Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Ο χορός καλά κρατεί

Στις αποφάσεις που θα λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τη Δευτέρα, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον γύρω από το θέμα της διαμάχης κυβέρνησης και ιεραρχίας για το θέμα των ταυτοτήτων. Με δεδομένη την κυβερνητική στάση που πυροδοτεί το κλίμα αποπροσανατολισμού, η εκκλησιαστική ηγεσία μελετά τα βήματα της παραπέρα κλιμάκωσης.

Οπως έχει προαναγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, η ιεραρχία προσανατολίζεται στην έναρξη καμπάνιας συγκέντρωσης υπογραφών, ανά ενορία, για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, που θα κατατεθούν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Βουλή. Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο πραγματοποίησης λαϊκών συγκεντρώσεων στις μεγάλες πόλεις όλης της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών γιορτών, όπως το Δεκαπενταύγουστο, στην Τήνο και την Παναγία Σουμελά. Το τρίτο μέτρο που μελετά η Εκκλησία είναι η έκδοση από την ίδια εκκλησιαστικών ταυτοτήτων για το πολίτες που το επιθυμούν, όμως υπάρχει ο φόβος ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα οδηγούσε στον «ντεφάκτο» αποχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, πράγμα βέβαια που καμία από τις δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές δε φαίνεται να το επιθυμεί.

Από την κυβερνητική πλευρά, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, κατά τις χτεσινές δηλώσεις του φρόντισε να συντηρήσει το κλίμα. Στην Ερώτηση δε, αν συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης, ότι πρέπει να μην αναφέρεται το θρήσκευμα και από τα άλλα επίσημα έγγραφα, όπως το πιστοποιητικό γέννησης και οι ληξιαρχικές πράξεις που απαιτούνται για την εγγραφή των παιδιών στα δημοτικά σχολεία, παρέπεμψε στο νόμο του 1997 για τα καλούμενα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. «Θα πρέπει, είπε, η Ανεξάρτητη Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν όλα αυτά τα θέματα, υπό το πρίσμα της εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου». Ο Δ. Ρέππας ερωτώμενος για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και υπουργών της κυβέρνησης πάνω στο θέμα της διαμάχης με την Εκκλησία, απάντησε ότι... «αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας». Πάντως, αναφορικά με το αίτημα ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παραίτηση του Μ. Σταθόπουλου, ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, δήλωσε χτες πως ενδεχόμενη παραίτησή του θα δικαίωνε την προσπάθεια να αναληφθεί ρόλος κρατικής εξουσίας από την Εκκλησία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος από την πλευρά του δήλωσε χτες στον Ρ/Φ σταθμό «ΦΛΑΣ» ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης του άρθρου 33 του Συντάγματος και υπερασπίστηκε του δικαιώματος όλων των πολιτών - μη εξαιρουμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας - να επιλέγουν τον τύπο του όρκου. Αναφερόμενος δε στην εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου στο Σύνταγμα, σημείωσε ότι του «θύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου».

Δε σταματάνε όμως και οι αντιδράσεις των ιεραρχών που αντιπολιτεύονται την υπό τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο εκκλησιαστική ηγεσία. Χτες, ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του στον Ρ/Φ σταθμό «Πλάνετ», κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο για αντιφάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στη Θεσσαλονίκη μιλάει για το φόβο που είναι από τη Δύση και στην Αθήνα βάζει μια σημαία με την ΕΕ, συγχαίρει τον πρωθυπουργό κλπ. Επομένως δεν έχει κατασταλάξει και εκείνος τι ακριβώς συμβαίνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ