Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Τα ροζιασμένα και πληγιασμένα χέρια των παιδιών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτοανακηρυχτεί σε προστάτη όλων των «μειονοτήτων», όλων των «κατατρεγμένων», και δε διστάζουν να σπέρνουν το θάνατο, ανακράζοντας ότι τα ελατήριά τους είναι ανθρωπιστικά. «Παράπλευρες απώλειες» στο όνομα των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»!

Για να γίνουν πιστευτές οι αγαθές προθέσεις των ΗΠΑ, οι ηγέτες τους βγάζουν δακρύβρεχτους λόγους, επικυρώνουν με την υπογραφή τους - από τους πρώτους κιόλας για να δώσουν το καλό παράδειγμα - τη συνθήκη για την απαγόρευση της παιδικής εργασίας και ειδικά για τις βαρύτερες μορφές παιδικής εργασίας. Από την άλλη το αμερικανικό Κογκρέσο αρνείται να χορηγήσει εμπορικά προνόμια σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που δε σέβονται τη συνθήκη. Ωστόσο, η πραγματικότητα ως συνήθως διαψεύδει τις επίσημες κορόνες των Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς η οργάνωση «Human Rights Watch» κατήγγειλε ότι «κι οι ίδιες οι ΗΠΑ δε σέβονται εξίσου τη συνθήκη» και τις κατηγόρησε για παιδική εκμετάλλευση στην έκθεση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, που τιτλοφορείται «Κάμποι δακρύων: η παιδική εκμετάλλευση στη γεωργία των ΗΠΑ».

Συγκεκριμένα η οργάνωση υποστηρίζει στην έκθεσή της ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, κυρίως λατινοαμερικανικής καταγωγής - εξάλλου οι γεωργικές εργασίες είναι πολύ βάναυσες για τα αμερικανικά χέρια! - εργάζονται σε χωράφια στις ΗΠΑ κάτω από «επικίνδυνες και εξουθενωτικές συνθήκες», τονίζοντας ότι πρόκειται για παιδιά ηλικίας 13 και 16 ετών, που εργάζονται κατά μέσον όρο 12 και 14 ώρες την ημέρα στις αγροτικές καλλιέργειες και εκτεθειμένα σε ιδιαιτέρως τοξικά εντομοκτόνα, που προκαλούν πονοκεφάλους, ερεθισμούς στο δέρμα, εμέτους και μακροπρόθεσμα καρκίνους και βλάβες στον εγκέφαλο. Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι τα παιδιά αμείβονται με ποσά κατά πολύ μικρότερα από το κατώτατο ημερομίσθιο - 5,15 δολάρια την ώρα - ενώ είναι αναγκασμένα να κουβαλούν πολύ βαριά και συχνά επικίνδυνα εργαλεία. Ορισμένα από αυτά δεν κερδίζουν περισσότερα από 2 δολάρια την ώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ