίας του ΟΗΕ στο πλευρό της ΚΦΟΡ.

Νέος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων

Καθήκοντα διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην ΚΦΟΡ ανέλαβε χτες ο Ράνταλ Τίεσζεν, δηλώνοντας πως θα καταβάλλει «δίκαιες και σταθερές» προσπάθειες «για τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες της επαρχίας».

Ο Τίεσζεν, που αντικαθιστά τον Ρικάρδο Σάντσες, καλείται και αυτός με τη σειρά του να αντιμετωπίσει την υποβόσκουσα ένταση στα διοικητικά όρια του Κοσσυφοπεδίου με τη Νότια Σερβία, όπου δρα η οργάνωση παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ», «UCPMB», αλλά και τη νέα αναζωπύρωση βίας σε βάρος των Σέρβων και άλλων μειονοτήτων.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ισχυρισμοί στοιχείων για την απόπειρα στον Ντράσκοβιτς

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Τέσσερα άτομα που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχηγού του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης», Βουκ Ντράσκοβιτς, αναμένεται να παρουσιάσουν σύντομα οι αστυνομικές αρχές του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα εφημερίδων του Μαυροβουνίου, και οι τέσσερις ύποπτοι αναμενόταν να οδηγηθούν, το περασμένο 24ωρο, σε ανακριτή στην Ποντγκόριτσα. Ειδικότερα, η εφημερίδα «Βέστι» υποστήριζε χτες πως ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν δύο άτομα που κατοικούν στο Μαυροβούνιο, και θεωρούνται ύποπτα ως συνεργοί στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντράσκοβιτς. Η ίδια εφημερίδα υποστήριξε επιπλέον πως οι αστυνομικές αρχές του Μαυροβουνίου συνεχίζουν τις έρευνες για τη σύλληψη «πολλών ακόμη ατόμων» που συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στην επίθεση.

Νωρίτερα, πάντως, ο υφυπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Βουκ Μπόσκοβιτς, δήλωσε πως η αστυνομία «έχει στην κατοχή της το όπλο του εγκλήματος, κρατεί τα πρόσωπα που το διέπραξαν και αυτούς που τα βοήθησαν»... Ο Μπόσκοβιτς πρόσθεσε μάλιστα ότι συμπληρωματικές πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα «σε εύλογο χρόνο». Οσο για τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, που βρέθηκε προ ημερών στη Βενετία για ένα «σεμινάριο» με θέμα «Ευρώπη και Βαλκάνια», επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες κατά της ομοσπονδιακής και σερβικής ηγεσίας, λέγοντας ότι «δίχως αμφιβολία το καθεστώς του Βελιγραδίου προσπαθεί να καταστρέψει το Μαυροβούνιο, τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και της ενημέρωσης».

ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαψεύδονται τα περί «συμφωνίας» ΗΠΑ - Μιλόσεβιτς...

ΧΑΓΗ.-

Εκπρόσωπος του ειδικού ποινικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία διέψευσε χτες τις «γνωστές πληροφορίες» ορισμένων αμερικανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Κλίντον διερευνά την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας με τον Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να απομακρυνθεί από την εξουσία με αντάλλαγμα ασφαλές καταφύγιο και άσυλο σε τρίτη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Πολ Ρίσλεϊ, δήλωσε πως «το κατηγορητήριο σε βάρος του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας παραμένει σε ισχύ έως ότου παρουσιαστεί στο δικαστήριο της Χάγης για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες και να υποβληθεί σε δίκη». Ο Ρίσλεϊ πρόσθεσε, τέλος, πως «είναι αδύνατο για οποιοδήποτε άτομο, έθνος ή οργανισμό να αλλάζει το κατηγορητήριο δίχως την πλήρη έγκριση του δικαστηρίου», καταλήγοντας: «Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στον Μιλόσεβιτς θα υποστεί ποινές και κυρώσεις που θα επιβάλει η διεθνής κοινότητα».

ΚΑΚ
Συνεδρίαση κορυφής

ΜΟΣΧΑ.-

Στη Μόσχα ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 20 Ιούνη, η συνεδρίαση του Συμβουλίου των πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΚΑΚ, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ δήλωσε ότι βασικός σκοπός της συνεδρίασης είναι η επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων, που θα επιτρέψουν να βελτιωθεί η ευημερία των λαών των χωρών της ΚΑΚ. Πρόσθεσε θα αποτελέσει ένα νέο βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος συνεργασίας των χωρών της ΚΑΚ στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, διότι «οι στόχοι είναι ίδιοι».

Επίσης, στο επίκεντρο της προσοχής της συνεδρίασης ήταν το πρόγραμμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και το ζήτημα της δημιουργίας Αντιτρομοκρατικού Κέντρου. Σύμφωνα με τον Κασιάνοφ, αυτά τα ζητήματα «εξετάστηκαν λεπτομερώς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πρωθυπουργών των χωρών της ΚΑΚ». Αυτές οι θέσεις εγκρίθηκαν και θα συζητηθούν την Τετάρτη, 21 Ιούνη, στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκε και το σχέδιο συμφωνίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων μορφών εξτρεμισμού μέχρι το 2003, που περιέχει μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των οργάνων της τάξης και ασφάλειας των χωρών της ΚΑΚ.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να μην αποσυρθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις από την Αμπχαζία και να μειωθεί η ειρηνευτική στρατιωτική δύναμη στο Τατζικιστάν, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης σ' αυτή τη χώρα.

Τέλος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συναντήσεις με προέδρους χωρών της ΚΑΚ ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου αρχηγών κρατών.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέο αιματοκύλισμα

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Νέες σφοδρές συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στα νησιά Μολούκα είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 150 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων.

Σύμφωνα με τις ινδονησιακές αρχές, επίκεντρο των ταραχών είναι το χωριό Ντούμα του νησιού Χαλμαχέρα (2.600 χλμ βορειοδυτικά της Τζακάρτα). Χριστιανοί κάτοικοι του νησιού Χαλμαχέρα κατήγγειλαν ως υπεύθυνους για το νέο αιματοκύλισμα δεκάδες μουσουλμάνους οπλισμένους με «στρατιωτικού τύπου» όπλα, υποδηλώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως στις σφαγές συμμετείχαν και μέλη της ισλαμικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δύναμη Ιερού Πολέμου». Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως οι χριστιανοί αντεπιτέθηκαν χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όπλα, προσθέτοντας πως γι' αυτό το λόγο από τους τουλάχιστον 150 νεκρούς μόνον οι οκτώ ήταν μουσουλμάνοι. «Ανάμεσα στα θύματα είναι πολλά παιδιά και γυναίκες», δήλωσε στα ξένα πρακτορεία ο προτεστάντης ιερέας Χάντι από την πόλη Τομπέλο, ο οποίος έκανε έκκληση στις ινδονησιακές δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν δραστικά μέτρα για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

ΗΠΑ
Μερική χαλάρωση κυρώσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την άρση ορισμένων οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλλει σε βάρος της ΛΔ Κορέας φαίνεται πως αποφάσισαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Η χαλάρωση ορισμένων εκ των κυρώσεων αφορά τις απευθείας αεροπορικές πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και την ανταλλαγή αγροτικών και άλλων προϊόντων. Εάν επιβεβαιωθεί και στην πράξη η παραπάνω πληροφορία, τότε θεωρείται πως δρομολογείται «για να τονώσει» το νέο κλίμα που επικρατεί στην Κορεατική Χερσόνησο μετά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής στην Πιονγιάνγκ ανάμεσα στους ηγέτες ΛΔ Κορέας και Νότιας Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ