Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΣΤΟΡΙΛ.-- Επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας της Αργεντινής κατά το κλείσιμο της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου καθώς οι νήσοι Μαλβίνας, Φώκλαντς κατά τους Βρετανούς, εντάσσονται στην εδαφική επικράτεια της ΕΕ στη νέα Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Συνθήκη (Λισαβόνας) που τέθηκε σε ισχύ.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Στη Σάντα Κρους, προπύργιο της ολιγαρχίας, βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες, τέσσερις μόλις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής με βάση το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ο πρόεδρος Εβο Μοράλες θεωρείται βέβαιος νικητής των εκλογών καθώς κατά τις δημοσκοπήσεις εξασφαλίζει την εκλογή του με ποσοστό που κυμαίνεται στο 55% αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας και στα δύο σώματα του Κογκρέσου για το κυβερνητικό κόμμα MAS.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Για «παράνομο και άδικο εμπάργκο» κατηγόρησε ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας λόγω των μέτρων που έχει λάβει στα σύνορα αλλά και την αναστολή των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που προβλέπει την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών σε επτά βάσεις.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Στο λιμάνι Χόμπγιο της Σομαλίας προσάραξαν οι πειρατές το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Μάραν Κένταυρος» που κατελήφθη πριν τέσσερις μέρες. Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας δήλωσε πως το 28μελές πλήρωμα (ανάμεσά τους εννιά Ελληνες) είναι καλά στην υγεία του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο 57χρονος Ρουαντέζος Εφραίμ Νκεζαμπέρα, πρώην διευθυντής τράπεζας στη Ρουάντα, καταδικάστηκε σε 30ετή ποινή κάθειρξης από βέλγικο δικαστήριο καθώς κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου - περιλαμβανομένων φόνων, βιασμών κ.ά. - στη γενοκτονία του 1994.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκθεσή του για τη συνεργασία της Σερβίας με το Δικαστήριο που θεωρείται πως θα είναι η θετικότερη μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ