Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αλλο η κρίση άλλο τα κέρδη!

Πάνω από 2 δισ. ευρώ τα κέρδη του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ

Συνθήκες έντονης κερδοφορίας διασφάλισαν για λογαριασμό τους οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και επιχειρήσεις, παρά το ξέσπασμα και τη διάρκεια που φαίνεται πως έχει η καπιταλιστική κρίση. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τους ισολογισμούς των εισηγμένων στο χρηματιστήριο που συνέχισαν να ανθοφορούν και κατά το 2009. Στις πρώτες θέσει,ς ο ΟΤΕ, τράπεζες και τα ΕΛΠΕ.

«Οι εταιρείες του ομίλου ανταποκρίθηκαν με σθένος» στις εντεινόμενες προκλήσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2009, όπου τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των υπέρογκων τιμολογίων που διαμόρφωσε η «απελευθέρωση» της αγοράς τηλεπικοινωνιών, προκειμένου τόσο ο ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ, όσο και οι ανταγωνιστές του, να απολαμβάνουν πρωτόγνωρα κέρδη. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,156 δισ. ευρώ από 2,270 δισ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας μείωση κατά 5%. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 5,4%. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν ...μόλις τα 404 εκατ. ευρώ από 601,8 εκατ. ευρώ το 2008, με μείωση κατά 32,9%.

Σε άλλες περιπτώσεις:

  • Eλληνικά Πετρέλαια: Τα λειτουργικά κέρδη - συμφερόντων ομίλου Λάτση σε κολεγιά με το κράτος - έφτασαν σε 390 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 175 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλομέτοχοι, δηλαδή πρώτα και κύρια ο όμιλος Λάτση, θα πάρουν και μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή, όσο και για τη χρήση του 2008.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Τα καθαρά κέρδη φτάνουν σε 202 εκατ. ευρώ και να σημειωθεί ότι εμφανίζονται συμπιεσμένα λόγω των αυξημένων λογιστικών εγγραφών για τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις από πελάτες τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη πήραν και αύξηση 1%. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο όμιλος ετοιμάζεται και για τα επόμενα βήματα επιχειρηματικής ανάπτυξης τόσο στην ευρύτερη ζωτική περιοχή (ΝΑ Ευρώπη), όσο και μέσα στη χώρα.
  • Τράπεζα Κύπρου: Απέσπασε καθαρά κέρδη ύψους 313 εκατ. ευρώ, ενώ η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων, παρά την πτωτική τάση, διαμορφώνεται σε 14%. Για το 2010 εκτιμούν ότι θα αποσπάσουν κέρδη από 300 μέχρι και 400 εκατ. ευρώ, στα οποία ιδιαίτερη συμβολή θα έχουν οι μπίζνες του συγκροτήματος στη Ρωσία, όπου ήδη βλέπουν σημάδια ανάκαμψης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ