ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μήνυμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων

Οι αγρότες του μπλόκου, μαζί με τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ της πόλης πραγματοποίησαν χτες μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Ηχηρό μήνυμα συνέχισης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της έστειλε η μεγάλη συγκέντρωση, χτες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και η μαχητική πορεία, με τη συμβολική παρουσία τρακτέρ στους δρόμους της πόλης, που διοργάνωσε το μπλόκο της Νίκαιας. Μαζί με τους αγρότες, που χτες συμπλήρωσαν 15 μέρες στο μπλόκο, ήταν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και συνταξιούχοι κρατώντας πανό και σημαίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων, όπως του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, των ταξικών συνδικάτων και σωματείων της δύναμής του, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κ.ά., εκφράζοντας, για μια ακόμα φορά, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Λάρισας, ο Γ. Λιανός επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το σύνθημά μας ήταν και είναι αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά. Είμαστε πάντα στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και στηρίζουμε τους αγώνες του».

Παίρνοντας, στη συνέχεια, το λόγο ο Π. Λιόλιος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας υπογράμμισε: «Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι αυτός που οδηγεί την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα από την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική. Οι ελπίδες του λαού μας βρίσκονται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής, που θα πετύχουμε με τον κοινό μας αγώνα, εργάτες, μικρομεσαίες αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι.

Από την κινητοποίηση με τα τρακτέρ στους δρόμους της Λάρισας

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση με τα τρακτέρ στους δρόμους της Λάρισας
Μιλώντας ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε: Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα του αγώνα και στο δίκαιο των αιτημάτων. Και υπογράμμισε: Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο εργαζόμενος και όλα τα λαϊκά στρώματα από μια τέτοια πολιτική της ΚΑΠ και της ΕΕ. Αντίθετα, έχουμε όλοι μας να χάσουμε εάν επικρατήσει μακροπρόθεσμα αυτή η κατάσταση της αγροτικής οικονομίας. Η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση μ' αυτήν την πολιτική, στο συντονισμό της δράσης μας με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, ενισχύοντας την προσπάθεια κοινού μετώπου, καθώς και στον αγώνα για τη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για άλλο δρόμο ανάπτυξης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, μίλησε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, ο οποίος επισήμανε: Ο αγρότης από την ίδια του την εμπειρία κατάλαβε ότι η αιτία που βρισκόμαστε σ' αυτήν την κατάσταση είναι η ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε δυνατοί, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, είμαστε ενωμένοι - τόνισε - και θα νικήσουμε γιατί έχουμε το δίκιο».

Και υπογράμμισε: Πρέπει να επιμείνουμε στον αγώνα μας για να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα. Για να έχουμε το κεφάλι ψηλά, για να μπορούμε να αναδιοργανώσουμε το αγροτικό κίνημα, να φτιάξουμε τους Συλλόγους να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Καταλήγοντας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, τη νεολαία, όλο το λαό να συμπαραταχθεί στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, γιατί κοινός είναι ο εχθρός, κοινά τα προβλήματα, κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας.

  • Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα

Στα μπλόκα και τα ...πόστα τους εξακολουθούν να παραμένουν οι αγρότες σε Μακεδονία και Θράκη, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Στα μπλόκα του Ορμενίου και της Κορνοφωλιάς παρέμεναν για τρίτη βδομάδα οι αγρότες του Εβρου. Ο εκπρόσωπος στη σύσκεψη στο Αγκιστρο από τα μπλόκα του Εβρου Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, μετέφερε στους αγρότες του Εβρου τις αποφάσεις που πάρθηκαν στον Προμαχώνα και αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των αγροτών για την εκπλήρωση των εννέα βασικών αιτημάτων τους.

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι και τη δικαίωση δηλώνουν οι Σερραίοι αγρότες και στα τρία μπλόκα που υπάρχουν στο νομό (Προμαχώνα, Κερδύλλια, Στρυμονικό). Το μεσημέρι του Σαββάτου οι αγρότες άνοιξαν το μπλόκο του Προμαχώνα για λίγες ώρες, ώστε να αποσυμφορηθεί ο σταθμός από τις εκατοντάδες σταθμευμένες νταλίκες, που βρίσκονταν στη διάβαση προς Βουλγαρία και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων.

Το μπλόκο στο συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης ενισχύθηκε χτες από κτηνοτρόφους του νομού Κιλκίς, οι οποίοι σε εκδήλωση διαμαρτυρίας τους έριξαν ποσότητες γάλακτος μπροστά στο τελωνείο.

Επίσης, οι αγρότες παρέμεναν στα μπλόκα των Ευζώνων, της Χρυσούπολης Καβάλας, της Νέας Τρίγλιας, της Γαλάτιστας, της Ορμύλιας, των Καλυβίων, της Εξοχής, της Κρυσταλλοπηγής, της Νίκης, του Αμυνταίου, των Σερβίων και των Γρεβενών.

  • Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αλλά και συναντήσεις με υπουργούς αποφάσισαν χτες εκπρόσωποι μπλόκων που συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Βέροια που συγκάλεσε το λεγόμενο Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο. Επίσης, σήμερα οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη θα στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό με τα αιτήματά τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια των πολύωρων συζητήσεων που γίνονταν «κεκλεισμέων των θυρών» ακούστηκαν και πολλές φωνές για λύση των μπλόκων. Τελικά, η πλειοψηφία των εκπροσώπων των αγροτών απέρριψε τις προτάσεις για διακοπή των κινητοποιήσεων.
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΠΡΕΒΕΖΑ
Δυναμώνει το κίνημα συμπαράστασης

Συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου

Από την επίσκεψη συμπαράστασης αντιπροσωπείας του ΜΑΣ στους μικρομεσαίους αγρότες στο μπλόκο του Λούρου
Από την επίσκεψη συμπαράστασης αντιπροσωπείας του ΜΑΣ στους μικρομεσαίους αγρότες στο μπλόκο του Λούρου
Παραμένοντας σταθεροί και ακλόνητοι, για δεύτερη συνεχή βδομάδα, στο μπλόκο της γέφυρας Ερμίτσας στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού προχωρούν και σε άλλες μορφές πάλης πραγματοποιώντας συγκέντρωση σήμερα και ώρα 6 μμ στο Εργατικό Κέντρο και κινητοποίηση μέσα στην πόλη του Αγρινίου. Κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης του δίκαιου αγώνα που εκτυλίχθηκε την περασμένη βδομάδα με δυο προφορικές εισαγγελικές κλήσεις σε βάρος του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σπύρο Κοτοπούλη, οι αγρότες απαντούν με συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης.

Μέσα από αυτή την κινητοποίηση επιδιώκεται μεταξύ άλλων να δυναμώσει και να ενισχυθεί η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς από τους εργαζομένους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, εκπρόσωποι και φορείς των οποίων όπως το ΠΑΜΕ, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ο Εμπορικός Σύλλογος άλλα σωματεία και οργανισμοί βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών. Αυτό ακριβώς το ζήτημα, ότι ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων αφορά συνολικά το λαό αναδεικνύεται και σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Ερμίτσας:

«Οι κινητοποιήσεις - σημειώνεται - της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς αναδεικνύουν σε όλο του το μέγεθος και την οξύτητα το αγροτικό πρόβλημα για όλο το λαό. Η νέα ΚΑΠ και τα όσα ψήφισαν σχετικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στην ΕΕ οδήγησαν στην περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής των παραπάνω προϊόντων. Από το 2006 και μετά: Ο καπνός από 120.000 τόνους παραγωγή έπεσε στους 20.000 τόνους. Το βαμβάκι από 3.700.000 στρέμματα μειώθηκε στα 2.300.000 στρέμματα. Στη ζάχαρη η ποσόστωση από 312.000 τόνους, μειώθηκε στους 156.000 τόνους και δύο από τα πέντε εργοστάσια έκλεισαν. Σημαντική μείωση της παραγωγής υπήρξε ακόμα σε λάδι, σιτάρι και σταφίδα. Το 2008 έγιναν εισαγωγές αξίας 7 δισ. ευρώ . Η Ελλάδα, που θα μπορούσε να είναι αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα, εισάγει τα πάντα από το εξωτερικό. Τα εισαγόμενα προϊόντα δεν ωφελούν αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους. Συνδέονται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

Συνεχίζεται το πολυήμερο μπλόκο και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Με νέες δυνάμεις από το Δήμο Φαναρίου συνεχίζουν τον αγώνα τους για τρίτη εβδομάδα και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί στο Λούρο της Πρέβεζας στο μπλόκο του οποίου κατέφθασε την Κυριακή το βράδυ αντιπροσωπεία του ΜΑΣ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των Εστιών της Δουρούτης, με τους φοιτητές να εκφράζουν την έμπρακτη και θερμή συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους αγρότες οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό αντλώντας ακόμη μεγαλύτερη δύναμη από την επίσκεψη των φοιτητών. Για δυο περίπου ώρες συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από κοινού αγρότες και νεολαία, συνολικά η εργατική λαϊκή οικογένεια από την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και την ανάγκη ενιαίας δράσης που συμπυκνώνονταν στο σύνθημα «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρέθηκε χτες το απόγευμα για ακόμη μια φορά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλάτες για να σπάσουν τα μπλόκα

Πλάτες προκειμένου να ανοίξουν τα μπλόκα βάζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία εκτός της σταθερής πολιτικής καταδίκης της συγκεκριμένης μορφής κινητοποίησης ασκεί και πιέσεις σε «δικούς της» αγροτοσυνδικαλιστές για «να ανοίξουν οι δρόμοι».

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς επιμένει να αποδοκιμάζει τα μπλόκα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και ταυτόχρονα εγκλωβίζει στο πλαίσιο του δικομματικού καβγά την αιτία των προβλημάτων τους αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της νέας ΚΑΠ.

«Εγώ δεν πήγα στα μπλόκα να αβαντάρω τους αγρότες», δήλωσε χαρακτηριστικά (σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο») ο πρόεδρος της ΝΔ θέλοντας να δείξει τη διαφοροποίησή του από τον Γ. Παπανδρέου, τον οποίο επέκρινε γιατί, αφ' ενός, «πήγε πέρυσι τέτοιο καιρό και στήριξε τους αγρότες στα μπλόκα» και, αφ' ετέρου, γιατί «μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο έταζε στους αγρότες τα διπλάσια και τώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του»... Σε ό,τι αφορά τη στάση του ίδιου συμπλήρωσε ότι «αναγνώρισα τα δίκια τους, αναγνώρισα τα προβλήματα που τους έχουν φέρει σε αδιέξοδο, αλλά κατέκρινα την πρακτική των μπλόκων». Απαντώντας στην ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2013 με την ΚΑΠ, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε φόβους ότι η χώρα μας δεν είναι προετοιμασμένη, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του πολύ σύντομα θα παρουσιάσει «ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το αύριο των αγροτών»...

Η φτωχομεσαία αγροτιά όμως τίποτα θετικό δεν έχει να περιμένει από την ηγεσία της ΝΔ, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, απάντησε χτες στις εξαγγελίες - εμπαιγμό που είχε κάνει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ζάππειο πριν από μία βδομάδα... Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γ. Κασαπίδης, σε χτεσινή δήλωσή του «θυμήθηκε» να σχολιάσει πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Κατερίνας Μπατζελή, εμπαίζει και εξαπατά τον αγροτικό κόσμο της χώρας, εξαγγέλλοντας συνολικές πληρωμές, κατά το έτος 2010, ενός πακέτου 5,5 δισ. ευρώ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο... «ράφι» η στήριξη των αγροτών

Γενικολογίες για το ...καλό των αγροτών, προέκυψαν από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή, με δεδομένο ότι μεγάλες ομάδες φτωχών αγροτών θα συνεχίσουν να αποκλείονται από χρηματοδοτήσεις και ότι οι υπόλοιποι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα επί της ουσίας. Τρία ζητήματα εξετάστηκαν. Η κυριότερη επισήμανση είχε να κάνει με την μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στο αγροτικό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ξεκαθαρίστηκε πάντως από την Κ. Μπατζελή ότι «άμεσες ενισχύσεις στους παραγωγούς δεν μπορούν να υπάρχουν, παρά μόνο ενισχύσεις διά μέσου διαρθρθωτικών παρεμβάσεων».

Το δεύτερο θέμα συζήτησης είχε να κάνει με την εποπτεία των τιμών και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, σε σχέση με την μεγάλη αδικία, όπου ο παραγωγός παίρνει «ψίχουλα» και στο ράφι πουλιέται «χρυσός» ο κόπος του, η απάντηση της Λ. Κατσέλη ήταν: «η διαμόρφωση των τιμών, όπως είπατε, από το χωράφι στο ράφι διαφέρει από προϊόν σε προϊόν» και ότι η κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων θα εξετάσει τι μπορεί να γίνει για κάθε προϊόν!!!

Το τρίτο ζήτημα είχε να κάνει με την χρηματοδότηση των αγροτικών επιχειρήσεων, όπου επαναλήφθηκε η δέσμευση περί ένταξης στις εγγυήσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ). Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, δεν διευκρινίστηκε. Η Λ. Κατσέλη είπε ότι η συνολική πολιτική των εγγυήσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες βδομάδες, υπάρχει όμως το προηγούμενο των εγγυήσεων στις τάχα μικρές επιχειρήσεις, όπου επιλέχθηκαν μόνο λίγοι, «βιώσιμοι» και καθόλου «μικροί».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Καταγγέλλουν τους ξενοδόχους

Τη διοίκηση της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας που κατέθεσαν μήνυσε σε βάρος της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, καταγγέλλουν με ψήφισμά τους οι αντιπρόσωποι που παίρνουν μέρος στο 45ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τους εκπροσώπους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) και εγκρίθηκε από τους συνέδρους.

Οπως σημειώνεται «αυτοί που εκμεταλλεύονται ακτές, παραλίες, λιμάνια, απαγορεύοντας την ελεύθερη πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα. Αυτοί που υλοποιούν τον εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους του κλάδου. Αυτοί που είναι μέρος του κεφαλαίου που δρα διακλαδικά, θέλουν το ξεκλήρισμα των αγροτών για να εκμεταλλευτούν και τη γη, να συγκεντρώσουν την παραγωγή, να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους αγρότες, στηρίζουμε τα αιτήματά τους, συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, γιατί μας αφορά άμεσα».

Και το ψήφισμα καταλήγει: «καταγγέλλουμε τους ξενοδόχους και τους δηλώνουμε ότι την οργή μας θα την βρουν μπροστά τους».

ΧΑΝΙΑ
«Μπλόκο» στην Αγροτική Τράπεζα

ΧΑΝΙΑ.--

Με νέο μπλόκο έξω από την Αγροτική Τράπεζα, στην οδό Τζανακάκη, συνέχισαν χτες το πρωί τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις αγρότες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, με αποφάσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Χανίων και των Αγροτικών Συλλόγων Δήμου Μηθύμνης, Δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας και Αμυγδαλοκεφαλίου. Οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν το πρωί μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα μπροστά από την τράπεζα αποκλείοντας την είσοδο στα γραφεία και παρέμειναν εκεί ως το μεσημέρι.

Η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ και οι σύλλογοι που συσπειρώνονται γύρω από το αγωνιστικό της πλαίσιο καλούν αύριο, Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων σε ευρεία σύσκεψη, με σκοπό το συντονισμό και κλιμάκωση της δράσης τους.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων τόνισαν χτες το πρωί για μια ακόμη φορά την απόφασή τους να προχωρήσουν σε πανελλαδικό συντονισμό με τους αγρότες της άλλης Ελλάδας που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα αποδεχόμενοι το κάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας και το ενωτικό πλαίσιο πάλης που αυτό έχει καταθέσει.

Παράλληλα, καταδίκασαν τον εμπαιγμό που γίνεται στους αγρότες και τις παγίδες που στήνουν από κοινού το υπουργείο και οι πρόεδροι της ΓΕΣΑΣΕ και της ΟΑΣ Χανίων με τους «διαλόγους» και «διαβουλεύσεις». Εχουμε χορτάσει πια από αυτά τονίζουν αναφέροντας ότι δε θα γίνουν συνυπεύθυνοι στην καταστροφή που τους ετοιμάζουν στα πλαίσια της ΚΑΠ.

Κλιμάκια της ΠΑΣΥ όλο αυτό το διάστημα περιοδεύουν στα χωριά του νομού ενημερώνοντας και καλώντας τους αγρότες σε αγωνιστική επαγρύπνηση, δράση που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο Ευρωκοινοβούλιο τα αιτήματα των αγροτών

Να τοποθετηθεί απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Τούσσα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί στα αιτήματα των αγροτών που με πολυήμερες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις βροντοφωνάζουν την αντίθεσή τους ενάντια στην ΚΑΠ και στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, εγγυημένες τιμές στα γεωργικά προϊόντα, προστασία της ντόπιας παραγωγής κ.ά.

Στο κείμενο της Ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα τονίζεται:

«Την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, καταγγέλλουν ως υπαίτιους για τη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Ελληνες αγρότες με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αύξηση των τιμών των γεωργικών εφοδίων, και η μείωση των τιμών παραγωγού κάτω από τις πιέσεις των εμποροβιομηχάνων και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και του ΠΟΕ, έχουν προκαλέσει τεράστια αύξηση των κερδών των μονοπωλίων του κλάδου τροφίμων, την αύξηση των τιμών καταναλωτή και την κάθετη πτώση του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών, την υπερχρέωση τους και την αδυναμία τους να συνεχίσουν τις γεωργοκτηνοτροφικές τους δραστηριότητες.

Οι προσπάθειες παρέμβασης της ΕΕ και της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα και ο διαχωρισμός των αγροτών σε κυρίως απασχολούμενους και μη, έχει σαν στόχο τη γρηγορότερη εφαρμογή της ΚΑΠ, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ποια είναι η θέση της Επιτροπής για τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα της;».

ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ προχωρούν σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες σε Αχαΐα και Ηλεία, συνεχίζοντας τον αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες σε όλη τη χώρα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ που τους εξοβελίζει από τα χωράφια τους προς όφελος των μεγαλοκαλλιεργητών.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 2 Φλεβάρη, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Δυτικής Αχαΐας και η ΠΑΣΥ καλούν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε κινητοποίηση, στις 11 το πρωί, στη Βιομηχανική Περιοχή. Την ίδια στιγμή στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαχάρως και Γιαννιτσοχωρίου καλούν σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Γιαννιτσοχώρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ