ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ
Συνεχίζει την ιδεολογική τρομοκρατία...

Σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την ελληνική οικονομία και ζητά επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Εντείνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί σε βάρος του ελληνικού λαού, προκειμένου να αποδεχτεί χωρίς αντιδράσεις και αντιστάσεις τα σκληρά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια.

Μετά τις ασκήσεις ιδεολογικής τρομοκρατίας όπου επιδόθηκαν την προηγούμενη βδομάδα Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνητικά στελέχη, ο γνωστός για τις αντιδραστικές του θέσεις ΟΟΣΑ έβαλε τη δική του πινελιά.

Σύμφωνα με προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας των χωρών - μελών του, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, «προτρέπει» την ελληνική κυβέρνηση:

  • Να δράσει άμεσα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό τομέα, στο σύστημα Υγείας και τις συντάξεις, για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού...
  • Να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο τη μεγαλύτερη ευκινησία (flexibility) και στη μεταρρύθμιση της αγοράς των προϊόντων. Να μειώσει αυστηρά τις δαπάνες και να πετύχει την πάταξη της γενικευμένης φοροδιαφυγής.

Είναι ακριβώς η ίδια «συνταγή», η ίδια στρατηγική εξόδου των καπιταλιστικών οικονομιών από την κρίση, την οποία προωθούν από κοινού όλα τα επιτελεία του διεθνούς κεφαλαίου. Ακριβώς τις ίδιες θέσεις είχε διατυπώσει και την προηγούμενη βδομάδα το ΕΚΟΦΙΝ, τις ίδιες απόψεις υποστηρίζουν στο εσωτερικό της χώρας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ολιγαρχίας. Τα μέτωπα πάλης επομένως των εργαζομένων, του λαϊκού κινήματος, στρέφονται εξ ανάγκης κατά του «μαύρου» μετώπου της ολιγαρχίας, της κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών. Στις προβλέψεις αναφέρεται, επίσης, ότι η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί και το 2010 στην Ελλάδα, με προοπτικές ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας από το 2011, θέτοντας όμως δύο προϋποθέσεις: Η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού... Ως δεύτερη προϋπόθεση θέτει το διεθνές περιβάλλον, τη διεθνή συγκυρία. Εκτιμά ότι η ανεργία θα διατηρηθεί στο 10,5% το 2010 και 2011, ενώ το δημόσιο χρέος το 2009 θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και το έλλειμμα θα φτάσει στο 12,75% του ΑΕΠ. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση χαρακτηρίζονται προσωρινά και έκτακτου χαρακτήρα και ζητά την επιβολή σκληρότερων και μόνιμου χαρακτήρα...

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Πυροτεχνήματα και φθηνά κόλπα

Μία ημέρα πριν την κατάθεση του ιδιαίτερα αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2010, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία με τα εισοδήματα των γιατρών του Κολωνακίου και...κήρυξε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής

Τη δημαγωγία επιστρατεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποκτήσει άλλοθι και την έξωθεν καλή μαρτυρία, για την εφαρμογή μιας ιδιαίτερα βάρβαρης και ειδεχθούς ταξικής πολιτικής, η οποία έχει συναποφασιστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ολιγαρχία της χώρας.

Ενώ σήμερα κατατίθεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010, ο οποίος σηματοδοτεί τη βίαιη επίθεση κατά του λαϊκού εισοδήματος, ο υπουργός Οικονομικών χτες ...θυμήθηκε να κηρύξει τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής των μεγαλογιατρών. Ετσι έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία με τα καθαρά ετήσια εισοδήματα που δήλωσαν 150 ιδιώτες γιατροί στην περιοχή του Κολωνακίου. Σύμφωνα με αυτά, περί τους 100 δήλωσαν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ. 34 εμφανίζονται να δήλωσαν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ, 30 μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ, ενώ 31 γιατροί μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ κλπ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 10 γιατροί δήλωσαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ.

Με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραβιάζει ανοικτές πύλες, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλές κατηγορίες επαγγελματιών υπάρχει φοροδιαφυγή. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά πρώτα και κύρια οι κυβερνήσεις, οι οποίες όμως δεν παίρνουν και πρακτικά μέτρα για να την περιορίσουν. Πρώτα και κύρια βέβαια τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου. Δε διστάζουν όμως, για λόγους καιροσκοπικούς και συγκυριακούς, να ανασύρουν κατά καιρούς στοιχεία που βρίσκονται στα συρτάρια των γραφείων τους, τα οποία τα χρησιμοποιούν ως «κράχτες» προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλες επιδιώξεις.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Με εντατικούς ρυθμούς και στο 9μηνο

Μακριά από τις τράπεζες η κρίση

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε και στο 9μηνο του 2009 η συσσώρευση κερδών από τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια των κλάδων της παραγωγής και της οικονομίας. Σε πείσμα και της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης, αρκετές εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας ΑΕ κατάφεραν να πετύχουν και αύξηση της μάζας των κερδών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ).

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για το 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης) 2009:

  • Τράπεζα Πειραιώς: Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 219 εκατ. ευρώ (από 441 εκατ. ευρώ πέρυσι). Η πτώση (50%) έχει να κάνει με τα αυξημένα λογιστικά κονδύλια για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους, που συμπιέζουν την εμφάνιση της μάζας των κερδών. Οπως και οι βιομήχανοι του ΣΕΒ, έτσι και οι τραπεζίτες βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιώνοντας επιτάχυνση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, έκανε λόγο για «επάνοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε θετική τροχιά», για να προσθέσει ότι τα «δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας επιβάλλουν την άμεση λήψη διαρθρωτικών μέτρων, ώστε να ακολουθήσει η χώρα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις».
  • ΕΛΠΕ: Το μονοπώλιο του κλάδου της ενέργειας (συμφερόντων Λάτση σε κολεγιά με το κράτος) απέσπασε καθαρά κέρδη ύψους 201 εκατ. ευρώ (από 143 εκατ. ευρώ πέρυσι), πετυχαίνοντας αύξηση 41%. Η λειτουργική κερδοφορία τους (EBITDA) εμφανίζεται σε 349 εκατ. ευρώ με αύξηση 17%.
  • Ομιλος «Υγεία»: Η εταιρεία συμφερόντων του ομίλου της «Μάρφιν» απέσπασε καθαρά κέρδη 11,7 εκατ. ευρώ (από 10,5 εκατ. ευρώ), πετυχαίνοντας και αύξηση 11,6%. Αύξηση 29,9% καταγράφει και ο κύκλος εργασιών (τζίρος) που έφτασε σε 263,3 εκατ. ευρώ.
ΙΟΒΕ
Προτείνει λιγότερο κράτος

Με την αντιλαϊκή θύελλα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δείχνει τα πρώτα σημάδια της και τους μεγαλοβιομήχανους να επιδίδονται σε «ύμνους» γι' αυτήν και να επαναδιατυπώνουν με έμφαση τις προκλητικές αξιώσεις τους, έρχονται και οι πρώτες ερευνητικές εργασίες υποστήριξης των θέσεων αυτών. Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκπόνησε «κείμενο εργασίας» (εκπονήθηκε από τον Β. Ράπανο) για το «μέγεθος και το εύρος των δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα», στο οποίο υποστηρίζεται από τη μια η δραστική μείωση των δημόσιων επιχειρήσεων και από την άλλη η περαιτέρω μείωση του δημόσιου τομέα. Ετσι, οι κυβερνητικές «κορόνες» για τη μεταλλαγή του δημόσιου τομέα «δένουν» με την επαναφορά του αιτήματος των μεγαλοεπιχειρηματιών για έναν μικρό, ευέλικτο, φτηνό κρατικό μηχανισμό με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και την απαλλαγή τους από διάφορα «βάρη» στις συνδιαλλαγές τους με το κράτος.

Στο θέμα των δημόσιων επιχειρήσεων, προτείνεται «το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει όλο το πλέγμα των δημόσιων επιχειρήσεων και να τεθεί το ερώτημα κατά πόσον όλες οι υπάρχουσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν έννοια ύπαρξης». Ειδικά για τις πρώην ΔΕΚΟ, σημειώνεται στο κείμενο ότι «απ' όσες παραμένουν στο κράτος, πολλές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα» και μπαίνουν στο στόχαστρο ο ΟΣΕ και οι συγκοινωνιακοί φορείς της Αθήνας που είχαν «ζημιές» το 2007.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει μια από τις υψηλότερες δαπάνες επί του ΑΕΠ για τη Δημόσια Διοίκηση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά η αποτελεσματικότητά της είναι «αρκετά χαμηλή» και «είναι συνεπώς αναγκαίο να εξετασθεί η διάρθρωση του δημόσιου τομέα και η έκταση που έχει λάβει με τις πολυάριθμες υπηρεσίες και οργανισμούς».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Απόφαση για την ηλεκτρική σύνδεση Εύβοιας - Αττικής

Την ηλεκτρική σύνδεση της Νότιας Εύβοιας με την Αττική, ισχύος 400 MW, προωθεί η κυβέρνηση με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος ανέρχεται σε 78 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την απόφαση θα χρηματοδοτηθεί από τους παραγωγούς που έχουν αδειοδοτηθεί για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Η σύνδεση είναι απαραίτητη για τη διοχέτευση της παραγωγής των ιδιωτών από αιολικά πάρκα στο ηπειρωτικό σύστημα. Τον περασμένο Ιούλη, μια σειρά από μεγάλες εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει άδειες για αιολικά πάρκα συμφώνησαν να συγχρηματοδοτήσουν το έργο με 40 εκατ. ευρώ.

Τοπικοί φορείς έχουν κάνει αλλεπάλληλες καταγγελίες για το πλήθος των αιολικών πάρκων που έχουν ήδη αναπτυχθεί και αυτών που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν, ιδιαίτερα στη Νότια Εύβοια, για επικαλύψεις, κορεσμό, μέχρι και καταπατήσεις και καταστροφική παρέμβαση στο περιβάλλον. Δεδομένο είναι ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες προσδοκούν σε υπερκέρδη που επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση προβλέπει ότι «εάν, για οποιονδήποτε λόγο κάποιος παραγωγός αποσυρθεί από τη διαδικασία, δεν υλοποιήσει την επένδυση και αρνηθεί να καταβάλει το ποσόν που του αναλογεί, το κόστος θα καλυφθεί από το μηχανισμό χρέωσης χρήσης του Συστήματος, με ευθύνη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Με τον τρόπο αυτό παρέχεται επαρκής εγγύηση στη ΔΕΗ για την κατασκευή του δικτύου».

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Επιασε τα 300 δισ. ευρώ

Στους καλύτερους πελάτες των τραπεζών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων της χρηματαγοράς ανήκουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στο τέλος Σεπτέμβρη του 2009 το κρατικό χρέος είχε φτάσει σε 297,2 δισ. ευρώ με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στο τελευταίο τρίμηνο (Ιούλης - Σεπτέμβρης) φούσκωσε κατά 5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία το ύψος των υφιστάμενων κρατικών εγγυήσεων (αφορά εγγυήσεις για δάνεια ιδιωτών) ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο ντόπιες και ξένες τράπεζες ξεκοκαλίζουν ολόκληρους προϋπολογισμούς, εκβιάζοντας και από πάνω για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας, γεγονός που μεταφράζεται σε παραπέρα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Οι τραπεζίτες με την ανοιχτή στήριξη από την ΕΕ αγοράζουν τζάμπα χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να το δανείσουν στη συνέχεια στους πελάτες τους, ανάμεσα σε αυτούς και σε κράτη. Στη δευτερογενή αγορά τα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατέγραψαν και νέα άνοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ