Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Προτείνει λιγότερο κράτος

Με την αντιλαϊκή θύελλα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δείχνει τα πρώτα σημάδια της και τους μεγαλοβιομήχανους να επιδίδονται σε «ύμνους» γι' αυτήν και να επαναδιατυπώνουν με έμφαση τις προκλητικές αξιώσεις τους, έρχονται και οι πρώτες ερευνητικές εργασίες υποστήριξης των θέσεων αυτών. Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκπόνησε «κείμενο εργασίας» (εκπονήθηκε από τον Β. Ράπανο) για το «μέγεθος και το εύρος των δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα», στο οποίο υποστηρίζεται από τη μια η δραστική μείωση των δημόσιων επιχειρήσεων και από την άλλη η περαιτέρω μείωση του δημόσιου τομέα. Ετσι, οι κυβερνητικές «κορόνες» για τη μεταλλαγή του δημόσιου τομέα «δένουν» με την επαναφορά του αιτήματος των μεγαλοεπιχειρηματιών για έναν μικρό, ευέλικτο, φτηνό κρατικό μηχανισμό με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και την απαλλαγή τους από διάφορα «βάρη» στις συνδιαλλαγές τους με το κράτος.

Στο θέμα των δημόσιων επιχειρήσεων, προτείνεται «το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει όλο το πλέγμα των δημόσιων επιχειρήσεων και να τεθεί το ερώτημα κατά πόσον όλες οι υπάρχουσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν έννοια ύπαρξης». Ειδικά για τις πρώην ΔΕΚΟ, σημειώνεται στο κείμενο ότι «απ' όσες παραμένουν στο κράτος, πολλές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα» και μπαίνουν στο στόχαστρο ο ΟΣΕ και οι συγκοινωνιακοί φορείς της Αθήνας που είχαν «ζημιές» το 2007.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει μια από τις υψηλότερες δαπάνες επί του ΑΕΠ για τη Δημόσια Διοίκηση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά η αποτελεσματικότητά της είναι «αρκετά χαμηλή» και «είναι συνεπώς αναγκαίο να εξετασθεί η διάρθρωση του δημόσιου τομέα και η έκταση που έχει λάβει με τις πολυάριθμες υπηρεσίες και οργανισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ