Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλεμος εντυπώσεων της τελευταίας στιγμής

Αύριο Παρασκευή οι ανοιχτές συγκεντρώσεις των δυο επικρατέστερων, στην Αθήνα

Η επίδειξη δύναμης με μεγάλες συγκεντρώσεις και νέες προσχωρήσεις, οι υψηλοί τόνοι στη φραστική αντιπαράθεση, καθώς και ο πόλεμος στο διαδίκτυο και τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», χαρακτηρίζουν τη μάχη για την εξουσία στη ΝΔ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες. Τα στρατόπεδα ανασύρουν τα «επιχειρήματα» και «διλήμματα» της τελευταίας στιγμής, που κατά κανόνα κινούνται στο επίπεδο της προσωπικής αντιπαράθεσης, με στόχο κυρίως να πλήξουν τον «αντίπαλο».

Πληθαίνουν επίσης οι κατηγορίες που εκτοξεύει η μία πλευρά σε βάρος της άλλης, κυρίως για τα συμφέροντα που στηρίζουν τον κάθε υποψήφιο. Οι υποστηρικτές της Ντ. Μπακογιάννη, με πρώτη την ίδια, διατυμπανίζουν διαρκώς ότι «το σύστημα ΠΑΣΟΚ στηρίζει Σαμαρά» και πολεμά τη δική της υποψηφιότητα. Η πλευρά Σαμαρά αναδεικνύει κυρίως ότι «όσοι έβλαψαν την παράταξη έχουν βρει ομπρέλα προστασίας στην κα Μπακογιάννη».

Η πλευρά Μπακογιάννη επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της την κατηγορία ότι ήταν μεταξύ αυτών που είχαν εισηγηθεί πρόωρες εκλογές στον Κ. Καραμανλή. Παράλληλα, τα στελέχη που τάσσονται στο πλευρό της Ντ. Μπακογιάννη δηλώνουν ανοιχτά ότι τυχόν επικράτηση του αντίπαλου στρατοπέδου θα οδηγήσει τη ΝΔ σε συρρίκνωση, υπενθυμίζοντας ότι πολιτικές των Α. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλου «δοκιμάστηκαν σε μικρά κόμματα στο παρελθόν και τα οδήγησαν σε λουκέτο».

Η πλευρά του Α. Σαμαρά επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους, καλλιεργώντας την εικόνα ότι έχει κερδίσει την οργανωμένη βάση του κόμματος, γεγονός που θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε νίκη του Μεσσήνιου πολιτικού από τον πρώτο γύρο. «Αυτό που όλοι θέλουμε και πρέπει να επιδιώξουμε είναι να καθαρίσει το τοπίο από την πρώτη Κυριακή», σημείωσε χαρακτηριστικά (στο ραδιόφωνο του «Θέματος») ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) εκτίμησε ότι «σε όλο το Λεκανοπέδιο συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης Περιφέρειας της Αθήνας ο Αντώνης Σαμαράς είναι μπροστά - και μάλιστα με διαφορά».

Χτες, τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Γ. Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Χίου Κ. Μουσουρούλης, ο ευρωβουλευτής Γ. Τσουκαλάς, η πρώην βουλευτής Επικρατείας Χρύσα Καρύδη, ο νομάρχης Χανίων Γρ. Αρχοντάκης κ.ά. Επίσης ο Β. Μεϊμαράκης επανήλθε χτες εκφράζοντας δημόσια την υποστήριξή του στην Ντ. Μπακογιάννη. Τη στήριξή του στο πρόσωπο του Α. Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ εξέφρασε η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, ο βουλευτής Αρκαδίας Α. Λυκουρέντζος, καθώς και επτά πρώην βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία με κοινή δήλωσή τους.

Αύριο Παρασκευή, η Ντ. Μπακογιάννη θα μιλήσει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ο Α. Σαμαράς στο Ζάππειο και ο Π. Ψωμιάδης στις Σέρρες. Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς γνωστοποιεί ότι δε θα διεξαχθούν δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) την ημέρα εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τερτίπια για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου (2010-08-24 00:00:00.0)
«Κινούμενη άμμος» το εσωκομματικό τοπίο (2010-05-20 00:00:00.0)
Στα άκρα οδηγείται η μάχη της διαδοχής (2009-11-13 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνονται παλιότερες εσωκομματικές αντιθέσεις (2009-10-23 00:00:00.0)
Οξύνεται η διαμάχη για την αρχηγία (2009-10-13 00:00:00.0)
«Θολώνει» η εικόνα ενότητας (2000-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ