Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενισχύεται η κατοχή

Ο Ομπάμα βάφτισε «δίκαιο» τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Οι «Ράμπο» στο Αφγανιστάν κατά τη ...δίκαιη επέμβαση
Οι «Ράμπο» στο Αφγανιστάν κατά τη ...δίκαιη επέμβαση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αποφασιστική ενίσχυση της κατοχής, με 30.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες, μέχρι τις αρχές του 2010, περιλαμβάνει η «νέα» κατοχική στρατηγική του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για το Αφγανιστάν. Η ενίσχυση του πολέμου που θα φτάσει τους Αμερικανούς στρατιώτες στους 100.000 λανσάρεται ως «στρατηγική εξόδου» από τον πόλεμο, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με την αόριστη δέσμευση ότι η «έξοδος» θα ξεκινήσει πριν τη λήξη της θητείας Ομπάμα. Το επιπλέον κόστος, εν μέσω «κρίσης», υπολογίζεται σε 20-40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβολή ειδικού «φόρου πολέμου» για την εξασφάλιση των κονδυλίων αυτών.

Τα σχέδια για το Αφγανιστάν στηρίζονται, σύμφωνα με την πάγια τακτική, στο επιχείρημα του αναγκαίου πολέμου για την «προστασία από την τρομοκρατία» και την ασφάλεια, με τον Αμερικανό πρόεδρο να βαφτίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ως «δίκαιο», στον οποίο οι ΗΠΑ συμμετέχουν με 23 συμμάχους, «αντίθετα με το ...Βιετνάμ, που είχε ξεσηκώσει λαϊκή αντίσταση». Η δήθεν «στρατηγική εξόδου» παρουσιάζεται για να γίνει πειστική ότι θα επαναξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ θα συνεχισθούν οι προσπάθειες να αναλάβουν ο αφγανικός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας το ρόλο της κατοχής, εξασφαλίζοντας το προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών. Τα σχέδια Ομπάμα καλωσόρισε ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο γγ του ΟΗΕ. Η ΕΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στο πλευρό της κατοχής, ενώ το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε στην αποστολή επιπλέον περισσότερων από 5.000 στρατιωτών από τις σύμμαχες χώρες, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο κανείς δεν εγγυάται ότι και η Αθήνα δε θα κληθεί να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στο Αφγανιστάν, αλλά και το ρόλο τους σε μάχιμους, δεδομένου ότι η λυκοσυμμαχία υπογραμμίζει ότι είναι ζήτημα «γοήτρου» και αξιοπιστίας η επιτυχία του πολέμου.

Σύμμαχος στην κατοχή θεωρείται ότι πρέπει να είναι το Πακιστάν, που καλείται να συνεργαστεί ακόμα πιο στενά στην επέκταση του πολέμου στο έδαφός του, το οποίο ωστόσο ζητά να εξασφαλισθεί η προστασία του από τους Ταλιμπάν.

Στο Πακιστάν συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια καθώς χτες καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από το αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, στο Ισλαμαμπάντ, σκοτώνοντας ένα φρουρό και τραυματίζοντας ακόμα 11 ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ