ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Επιβεβαιώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγές στο όριο του 2%

Ανεπιτυχή προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν ύστερα από δήλωση του υπουργού Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, ότι θα «εξετάσει» την ισχύ ορίου του 2% για τις ομαδικές απολύσεις, έκανε χτες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα.

Ο υπουργός, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι «η πολιτική μας δεν αλλάζει στον τομέα αυτό» και ότι υπάρχουν «λειτουργικά θέματα», που πρέπει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, με διάλογο βεβαίως με τους κοινωνικούς φορείς, αφορά κάποιες οριακές περιπτώσεις».

Αυτές οι περιπτώσεις έχουν να κάνουν, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, με τις επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στον περιορισμό του 2% των απολύσεων ανά μήνα, λόγω του μικρού αριθμού του προσωπικού τους (κάτω από 50 εργαζόμενους). Ωστόσο, αυτή την «ανισότητα» επικαλείται ο ΣΕΒ έτσι ώστε να στηρίξει το «δίκαιο» του αιτήματός του για ανατροπή του ορίου απολύσεων προς τα πάνω.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα και με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θα καθυστερήσει για λίγο τη λήψη αποφάσεων για το θέμα, προφανώς για να το συνδέσει με τα άλλα μέτρα που προτίθεται να πάρει για την προώθηση ακόμη περισσότερο της «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων.

Χτες, εξάλλου, το Συντονιστικό όργανο των σωματείων της Αθήνας στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών κατάγγειλε σε ανακοίνωσή του «κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης - με τις κατευθύνσεις και εντολές του ΣΕΒ - να απελευθερώσει το όριο των απολύσεων».

Ενάντια στην αλλαγή του ορίου για τις απολύσεις έχει τοποθετηθεί και η ΓΣΕΕ.

«ΑΓΕΤ»
Πιέζει για απολύσεις

Η διοίκηση της εταιρίας επιμένει στη μείωση του προσωπικού, αντίθετοι οι εργαζόμενοι

Συνεχίζει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις η νέα εργοδοσία στην «ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ», σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Σε συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων στο Βόλο, οι εκπρόσωποι της αγγλικής εταιρίας «BLUE CIRCLE» δήλωσαν ότι πρόθεσή τους είναι «η μείωση του κόστους παραγωγής για να γίνει η επιχείρηση ανταγωνιστική». Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού με το εκβιαστικό πρόγραμμα των «οικειοθελών αποχωρήσεων», εντατικοποίηση της εργασίας και κατάργηση μιας σειράς άλλων εργατικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, οι εργοδότες αξιώνουν τη συναίνεση των εργαζομένων στ' αντεργατικά τους σχέδια, ζητώντας από το σωματείο τους να καταθέσει άμεσα και γραπτώς τις θέσεις και τις προτάσεις του για το θέμα του προσωπικού.

Η απόφαση της διοίκησης της ΑΓΕΤ να συρρικνώσει το προσωπικό μέσα από το «πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων» έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των 770 εργαζομένων του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στο Βόλο και των 250 συναδέλφων τους στη θυγατρική του ομίλου «ΕΒΙΕΣΚ», που καταγγέλλουν ότι αυτό το πρόγραμμα αποχωρήσεων αποτελεί απλώς ένα πρόγραμμα κανονικών απολύσεων.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιβληθεί και στα δύο εργοστάσια καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας, με την κατάργηση των ρεπό και αδειών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Να σημειωθεί ότι στο Βόλο από το 1992 που η ΑΓΕΤ ξεπουλήθηκε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ στην ιταλική εταιρία «Καλτσεστρούτζι», το προσωπικό της ΑΓΕΤ και τις ΕΒΙΕΣΚ μειώθηκε κατά εκατοντάδες άτομα στα πλαίσια παρόμοιου προγράμματος «οικειοθελών αποχωρήσεων».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κηρύχθηκε παράνομη η απεργία

Παράνομη και καταχρηστική κήρυξε με χτεσινή του απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας την απεργία διαρκείας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, υποστηρίζοντας ότι «η απεργία διαρκείας, που κήρυξε το σωματείο εργαζομένων, διακυβεύει τα συμφέροντα της νεοσύστατης εταιρίας». Το ΔΣ συνεδρίασε αργά χτες το βράδυ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει νέες αποφάσεις. Παράλληλα προκήρυξε γενική συνέλευση των εργαζομένων την ερχόμενη Τετάρτη 28 του Ιούνη.

Συνδικαλιστές του Ναυπηγείου, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, έκαναν λόγο για κυβερνητική παρέμβαση, έτσι ώστε να λήξει η κινητοποίηση και η αντίσταση των εργαζομένων να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Κάτι που απευχότανε η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε ζητούσε επειγόντως εκτονωτικές συναντήσεις με διάφορους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες.

Εξάλλου, είναι γνωστή η προκλητική ανοχή της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΤΒΑ απέναντι στο νέο ιδιοκτήτη εφοπλιστή Στ. Ηλία και στην αθέτηση των δεσμεύσεων από τη συμφωνία πώλησης των Ναυπηγείων, κυρίως για την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με το προηγούμενο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς.

ΟΜΕ-ΟΤΕ
Αρχή με αποκλεισμό της ΕΣΚ

Με τον αποκλεισμό από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ της παράταξης της ΕΣΚ, άρχισε τη δράση του το νέο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο. Στη νέα ΕΕ, συμμετέχουν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αγωνιστική Συνεργασία», ΑΣΕ, οι οποίες επικαλούμενες δήθεν διατάξεις του καταστατικού, προχώρησαν στον αποκλεισμό εκείνης της συνδικαλιστικής δύναμης, που με συνέπεια μάχεται κατά της συναίνεσης και της υποταγής στην κυβερνητική και εργοδοτική πολιτική.

Η άρνηση των υπόλοιπων παρατάξεων για τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου στο ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ -καταγγέλλει η ΕΣΚ- συνιστά ξεκάθαρη πολιτική επιλογή, αφού η επίκληση του καταστατικού γίνεται από αυτούς που έκαναν τέτοιες τροποποιήσεις, ώστε να αποκλείουν τις λεγόμενες «μικρές» παρατάξεις.

Οπως σημειώνει η ΕΣΚ, εντύπωση προκάλεσε η στάση των «αριστερών» δυνάμεων της Αγωνιστικής Συνεργασίας (Συν) και της ΑΣΕ, που απέδειξαν άλλη μια φορά, πως ο τυχοδιωκτισμός τους δεν έχει όρια. Επιβεβαιώνοντας έτσι πως ο πραγματικός στόχος της ευκαιριακής εκλογικής τους συνεργασίας στο συνέδριο της ΟΜΕ ήταν ο αποκλεισμός της ΕΣΚ. Υπενθυμίζεται μόνο, πως κατά τη συγκρότηση προεδρείου στην ΠΕΤ ΟΤΕ - το μεγαλύτερο σωματείο του χώρου - η ΕΣΚ συνεπής στη θέση της για αντιπροσωπευτικά προεδρεία, υποστήριξε και επέβαλε τη συμμετοχή των δύο παρατάξεων, αν και δεν πληρούσαν τους τυπικούς καταστατικούς όρους...

Η ΕΣΚ στην ανακοίνωσή της τονίζει, ότι ο αποκλεισμός της από την ΕΕ, δε θα την εμποδίσει να παλέψει ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ και ν' αντιταχθεί στις επιλογές υποταγής, της νέας πολύχρωμης ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου

Το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) και τον πρόεδρό του Μ. Παράβαλο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Σωματείων Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, καθώς στα πλαίσια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΛΠΕ, απαίτησε την ανατροπή του ωραρίου εργασίας και την άμεση απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ΣΕΛΠΕ, απαιτεί την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος. «Θεωρεί "αναχρονιστικές αντιλήψεις" τα εργατικά δικαιώματα, γιατί παρεμποδίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων», τονίζει το Συντονιστικό και συμπληρώνει: «Ουσιαστικά ο ΣΕΛΠΕ θέλει την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και όλα αυτά στο όνομα της οικονομίας της αγοράς και της ΟΝΕ».

Παράλληλα το Συντονιστικό προειδοποιεί τόσο τον ΣΕΛΠΕ όσο και την κυβέρνηση ότι κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου θα βρει αντίθετους τους εργαζόμενους που θα οργανώσουν αγώνες και κινητοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή, καλεί όλους τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία, ώστε να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους που είναι: «Κατάργηση της απελευθέρωσης του ωραρίου, 35ωρο - 7ωρο - 5θήμερο με αύξηση αποδοχών, κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας», επισημαίνει το Συντονιστικό.

ΙΓΜΕ
Προς νέα συρρίκνωση

Για παραπέρα συρρίκνωση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, με το κλείσιμο των περιφερειακών μονάδων και τη μεταφορά δραστηριοτήτων του σε ιδιώτες, προϊδέασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη συνάντηση που είχε προχτές με το Σωματείο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση διερευνητική και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, ωστόσο υπό τη μορφή ερωτημάτων και «σκέψεων» έθεσε ζήτημα ότι «δεν είναι χρήσιμα, μαθαίνω, τα περιφερειακά τμήματα», ότι θα έβλεπε ένα ΙΓΜΕ κεντρικό όργανο και οι διάφορες δραστηριότητες να λειτουργούν μέσα από εταιρίες ανταγωνιστικά στην αγορά... Ακόμα και στο ζήτημα του ειδικού ταμείου για εφάπαξ, είπε δήθεν χαριτολογώντας «πόσο θα μου κοστίσει να το κλείσω;».

Οι κυβερνητικές αυτές προθέσεις ήρθαν να δώσουν μεγαλύτερη σημασία και επικαιρότητα στη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το σωματείο με θέμα «Το ΙΓΜΕ στον ορίζοντα του 21ου αιώνα - εγγύηση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των φυσικών πόρων και των γεωλογικών πληροφοριών».

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης, κομμάτων, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συνδικάτων. Αναγνωρίστηκε η ιδιαίτερη σημασία του ΙΓΜΕ, όπως και το ότι έχει οδηγηθεί σε κρίση και ότι επιβάλλεται η ενίσχυσή του από το κράτος.

Κατασκηνώσεις Οίκου Ναύτη

Ανοίγουν τον Ιούλη οι παιδικές κατασκηνώσεις του Οίκου Ναύτη στον Αγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης Αττικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οίκος Ναύτη, στις κατασκηνώσεις θα φιλοξενηθούν τα παιδιά των ασφαλισμένων του (εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτεργάτες) που είναι ηλικίας από 7 μέχρι και 14 ετών. Δηλαδή αγόρια και κορίτσια που έχουν γεννηθεί από την 1η Γενάρη 1986 έως και τις 31 Δεκέμβρη 1999.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οίκου Ναύτη, από τις 10 μέχρι 24 Ιούλη οι κατασκηνώσεις θα φιλοξενήσουν παιδιά ηλικίας 7 μέχρι 10 ετών. Από 27 Ιούλη ως 7 Αυγούστου παιδιά ηλικίας 11 ως 14 ετών και από 7 ως 21 Αυγούστου παιδιά 11 ως 14 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται κάθε εργάσιμη μέρα στον Οίκο Ναύτη Πειραιά από τις 9 το πρωί ως τις 12.30 το μεσημέρι προκειμένου τα παιδιά να εγγραφούν και να εξεταστούν υγειονομικώς. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι: βιβλιάριο ασθενείας, βιβλιάριο υγείας του παιδιού, εμβόλιο φυματίωσης ή ΜΑΝΤΟΥΧ που έγινε εντός του 2000 και δύο πρόσφατες φωτογραφίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ