ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλεμος εντυπώσεων της τελευταίας στιγμής

Αύριο Παρασκευή οι ανοιχτές συγκεντρώσεις των δυο επικρατέστερων, στην Αθήνα

Η επίδειξη δύναμης με μεγάλες συγκεντρώσεις και νέες προσχωρήσεις, οι υψηλοί τόνοι στη φραστική αντιπαράθεση, καθώς και ο πόλεμος στο διαδίκτυο και τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», χαρακτηρίζουν τη μάχη για την εξουσία στη ΝΔ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες. Τα στρατόπεδα ανασύρουν τα «επιχειρήματα» και «διλήμματα» της τελευταίας στιγμής, που κατά κανόνα κινούνται στο επίπεδο της προσωπικής αντιπαράθεσης, με στόχο κυρίως να πλήξουν τον «αντίπαλο».

Πληθαίνουν επίσης οι κατηγορίες που εκτοξεύει η μία πλευρά σε βάρος της άλλης, κυρίως για τα συμφέροντα που στηρίζουν τον κάθε υποψήφιο. Οι υποστηρικτές της Ντ. Μπακογιάννη, με πρώτη την ίδια, διατυμπανίζουν διαρκώς ότι «το σύστημα ΠΑΣΟΚ στηρίζει Σαμαρά» και πολεμά τη δική της υποψηφιότητα. Η πλευρά Σαμαρά αναδεικνύει κυρίως ότι «όσοι έβλαψαν την παράταξη έχουν βρει ομπρέλα προστασίας στην κα Μπακογιάννη».

Η πλευρά Μπακογιάννη επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της την κατηγορία ότι ήταν μεταξύ αυτών που είχαν εισηγηθεί πρόωρες εκλογές στον Κ. Καραμανλή. Παράλληλα, τα στελέχη που τάσσονται στο πλευρό της Ντ. Μπακογιάννη δηλώνουν ανοιχτά ότι τυχόν επικράτηση του αντίπαλου στρατοπέδου θα οδηγήσει τη ΝΔ σε συρρίκνωση, υπενθυμίζοντας ότι πολιτικές των Α. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλου «δοκιμάστηκαν σε μικρά κόμματα στο παρελθόν και τα οδήγησαν σε λουκέτο».

Η πλευρά του Α. Σαμαρά επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους, καλλιεργώντας την εικόνα ότι έχει κερδίσει την οργανωμένη βάση του κόμματος, γεγονός που θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε νίκη του Μεσσήνιου πολιτικού από τον πρώτο γύρο. «Αυτό που όλοι θέλουμε και πρέπει να επιδιώξουμε είναι να καθαρίσει το τοπίο από την πρώτη Κυριακή», σημείωσε χαρακτηριστικά (στο ραδιόφωνο του «Θέματος») ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) εκτίμησε ότι «σε όλο το Λεκανοπέδιο συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης Περιφέρειας της Αθήνας ο Αντώνης Σαμαράς είναι μπροστά - και μάλιστα με διαφορά».

Χτες, τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Γ. Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Χίου Κ. Μουσουρούλης, ο ευρωβουλευτής Γ. Τσουκαλάς, η πρώην βουλευτής Επικρατείας Χρύσα Καρύδη, ο νομάρχης Χανίων Γρ. Αρχοντάκης κ.ά. Επίσης ο Β. Μεϊμαράκης επανήλθε χτες εκφράζοντας δημόσια την υποστήριξή του στην Ντ. Μπακογιάννη. Τη στήριξή του στο πρόσωπο του Α. Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ εξέφρασε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, ο βουλευτής Αρκαδίας Α. Λυκουρέντζος, καθώς και επτά πρώην βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία με κοινή δήλωσή τους.

Αύριο Παρασκευή, η Ντ. Μπακογιάννη θα μιλήσει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ο Α. Σαμαράς στο Ζάππειο και ο Π. Ψωμιάδης στις Σέρρες. Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς γνωστοποιεί ότι δε θα διεξαχθούν δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) την ημέρα εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ.

ΛΑ.Ο.Σ.
Ζητά επιπλέον μέτρα «σοκ» σε βάρος του λαού

Περίσσεψαν ο λαϊκισμός και η φιλομονοπωλιακή ρητορική στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Γ. Καρατζαφέρη

Μέτρα - σοκ σε βάρος του λαού εισηγείται ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης και για να δικαιολογήσει την πρόταση αυτή αναπαρήγαγε την τρομοκρατική προπαγάνδα του κεφαλαίου ότι «η χώρα πτώχευσε»... Οπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «η χώρα έχει χρεοκοπήσει (...) όλα αυτά που παρακολουθούμε είναι ημίμετρα. Χρειάζεται, επαναλαμβάνω, ένα δυνατό σοκ»! Διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στο χτύπημα των εργαζομένων, ζήτησε απ' το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να κηρύξει «σιωπητήριο» και να αποδεχθεί «το φυσικό του μέγεθος κι όχι αυτό το οποίο πήρε υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια, με τις ανοχές της κυβερνήσεως», να αποδεχτεί ότι «ένας αποφασίζει και αυτός είναι εκείνος που παίρνει την ψήφο του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως πώς την παίρνει»!

Ο Γ. Καρατζαφέρης υπερασπίστηκε τον «κοινωνικό διάλογο» και μάλιστα όπως είπε «τα μέτρα αυτά που προτείνει η κυβέρνηση είναι λίγα». Με μεγάλη δόση λαϊκισμού, είπε συγκεκριμένα: «Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι αλλάξανε οι καιροί. Ακούω την ιστορία για την αύξηση των ορίων της συντάξεως. Ολοι θέλουμε να καθόμαστε. Ποιος θέλει να δουλεύει; Αλλά πρέπει να δούμε μια πραγματικότητα. Οταν αυτό θεσπίστηκε πριν από 30 - 35 χρόνια ο μέσος όρος ζωής ήταν 70. Τώρα είναι τα 80. Ποιος θα πληρώσει; Πρέπει να δουλέψουμε και πιο εντατικά και πιο σκληρά εάν θέλουμε να βγάλουμε την χώρα από το τέλμα».

Σε αντίθεση με τα αντιδραστικά μέτρα που πρότεινε σε βάρος του λαού, απέναντι στην πλουτοκρατία, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εμφανίστηκε εξαιρετικά γενναιόδωρος. Ζήτησε να μην ελέγχονται οι καταθέσεις, να μην επεκταθεί το πόθεν έσχες, ώστε «τα μαύρα χρήματα να βγούνε έξω».

Απ' τη συνέντευξη Τύπου δεν έλειψε η αντιμεταναστευτική πινελιά. Ο Γ. Καρατζαφέρης στηλίτευσε εκ των προτέρων οποιαδήποτε σκέψη να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες, λέγοντας «προσπαθώ να καταλάβω τι θα συμβεί αύριο το πρωί εάν εκλεγούν δεκαπέντε Αλβανοί δήμαρχοι (...) να διεκδικούν όλα αυτά (...) περί Τσαμουριάς», αλλά και κάθε σκέψη να αποδίδεται ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Απείλησε δε το ΠΑΣΟΚ ότι αν προχωρήσει σε τέτοια μέτρα «εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επίσπευση των εκλογών βάσει των δυνατοτήτων που δίνει το Σύνταγμα».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ακαρπες οι διαβουλεύσεις

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τάσεων και συνιστωσών μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη που αρχίζει αύριο

Ναυάγησε η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αφού το σχέδιο εισήγησης για την πανελλαδική σύσκεψη, που αρχίζει αύριο Παρασκευή, το οποίο είχε ετοιμάσει ο Δ. Βίτσας, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, δε βρήκε σύμφωνους τους εκπροσώπους των άλλων συνιστωσών. Ετσι στη σύσκεψη θα υπάρξει μια άτυπη εισήγηση από το συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνοψίζει τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και αμέσως μετά θα πάρουν το λόγο όλοι όσοι έχουν καταθέσει προτάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του σχήματος, προκειμένου να τις παρουσιάσουν.

Νωρίτερα στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ ενστάσεις για το σχέδιο εισήγησης είχαν καταθέσει και τα στελέχη της «ανανεωτικής» πτέρυγας λέγοντας ότι σε ορισμένα σημεία της έρχεται σε σύγκρουση με αποφάσεις της ΚΠΕ του κόμματος.

Ο Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του χτες στο ρ/σ «Κανάλι 1», υπενθύμισε με νόημα ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις, αντιθέτως θα εκφωνηθούν διάφορες απόψεις, αυτό δεν είναι κακό, και θα παραπεμφθούν τα συνολικότερα ζητήματα στο μέλλον». Καθόρισε επίσης σαν μεγάλο ζήτημα τον «ανακαθορισμό της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικού σχήματος συμμαχίας και το δεύτερο το περιεχόμενο της πολιτικής του. Διότι φοβάμαι πως κινούμενες κάποιες συνιστώσες προς άλλες κατευθύνσεις διαμορφώνουν συνθήκες ομφαλοσκόπησης».

Η ΠΓ του ΣΥΝ ασχολήθηκε και με το Ασφαλιστικό και με τον «κοινωνικό διάλογο», για τον οποίο αποφάσισε πως θα μπορούσε να συμμετάσχει, αν καταργούνταν ο νόμος Πετραλιά και άλλαζε η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μειωμένη χρηματοδότηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Συμφώνησαν ότι ...διαφωνούν με τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στο διάλογο - απάτη και για να αβαντάρουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για μάντρωμα των εργαζομένων στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» αποφάνθηκαν ότι οι αγώνες του ταξικού κινήματος μεταθέτουν το πεδίο της συζήτησης στο αν μπορούν κάποιοι να συζητούν ή όχι.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε αναμονή των εκθέσεων του ΟΗΕ

Στην τελική ευθεία φαίνονται να έχουν μπει οι δύο εκθέσεις του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την 1η Δεκέμβρη. Η πρώτη αφορά αποκλειστικά στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και η δεύτερη στην αποστολή καλών υπηρεσιών του γγ και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι εκθέσεις ζητούν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επιδείξουν «διαλλακτικότητα και πολιτικό θάρρος», προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, ενώ υιοθετείται και η θέση του ψευδοκράτους περί «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις της κυπριακής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, διαμήνυσε στα κόμματα της συγκυβέρνησης και ιδιαίτερα στο ΔΗΚΟ ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν με βάση τις προτάσεις που είχαν γίνει αποδεκτές στο παρελθόν, προκειμένου να μη θιγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία και η διαδικασία των συνομιλιών. Ο Α. Κυπριανού αναγνώρισε το δικαίωμα - όπως είπε - το ΔΗΚΟ να εκφράζει δημοκρατικά την άποψή του, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να επιτραπεί και στο ΑΚΕΛ.

Τέλος, σε δηλώσεις του στον τουρκοκυπριακό Τύπο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στη συνάντηση της Τρίτης, ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να προβεί σε ανοίγματα στην Κύπρο καθότι δεν απομένει τίποτα άλλο που μπορεί να κάνει», προσθέτοντας ότι «αν αποχωρήσει ο στρατός, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταστεί περισσότερο αδιάλλακτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ