ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αλλο η κρίση άλλο τα κέρδη!

Πάνω από 2 δισ. ευρώ τα κέρδη του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ

Συνθήκες έντονης κερδοφορίας διασφάλισαν για λογαριασμό τους οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και επιχειρήσεις, παρά το ξέσπασμα και τη διάρκεια που φαίνεται πως έχει η καπιταλιστική κρίση. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τους ισολογισμούς των εισηγμένων στο χρηματιστήριο που συνέχισαν να ανθοφορούν και κατά το 2009. Στις πρώτες θέσει,ς ο ΟΤΕ, τράπεζες και τα ΕΛΠΕ.

«Οι εταιρείες του ομίλου ανταποκρίθηκαν με σθένος» στις εντεινόμενες προκλήσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2009, όπου τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των υπέρογκων τιμολογίων που διαμόρφωσε η «απελευθέρωση» της αγοράς τηλεπικοινωνιών, προκειμένου τόσο ο ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ, όσο και οι ανταγωνιστές του, να απολαμβάνουν πρωτόγνωρα κέρδη. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,156 δισ. ευρώ από 2,270 δισ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας μείωση κατά 5%. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 5,4%. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν ...μόλις τα 404 εκατ. ευρώ από 601,8 εκατ. ευρώ το 2008, με μείωση κατά 32,9%.

Σε άλλες περιπτώσεις:

  • Eλληνικά Πετρέλαια: Τα λειτουργικά κέρδη - συμφερόντων ομίλου Λάτση σε κολεγιά με το κράτος - έφτασαν σε 390 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 175 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλομέτοχοι, δηλαδή πρώτα και κύρια ο όμιλος Λάτση, θα πάρουν και μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή, όσο και για τη χρήση του 2008.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Τα καθαρά κέρδη φτάνουν σε 202 εκατ. ευρώ και να σημειωθεί ότι εμφανίζονται συμπιεσμένα λόγω των αυξημένων λογιστικών εγγραφών για τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις από πελάτες τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη πήραν και αύξηση 1%. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο όμιλος ετοιμάζεται και για τα επόμενα βήματα επιχειρηματικής ανάπτυξης τόσο στην ευρύτερη ζωτική περιοχή (ΝΑ Ευρώπη), όσο και μέσα στη χώρα.
  • Τράπεζα Κύπρου: Απέσπασε καθαρά κέρδη ύψους 313 εκατ. ευρώ, ενώ η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων, παρά την πτωτική τάση, διαμορφώνεται σε 14%. Για το 2010 εκτιμούν ότι θα αποσπάσουν κέρδη από 300 μέχρι και 400 εκατ. ευρώ, στα οποία ιδιαίτερη συμβολή θα έχουν οι μπίζνες του συγκροτήματος στη Ρωσία, όπου ήδη βλέπουν σημάδια ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
Κατρακύλας συνέχεια...

Χειροτερεύουν και οι εκτιμήσεις για το 2010

Ραγδαία επιδείνωση εμφανίζουν όλοι οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, σε μια εξέλιξη που έχει να κάνει με τη συρρίκνωση του επιπέδου των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης. Το γεγονός αυτό σκοπεύει να αξιοποιήσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - πλουτοκρατίας στην κατεύθυνση και νέων πακέτων με μέτρα πέρα και από αυτά που ανακοινώνονται για το ΦΠΑ, άλλους ειδικούς φόρους, μισθούς, κ.ο.κ.

Ηδη και σύμφωνα με πληροφορίες που «διαρρέουν» από την ΕΕ, οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ μέσα στο 2010 θα είναι πολύ κάτω από τις προβλεπόμενες στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Στο πλαίσιο της συναντίληψης και των συναποφάσεών τους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι οποτεδήποτε χρειαστεί θα προχωρήσει σε ό,τι κρίνουν «αναγκαίο». Στόχος τους είναι η συγκέντρωση ακόμη περισσότερων φόρων, τους οποίους στη συνέχεια θα ξαναμοιράσουν με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων, διευκολύνσεων, κ.ο.κ., στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Στατιστική Υπηρεσία, ο τζίρος των βιομηχανιών για το 12μηνο του 2009 εμφάνισε πτώση 23%, παρά την ισχνή ανάκαμψη - μόλις 1,7% - που καταγράφηκε ειδικά για το μήνα Δεκέμβρη. Σε τροχιά μεγάλης επιδείνωσης συνέχισε και ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία, που αποτελεί προάγγελο για το μελλοντικό επίπεδο της παραγωγής. Στο 12μηνο του 2009 η κατρακύλα φτάνει σε 28,6% και ειδικά για το μήνα Δεκέμβρη σε 10,9%.

ΔΕΗ - «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ»
Διαπραγματεύσεις για την ηλεκτροδότηση

Αμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ ΑΕ και της «Αλουμίνιον ΑΕ» για τη σύναψη συμφωνίας ηλεκτροδότησης, μετά τη σχετική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που είχε αναλάβει την υπόθεση. Ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» είχε αντιδράσει στην αύξηση από τη ΔΕΗ κατά 10% του τιμολογίου, το 2008, σταματώντας να καταβάλει τη διαφορά της τιμής. Υποστήριζε ότι έπρεπε να προηγηθεί διαπραγμάτευση.

Στην σχετική ανακοίνωση του ομίλου σημειώνεται ότι η εταιρεία «προσέρχεται στη σημαντική αυτή διαπραγμάτευση με καλή πίστη για την αναζήτηση λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και την αναπτυξιακή πορεία δύο εκ των σημαντικότερων βιομηχανικών ομίλων της χώρας». Αυτή τη φορά αναμένεται ωστόσο, συνολικός επανακαθορισμός των όρων ηλεκτροδότησης της «Αλουμίνιον» και όχι απλά η διαμόρφωση ενός νέου τιμολογίου. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι η συμφωνία των όρων, στη βάση των οποίων η ΔΕΗ ΑΕ θα καλύπτει τις ανάγκες της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ σε ηλεκτρικό ρεύμα, εν όλω ή εν μέρει».

Ετσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η «Αλουμίνιον» να στραφεί και στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες του ομίλου που ανήκει για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ στο τελικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η καταναλωτική συμπεριφορά της εταιρίας σε περιόδους αιχμής κλπ. Αν και από την πλευρά της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είχε τεθεί μέχρι και ζήτημα επιβίωσης της «Αλουμίνιον» με τον ισχυρισμό ότι είναι υψηλή η τιμή της ΔΕΗ, ο ίδιος ο όμιλος δε δίστασε, προκειμένου να εξασφαλίσει υπερκέρδη, να μη χρησιμοποιήσει την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα που ξεκίνησε στην «Αλουμίνιον» για την κάλυψη των αναγκών της, αλλά να μετατρέψει την άδειά της για να πουλά ακριβά στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας και να αγοράζει πολύ φτηνότερο ρεύμα από τη ΔΕΗ!

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Τον στηρίζει η Βουλγαρία

Η στήριξη του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης από την πλευρά της Βουλγαρίας, επιβεβαιώθηκε στις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη η Βουλγάρα υφυπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Μ. Χρίστοβα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ταυτόχρονα συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών και η συμμετοχή τους σε ενεργειακά έργα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού με... «αυστηρούς περιβαλλοντολογικούς όρους», ενώ ενημερώθηκε η ελληνική πλευρά για την εξαγορά από το βουλγαρικό δημόσιο της εταιρείας που συμμετέχει στον όμιλο εταιρειών κατασκευής του αγωγού, κάτι που θα έχει ως συνέπεια «την ταχεία εκπλήρωση των βουλγαρικών οικονομικών οφειλών προς τους εταίρους». Η υφυπουργός της Βουλγαρίας ανέφερε επίσης ότι η τοπική κοινωνία είναι θετική απέναντι στον αγωγό.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις της σχετικά πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης της Βουλγαρίας, η οποία φαινόταν να αμφισβητεί την σκοπιμότητα του έργου, είναι σαφές ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον προωθούν δεν «παίζουν», καθώς το έργο προορίζεται να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Σε αντίθεση με τους λαούς των εμπλεκόμενων χωρών, που στο όνομα του καπιταλιστικού κέρδους καλούνται να παραχωρήσουν χρήμα και διευκολύνσεις για την κατασκευή του, αλλά και να πληρώνουν στη συνέχεια αδρά για το πετρέλαιο που θα διακινείται.

ΣΕΤΕ
Ζητά μείωση του τουριστικού ΦΠΑ

Να προλάβουν τις φορολογικές εξελίξεις επιδιώκουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι μπροστά στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών τη μείωσή του! Σε επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρεται ότι μια αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 1 ή 2 μονάδες «θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα ως αποτέλεσμα της πολλαπλάσιας μείωσης της ζήτησης».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες από ανταγωνίστριες χώρες, ενώ επισημαίνεται ότι είναι «κατανοητές οι προσπάθειες για περιορισμό των δαπανών» από την κυβέρνηση. Βεβαίως, με την ίδια λογική, οι πολλαπλές και ποικιλόμορφες επιβαρύνσεις των εργαζομένων και των οικογενειών τους περιορίζουν την κίνηση στην αγορά και επιπλέον απώλειες για τα δημόσια έσοδα, πέρα από το πολύ σημαντικό γεγονός ότι πολλές οικογένειες καταδικάζονται στην ανέχεια και στην αδυναμία να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες που σχετίζονται με την επιβίωσή τους.

Παρ' όλα αυτά, οι επιχειρηματίες του τουρισμού δείχνουν κατανόηση για τις κυβερνητικές προσπάθειες περιορισμού των δαπανών, αρκεί να μην πληρώσουν οι ίδιοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ