ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός τους

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων

Την ανάγκη να υπάρξει εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των αστυνομικών υπαλλήλων, υπογράμμισε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος στη χτεσινή συνάντηση που είχε στη Βουλή με το προεδρείο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και το μέλος της ΚΕ Γ. Νάκης.Ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και την αστυνομική βία για την καταστολή των λαϊκών αγώνων, εντείνει την πολιτική του αυταρχισμού. Στη συνέχεια τόνισε ότι ο δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων των αστυνομικών υπαλλήλων περνά μέσα από την πάλη για το δημοκρατικό αναπροσανατολισμό των αστυνομικών δυνάμεων προς τη δίωξη του εγκλήματος και όχι των λαϊκών αγώνων.

Ακόμα ο βουλευτής του Κόμματος, αναφερόμενος στο ζήτημα της επικείμενης υπογραφής συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, επισήμανε ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι πρέπει να αντιταχθούν σε αυτήν και στην επιχειρούμενη ανάθεση της Ολυμπιάδας 2004 σε ξένες μυστικές υπηρεσίες, γιατί σκοπός τους είναι ο πλήρης έλεγχος και η καθοδήγηση των ελληνικών αστυνομικών αρχών, αλλά και η πλήρης υποταγή της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών στάθηκαν ιδιαίτερα στις ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής στα αστυνομικά τμήματα όπου στην κυριολεξία στοιβάζονται δεκάδες κρατούμενοι (συνήθως αλλοδαποί για απέλαση) χωρίς στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας. Ακόμα έθεσαν τα προβλήματα των χιλιάδων ρεπό που χρωστά η υπηρεσία, της απαλλαγής τους από τη φύλαξη των φυλακών, της καταβολής της αποζημίωσης για νυχτερινή εργασία κ.ά.

Αύξηση των μισθών

Αύξηση μισθών και καταβολή της θεσμοθετημένης ωρομίσθιας αποζημίωσης για τις νυχτερινές περιπολίες ζητούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ),η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΟΣ), καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΕΠΛΣ).

Οι Ενώσεις σε έγγραφό τους προς τον πρωθυπουργό διατυπώνουν την άποψη ότι ενώ αναγνωρίζεται η κοινωνική προσφορά των πυροσβεστών και των υπόλοιπων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας, ωστόσο λησμονούνται συστηματικά σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές τους αποζημιώσεις σε σημείο που να αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη και τρίτη δουλιά, προκειμένου να επιβιώσουν. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το 80% των εργαζομένων στα Σώματα Σσφαλείας εξαιρούνται από την προωθούμενη ρύθμιση στη Βουλή που προβλέπει αύξηση των μισθών μόνο για τα υψηλόβαθμα στελέχη. Ακόμα επισημαίνουν ότι ενώ «θεσμοθετήθηκε πριν από επτά μήνες ωρομίσθια νυχτερινή αποζημίωση (595 δρχ.) για τους συναδέλφους που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο», ωστόσο «γίνεται προσπάθεια να ακυρωθεί από πλευράς του υπηρεσιακού κατεστημένου». Οι Ενώσεις ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και προειδοποιούν ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασής τους οδηγεί στο δρόμο των συνεχών κινητοποιήσεων - διαμαρτυριών.

ΕΛ.ΑΣ. - ΕΥΠ
Αμερικανόπνευστος συντονισμός για την τρομοκρατία

Λακωνικά αόριστη ήταν η χτεσινή απάντηση της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την τρομοκρατία. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και εκτός από την υπουργό Εσωτερικών συμμετείχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο διοικητής της ΕΥΠ Π. Αποστολίδης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλος.

Οσον αφορά το αντικείμενο της σύσκεψης, η υπουργός τόνισε ότι «είχαμε μια συνεργασία για τρέχοντα θέματα των αρμοδίων υπηρεσιών». Σε ερώτηση αν σε αυτά εντάσσεται και το ζήτημα της τρομοκρατίας, απάντησε ότι συζητήθηκαν «διάφορα θέματα που αφορούν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ΕΥΠ συνεργάζεται με την ΕΛ.ΑΣ. Αρα, σε ορισμένα θέματα τα δυο υπουργεία έχουν συναρμοδιότητα». Η συναρμοδιότητα αυτή φάνηκε και από το ότι αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει ως απαράδεκτη την αμερικάνικη θέση ότι τρομοκράτες στην Ελλάδα θεωρούνται όσοι διαδηλώνουν ενάντια στους Αμερικάνους και τον ιμπεριαλισμό, δηλώνει και τον προσανατολισμό του συντονισμού της ΕΛ.ΑΣ. με την ΕΥΠ...

Σε σχέση με το θέμα αυτό, η κινητικότητα έχει ενταθεί μετά τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου από τη «17 Ν». Η υπογραφή του μνημονίου αντιτρομοκρατικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που αναμένεται να υπογραφεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οι συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί για 50.000 αστυνομικούς που θα αναλάβουν την περιφρούρηση της διοργάνωσης, δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής. Προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ., στρατιώτες σε ρόλο αστυφύλακα, σεκιουριτάδες, πρόσθετοι αστυνομικοί και κάμερες, που θα επιβλέπουν... Αλλωστε, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει δηλώσει: «Οι Αγώνες είναι μια ευκαιρία για την Αστυνομία και τη χώρα μας να δώσει εξετάσεις στο θέμα της ασφάλειας...».

Οι πρώτες επιτυχημένες «εξετάσεις» της κυβέρνησης δόθηκαν ήδη με την επικύρωση της σύμβασης δικαστικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να εισχωρήσουν στο ποινικό σύστημα της Ελλάδας, στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Οπως προβλέπουν οι διατάξεις της, αρκεί και μόνον οι ΗΠΑ να θεωρούν μια πράξη αξιόποινη, για να σπεύσει η χώρα μας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους, ακόμα και αν στην Ελλάδα η πράξη για την οποία κατηγορείται κάποιος δε θεωρείται αξιόποινη.

Το μνημόνιο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας αποτελείται από ανελαστικούς όρους, που θα αλλάζουν ανάλογα με τις διαθέσεις των δύο πλευρών. Περιττεύει να υπενθυμίσουμε ποια πλευρά έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τη δική της διάθεση.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, «ο κύκλος της συνεννόησης έχει κλείσει. Το κείμενο έχει συμφωνηθεί. Μένει να απαντήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ πότε θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υπογραφή αυτού του κειμένου, στο ίδιο επίπεδο, βεβαίως, με το οποίο θα εκπροσωπηθεί και η δική μας χώρα».

Ελεύθερος και να σκοτώνει;

Ασέβεια προς τον νεκρό 17χρονο Σέρβο η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου, που επέτρεψε στον πιστολέρο αστυνομικό να συνεχίσει ανενόχλητος το ανθρωποκυνηγητό

Μόνο ως πρώτου μεγέθους πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που άφησε ελεύθερο τον αστυνόμο Κ. Βαντούλη, ο οποίος, πριν 20 μήνες, δολοφόνησε εν ψυχρώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τον 17χρονο Σέρβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, επειδή θεωρήθηκε «ύποπτος κλοπής πορτοφολιού».

Το δικαστήριο μετά από πρόταση του εισαγγελέα κ. Λιούστα -ο οποίος αποδέχτηκε ότι το δάχτυλο του Βαντούλη που πάτησε τη σκανδάλη και σκότωσε έναν ανύποπτο 17χρονο υπέστη πίεση (!) από νεαρούς Σέρβους, συμμαθητές του Μάρκο, που προσπάθησαν να διαφύγουν - καταδίκασε τον αστυνόμο Κ. Βαντούλη σε 2 χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης. Γεγονός, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γονιών του άτυχου Μάρκο, που στις 23 Οκτώβρη του 1998 έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του υπηρεσιακού όπλου του αστυνομικού. Μάλιστα, προειδοποίησαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια, ενώ δεν αποκλείεται να υποβάλουν και αγωγή κατά του ελληνικού κράτους.

Προηγούμενα, η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει την αλλαγή του κατηγορητηρίου σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Πρόταση, που δεν έγινε αποδεκτή.

Ετσι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τον αστυνόμο σε 2 χρόνια για ανθρωποκτονία από αμέλεια και τρεις μήνες για παράνομη χρήση του όπλου, ο Κ. Βαντούλης φυγαδεύτηκε άρον - άρον από το δικαστικό μέγαρο, συνοδευόμενος από τους συναδέλφους του συνδικαλιστές. Από χθες είναι ελεύθερος να συνεχίσει το έργο του...

Δεν είπε την αλήθεια

Αυτό επισήμανε στην κατάθεσή του ο Σέρβος ιατροδικαστής κ. Στάνκοβιτς, σημειώνοντας πως η κατεύθυνση του βλήματος ήταν από κάτω προς τα πάνω, κάτι που αποδεικνύει πως ο αστυνομικός (ύψος 1,63) είχε πιάσει από το χέρι τον Μπουλάτοβιτς (ύψος 1,99), τον τράβηξε προς τα κάτω και κόλλησε το όπλο πάνω του. Κατάθεση, την οποία επιβεβαίωσε και ο Ελληνας εμπειρογνώμονας Α. Γιάννης.

Αλλά και το επιχείρημα της τυχαίας εκπυρσοκρότησης κατέρριψαν οι Σέρβοι εμπειρογνώμονες, που υπογράμμισαν ότι το συγκεκριμένο όπλο είναι μεγάλης ισχύος και ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκπυρσοκροτήσει, αν προηγουμένως δεν έχει απασφαλιστεί και το δάχτυλο δεν είναι στη σκανδάλη.

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, κ. Διαλυνάς, δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας: «Ηταν άθλος που δικάστηκε ο αστυνομικός».

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Νεκρός συνοροφύλακας από εμπόρους ναρκωτικών

Γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς χθες το πρωί στους 4 νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των 4 Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών, που δολοφόνησαν τον 30χρονο συνοροφύλακα Γιάννη Παμπουκίδη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης λίγο έξω από το Αργος Ορεστικό της Καστοριάς.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα γύρω στις 1.30 χθες τα ξημερώματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, τέσσερις συνοροφύλακες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου είχαν στήσει ενέδρα στο 9ο χιλιόμετρο Καστοριάς - Αργους Ορεστικού. Εντόπισαν ομάδα 4 Αλβανών λαθρομεταναστών να κινούνται πεζοί προς το εσωτερικό της χώρας και ξεκίνησαν την επιχείρηση καταδίωξης. Στην προσπάθειά τους όμως να συλλάβουν τους υπόπτους, δέχτηκαν πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα το θάνατο του 30χρονου συνοροφύλακα. Στην έρευνα του χώρου, που ακολούθησε, βρέθηκαν ένα όπλο «Καλάζνικοφ» με φυσίγγιο στη θαλάμη, γεμιστήρα με 18 φυσίγγια και 5 κάλυκες. Επίσης τρεις σάκοι που περιείχαν συνολικά 43,5 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης.

Στις έρευνες, για τον εντοπισμό των δραστών, συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που ελέγχουν εξονυχιστικά τα περάσματα στα σύνορα με την Αλβανία, καθώς εκτιμάται πως δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ταυτόχρονα, όλη μέρα χθες, γίνονταν προσαγωγές υπόπτων, χωρίς, τουλάχιστον ως αργά το βράδυ, να έχει επιτευχθεί η σύλληψη των δραστών.

Γλέντι στο Πεδίον του Αρεως

Γλέντι στο Πεδίον του Αρεως οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως,την Παρασκευή 30 Ιουνίου. Το γλέντι, που θα εξυπηρετήσει, όχι μόνο τους μουσικόφιλους, αλλά και τους καλοφαγάδες, θα γίνει στο χώρο του πρώην Θεάτρου «Αλίκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ