Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Το κεφάλαιο πιέζει για ένταξη

Η στρατηγική σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τονίστηκε, χτες, σε ημερίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία, υπό τον τίτλο «Η Τουρκία στην Ευρώπη σπάζοντας το φαύλο κύκλο». Εκ μέρους της Επιτροπής παρέστησαν ο πρόεδρος Μάρτι Αχτισαάρι (γνωστός για τη δράση του στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και άλλες δραστηριότητες του «διαίρει και βασίλευε»), και τα μέλη Εμα Μπονίνο, αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, και Αλμπερτ Ρόχαν, ενώ εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης και Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Το ζήτημα της πλήρους ή μη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εμφανίστηκε ως θέμα αξιοπιστίας της Ενωσης, ενώ ο Α. Ρόχαν αναφέρθηκε στην περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας και στο ρόλο που επιχειρεί να αναλάβει ως μεσολαβητής μεταξύ δυτικού ιμπεριαλισμού και μουσουλμανικού κόσμου. Υπερθεματίζοντας ως προς τις τουρκικές προσπάθειες, τονίστηκε η «πρόοδος» που έχει σημειώσει η Αγκυρα στις μεταρρυθμίσεις, που σήμαναν νέα βάρη για τα λαϊκά στρώματα.

Τόσο ο Μ. Αχτισαάρι, όσο και ο Α. Ρόχαν δήλωσαν ότι τελικός στόχος των διαπραγματεύσεων πρέπει να παραμείνει η πλήρης ένταξη, χωρίς αμφισβήτηση, με τα κράτη - μέλη να σταματήσουν να φέρνουν οποιαδήποτε εμπόδια συνυπολογίζοντας την ...οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται στην Τουρκία, τις ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση Εργκένεγκον, στην οποία το Σαββατοκύριακο θα κληθούν να καταθέσουν οι πρώην αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με τους ισχυρισμούς για σχεδιασμό επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα ενισχύει τους αμυντικούς της εξοπλισμούς συζητώντας την απόκτηση αμερικανικών πυραύλων «Πάτριοτ», ρωσικών S-300 και S-400 και κινεζικών FD-2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ