Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Νέο μπαράζ απολύσεων

Από παλιότερη απεργία στην «Οπελ»

Associated Press

Από παλιότερη απεργία στην «Οπελ»
ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απολύσεις και περικοπές δρομολογίων είναι η απάντηση της διοίκησης της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας «Aer Lingus», στην άρνηση των εκπροσώπων του συνδικάτου των πιλότων «Irish Airline Pilots Association» (IALPA) και του συνδικάτου του ιπτάμενου προσωπικού να αποδεχθούν το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της εταιρείας. Σχέδιο που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη και περιλαμβάνει περικοπές δρομολογίων, μειώσεις αποδοχών και 676 απολύσεις.

Την ίδια στιγμή ο αναβρασμός στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών συνεχίζεται καθώς η προκαταρκτική συμφωνία συγχώνευσης της ισπανικής εταιρείας «Iberia» και της βρετανικής «British Airways», που έχει ως στόχο τη δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου αερομεταφορέα στην Ευρώπη και του έκτου στον κόσμο αναμένεται να σημάνει χιλιάδες απολύσεις, περικοπές αποδοχών και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη Φλεβάρη και εφόσον εγκριθεί από την ΕΕ.

Σε μία διαφορετική εξέλιξη, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors» (GM) ανακοίνωσε ότι ο Φριτζ Χέντερσον παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στο πλαίσιο των «αλλαγών» και γνωστοποιήθηκε ότι «ναυάγησε» το ενδεχόμενο αγοράς της «Saab» - θυγατρικής της GM - από την επίσης σουηδική «Koenigsegg Automotive», που σημαίνει ότι 4.500 εργαζόμενοι βγαίνουν στην ανεργία. Στη «Vauxhall» επίσης θυγατρική της GM ανακοινώθηκε η περικοπή 354 θέσεων εργασίας, ενώ σχεδιάζονται περικοπές 5.425 θέσεων εργασίας στα εργοστάσια της «Opel» στη Γερμανία, 2.321 στο εργοστάσιο της Αντβέρπ του Βελγίου και 900 στη Σαραγόσα.

Τέλος, στη Βρετανία, η εταιρεία εμπορίας και διανομής ποτών «First Quench» θα προχωρήσει στο κλείσιμο 391 καταστημάτων της και στην απόλυση 2.140 εργαζομένων. Επίσης το συνδικάτο Unite ανακοίνωσε ότι περίπου το 10% των θέσεων εργασίας στο χρηματοοικονομικό τομέα της Βρετανίας μπορεί να περικοπεί, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 110.000 θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ