Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κάλεσμα ενίσχυσης των αγωνιστικών δυνάμεων

Σύμμαχοί μας είναι η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, η φτωχομεσαία αγροτιά και η ΠΑΣΥ, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, οι γυναίκες, όλοι όσοι πλήττονται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική

Τις δυνάμεις τους, απέναντι στα μονοπώλια και την άγρια αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης που τα στηρίζει, άρχισαν να οργανώνουν και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι του Πειραιά για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Σε μαζική σύσκεψη που έγινε προχτές, 24 του Φλεβάρη, το απόγευμα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης, συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και εξέλεξαν 15μελή Γραμματεία, τα μέλη της οποίας θα είναι και οι αντιπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής στην τρίτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ (ΠΣΕΑ) που θα γίνει στις 13 και 14 του Μάρτη στην Αθήνα.

Επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικροί έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, από όλους τους δήμους της περιφέρειας του Πειραιά, αλλά και συνδικαλιστές από κλάδους των ΕΒΕ, έδωσαν μαζικά το «παρών» τους στην ευρεία σύσκεψη η οποία διοργανώθηκε από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας μικρών ΕΒΕ της περιοχής. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα των επαγγελματοβιοτεχνών της πειραιώτικης περιφέρειας στην οργάνωση της δράσης τους με συμμάχους τους εργαζόμενους και τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, ειδικά στην περιοχή του Πειραιά, που με το «Αναπτυξιακό Σχέδιο του ΟΛΠ ΑΕ 2010 - 2020», το οποίο θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση στις 4 του Μάρτη, προωθείται η εισβολή των μονοπωλιακών ομίλων σε ολόκληρο το πρώτο λιμάνι της χώρας απειλώντας με αφανισμό τους μικρούς ΕΒΕ.

Τη σύσκεψη «άνοιξε» ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, εκπρόσωπος της ΠΣΕΑ, ο οποίος έκανε παρουσίαση της διακήρυξής της, βοηθώντας να αναπτυχθεί μία πλούσια συζήτηση. Ανάμεσα σε άλλα επισήμανε ότι η καπιταλιστική κρίση, ταυτόχρονα με το σφοδρό χτύπημα στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, θα έχει ως αποτέλεσμα «την καταστροφή χωρίς επιστροφή μεγάλου αριθμού αυτοαπασχολούμενων, το δυνάμωμα οικονομικά και πολιτικά ακόμα περισσότερο των μονοπωλίων στην ελληνική οικονομία». «Σύμμαχοί μας - ανέφερε - είναι η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, η φτωχομεσαία αγροτιά και η ΠΑΣΥ, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, οι γυναίκες, γιατί πλήττονται από τη μονοπωλιακή πολιτική. Γιατί παράγουν τον πλούτο και τον καρπώνονται τα μονοπώλια. Γιατί έχουν αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, γιατί θεωρούν όπως και εμείς ότι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα ενιαίο μέτωπο, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό».

Τόσο από την ομιλία όσο και από τη συζήτηση καταγγέλθηκε ο ρόλος των ηγεσιών της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που αποτελούν το βασικό εργαλείο για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική και τονίστηκε με έμφαση ότι είναι ανάγκη οι μικροί ΕΒΕ να τους απομονώσουν και να ενισχύσουν αποφασιστικά τις αγωνιστικές δυνάμεις που συσπειρώνει η ΠΣΕΑ.

Ειδικά για τον Πειραιά έγινε αναφορά στη μεγάλη ανεργία που πλήττει τους εργαζόμενους, στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, στις επιπτώσεις που έχει σε βάρος των μικρών ΕΒΕ αλλά και συνολικά των εργαζομένων το ξεπούλημα του λιμανιού στην πολυεθνική COSCO, κ.ά.

Σε χτεσινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ Πειραιά απευθύνει πλατύ κάλεσμα «σε όλα τα σωματεία και τις Ενώσεις της πόλης, στους συνδικαλιστές και μέλη των διοικήσεων, τους ανένταχτους, σε όλους τους αγωνιστές, εν ενεργεία και συνταξιούχους, να πλαισιώσουν τις γραμμές της, να ενισχύσουν την αγωνιστική δράση για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους».

Στην Κοζάνη

Την Τετάρτη, συνδιάσκεψη της ΣΕΑ ΕΒΕ πραγματοποιήθηκε και στην Κοζάνη, όπου διαπιστώθηκε ότι τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ είναι απόρροια των πολιτικών που εκπορεύονται από την ΕΕ και που συναποφασίζονται με τις ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ διαχρονικά. Συνυπεύθυνοι σ' αυτή την πορεία είναι τα πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αποφασίσθηκε ο συντονισμός του αγώνα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα (ΠΑΜΕ), τον αγωνιστικό πόλο στους μικρούς αγρότες (ΠΑΣΥ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Εκλέχθηκε 10μελής Γραμματεία για τον καλύτερο συντονισμό της πάλης και αντιπρόσωποι για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα γίνει στις 13-14 του Μάρτη στην Αθήνα. Σύντομα θα προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για να κάνει γνωστό το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματα σε ό,τι αφορά σε Φορολογικό-Ασφαλιστικό-ωράριο-επαγγελματική στέγη-Χρηματοδοτικό, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση, για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και για τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ