Σάββατο 24 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ακολουθεί πολιτική εξόντωσης των βαμβακοπαραγωγών

Η ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ  Στρατή Κόρακα, στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για πολιτική διωγμού και εξόντωσης των μεσογειακών καλλιεργειών και των μικρομεσαίων καλλιεργητών του νότου κατηγόρησε την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ το έγγραφο εργασίας του για το καθεστώς ενίσχυσης του βάμβακα. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την Κομισιόν να σταματήσει τον εμπαιγμό και το σταδιακό στραγγαλισμό των αγροτών, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προσεγγίσει τα θέματα της γεωργικής πολιτικής όχι με στυγνά δημοσιονομικά κριτήρια, αλλά ανταποκρινόμενη στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τις ανάγκες πραγματικής στήριξης και ενίσχυσης της γεωργίας.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη κοινωνική και οικονομική σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας, αφού γίνεται σε περιφέρειες του Στόχου 1, με ποσοστό ανεργίας πολύ υψηλότερο του μέσου κοινοτικού, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Η Επιτροπή προτείνει τροποποίηση του ήδη δυσμενούς ισχύοντος κανονισμού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες της ΕΕ σε βαμβάκι, την ίδια την κατάσταση της αγοράς, αλλά και αγνοώντας τις έντονες και δίκαιες διαμαρτυρίες και πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των παραγωγών για τα προβλήματα που δημιούργησε ο ισχύων κανονισμός για το βαμβάκι και τα εξοντωτικά πρόστιμα που συνεπάγεται, εξανεμίζοντας το εισόδημά τους, με την πρότασή της έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση. Επιπλέον, η Επιτροπή δε σεβάστηκε την υποχρέωσή της να παρουσιάσει, πριν την έναρξη της περιόδου 1999/2000 έκθεση για το πώς λειτούργησε το καθεστώτος ενίσχυσης του βάμβακα, σπεύδοντας να παρουσιάσει απουσία αξιόπιστης μελέτης και κάνοντας χρήση συγκυριακών και παραπειστικών επιχειρημάτων, την εν λόγω πρόταση αναθεώρησης τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές βρίσκονται στο ναδίρ, προκειμένου να δικαιολογήσει τις ασφυκτικές ποσοστώσεις που προσπαθεί να επιβάλει».

Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι «οι Εθνικές Εγγυημένες Ποσότητες που ισχύουν σήμερα όσο και αυτές που προτείνονται δεν αντιστοιχούν ούτε στην πραγματική παραγωγή ούτε στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, αφού η ΕΕ είναι ελλειμματική σε βαμβάκι, καλύπτοντας μόνο το 25% των αναγκών της. Γιατί», έθεσε το ερώτημα «η ΕΕ προτιμά να ξοδεύει σημαντικά ποσά για να αντισταθμίσει τις συνέπειες του μαρασμού που εμφανίζεται στην ύπαιθρο, αντί να ενθαρρύνει την παραμονή των καλλιεργητών και της νεολαίας, ενισχύοντας τέτοιες δυναμικές καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι; Γιατί, αντί να ανακόπτεται η καλπάζουσα ανεργία και απερήμωση της υπαίθρου, μέσω της στήριξης της γεωργικής απασχόλησης, και μάλιστα σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, η ΕΕ εντείνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων καλλιεργητών; Γιατί προτιμά να δαπανά τεράστια ποσά για τη χρηματοδότηση ανέργων και προγραμμάτων κατάρτισή τους, όταν το ίδιο και λιγότερα ποσά θα αρκούσαν για τη στήριξη δυναμικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι και τη διατήρηση της απασχόλησης στις περιοχές αυτές;».

«Είναι αξιοσημείωτο», υπογράμμισε ο Στρ. Κόρακας, «ότι μπροστά στις φθίνουσες διεθνείς τιμές, οι ΗΠΑ, μεγάλοι προμηθευτές της ΕΕ αντέδρασαν, παίρνοντας ειδικά μέτρα στήριξης των παραγωγών τους, ενώ παραδόξως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρά ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, προτείνοντας σημαντική μείωση της στήριξης των βαμβακοπαραγωγών, όταν το καθεστώς ενίσχυσης του βαμβακιού είναι ακόμη πιο απαραίτητο».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε σημειώνοντας ότι «οι παραγωγοί επιβαρύνονται οικονομικά και γίνονται θύματα εκβιασμών από το γεγονός ότι οι ενισχύσεις καταβάλλονται μέσω των εκκοκκιστών. Οι παραγωγοί αναγκάζονται να δίνουν τη σοδειά τους στους εκκοκκιστές την περίοδο που οι τιμές είναι χαμηλές, ενώ αυτοί το πωλούν όταν οι τιμές είναι υψηλές».

«Η Επιτροπή Γεωργίας και το ΕΚ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη του τα εξής», τόνισε ο Στρ. Κόρακας:

- Τη βασική αρχή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αυτής της Κοινοτικής Προτίμησης σε συνδυασμό, με το γεγονός ότι η Κοινότητα είναι εξαιρετικά ελλειμματική στην παραγωγή βάμβακα, καλύπτοντας μόνο το 25% των αναγκών της.

- Οτι ο σημαντικότερος παραγωγός βάμβακα, και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βάμβακα στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ενισχύει τους παραγωγούς του και αυξάνει τη συνολική του παραγωγή, ενώ αντίθετα η πρόταση της Επιτροπής οδηγεί σε μείωση της προστασίας των παραγωγών της ΕΕ και της παραγωγής βάμβακα.

- Το γεγονός ότι ο βάμβακας παράγεται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Κοινότητας, που αποτελούν χώρους παρέμβασης κοινοτικών ταμείων και άλλων χρηματοδοτικών μέσων, προκειμένου να μειώσουν το χάσμα που τις χωρίζει από το μέσο όρο ανάπτυξης των περιφερειών της κοινότητας.

- Οτι η ενίσχυση των παραγωγών βάμβακα, που είναι κυρίως μικροί και μεσαίοι καλλιεργητές συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της απασχόλησης σε προβληματικές περιοχές, αποτρέπει την απερήμωση της υπαίθρου, στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας και τελικά την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα.

- Οτι η καλλιέργεια του βάμβακα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβής στο παριβάλλον από άλλες ομοειδείς καλλιέργειες.

Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο το Ευρωκοινοβούλιο να ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των παραγωγών, ανταποκρινόμενο στα δίκαια αιτήματά τους, στις ανάγκες προστασίας της κοινοτικής αγροτικής οικονομίας και στην επιταγή της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Το καθεστώς ενίσχυσης πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί και αφού η ΕΕ είναι τόσο ελλειμματική να μην υπάρξουν ποσοστώσεις ή έστω, σαν πρώτο βήμα καλής θέλησης προς τους παραγωγούς, να καλυφθεί ολόκληρη η σημερινή παραγωγή».

Υπέρ των απόψεων και των θέσεων που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τάχθηκε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του νότου, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, ικανοποιώντας ένα από τα άμεσα αιτήματα του εγγράφου εργασίας του Στρ. Κόρακα απηύθυνε επιτακτικά στον παρόντα εκπρόσωπο της Κομισιόν την απαίτηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και να παρουσιάσει άμεσα την προβλεπόμενη από τους κανονισμούς έκθεση για τη λειτουργία του καθεστώτος ενίσχυσης του βάμβακα, τονίζοντας ότι τότε και υπό τος φως μιας λεπτομερούς και αντικειμενικής εκτίμησης του καθεστώτος του τομέα η Επιτροπή Γεωργίας θα προχωρήσει τις εργασίες της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ