ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Αγωνιώδης προσπάθεια να σώσει το κυβερνητικό προφίλ

Να επιτεθεί στο ΚΚΕ, επειδή αποκαλύπτει τις επιδιώξεις του «κοινωνικού διαλόγου», επέλεξε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, στη διάρκεια συζήτησης Ερώτησης για τους σχολικούς φύλακες

Οσο κι αν δυσκολεύονται να το «χωνέψουν» οι υπηρέτες του κεφαλαίου, η εργατική τάξη και η πρωτοπορία της, το ΚΚΕ, δε θα σκύψουν το κεφάλι σε κανένα «διάλογο»

Eurokinissi

Οσο κι αν δυσκολεύονται να το «χωνέψουν» οι υπηρέτες του κεφαλαίου, η εργατική τάξη και η πρωτοπορία της, το ΚΚΕ, δε θα σκύψουν το κεφάλι σε κανένα «διάλογο»
Αντί να δώσει στη Βουλή απάντηση στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου για την αναγνώριση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των σχολικών φυλάκων, ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης βρήκε ευκαιρία να στραφεί κατά του ΚΚΕ, το οποίο σταθερά καταγγέλλει τον προσχηματικό διάλογο που γίνεται για το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, στη δευτερολογία του - όταν από τον Κανονισμό δεν υπάρχει η δυνατότητα ανταπάντησης από τον βουλευτή - είπε ότι «ξεκίνησε σήμερα ο διάλογος του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς φορείς, παρά τα προβλήματα και εμπόδια που επιχείρησαν να θέσουν για να ματαιώσουν το διάλογο, επιδιώκοντας, όμως, στην ουσία να αποκρύψουν την απουσία θέσεων και προτάσεων».

Δήλωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, επειδή είναι σε εξέλιξη «οι διαδικασίες διαλόγου» για το Ασφαλιστικό και υπαινίχθηκε ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αναβολή σε μια προσπάθεια «να παρεμποδιστεί ο διάλογος». Ο υφυπουργός προχώρησε παραπέρα και μπερδεύοντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με τον προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό, είπε ότι «είμαστε εδώ για να συμμετάσχουμε στο θεσμοθετημένο διάλογο τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο, όσο και με τους κοινωνικούς φορείς και είναι ευχάριστο ότι ο συνάδελφος βουλευτής συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου και είμαι βέβαιος ότι το δικαίωμα αυτό που διεκδικεί και αναγνωρίζει για τον εαυτό του, το διεκδικεί και το αναγνωρίζει σε όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς».

Για την ουσία της Επίκαιρης Ερώτησης, ο υφυπουργός αρκέστηκε να πει ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου» και το θέμα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των σχολικών φυλάκων.

Στην παρέμβασή του, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε, αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ότι ο προσχηματικός διάλογος που γίνεται «είναι συγκεκριμένος για να ψαλιδίσει και άλλα ασφαλιστικά δικαιώματα».

Για την περίπτωση των σχολικών φυλάκων, είπε ότι υπάρχει το παράδοξο από το 2001 μέχρι το 2004 να τους έχουν αναγνωριστεί μισθολογικά δικαιώματα και από το 2004 μέχρι το 2007 να υπάρχουν δήμοι που τους αρνούνται την αναγνώριση της μισθολογικής εξέλιξης. Μάλιστα, υπογράμμισε ο βουλευτής, το ίδιο το κράτος με νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζει μισθολογικά την προϋπηρεσία τους και από την άλλη δεν αναγνωρίζει την ταυτόχρονη κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Ζήτησε, δε, να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα με νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη αναγνώριση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των σχολικών συμβούλων με κάλυψη από το κράτος των εισφορών απέναντι στο ΙΚΑ.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αμεσες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και πληρωμές των γιατρών

Ανακοίνωση ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στα δημόσια νοσοκομεία την ερχόμενη Δευτέρα

Την πληρωμή όλων των οφειλόμενων εφημεριών και των προσαυξήσεων από 1.1.2009 και κατώτερο μισθό 1.700 ευρώ με ανάλογες αυξήσεις στις υπόλοιπες βαθμίδες προτάσσει για διεκδίκηση η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών με την απεργία στις 30.11.2009 που προκήρυξε η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Η κυβέρνηση εμπαίζει τους γιατρούς, καθώς η σύσταση των 1.000 θέσεων και η αύξηση του πλαφόν των συνολικών αποδοχών δεν είναι ουσιαστική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα» υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ και τονίζει: «Απάντηση είναι να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εδώ και τώρα, η άμεση πρόσληψη όλων των ανέργων γιατρών με μόνιμη πλήρη και αποκλειστική σχέση εργασίας, το σταθερό 6ωρο - 5ημερο - 30ωρο, με 1 εφημερία την εβδομάδα και οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και όχι να είναι συμπλήρωμα οι εφημερίες».

  • Η πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ «Ευαγγελισμού» στα πλαίσια της απεργίας οργανώνει τη Δευτέρα συγκέντρωση των γιατρών στα επείγοντα, ώρα 9 πμ.
Εκθετη και για την πανδημία

«Η κυβέρνηση ζητά την υπερπροσφορά των γιατρών με αφορμή τη νέα γρίπη!» επισημαίνει σε άλλο σημείο η ΔΗΠΑΚ και υπογραμμίζει: «Την προσφορά στον ασθενή, όσοι τουλάχιστον θέλουμε να ζούμε μ' ένα αξιοπρεπή μισθό και ανθρώπινα ωράρια, ποτέ δεν αρνηθήκαμε, ούτε τώρα! Εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, που έχουν φροντίσει να είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ - πρόληψης, να μη λειτουργούν 150 κρεβάτια ΜΕΘ, να λειτουργούν τα νοσοκομεία με προσωπικό ασφαλείας, και να ασκεί πολιτική μόνο με το εμβόλιο».

Συμπαραστάτη η κυβέρνηση έχει τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ, την ΠΑΣΚΕ και ΔΗΚΝΙ με αρωγό την ΑΕΓ, που προσπαθεί να ξεγελάσει τους γιατρούς ότι κάτι «θετικό» κάνει η κυβέρνηση υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ και τονίζει: «Λένε ψέμματα. Στηρίζουν τις ανατροπές στην υγεία, στις εργασιακές σχέσεις, κάνουν γαργάρα το αίτημα της ΔΗΠΑΚ για μονιμοποίηση των επικουρικών και ζητάνε επαναδιαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης που ανοίγει το δρόμο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας».

  • Με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι απ' την απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας εξαιρείται κάθε γεγονός που αφορά στην αντιμετώπιση των περιστατικών της επιδημίας της γρίπης.
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ «KLEENWAY»
Να πάρει θέση η διοίκηση του ΤΕΙ

Δε γίνεται η διοίκηση του Ιδρύματος να σιωπά μπροστά στην τρομοκρατία που ασκείται μέσα στο χώρο του, σημειώνει το σωματείο

Να πάρει θέση για την κατάσταση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Ιδρύματος Λάρισας μέσω της εργολαβικής εταιρείας «Kleenway» ζητά από το ΤΕΙ Λάρισας το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Λάρισας. Οπως έχει καταγγείλει το σωματείο, η εργοδοσία όχι μόνο χρωστά δεδουλευμένα μηνών σε 21 εργαζόμενες, αλλά με απολύσεις και εκβιασμούς επιχειρεί να τους τρομοκρατήσει για να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματά τους.

Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο καταγγέλλει ότι «οι εργαζόμενοι ζουν μια αφόρητη κατάσταση, ενώ η εργοδοτική τρομοκρατία και οι εκβιασμοί είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στο χώρο του ΤΕΙ». Επίσης, υπογραμμίζει: «Η ασυδοσία των συγκεκριμένων εταιρειών ενοικιαζόμενων εργατών έχει τη στήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αφού, με τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 1998, παραχώρησε την καθαριότητα δημοσίων κτιρίων (Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Νομαρχίες) στα συνεργεία και τους εργολάβους καθαριότητας δίνοντάς τους, τη δυνατότητα να κερδοσκοπούν και να μεταχειρίζονται τους εργάτες ως φθηνό και αναλώσιμο υλικό».

Και καλεί τη διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας που ανέθεσε την καθαριότητα στη συγκεκριμένη εταιρεία, να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση τόσο για την κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και διεκδικεί:

  • Ανάκληση των απολύσεων.
  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ. καθαριστών/καθαριστριών).
  • Πρόσληψη των εργαζομένων από τα ΤΕΙ με καθεστώς πλήρους και σταθερής εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων.
ΓΙΑΤΡΟΙ ΨΝΑ
Διαδήλωσαν για να πάρουν όσα τους χρωστάνε

Κινητοποίηση χτες έξω από το υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών που τους οφείλονται από τον Ιούλη του 2009, πραγματοποίησαν χτες οι γιατροί και ψυχολόγοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ).

«Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των ψυχολόγων. Δημόσια δωρεάν Υγεία», «Οι γιατροί του ΨΝΑ αρνούνται να δουλεύουν απλήρωτοι. Επίσχεση εργασίας» έγραφαν τα πανό που ανάρτησαν στην είσοδο του υπουργείου. Ακολούθησε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Πολύζο. Ο γγ είπε ότι έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών κονδύλι που καλύπτει τις εφημερίες των γιατρών έως και την 31η Οκτώβρη και ότι θα αρχίσουν να πληρώνονται τις επόμενες μέρες. Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα που υπάρχει με τις δεδουλευμένες εφημερίες του Ιούλη και του Αυγούστου, ειδικότερα για τους γιατρούς και ψυχολόγους του ΨΝΑ, είπε ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση προκειμένου να πληρωθούν, κατόπιν ...διαβουλεύσεων και με τη διοίκηση του ΨΝΑ. Ανέφερε ακόμα ότι θα αναζητηθεί λύση προκειμένου να πληρωθούν οι ψυχολόγοι και τις εφημερίες που τους οφείλονται για τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη του 2008. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν γραπτές δεσμεύσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων. Για το σκοπό αυτό έχει οριστεί συνάντηση σήμερα στις 9 π.μ.

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών και ψυχολόγων θα συνεχιστούν σήμερα με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ