ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Ιμπεριαλιστικά «παιχνίδια» στον Καύκασο

Ολο και πιο ρευστή γίνεται η κατάσταση στον Καύκασο, με αιχμή αυτή τη φορά το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της επαρχίας του Αζερμπαϊτζάν, που κατοικείται από Αρμένιους και η οποία έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» της από το 1991.

Οπως ανακοίνωσε στις 3 Οκτώβρη η επίσημη ηλεκτρονική σελίδα του κόμματος της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν «Yeni Musavat», η Ουάσιγκτον στην ουσία επέδωσε τελεσίγραφο στο Αζερμπαϊτζάν πως εάν η χώρα «επιχειρήσει πολεμικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τότε οι ΗΠΑ θα αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του». Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ισχυριζόταν ακόμη πως αυτή η αμερικανική προειδοποίηση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Τίνα Καϊντάνοφ, βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο Αζερμπαϊτζάν, ως απάντηση σε φιλοπόλεμες δηλώσεις που κάνουν συχνά τον τελευταίο καιρό οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη λύση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Μπακού, που με δήλωσή της διαψεύδει το «τελεσίγραφο» και κάνει λόγο για δηλώσεις της Τίνα Καϊντάνοφ που παραποιήθηκαν, αφού η ίδια είχε δηλώσει πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση του ζητήματος».

Να σημειώσουμε πως τον Αύγουστο ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία Πολάντ Μπουλμούλογλι δήλωσε πως εάν το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ δε θα λυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων και εάν η Ρωσία δε βοηθήσει να διακανονίσει τη σύγκρουση, τότε το Μπακού θα αρχίσει «τον εξαναγκασμό στην ειρήνη». Ο Πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Μπάκο Σαακιάν, χαρακτήρισε τη δήλωση του πρέσβη ως μέθοδο της ψυχολογικής πίεσης και προειδοποίησε πως είναι έτοιμος για την απόκρουση μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η πολεμική ρητορική του Μπακού συνδέεται με το ότι σήμερα στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, (που γίνονται με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας) δεν εξετάζεται το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, όπως απαιτεί ο Πρόεδρος της χώρας αυτής, Ιλχάμ Αλίεφ.

Είναι φανερό, πως ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ «αναζωπυρώνεται», ενώ γίνεται όλο και πιο έντονη η εμπλοκή στην περιοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας.


Ι.Π.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες συλλήψεις Κολομβιανών παραστρατιωτικών

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στη σύλληψη ακόμη δέκα παραστρατιωτικών από την Κολομβία στην επαρχία Τάχιρα προχώρησαν χτες οι αρχές της Βενεζουέλας, μετά τη δολοφονία δύο μελών της Εθνοφρουράς τη Δευτέρα.

Η σύλληψη, η δεύτερη του είδους μέσα σε διάστημα λιγότερο από μίας εβδομάδας, σηματοδοτεί τις εξελίξεις στο επικίνδυνο μέτωπο που τείνει να διαμορφωθεί στα σύνορα των δύο χωρών με περιστατικά όπως η σύλληψη τριών ανδρών μελών των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας (DAS) που επιδίδονταν σε κατασκοπία κατά των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων θεσμών της Βενεζουέλας, με κύριο στόχο - όπως τόνισε - να αποσταθεροποιήσουν τη Βενεζουέλα.

Την ίδια στιγμή ήρθε χτες στο φως της δημοσιότητας το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κολομβίας που προβλέπει την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών σε επτά βάσεις στην Κολομβία. Μία συμφωνία όπου οι Αμερικανοί θα χαίρουν πλήρους ασυλίας αλλά και που επιβεβαιώνει ότι ο στόχος είναι η κατασκοπεία των γειτονικών χωρών και η προσπάθεια αποσταθεροποίησης.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων στα Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Αυξημένη ανησυχία επικρατεί στα Βαλκάνια για τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων της «νέας γρίπης», αλλά και εξαιτίας της (σε ορισμένες περιπτώσεις) καθυστέρησης στην έναρξη των εμβολιασμών κατά της νόσου.

Χτες, στη Σερβία, το δεύτερο θύμα της γρίπης των χοίρων έγινε μία 32χρονη, μητέρα δύο παιδιών, που απεβίωσε, απ' το Κρούσεβατς. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα πριν μία βδομάδα και κόλλησε την ασθένεια απ' το μεγαλύτερο γιο της.

Στη Σερβία έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 περίπου 170 άτομα, ενώ καθημερινά προστίθενται περίπου 20 νέα κρούσματα, εξαιτίας της αιφνίδιας επιδείνωσης του καιρού. Μάλιστα, χτες το σερβικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να παρατείνει τις φθινοπωρινές σχολικές διακοπές για τέσσερις ημέρες και έτσι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 12 Νοέμβρη.

Η ραγδαία εξάπλωση της «νέας γρίπης» και η είδηση ότι τα πρώτα εμβόλια κατά της νόσου θα αρχίσουν να έρχονται το Γενάρη, προκαλεί ανησυχία στον πληθυσμό. Στα φαρμακεία δεν υπάρχουν πλέον μάσκες, αντισηπτικά για το πλύσιμο των χεριών και βιταμίνες που προστατεύουν από ιούς.

Στην Τουρκία, τέσσερις άνθρωποι (ένα αγοράκι 5 ετών, δύο γυναίκες 24 και 31 ετών, ένας 55χρονος) πέθαναν απ' τη «νέα γρίπη», με αποτέλεσμα επισήμως τα θύματα της ασθένειας να ανέρχονται πλέον σε 15.

Τέλος, στη Ρουμανία, ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου διαβεβαίωσε το λαό της χώρας του ότι οι υγειονομικές αρχές μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά της «νέας γρίπης» εφόσον οι ασθενείς γνωστοποιήσουν εγκαίρως την κατάσταση της υγείας τους. Στη Ρουμανία έχουν επιβεβαιωθεί 672 κρούσματα της «νέας γρίπης», 97 εκ των οποίων το τελευταίο 24ωρο. Η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να αρχίσει στις 26-27 του μήνα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους του Βελγίου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις προσπάθειες «ανασυγκρότησης» των φορτωτικών μονάδων της κρατικής NMBS-SNCB, κάτι που μπορεί να αποφέρει περίπου 3.000 απολύσεις.

ΡΩΜΗ.-- Είκοσι τρεις πράκτορες της CIA και δύο Ιταλούς μυστικούς πράκτορες καταδίκασε χτες η ιταλική Δικαιοσύνη για την απαγωγή του Αιγύπτιου ιμάμη Αμπού Ομάρ από το Μιλάνο το 2003 και τη μεταγωγή του στην Αίγυπτο όπου και βασανίστηκε. Πρόκειται για την πρώτη ποινική δίκη σχετικά με το παράνομο πρόγραμμα «έκτακτων μεταγωγών» υπόπτων για τρομοκρατία της CIA.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η Τουρκία ανακοινώθηκε χτες ότι αναμένεται το Δεκέμβρη να ολοκληρώσει τις συνομιλίες της με τη ρωσική εταιρεία «Αtomstroiexport», σχετικά με την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα.

BΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σερβικές εφημερίδες ανέφεραν χτες ότι ο Μπράνισλαβ Μιλίνκοβιτς θα είναι ο πρέσβης της Σερβίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το ίδιο 24ωρο, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, Σερτζ Μπραμέρζ, ξεκίνησε επίσκεψη στο Βελιγράδι, διερευνώντας εάν οι σερβικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για τη σύλληψη του ε.α. στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο πρώην υπουργός Παιδείας της Κροατίας και στέλεχος της κυβερνώσας «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης», Ντράγκαν Πριμόρατς, δήλωσε χτες ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 27 Δεκέμβρη.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Δάνειο, ύψους 7,2 εκατ. δολαρίων «για τη βελτίωση του συστήματος υγείας» ενέκρινε χτες το συμβούλιο εκτελεστικών διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Μαυροβούνιο.

ΣΟΥΒΑ.-- Η χούντα των Νησιών Φίτζι του ναύαρχου Φρανκ Μπαϊναμαράμα απέλασε χτες υψηλόβαθμους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς διπλωμάτες απ' την πρωτεύουσα του κρατιδίου, Σούβα, επειδή επέκριναν την κυβέρνηση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Τζενεράλ Μότορς»... δεν πουλάει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Οργή στη Γερμανία και ανακούφιση στη Βρετανία προκάλεσε η απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Τζενεράλ Μότορς» («General Motors» - GM) να διατηρήσει τον τομέα της «Opel -Vauxhall» αντί να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών στην καναδική εταιρεία «Magna», βάζοντας έτσι ένα τέλος σε μια αβεβαιότητα πολλών μηνών.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι λυπάται για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «General Motors» να κρατήσει την «Opel» και ότι «θεωρείται μη αποδεκτή». Επίσης τα γερμανικά συνδικάτα χαρακτήρισαν την απόφαση «απολύτως μη αποδεκτή» και ήδη, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Γερμανία ανέμενε ότι η GM θα κατέβαλε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτήσεις που είχαν χορηγήσει οι γερμανικές κρατικές τράπεζες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν έχει καμία σχέση με την αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» και την απόφαση της να μην πωλήσει τη θυγατρική της «Opel».

  • Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε τελικά το πράσινο φως στα σχέδια της «Walt Disney» να κατασκευάσει ένα από τα θεματικά της πάρκα στη Σαγκάη, ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές και η γνωστή αμερικανική εταιρεία.
  • Την πώληση των αμερικανικών της πετρελαϊκών χαρτοφυλακίων στην κινεζική κρατική εταιρεία CNOOC ανακοίνωσε χτες η νορβηγική ενεργειακή «Statoil», μια κίνηση που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα της Κίνας για την είσοδό της στην αγορά ενέργειας των ΗΠΑ. Η πώληση αφορά περιορισμένο μερίδιο σε 4 άδειες εξερεύνησης που είχε πάρει η «Statoil» το 2007 και το 2008 για θαλάσσια κοιτάσματα στον Κόλπο του Μεξικού.
  • Κατά 2,4% εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το 2010 η τρικλίζουσα οικονομία της Ιρλανδίας, ρυθμός πολύ χειρότερος από τις προηγούμενες προβλέψεις για 1,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
ΠΑΡΑΓΟΥΑΝΟ ΚΚ
Καταγγέλλει προετοιμασία πραξικοπήματος

Τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Παραγουάης με προετοιμασία ενός πιθανού πραξικοπήματος και τον τερματισμό των όποιων θετικών μέτρων έχουν επιτευχθεί από την κυβέρνηση του Φερνάντο Λούγκο, καταγγέλλει το Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα. Ταυτόχρονα, σημειώνοντας ότι στηρίζει τα θετικά βήματα της κυβέρνησης και κριτικάρει τα αρνητικά, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη συνέχιση της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα ως πλήγμα στα λαϊκά συμφέροντα. Επίσης, κατακρίνει την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, την ιδιωτικοποίηση ορισμένων κρατικών επιχειρήσεων. Συγχρόνως, οι κομμουνιστές καταγγέλλουν ότι τόσο στην αστυνομία όσο και στον κρατικό μηχανισμό εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδραστικές δυνάμεις από την περίοδο δικτατοριών (η χώρα μέχρι το 1989 είχε δικτατορία).

Απάντηση σε όλα αυτά το Παραγουανό ΚΚ βλέπει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του λαϊκού κινήματος μέσα από τον Ενωτικό Χώρο - Λαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να διεκδικηθούν ριζοσπαστικές αλλαγές, μια ευρεία αγροτική μεταρρύθμιση και επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο «πράσινος» Γιόσκα

Με τον καινούργιο ρόλο του, του συμβούλου της κοινοπραξίας του αγωγού φυσικού αερίου «Nabucco», των ενεργειακών «γιγάντων» της Γερμανίας και της Αυστρίας «RWE» και «OMV», εμφανίστηκε ο Γιόσκα Φίσερ στη Βουλγαρία. Πρόκειται βεβαίως για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας την περίοδο των ανελέητων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που ισοπέδωσαν τη Γιουγκοσλαβία το 1999. Ο ...φιλειρηνιστής και «πράσινος» Γιόσκα, τώρα έχει πέσει στα γεμάτα στις μπίζνες με την ενέργεια, ένα χώρο που εξυπηρετούσε άλλωστε και όταν βομβάρδισε με τις ...οικολογικές βόμβες «απεμπλουτισμένου ουρανίου» το γιουγκοσλαβικό λαό. Και τότε και τώρα τα συμφέροντα των μονοπωλίων υπηρετούσε.

Τώρα προμοτάρει στη Βουλγαρία τον αγωγό «Nabucco» αμερικανοευρωπαϊκών συμφερόντων με αέριο πιθανότατα από το Αζερμπαϊτζάν, το βόρειο Ιράκ, και το Τουρκμενιστάν περιοχές δηλαδή που έχει πατήσει η ιμπεριαλιστική μπότα και θα περνάει τη Γεωργία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Ετσι είναι, οι ...αξίες δε χάνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ