ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Στη διάθεση των ακτοπλόων

Ο υπουργός υποκύπτει στις πιέσεις των εφοπλιστών, αναβάλλοντας συνεχώς  την εφαρμογή απόφασης για το ωράριο εργασίας στα ταχύπλοα

Σε «κουρελόχαρτο» μετέτρεψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής απόφασή του, με την οποία καθορίζει το ωράριο στα ταχύπλοα ακτοπλοϊκά πλοία, κάνοντας πλέον ολοφάνερη την άρνηση της κυβέρνησης να αντιταχθεί στις αξιώσεις των τριών ακτοπλοϊκών μεγαθηρίων που εκμεταλλεύονται τις ακτοπλοϊκές γραμμές!

Υποτίθεται ότι χτες οι λιμενικές αρχές, με εντολή του υπουργού, θα απαγόρευαν τον απόπλου σε όσα ταχύπλοα σκάφη δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 25 Μάη και επιτρέπει μέχρι και την 11ωρη απασχόληση των πληρωμάτων των ταχύπλοων σκαφών. Ομως αντί αυτού, ο υπουργός έσπευσε να δώσει νέα διορία στους εφοπλιστές μέχρι τις 29 Ιούνη! Πρόκειται για την... τρίτη διορία που δίνει ο υπουργός προς τους ακτοπλόους εφοπλιστές από την ημέρα έκδοσης της υπουργικής απόφασης. Η πρώτη είχε δοθεί στις 12 Ιούνη.

Η κωλυσιεργία του υπουργού να εφαρμόσει ακόμα και αυτή τη «μισερή» απόφαση για το ωράριο των πληρωμάτων των ταχύπλοων σκαφών θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των ναυτεργατών, των επιβατών και γενικά της ναυσιπλοΐας, καθώς, όπως είναι γνωστό, τα πληρώματα αυτών των πλοίων βρίσκονται επί ποδός 16 με 18 ώρες ημερησίως!

Το πρόσχημα που προβάλλεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη... νέα διορία προς τους ακτοπλόους εφοπλιστές αγγίζει τα όρια του γελοίου. Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χτες από το ΥΕΝ αναφέρεται: «Μετά τη θετική ανταπόκριση (!) χθες Πέμπτη (σ.σ. προχτές) των ακτοπλοϊκών εταιριών που διαθέτουν ταχύπλοα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία για την προσαρμογή τους στην απόφαση καθορισμού χρόνου απασχόλησης πληρωμάτων ταχυπλόων σκαφών και την υποβολή των αιτήσεών τους για τροποποίηση των δρομολογίων τους, το ΥΕΝ παρέτεινε την ισχύ των εγκεκριμένων θερινών δρομολογίων μέχρι την 29/06/2000»! Η νέα διορία δίνεται κατά το ΥΕΝ: «Ωστε να δοθεί η δυνατότητα επεξεργασίας των νέων προτάσεων των δρομολογίων»! Και... προειδοποιεί: «Μετά την ανωτέρω ημερομηνία τα πλοία αυτά θα δραστηριοποιούνται στα πλαίσια των απαιτήσεων της Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει το χρόνο απασχόλησης των πληρωμάτων ταχύπλοων σκαφών»!

Στο μεταξύ χτες έγινε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση των εκπροσώπων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για χτεσινή ακινητοποίηση των πλοίων και αποδέχτηκε τη νέα διορία που δόθηκε από το ΥΕΝ. Ωστόσο, σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η ΠΝΟ καταγγέλλει τον υπουργό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και την MFD(στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των ταχύπλοων) «για το μερίδιο ευθύνης που έχει ο καθένας τους στη μεθόδευση των συνεχών αναβολών για τη μη εφαρμογή της υπουργικής αποφάσεως και δηλώνει ότι θα βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνηση για κάθοδο σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που επιχειρηθεί και νέα αναβολή της εφαρμογής της».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΟΧΙ στην αύξηση των ορίων
Η ΟΕΚΙΔΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για τα σχέδια αλλαγής στα όρια

Την κυβέρνηση καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) για τη νέα αντεργατική επίθεση που σχεδιάζει με την ανατροπή του ορίου του 2% για τις ομαδικές απολύσεις. Η ΟΕΚΙΔΕ δηλώνει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση θα βρει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους του κλάδου σε αυτά της τα σχέδια.

Ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων στο 2%, το οποίο ορίζεται κάθε χρόνο με σχετική απόφαση, δηλώνοντας ότι θα «εξετάσει» το θέμα. Μια μέρα μετά ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα αλλαγών στα όρια απολύσεων. Να σημειώσουμε ότι η αύξηση του ορίου είναι εδώ και πολύ καιρό βασικό αίτημα των βιομηχάνων, το οποίο όμως η κυβέρνηση απέφευγε να θίξει κάτω από το βάρος των αντιδράσεων των εργαζομένων και των συνδικάτων που αρνούνται οποιαδήποτε αλλαγή.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΕΚΙΔΕ επισημαίνει επίσης: «Η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, σπεύδει να ικανοποιήσει ένα ακόμα αίτημα των βιομηχάνων. Θα δώσει έτσι τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να απολύει ανεξέλεγκτα εργαζόμενους και στη θέση τους να προσλαμβάνει επιδοτούμενους, αυξάνοντας, με αυτό τον τρόπο, τα κέρδη του».

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλουν τους εργοδότες

Την άρνηση της διοίκηση της εργοδοτικής Ενωσης Ηλεκτρολόγων Επισκευαστών - Κατασκευαστών Πλοίων να υπογράψει το κοινό πλαίσιο των θέσεων των σωματείων, των εργοδοτών και όλων των φορέων, για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευών Εγκαταστάσεων Πλοίων.

Συγκεκριμένα, το σωματείο αναφέρει: «έχοντας κοινές θέσεις και στόχους βγαίνει για άλλη μια φορά ένα κοινό συμπέρασμα: "ότι η Ζώνη διαθέτει το καλύτερο και το πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό, αλλά και ικανότατες μικρές και μεσαίες ναυπηγικές και επισκευαστικές μονάδες, οι οποίες μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές με μια άλλη πολιτική στήριξης της Ζώνης». Υπάρχει τεκμηριωμένο κείμενο θέσεων που υπογράφουν 20 φορείς (Νομαρχία, Δήμοι, σωματεία, εργοδοτικές ενώσεις), διεκδικώντας άμεσες και βιώσιμες λύσεις από την κυβέρνηση».

Υπογραμμίζει δε ότι η εγκληματική αδιαφορία και συμπεριφορά που επιδεικνύει η εργοδοτική ένωση οφείλεται στο γεγονός ότι κινείται και λειτουργεί για δικό της όφελος. Καλεί τους εργαζόμενους, με κάθε τρόπο να απομονώσουν και να καταδικάσουν όσους υπονομεύουν τον αγώνα για την επιβίωση και ανάπτυξη της Ζώνης. «Δεν πάει άλλο - καταλήγει, τέλος, το σωματείο - συνεχίζουμε, οργανωνόμαστε για την καθολική και τελική σύγκρουση, με όλους αυτούς που επιλέγουν τη συρρίκνωση και διάλυση της Ζώνης».

Συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση

Συζήτηση με θέμα: «Εξελίξεις στην κοινωνική ασφάλιση - συνταξιοδοτικό - προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», διοργανώνει την Τρίτη 27 Ιούνη στις 6μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βοιωτίας, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βοιωτίας. Στην πρόσκλησή της, η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο, επιχειρούν να ανατρέψουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, στα πλαίσια της μείωσης του εργατικού κόστους και της αύξησης των κερδών της ολιγαρχίας. Η Επιτροπή σημειώνει ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός της εργατικής τάξης με τους μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, για να αποκρούσουν και να ανατρέψουν την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του, στο ασφαλιστικό σύστημα.

Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι!

Την πολιτική βία που συγκλονίζει την Κολομβία, με σχέδια δολοφονίας και απειλές κατά της ζωής συνδικαλιστών και μελών του λαϊκού κινήματος, καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους πέντε συνταξιουχικές οργανώσεις του Πειραιά.

Πρόσφατα, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κολομβίας κατήγγειλαν ένα νέο κύμα γραπτών και τηλεφωνικών απειλών σε βάρος στελεχών τους, από παραστρατιωτικές και παρακρατικές ομάδες. Στην ανακοίνωση των συνταξιουχικών οργανώσεων, επισημαίνεται ακόμη ότι από το 1993 ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών κάλεσε την κυβέρνηση της Κολομβίας να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της ζωής των στελεχών της Πατριωτικής Ενωσης και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας, που μέσα σε διάστημα 10 ετών έχουν χάσει πάνω από 4.000 στελέχη τους.

Οι πέντε οργανώσεις απαιτούν τη διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων και την τιμωρία όσων ενέχονται σε δολοφονίες, απαγωγές, βασανισμούς. Την προστασία της ζωής και της δράσης των συνδικαλιστών και των μελών του λαϊκού και μαζικού κινήματος. Εφαρμογή μέτρων προστασίας των στελεχών της Πατριωτικής Ενωσης και του ΚΚ Κολομβίας.

Την καταγγελία υπογράφουν: Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ - Επικουρικής Ασφάλισης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Εκτελωνιστών, η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών.

Ανιση και μεροληπτική

Για μεροληπτική και άνιση αντιμετώπιση καταγγέλλει την εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καθώς αποσιώπησε τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε προχτές στη Θεσσαλονίκη από το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο και όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις τους για την κοινωνική ασφάλιση. Η μεροληπτική στάση της εφημερίδας - σημειώνει - είναι τόσο ξεδιάντροπη, που, ενώ αποσιώπησε την τοπική συγκέντρωση, είχε στις σελίδες της ρεπορτάζ για την ημερίδα της ιδιωτικής ασφαλιστικής ALLIANZ, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις για την κοινωνική ασφάλιση που προτείνονται από ιδιώτες, βιομήχανους, συμβούλους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Η στάση αυτή - καταλήγει - δεν τιμά την αντικειμενικότητα και την ιστορία της «Μακεδονίας».

Απεργία στα διόδια

Χωρίς διόδια από χτες και μέχρι την Κυριακή, λόγω της τριήμερης απεργίας των μόνιμων υπαλλήλων και των στάσεων εργασίας των 180 συμβασιούχων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας. Κύρια αιτήματά τους, η μη μετατροπή του Ταμείου σε ΑΕ, η χορήγηση διαφόρων επιδομάτων, άμεσα προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και 70 ακόμη, άδικα απολυμένων, συναδέλφων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ