ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Επιδιώκουν απομόνωση του ταξικού συνδικάτου
  • Ακόμα και με εξώδικα, απαιτούν να ξεμοναχιάζουν ανενόχλητοι τους εργαζόμενους
  • Σε οργάνωση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία καλεί το συνδικάτο, που σήμερα πραγματοποιεί σύσκεψη ανέργων

Το συνδικάτο στοχοποιείται γιατί είναι συνεπές με τις ανάγκες των εργαζομένων (φωτ. από πορεία στην Αθήνα)
Το συνδικάτο στοχοποιείται γιατί είναι συνεπές με τις ανάγκες των εργαζομένων (φωτ. από πορεία στην Αθήνα)
Τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της ανώνυμης εταιρείας ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων «Aquis Hotels and Resorts», για να υλοποιήσει απροσπέλαστα και χωρίς αντιδράσεις τις αντεργατικές της επιδιώξεις, επιδιώκει η εργοδοσία καταθέτοντας σε αυτή την κατεύθυνση εξώδικο εις βάρος του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας.

Στο δρόμο λοιπόν της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου με τη συνδρομή των κρατικών κατασταλτικών και δικαστικών μηχανισμών, στοχοποιώντας την ταξική πάλη, τους αγώνες κόντρα στην πολιτική ενίσχυσης της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας, η εταιρεία «Aquis» με εξώδικο αξιώνει από το σωματείο να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα παρεμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης με τους εργαζόμενους. Διαφορετικά - όπως σημειώνει - θα στραφεί εναντίον του, καλώντας αστυνομία και δικαιοσύνη να ενεργήσουν για την προάσπιση της εταιρείας και των εργαζομένων. Και όλα αυτά στο φόντο των απολύσεων, των μετατάξεων, των προσπαθειών να συμπιέσει το εργατικό κόστος παραπέρα ενόψει της νέας σεζόν για να διαμορφώσει ευνοϊκότερους όρους κερδοφορίας μέσα και από το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης «all inclusive», που συγκεντρώνει την παροχή φθηνών υπηρεσιών σε λίγες ξενοδοχειακές μονάδες σε βάρος των μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων στον τουρισμό.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, που πραγματοποιεί σύσκεψη των απολυμένων εργαζομένων σήμερα στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, καλεί τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν ούτε λεπτό με την εκμετάλλευση. Να συσπειρωθούν στο σωματείο, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις απολύσεις, στην απλήρωτη εργασία, στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. στέλνοντας ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα με τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 24 Φλεβάρη.

Στις αντεργατικές επιδιώξεις των μεγαλοξενοδόχων το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας βάζει σοβαρά και σθεναρά εμπόδια. Παλεύει και αγωνίζεται μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων κόντρα στην πολιτική που πριμοδοτεί με κάθε μέσο και τρόπο την επιχειρηματική κερδοφορία, ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία. Γι' αυτό και η παραπάνω προσπάθεια απειλών και τρομοκράτησης από την εταιρεία «Aquis», που εντάσσεται στη συνολική σχεδιασμένη προσπάθεια του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων να χτυπηθεί ο οργανωμένος, συλλογικός, ταξικός αγώνας των εργαζομένων. Αυτόν τον αγώνα εχθρεύονται και αυτόν φοβούνται.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ξεκινά σήμερα το πολιτιστικό διήμερο

Με σύνθημα «Οργανώσου στο σωματείο σου»!

Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με μουσική, θέατρο, προβολή ταινίας και συζήτηση πραγματοποιεί σήμερα και αύριο το απόγευμα στα Γιάννενα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η πρωτοβουλία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει το ταξικό σωματείο σε χώρους δουλειάς με στόχο τη διεύρυνση της συμμετοχής, την ενίσχυση της ενεργού συμβολής των εργαζομένων στις αγωνιστικές δραστηριότητες και άλλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το σωματείο.

Με κεντρικό σύνθημα «Οργανώσου στο σωματείο», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων επιδιώκει παράλληλα, μέσα από αυτό το πολιτιστικό διήμερο, να προβάλει το δικαίωμα του εργάτη να ψυχαγωγείται, να έχει πρόσβαση στον πολιτισμό, να έχει ελεύθερο χρόνο που να αξιοποιείται δημιουργικά, να αναπτύσσει την κρίση και σκέψη για τη βελτίωση της ζωής του, κόντρα στην υποκουλτούρα, στα φθηνά προϊόντα και υποκατάστατα που προβάλλει ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου.

«Ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου που όμως σήμερα καταπατείται και ευτελίζεται όπως το δικαίωμα στην εργασία, η Υγεία, η Παιδεία. Εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στην εμπορευματοποίηση των αγαθών αυτών», σημείωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ανθή Κωνσταντίνου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή που αναλαμβάνει το ταξικό σωματείο.

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

  • Σήμερα, Παρασκευή, στις 8 μ.μ.: Καλωσόρισμα των νέων μελών. Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Προβολή της ταινίας «Δευτέρες με λιακάδα».
  • Αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα: «Συμπεράσματα από τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις και η ανάγκη για ένα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Θεατρικό.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΡΓΑΝΗΣ ΑΕ»
Ανοίγονται πλατιά στη γειτονιά τους

Η εργοδοτική τρομοκρατία πρέπει να ξεσηκώσει τις αντιδράσεις όλου του λαού της περιοχής

Στο λαό του Βύρωνα και των γύρω δήμων απευθύνονται οι εργάτες της «ΕΡΓΑΝΗΣ ΑΕ» - εδρεύει στο Βύρωνα - με σχετική ανακοίνωσή τους, που μοιράζεται στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Οι εργάτες καταγγέλλουν την εργοδοσία της εταιρείας, που τους έχει πέντε μήνες απλήρωτους. Ταυτόχρονα, όμως, ενημερώνουν για τον αγώνα τους, με τον οποίο διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και δουλειά με δικαιώματα και δηλώνουν αποφασισμένοι πως τα σχέδια σε βάρος τους δε θα περάσουν. Οι εργάτες της «ΕΡΓΑΝΗΣ», βρίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδες σε κατάληψη των γραφείων της εταιρείας.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων, «η εταιρεία επικαλείται προσχηματικά την πώλησή της στην πολυεθνική ΑΓΕΤ - LAFARGE, προκειμένου να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους εμάς τους απλήρωτους εργάτες. Αυτά, για να μη θιχτούν τα κέρδη της. Μας εκβιάζουν, μας τρομοκρατούν, για να σκύψουμε το κεφάλι και απλήρωτους μας σπρώχνουν για να διαλέξουμε: Δουλειά χωρίς δικαιώματα ή απολυμένοι και άνεργοι».

Την ίδια στιγμή, μετά από πρωτοβουλία των ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη μαζικών φορέων της περιοχής όπου έγινε ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν στην εταιρεία καθώς και για την ανάγκη συμπαράστασης των εργαζομένων και των κατοίκων της γειτονιάς στον αγώνα των εργατών της «ΕΡΓΑΝΗΣ», έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλατύ κύμα συμπαράστασης, που θα βάλει φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας. Στο πλευρό των εργατών της «ΕΡΓΑΝΗΣ ΑΕ» βρίσκονται, επίσης, από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το ΠΑΜΕ.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Διαδήλωσαν και χτες

Στο πλευρό τους βρέθηκε το ΚΚΕ

Νέα δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι απολυμένοι της «Ολυμπιακής», απαιτώντας την άμεση καταβολή των αποζημιώσεών τους, την απονομή των συντάξεων σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις και μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου όσων το επιθυμούν.

Οι απολυμένοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας στο Σύνταγμα από το πρωί και παρέμειναν στο δρόμο διαδηλώνοντας μέχρι τις 6 το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων της ΕΣΚ και ενάντια στα κελεύσματα και τις προσπάθειες της διοίκησης της ΟΣΠΑ (όλες οι παρατάξεις) να διαλυθεί γρήγορα - γρήγορα η συγκέντρωση. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασαν με την παρουσία τους στη χτεσινή κινητοποίηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Παπακωσταντίνου και Ν. Καραθανασόπουλος.

Από τις ταξικές δυνάμεις καταγγέλθηκε και ο προβοκατόρικος ρόλος της Αστυνομίας, η οποία αντί να ρυθμίσει την κυκλοφορία των οχημάτων (ο δρόμος μπροστά στην πλ. Συντάγματος ήταν κλειστός) τα έστελνε πάνω στους συγκεντρωμένους, επιδιώκοντας μ' αυτόν τον τρόπο να φέρει αντιμέτωπους οδηγούς και συγκεντρωμένους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Κρίσιμη η αυριανή συνέλευση

Στην αυριανή Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) που θα γίνει στην Αθήνα θα κριθεί η αγωνιστική συμπόρευση των φαρμακοποιών με όλα τα λαϊκά στρώματα για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το προεδρείο του ΠΦΣ έχει αποφασίσει να εισηγηθεί στη συνέλευση την προκήρυξη απεργίας στις 22.2.2010, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο την πολιτική που μετατρέπει το φάρμακο σε εμπόρευμα. Στο μεταξύ σε μια αποθέωση της διαλυτικής συνδικαλιστικής πρακτικής οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά ανακοίνωσαν χτες ότι τα Διοικητικά Συμβούλια δεν έχουν αποφασίσει κανενός είδους κινητοποίηση και ανακοίνωσαν ότι τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου θα λειτουργήσουν κανονικά στις 22.2.2010.

Απηχώντας την αναγκαιότητα της ενιαίας απάντησης των λαϊκών στρωμάτων στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» θα καταθέσει στην αυριανή συνέλευση την πρόταση τα φαρμακεία να κατεβάσουν ρολά στις 24 Φλεβάρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ