Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ταραχές στη διάρκεια τελετής για τον « UCK »

Μέλη της K-FOR περιπολούν

Associated Press

Μέλη της K-FOR περιπολούν
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μικροεπεισόδια μεταξύ Αλβανών και των Ρώσων στρατιωτών της ΚΦΟΡ σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, κατά την τελετή ανέγερσης ενός αμφιλεγόμενου μνημείου από Κοσσοβάρους Αλβανούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας Ρώσος στρατιώτης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 16.00, τοπική ώρα, στην πόλη Κόσσοβσκα Καμένιτσα, όπου πλήθος δεκάδων Αλβανών θέλησε να τοποθετήσει αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του «ΟΥΤΣΕΚΑ».

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, η αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ είχε δώσει άδεια για την εκδήλωση υπό την προϋπόθεση ότι δε θα γινόταν η παραμικρότερη μνεία στον «ΟΥΤΣΕΚΑ». Οταν το πλήθος αγνόησε τις συστάσεις της αστυνομίας του ΟΗΕ, η ΚΦΟΡ επενέβη για να εμποδίσει το πλήθος, που δεν ξεπερνούσε τα 400 άτομα. Το πλήθος απάντησε λιθοβολώντας τη δύναμη της ΚΦΟΡ, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό Ρώσου στρατιώτη. Τελικώς, τα επεισόδια έλαβαν τέλος με τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών στον αέρα και τη συνδρομή ανδρών της αστυνομίας του ΟΗΕ στο πλευρό της ΚΦΟΡ.

Νέος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων

Καθήκοντα διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην ΚΦΟΡ ανέλαβε χτες ο Ράνταλ Τίεσζεν, δηλώνοντας πως θα καταβάλλει «δίκαιες και σταθερές» προσπάθειες «για τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες της επαρχίας».

Ο Τίεσζεν, που αντικαθιστά τον Ρικάρδο Σάντσες, καλείται και αυτός με τη σειρά του να αντιμετωπίσει την υποβόσκουσα ένταση στα διοικητικά όρια του Κοσσυφοπεδίου με τη Νότια Σερβία, όπου δρα η οργάνωση παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ», «UCPMB», αλλά και τη νέα αναζωπύρωση βίας σε βάρος των Σέρβων και άλλων μειονοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ