Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Στη διάθεση των ακτοπλόων

Ο υπουργός υποκύπτει στις πιέσεις των εφοπλιστών, αναβάλλοντας συνεχώς  την εφαρμογή απόφασης για το ωράριο εργασίας στα ταχύπλοα

Σε «κουρελόχαρτο» μετέτρεψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής απόφασή του, με την οποία καθορίζει το ωράριο στα ταχύπλοα ακτοπλοϊκά πλοία, κάνοντας πλέον ολοφάνερη την άρνηση της κυβέρνησης να αντιταχθεί στις αξιώσεις των τριών ακτοπλοϊκών μεγαθηρίων που εκμεταλλεύονται τις ακτοπλοϊκές γραμμές!

Υποτίθεται ότι χτες οι λιμενικές αρχές, με εντολή του υπουργού, θα απαγόρευαν τον απόπλου σε όσα ταχύπλοα σκάφη δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 25 Μάη και επιτρέπει μέχρι και την 11ωρη απασχόληση των πληρωμάτων των ταχύπλοων σκαφών. Ομως αντί αυτού, ο υπουργός έσπευσε να δώσει νέα διορία στους εφοπλιστές μέχρι τις 29 Ιούνη! Πρόκειται για την... τρίτη διορία που δίνει ο υπουργός προς τους ακτοπλόους εφοπλιστές από την ημέρα έκδοσης της υπουργικής απόφασης. Η πρώτη είχε δοθεί στις 12 Ιούνη.

Η κωλυσιεργία του υπουργού να εφαρμόσει ακόμα και αυτή τη «μισερή» απόφαση για το ωράριο των πληρωμάτων των ταχύπλοων σκαφών θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των ναυτεργατών, των επιβατών και γενικά της ναυσιπλοΐας, καθώς, όπως είναι γνωστό, τα πληρώματα αυτών των πλοίων βρίσκονται επί ποδός 16 με 18 ώρες ημερησίως!

Το πρόσχημα που προβάλλεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη... νέα διορία προς τους ακτοπλόους εφοπλιστές αγγίζει τα όρια του γελοίου. Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χτες από το ΥΕΝ αναφέρεται: «Μετά τη θετική ανταπόκριση (!) χθες Πέμπτη (σ.σ. προχτές) των ακτοπλοϊκών εταιριών που διαθέτουν ταχύπλοα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία για την προσαρμογή τους στην απόφαση καθορισμού χρόνου απασχόλησης πληρωμάτων ταχυπλόων σκαφών και την υποβολή των αιτήσεών τους για τροποποίηση των δρομολογίων τους, το ΥΕΝ παρέτεινε την ισχύ των εγκεκριμένων θερινών δρομολογίων μέχρι την 29/06/2000»! Η νέα διορία δίνεται κατά το ΥΕΝ: «Ωστε να δοθεί η δυνατότητα επεξεργασίας των νέων προτάσεων των δρομολογίων»! Και... προειδοποιεί: «Μετά την ανωτέρω ημερομηνία τα πλοία αυτά θα δραστηριοποιούνται στα πλαίσια των απαιτήσεων της Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει το χρόνο απασχόλησης των πληρωμάτων ταχύπλοων σκαφών»!

Στο μεταξύ χτες έγινε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση των εκπροσώπων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για χτεσινή ακινητοποίηση των πλοίων και αποδέχτηκε τη νέα διορία που δόθηκε από το ΥΕΝ. Ωστόσο, σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η ΠΝΟ καταγγέλλει τον υπουργό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και την MFD(στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των ταχύπλοων) «για το μερίδιο ευθύνης που έχει ο καθένας τους στη μεθόδευση των συνεχών αναβολών για τη μη εφαρμογή της υπουργικής αποφάσεως και δηλώνει ότι θα βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνηση για κάθοδο σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που επιχειρηθεί και νέα αναβολή της εφαρμογής της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ