ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ-ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Οποιος δεν είναι με την ΟΝΕ, είναι συντηρητικός!

Σε μια κακόγουστη ιδεολογικού χαρακτήρα επιχείρηση εξελίχθηκε η χτεσινή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με ομιλητές τον Κ. Σημίτη και τον Ρ. Πρόντι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μια ιδεολογικού χαρακτήρα επιχείρηση με στόχο να πείσουν ότι κάθε τι έξω από το «μονόδρομο» της ΟΝΕ και της νέας τάξης είναι καθυστερημένο και συντηρητικό, εξελίχθηκε η χτεσινή εκδήλωση - φιέστα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με θέμα «Η Ελλάδα στην ΟΝΕ και η Ευρώπη μπροστά στην πρόκληση του 21ου αιώνα». Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, ενώ ο Κ. Σημίτης βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει ορισμένα από τα εκσυγχρονιστικά ιδεολογήματά του, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετική συμμετοχή της κυβέρνησής του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ και της «νέας τάξης», αλλά και να πείσει για την ανάγκη της ομοσπονδιοποίησης.

Κεντρική ιδέα της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν ότι «ο μόνος δρόμος για κάθε χώρα, αλλά ιδίως για μας είναι να συμμετέχουμε στα μεγάλα ρεύματα που διαμορφώνουν τον κόσμο». (σ. σ. Τι σημασία έχει αν τα «μεγάλα ρεύματα» δεν είναι τίποτα περισσότερο από φτηνές θεωρίες δικαιολόγησης της ιμπεριαλιστικής κατοχής...). Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τα γνωστά παραμύθια ότι με την ένταξη στην ΟΝΕ «θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε ισότιμα στις διαδικασίες διαμόρφωσης της ΕΕ» - (σ. σ. Οπως είναι γνωστό οι Γερμανογάλλοι και Βρετανοί κρέμονται από τα χείλη του Ελληνα πρωθυπουργού για να χαράξουν τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ...) - καθώς και ότι «θα έχουμε πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερες προϋποθέσεις για ευημερία και κοινωνική συνοχή» (σ.σ. Φυσικά περισσότερος πλούτος παράγεται, το θέμα είναι ποιοι τον ιδιοποιούνται). Το «καινούριο» στην πρωθυπουργική ομιλία ήταν ότι προσπάθησε να εμφανίσει ως συντηρητικούς όσους αντιστέκονται στις «υπερεθνικές λύσεις, τη διεθνή συνεργασία και την ενοποίηση της Ευρώπης». Αρχικά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει φόβος απώλειας της εθνικής μας υπόστασης, επικαλούμενος το - έωλο και ανιστόρητο - επιχείρημα ότι «το έθνος υπήρχε και χωρίς το κράτος - έθνος», καθώς και ότι «ο ελληνισμός στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν ήταν μόνο μια πολιτιστική παρουσία, αλλά και μια σημαντική οικονομική παρουσία»! Επειδή προφανώς αντιλαμβάνεται την ένδεια των επιχειρημάτων, προσπάθησε να αντεπιτεθεί με αφορισμούς του τύπου «η απώλεια της εθνικής μας υπόστασης θα είναι με μαθηματική ακρίβεια συνέπεια μιας πολιτικής φόβου και απομονωτισμού» ή ότι «τα κλειστά σύνορα, η εσωστρέφεια, η παρελθοντολογία και η οικονομική και κοινωνική στασιμότητα δεν οδηγούν σε μια Ελλάδα με δημιουργική υπόσταση»! Αποφάνθηκε μάλιστα, με σοβαρό και κατηγορηματικό ύφος, ότι «ο συντηρητισμός και ο φόβος για το καινούριο δεν εκφράζει και δεν ταιριάζει στους Ελληνες»! Κατόπιν αυτών κατέληξε ότι «αν θέλουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας, την υπερεθνική συνεργασία». (σ. σ. Ξέχασε όμως να δώσει το συγκεκριμένο ταξικό περιεχόμενο αυτού του «ουδέτερου» τελευταίου όρου).

Ο Ρ. Πρόντι

Από την πλευρά του ο Ρ. Πρόντι έδωσε βέβαια τα συγχαρητήριά του για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και μοίρασε «φιλόφρονες λόγους», αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η διατήρηση των κριτηρίων σύγκλισης», καθώς και ότι η ένταξη στην ΟΝΕ δεν ήταν παρά μόνο «η αρχή ενός πολύ δύσκολου δρόμου».

Οσον αφορά στις μελλοντικές εξελίξεις στην ΕΕ, ο Ρ. Πρόντι εξέφρασε την άποψη ότι η επικείμενη διεύρυνση ανοίγει στην Ενωση νέες προοπτικές, για τις οποίες θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Αναφερόμενος γενικότερα στο μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι συγκυρίες ευνοούν την ανάληψη ενός ακόμη πιο σημαντικού ρόλου στην παγκόσμια σκηνή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι ΗΠΑ, τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα, αντιμετωπίζει τον εντονότατο ανταγωνισμό της Ασίας.

«Πρέπει να αναζητήσουμε όλοι μας, ως εθνικά κράτη, ποιος μπορεί να είναι ο μελλοντικός ρόλος της Ευρώπης» τόνισε ο Πρόντι, προσθέτοντας ότι «εάν και η καθεμία χώρα - μέλος της ΕΕ έχει όλα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν ένα εθνικό κράτος, εντούτοις μόνο όλες μαζί έχουν αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να προχωρήσουν από κοινού και να γράψουν ιστορία».

Ο Κ. Καραμανλής

Υπέρ της ομοσπονδιακής δομής, αλλά και της διεύρυνσης της ΕΕ τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρ. Πρόντι. Ταυτόχρονα όμως ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε μέσα στο πλαίσιο της ομοσπονδιοποίησης να διασφαλίζεται «τόσο η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα κάθε κράτους όσο και η ύπαρξη σαφούς διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων της Ενωσης και των κρατών - μελών».

  • Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Μανώλης Γλέζος δηλώνει τους λόγους για τους οποίους δεν παραβρέθηκε στην προχτεσινή πρωθυπουργική δεξίωση του Ζαππείου. Σαν τέτοιους προβάλλει την αδιαφορία της κυβέρνησης στη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία και την επί τέσσερα χρόνια άρνηση του πρωθυπουργού να δεχτεί αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών από τους ΝΑΖΙ.
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Ο χορός καλά κρατεί

Στις αποφάσεις που θα λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τη Δευτέρα, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον γύρω από το θέμα της διαμάχης κυβέρνησης και ιεραρχίας για το θέμα των ταυτοτήτων. Με δεδομένη την κυβερνητική στάση που πυροδοτεί το κλίμα αποπροσανατολισμού, η εκκλησιαστική ηγεσία μελετά τα βήματα της παραπέρα κλιμάκωσης.

Οπως έχει προαναγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, η ιεραρχία προσανατολίζεται στην έναρξη καμπάνιας συγκέντρωσης υπογραφών, ανά ενορία, για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, που θα κατατεθούν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Βουλή. Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο πραγματοποίησης λαϊκών συγκεντρώσεων στις μεγάλες πόλεις όλης της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών γιορτών, όπως το Δεκαπενταύγουστο, στην Τήνο και την Παναγία Σουμελά. Το τρίτο μέτρο που μελετά η Εκκλησία είναι η έκδοση από την ίδια εκκλησιαστικών ταυτοτήτων για το πολίτες που το επιθυμούν, όμως υπάρχει ο φόβος ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα οδηγούσε στον «ντεφάκτο» αποχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, πράγμα βέβαια που καμία από τις δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές δε φαίνεται να το επιθυμεί.

Από την κυβερνητική πλευρά, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, κατά τις χτεσινές δηλώσεις του φρόντισε να συντηρήσει το κλίμα. Στην Ερώτηση δε, αν συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης, ότι πρέπει να μην αναφέρεται το θρήσκευμα και από τα άλλα επίσημα έγγραφα, όπως το πιστοποιητικό γέννησης και οι ληξιαρχικές πράξεις που απαιτούνται για την εγγραφή των παιδιών στα δημοτικά σχολεία, παρέπεμψε στο νόμο του 1997 για τα καλούμενα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. «Θα πρέπει, είπε, η Ανεξάρτητη Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν όλα αυτά τα θέματα, υπό το πρίσμα της εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου». Ο Δ. Ρέππας ερωτώμενος για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και υπουργών της κυβέρνησης πάνω στο θέμα της διαμάχης με την Εκκλησία, απάντησε ότι... «αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας». Πάντως, αναφορικά με το αίτημα ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παραίτηση του Μ. Σταθόπουλου, ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, δήλωσε χτες πως ενδεχόμενη παραίτησή του θα δικαίωνε την προσπάθεια να αναληφθεί ρόλος κρατικής εξουσίας από την Εκκλησία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος από την πλευρά του δήλωσε χτες στον Ρ/Φ σταθμό «ΦΛΑΣ» ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης του άρθρου 33 του Συντάγματος και υπερασπίστηκε του δικαιώματος όλων των πολιτών - μη εξαιρουμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας - να επιλέγουν τον τύπο του όρκου. Αναφερόμενος δε στην εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου στο Σύνταγμα, σημείωσε ότι του «θύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου».

Δε σταματάνε όμως και οι αντιδράσεις των ιεραρχών που αντιπολιτεύονται την υπό τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο εκκλησιαστική ηγεσία. Χτες, ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του στον Ρ/Φ σταθμό «Πλάνετ», κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο για αντιφάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στη Θεσσαλονίκη μιλάει για το φόβο που είναι από τη Δύση και στην Αθήνα βάζει μια σημαία με την ΕΕ, συγχαίρει τον πρωθυπουργό κλπ. Επομένως δεν έχει κατασταλάξει και εκείνος τι ακριβώς συμβαίνει».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Διέξοδος» με την πρόταση νόμου

Διέξοδο στα δικά της αδιέξοδα επιχειρεί να δώσει πρώτα και κύρια η ηγεσία της ΝΔ, δίνοντας βάρος στην πρόταση νόμου για το θέμα των ταυτοτήτων που έχει καταθέσει και θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη. Στην κατεύθυνση αυτή από τη μια πιέζει προκαταβολικά την κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία που της προσφέρει και να δώσει λύση στο θέμα, στη βάση της προαιρετικότητας, και από την άλλη προετοιμάζει το έδαφος για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για αδιαλλαξία και αλαζονεία. Ταυτόχρονα, δεν αποστασιοποιείται, τουλάχιστον δημόσια, από τις θέσεις και τις αντιδράσεις της Ιεραρχίας, αντίθετα τις στηρίζει και συμπλέει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πρ. Παυλόπουλος, κάλεσε χτες την κυβέρνηση, «μπροστά στην επικίνδυνη κοινωνική κρίση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του θέματος των ταυτοτήτων, να μην κρύβεται πίσω από την απόφαση της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής» και να πάρει θέση στη Βουλή. Στο ίδιο μήκος κύματος ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Δ. Σιούφας, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έλαβαν το μήνυμα που στέλνει όλη αυτή την περίοδο η κοινωνία, η Εκκλησία και η Ορθοδοξία»(!) και γι' αυτό καλεί τον πρωθυπουργό να επιστρέψει στο διάλογο και να τοποθετηθεί πάνω στην πρόταση νόμου της ΝΔ. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση και ο πρωθυπουργός θα κάνει το πρώτο βήμα και θα καλέσει τον αρχιεπίσκοπο σε διάλογο. Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε (στον «Φλας») ανήσυχη μήπως ο Κ. Σημίτης με τους χειρισμούς του στο θέμα των ταυτοτήτων θα δημιουργήσει και ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό! Με τα επιπόλαια πείσματα και τους περιττούς ναρκισσισμούς στη διαχείριση του θέματος των ταυτοτήτων μπορεί να φέρει αύριο το πρωί ένα κίνημα ευρωσκεπτικισμού στην Ελλάδα άνευ λόγου και αιτίας, τόνισε.

Στο μεταξύ, ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004», επανέλαβε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια εθνική υπόθεση που στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις». Πρόσθεσε ότι τώρα πια είναι η τελευταία ευκαιρία και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, εκτιμώντας μάλιστα ότι «η παρουσία της κυρίας Αγγελοπούλου μάς δημιουργεί την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συστράτευση».

Η Αννα Φα στο «Ρ»

Τις εγκαταστάσεις του «Ριζοσπάστη», στο Κρυονέρι Αττικής, επισκέφθηκε προχτές η Αννα Φα, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας και εκδότριας του δημοσιογραφικού οργάνου του Κόμματος, «The Guardian», η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της συμμετοχής της στη Διεθνή Συνάντηση. Η Αννα Φα είχε μια συντροφική συζήτηση με αντιπροσωπεία της εφημερίδας, αποτελούμενη από τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και διευθυντή του «Ρ», Στ. Λουκά και Τ. Τσίγκα, μέλη της ΚΕ του Κόμματος, εκδότη και αρχισυντάκτη, αντίστοιχα.

Με τον Χριστόδουλο, ή τον Σημίτη;

Oκ. Καρκαγιάννης, επιφυλλιδογράφος της «Καθημερινής», δεν είναι όποιος όποιος δημοσιογράφος. Χρόνια στο «κουρμπέτι», θήτευσε και στην Αριστερά! Και, ίσως, η θητεία του αυτή, τον έχει διδάξει αρκετά περί τα ενιαιομετωπικά! Ετσι, αν και δείχνει πάντα να «ψάχνεται» για το ποια αριστερά, πότε κολακευόμενος με κάποιες - επιλεκτικά παρμένες πάντα - απόψεις του ΚΚΕ (για να περνά πιο γλυκά τα μύρια όσα αντιΚΚΕ...) και συνήθως γοητευόμενος με τις ανανεωτικές απόψεις του ΣΥΝ, τουλάχιστον στην προπαγάνδα του, δείχνει να θέλγεται από την ...εκσυγχρονιστική ευρωπαϊκή και παγκοσμιοποιημένη - όπως κλωνοποιημένη να πούμε - «αριστερά» του Σημίτη (και των Ντ' Αλέμα - Ζοσπέν, Μπλερ - Σρέντερ και Κλίντον).

Οπως, λοιπόν, το συνηθίζει, και τώρα, συναισθανόμενος τον κίνδυνο του ...πισωγυρίσματος, όχι, βέβαια, και από την Ευρωπαϊκή Σένγκεν και το παγκοσμιοποιημένο ΕΣΕΛΟΝ, αλλά κυρίως από τις αντιδράσεις του Ιερατείου για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στην ταυτότητά μας, συνεπής στην ενιαιομετωπική του συνείδηση, διάλεξε στρατόπεδο: Με τον Σημίτη και τους ΣΥΝοδοιπόρους του ενάντια στον σκοταδισμό των παπάδων. `Η Σημίτης ή Χριστόδουλος. Αυτό είναι το μείζον δίλημμα του κ. Καρκαγιάννη. Αν και έμπειρος, ούτε που πέρασε από το μυαλό του, φαίνεται, πως αν η κυβέρνηση είχε τολμήσει το αυτονόητο, σαν προοδευτική που θέλει να φαίνεται, να προχωρήσει δηλαδή στο χωρισμό Εκκλησίας - κράτους, που και τώρα που αναθεωρεί το Σύνταγμα το αρνείται, ε, τότε δε θα υπήρχε θέμα ταυτοτήτων. Και, επομένως, το άνοιγμα του θέματος, τώρα και μ' αυτόν τον προσχεδιασμένο τρόπο και χωρίς κουβέντα με την «αντίπερα όχθη», οδηγεί κάθε άνθρωπο χωρίς παρωπίδες να σκεφτεί ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, επιδίωξε να διαχωρίσει το λαό με βάση τα θρησκευτικά του «πιστεύω» ή μη, πάνω στο ψευτοδίλημμα: Με τον (προοδευτικό!) Σημίτη της ΟΝΕ και της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης ή με τους αναχρονιστικούς παπάδες, που ευχάριστα και πρόθυμα πήραν το «μπαλάκι» του αποπροσανατολισμού και διχασμού του λαού που τους έριξε ο πρώτος; Κι αφού, καθώς είναι φανερό, ο κ. Καρκαγιάννης και οι συν αυτώ τοποθετήθηκαν με τον «προοδευτικό» της ΟΝΕ και της Νέας Τάξης, ενάντια στους σκοταδιστές, καλούν και το λαό να τοποθετηθεί ανάλογα, δηλαδή ή «με τον Σημίτη ή με τον Χριστόδουλο». Αφήνοντας απ' έξω την υποκρισία και την αντιδραστική πολιτική και των δύο, ο κ. Καρκαγιάννης, φυσικά, καλεί να στρατευτεί ο κόσμος στο πλευρό του Κ. Σημίτη. Ετσι, για να ξεχάσουμε και τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές, που δεν είναι άλλες από τα τεράστια λαϊκά προβλήματα, τα αντιδραστικά μέτρα ελέω ΟΝΕ και τα συμπαρομαρτούντα της παγκοσμιοποίησης των πολυεθνικών και των δυνάμεων, που δηλώνουν υπηρέτες αυτών, και που δεν είναι άλλοι από τους δύο «αντιμαχόμενους», τον Σημίτη και τον Χριστόδουλο, όπως, μάλιστα, και οι δύο επίσημα τοποθετήθηκαν μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το ευρώ την περασμένη Τρίτη.

Για τον κ. Καρκαγιάννη, δεν είναι, φυσικά, η ΟΝΕ και η Σένγκεν της, η νέα ιμπεριαλιστική τάξη και ο κοινωνικός μεσαίωνας, που προωθούν, η πραγματική διαχωριστική γραμμή που πρέπει έχει και να αντιπαλεύει ο λαός. Ετσι πρέπει, ντε και καλά, να ξεχάσουμε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα και να στοιχηθούμε με τον Σημίτη ή τον Χριστόδουλο για ένα τριτεύον ζήτημα, όπως και οι ίδιοι ομολογούν ότι είναι οι ταυτότητες!

Κι αν το ΚΚΕ και όλοι οι σκεπτόμενοι, με βάση τα πραγματικά μεγάλα λαϊκά προβλήματα που σήμερα είναι πλειοψηφία, αρνούνται να μπουν στα ψευτοδιλήμματα που θέτουν κυβέρνηση και ιεραρχία και επιμένουν να καταγγέλλουν την υποκρισία και τις ευθύνες και των δυο πλευρών, κακό του κεφαλιού τους! Ο κ. Καρκαγιάννης επιμένει στο δικό του βολικό σχήμα: Με τον Χριστόδουλο ή τον Σημίτη, για «ένα άδειο κοστούμι», που χωράει τις ταυτότητες, αλλά όχι το χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, που χωράει κάλλιστα και υπηρετεί τη Σένγκεν, με ή χωρίς θρήσκευμα στην ταυτότητα. Που, πάνω απ' όλα και κατά δήλωση των αντιδικούντων, υπηρετεί άριστα την ΟΝΕ και την παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου. Προσπερνά τέτοια ψιλά ο έγκριτος δημοσιογράφος. Το σχήμα είναι δεδομένο, με τον Χριστόδουλο ή τον Σημίτη, διαλέξτε!

Γι' αυτό ο κ. Καρκαγιάννης δεν μπορεί να ανεχθεί πως είναι δυνατόν το ΚΚΕ να αρνείται να παίξει στο στημένο αυτό παιχνίδι τους, όπως πρόθυμα ποιούν οι κεντροαριστεροί ψάλτες ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, εκσυγχρονιστές τύπου ΑΕΚ, οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις... Τον ενοχλεί, λοιπόν, ότι το ΚΚΕ επιμένει να ξεσκεπάζει την υποκρισία και τις ευθύνες των «πολεμάρχων» της ταυτότητας. Δεν έχει, γι' αυτόν, σημασία ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει το στημένο παιχνίδι αποπροσανατολισμού του λαού που έστησαν ο Σημίτης και η κυβέρνησή του μαζί και με την ηγεσία της Εκκλησίας. Ετσι, συμπεραίνει στην «Καθημερινή» ο κ. Καρκαγιάννης: «Από τη μια πλευρά ο κ. Χριστόδουλος με το ιερατείο, η εξαφανισμένη ΝΔ, το άτυχο ΔΗΚΚΙ, αλλά και το ΚΚΕ, του οποίου την ιστορία αποφάσισε να διαγράψει η κ. Παπαρήγα (και για να είναι συνεπής με την αποστολή του, πείθοντας και κανέναν αφελή, ...εξομολογείται: «δεν το λέω εγώ, τα στελέχη της το λένε»!). Και από από την άλλη όλοι οι άλλοι», καταλήγει. Ο κ. Καρκαγιάννης δηλαδή, ο Σημίτης, ο ΣΥΝ, ο Μπίστης και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις...

Λυπούμαστε, κ. Καρκαγιάννη, που σε στεναχωρούμε, αρνούμενοι να καθίσουμε στην ...ουρά του Σημίτη ή του Χριστόδουλου, όπως εσύ και οι όμοιοί σου. Τι να κάνουμε; «Ο καθείς εφ' ω ετάχθη»!


Του
Γιάννη ΖΑΓΓΑΝΑ

ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ
Εισήγηση υπέρ των Αντωνακόπουλου και Δαϊλάκη

Υπέρ της παραμονής των βουλευτών Π. Αντωνακόπουλου (ΠΑΣΟΚ, Ηλείας) και Στ. Δαϊλάκη (ΝΔ, Δράμας) θα εισηγηθεί η σύμβουλος επικρατείας Α. Θεοφιλοπούλου στη συνεδρίαση του Εκλογοδικείου την προσεχή Τετάρτη.

Οι ενστάσεις που έγιναν και για τους δύο βουλευτές στηρίζονται στο γεγονός ότι δεν παραιτήθηκαν εγκαίρως από τη θέση του βοηθού νομάρχη.

Ωστόσο, στο σκεπτικό της εισήγησης θα επισημαίνει ότι οι ενστάσεις είναι αβάσιμες, επειδή «το κατ' εξοχήν στοιχείο που προσδιορίζει τη θέση του βοηθού νομάρχη είναι το αιρετό του αξιώματος, αφού ο νομάρχης επιλέγει τον βοηθό του μεταξύ των εκλεγμένων νομαρχιακών συμβούλων». Επομένως, οι αρμοδιότητες του βοηθού νομάρχη ασκούνται από την ιδιότητά του ως εκλεγμένου και όχι ως έμμισθου υπαλλήλου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αδιαλλαξία από την Αγκυρα

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης ενός ακόμη γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, η τουρκική πλευρά, όπως το συνηθίζει, σπεύδει να υπενθυμίσει τις γνωστές και αδιάλλακτες θέσεις της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Ετσεβίτ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΜΙΛΙΕΤ» υποστήριξε πως «είναι απαράδεκτη η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να διατηρήσουν την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο "μόνο με την άδεια των Ελληνοκυπρίων"», Ταυτόχρονα, ο νέος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, κάλεσε τον κόσμο να δει την πραγματικότητα και έκανε λόγο για λύση συνομοσπονδίας, καλύπτοντας απόλυτα την τακτική που ακολουθεί ο Ρ. Ντενκτάς.

Σχολιάζοντας ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Τουρκίας, σημείωσε πως «αυτή η συμπεριφορά αποκαλύπτει πως η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας παραμένει σταθερά σε μια πολιτική, η οποία είναι απολύτως αρνητική. Η αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος δεν μπορεί παρά να γίνει υπό το πρίσμα των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί, την τελευταία περίοδο, αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Αρνητικός παράγοντας παραμένει η Τουρκία και η παρουσία του κ. Ντενκτάς, με την πολιτική που εκφράζει και προωθεί. Αυτό είναι πολύ αρνητικό φαινόμενο, το οποίο καταδικάζουμε απολύτως. Θα πρέπει να το λάβει υπόψη του ο διεθνής παράγοντας και θα πρέπει να επισημανθεί η ευθύνη που έχει η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με την προσπάθεια που κάνει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ