ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενισχύεται η κατοχή

Ο Ομπάμα βάφτισε «δίκαιο» τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Οι «Ράμπο» στο Αφγανιστάν κατά τη ...δίκαιη επέμβαση
Οι «Ράμπο» στο Αφγανιστάν κατά τη ...δίκαιη επέμβαση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αποφασιστική ενίσχυση της κατοχής, με 30.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες, μέχρι τις αρχές του 2010, περιλαμβάνει η «νέα» κατοχική στρατηγική του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για το Αφγανιστάν. Η ενίσχυση του πολέμου που θα φτάσει τους Αμερικανούς στρατιώτες στους 100.000 λανσάρεται ως «στρατηγική εξόδου» από τον πόλεμο, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με την αόριστη δέσμευση ότι η «έξοδος» θα ξεκινήσει πριν τη λήξη της θητείας Ομπάμα. Το επιπλέον κόστος, εν μέσω «κρίσης», υπολογίζεται σε 20-40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβολή ειδικού «φόρου πολέμου» για την εξασφάλιση των κονδυλίων αυτών.

Τα σχέδια για το Αφγανιστάν στηρίζονται, σύμφωνα με την πάγια τακτική, στο επιχείρημα του αναγκαίου πολέμου για την «προστασία από την τρομοκρατία» και την ασφάλεια, με τον Αμερικανό πρόεδρο να βαφτίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ως «δίκαιο», στον οποίο οι ΗΠΑ συμμετέχουν με 23 συμμάχους, «αντίθετα με το ...Βιετνάμ, που είχε ξεσηκώσει λαϊκή αντίσταση». Η δήθεν «στρατηγική εξόδου» παρουσιάζεται για να γίνει πειστική ότι θα επαναξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ θα συνεχισθούν οι προσπάθειες να αναλάβουν ο αφγανικός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας το ρόλο της κατοχής, εξασφαλίζοντας το προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών. Τα σχέδια Ομπάμα καλωσόρισε ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο γγ του ΟΗΕ. Η ΕΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στο πλευρό της κατοχής, ενώ το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε στην αποστολή επιπλέον περισσότερων από 5.000 στρατιωτών από τις σύμμαχες χώρες, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο κανείς δεν εγγυάται ότι και η Αθήνα δε θα κληθεί να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στο Αφγανιστάν, αλλά και το ρόλο τους σε μάχιμους, δεδομένου ότι η λυκοσυμμαχία υπογραμμίζει ότι είναι ζήτημα «γοήτρου» και αξιοπιστίας η επιτυχία του πολέμου.

Σύμμαχος στην κατοχή θεωρείται ότι πρέπει να είναι το Πακιστάν, που καλείται να συνεργαστεί ακόμα πιο στενά στην επέκταση του πολέμου στο έδαφός του, το οποίο ωστόσο ζητά να εξασφαλισθεί η προστασία του από τους Ταλιμπάν.

Στο Πακιστάν συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια καθώς χτες καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από το αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, στο Ισλαμαμπάντ, σκοτώνοντας ένα φρουρό και τραυματίζοντας ακόμα 11 ανθρώπους.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Το κεφάλαιο πιέζει για ένταξη

Η στρατηγική σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τονίστηκε, χτες, σε ημερίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία, υπό τον τίτλο «Η Τουρκία στην Ευρώπη σπάζοντας το φαύλο κύκλο». Εκ μέρους της Επιτροπής παρέστησαν ο πρόεδρος Μάρτι Αχτισαάρι (γνωστός για τη δράση του στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και άλλες δραστηριότητες του «διαίρει και βασίλευε»), και τα μέλη Εμα Μπονίνο, αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, και Αλμπερτ Ρόχαν, ενώ εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης και Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Το ζήτημα της πλήρους ή μη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εμφανίστηκε ως θέμα αξιοπιστίας της Ενωσης, ενώ ο Α. Ρόχαν αναφέρθηκε στην περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας και στο ρόλο που επιχειρεί να αναλάβει ως μεσολαβητής μεταξύ δυτικού ιμπεριαλισμού και μουσουλμανικού κόσμου. Υπερθεματίζοντας ως προς τις τουρκικές προσπάθειες, τονίστηκε η «πρόοδος» που έχει σημειώσει η Αγκυρα στις μεταρρυθμίσεις, που σήμαναν νέα βάρη για τα λαϊκά στρώματα.

Τόσο ο Μ. Αχτισαάρι, όσο και ο Α. Ρόχαν δήλωσαν ότι τελικός στόχος των διαπραγματεύσεων πρέπει να παραμείνει η πλήρης ένταξη, χωρίς αμφισβήτηση, με τα κράτη - μέλη να σταματήσουν να φέρνουν οποιαδήποτε εμπόδια συνυπολογίζοντας την ...οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται στην Τουρκία, τις ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση Εργκένεγκον, στην οποία το Σαββατοκύριακο θα κληθούν να καταθέσουν οι πρώην αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με τους ισχυρισμούς για σχεδιασμό επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα ενισχύει τους αμυντικούς της εξοπλισμούς συζητώντας την απόκτηση αμερικανικών πυραύλων «Πάτριοτ», ρωσικών S-300 και S-400 και κινεζικών FD-2000.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΣΤΟΡΙΛ.-- Επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας της Αργεντινής κατά το κλείσιμο της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου καθώς οι νήσοι Μαλβίνας, Φώκλαντς κατά τους Βρετανούς, εντάσσονται στην εδαφική επικράτεια της ΕΕ στη νέα Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Συνθήκη (Λισαβόνας) που τέθηκε σε ισχύ.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Στη Σάντα Κρους, προπύργιο της ολιγαρχίας, βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες, τέσσερις μόλις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής με βάση το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ο πρόεδρος Εβο Μοράλες θεωρείται βέβαιος νικητής των εκλογών καθώς κατά τις δημοσκοπήσεις εξασφαλίζει την εκλογή του με ποσοστό που κυμαίνεται στο 55% αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας και στα δύο σώματα του Κογκρέσου για το κυβερνητικό κόμμα MAS.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Για «παράνομο και άδικο εμπάργκο» κατηγόρησε ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας λόγω των μέτρων που έχει λάβει στα σύνορα αλλά και την αναστολή των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που προβλέπει την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών σε επτά βάσεις.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Στο λιμάνι Χόμπγιο της Σομαλίας προσάραξαν οι πειρατές το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Μάραν Κένταυρος» που κατελήφθη πριν τέσσερις μέρες. Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας δήλωσε πως το 28μελές πλήρωμα (ανάμεσά τους εννιά Ελληνες) είναι καλά στην υγεία του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο 57χρονος Ρουαντέζος Εφραίμ Νκεζαμπέρα, πρώην διευθυντής τράπεζας στη Ρουάντα, καταδικάστηκε σε 30ετή ποινή κάθειρξης από βέλγικο δικαστήριο καθώς κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου - περιλαμβανομένων φόνων, βιασμών κ.ά. - στη γενοκτονία του 1994.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκθεσή του για τη συνεργασία της Σερβίας με το Δικαστήριο που θεωρείται πως θα είναι η θετικότερη μέχρι σήμερα.

Πρόσκληση σε γλέντι

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει γλέντι με ζωντανή μουσική το Σάββατο, 5 Δεκέμβρη, στις 9 μ.μ. στα Πέτρινα, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Μηχανική Καλλιέργεια), Θηβών 245, Νίκαια (τηλ. 210.4934.390).

Στηρίξτε την ΕΕΔΔΑ.

Στηρίξτε τη διεθνιστική αλληλεγγύη.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Κυβερνητική απόφαση υπέρ Χεζμπολάχ

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η κυβέρνηση του Λιβάνου υιοθέτησε χτες γενική πολιτική διακήρυξη που δίνει στη Χεζμπολάχ το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα της κατά του Ισραήλ με δεδομένη την άρνηση της σιιτικής οργάνωσης να αφοπλιστεί στο πλαίσιο (προ τριών ετών) απόφασης του ΟΗΕ ...

Ο Λίβανος, η κυβέρνησή του, ο λαός, ο στρατός και το κίνημα αντίστασης αναγνωρίζει το δικαίωμα για απελευθέρωση όλων των εδαφών απ' την ισραηλινή κατοχή αναφέρεται στη σχετική διακήρυξη που δημοσιοποίησε ο υπουργός Πληροφόρησης Τάρεκ Μίτρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου την ερχόμενη βδομάδα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι θα πάει στη Βουλή όπου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, κυρίως λόγω των ενστάσεων που προβάλλουν ορισμένες πλευρές (κυρίως οι Χριστιανοί Φαλαγγίτες).

Πριν να ανακοινωθεί η είδηση της γενικής πολιτικής διακήρυξης για διατήρηση του οπλισμού απέναντι στον κίνδυνο ισραηλινής επιθετικότητας είχε προηγηθεί ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στην οποία υποστήριξε ότι η χρήση βίας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα αραβικά εδάφη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πέντε Κουβανούς ήρωες πατριώτες, διοργανώνουν, τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την Κουβανική Σοσιαλιστική Επανάσταση, αλλά και την κλιμάκωση του αγώνα για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, που επί 11 χρόνια παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια που ετοίμαζαν ομάδες του Μαϊάμι κατά της Κούβας.

ΙΡΑΝ
Επιμένει στο πυρηνικό του πρόγραμμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επιμένει στα σχέδια ενίσχυσης του πυρηνικού του προγράμματος του Ιράν, με τη δημιουργία νέων κέντρων εμπλουτισμού ουρανίου, ο Πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Σε δηλώσεις του, ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα θα παράγει μόνη της το εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 20% που χρειάζεται, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα με τα πυρηνικά του Ιράν, λήξαν. Ακόμα χαρακτήρισε «παράνομη» την καταδικαστική απόφαση εναντίον της Τεχεράνης, που εκδόθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αποδίδοντάς την σε πιέσεις «λίγων επιφανειακά ισχυρών κρατών», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

  • Ελεύθεροι αφέθηκαν, χτες, οι πέντε Βρετανοί ιστιοπλόοι που συνελήφθησαν στις 25 Νοέμβρη από τους Φρουρούς της Επανάστασης στα χωρικά ύδατα του Ιράν, με την Τεχεράνη να αναγνωρίζει ότι η παραβίαση συνέβη κατά λάθος. Την είδηση επιβεβαίωσε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ