Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο απυρόβλητο η πλουτοκρατία

Τους μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας θυμήθηκε ξαφνικά το υπουργείο Οικονομικών, εκτοξεύοντας απειλές για πλειστηριασμούς ακινήτων. Με τη μεγάλη διαφορά ότι εδώ και καιρό η πρακτική αυτή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε ό,τι αφορά μικροποσά ακόμα και για οφειλή της τάξης των 2.000 με 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων έχουν εντοπιστεί πάνω από 26.000 μεγαλοοφειλέτες με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 519,8 εκατ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα πολλαπλάσιας αξίας. Ακόμη κι έτσι πρόκειται για παρωνυχίδα και μόνο για ένα μικρό μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη με τα οποία έχουν φεσώσει την εφορία. Ανέξοδες απειλές εκτοξεύονται και για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους σε τράπεζες του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για συνεργασία με ξένες τράπεζες προκειμένου να εντοπιστούν ποιoι από αυτούς δεν τα έχουν δηλώσει. Στην πραγματικότητα, πολλά κράτη, όπως και τράπεζες και βέβαια οι «φορολογικοί παράδεισοι» αρνούνται να κοινοποιήσουν τέτοια στοιχεία. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η παροχή πρόσθετων κινήτρων για «επαναπατρισμό κεφαλαίων» έναντι συμβολικού φόρου και με αντάλλαγμα την προκλητική φορολογική αμνηστία. Η προωθούμενη ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει τις ντόπιες τράπεζες σε όφελος και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας.

  • Σε επιλεκτικό ψαλίδισμα ακόμη και αυτής της έκτακτης εισφοράς στα προσωπικά εισοδήματα - πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο - που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και τις ρητές εντολές της ΕΕ. Σε αυτή τη φάση η «εξαίρεση» δόθηκε για τους Κοινοτικούς υπαλλήλους. Είναι απόλυτο φανερό το γεγονός ότι αποτελεί προανάκρουσμα για αντίστοιχες εξαιρέσεις στα επιχειρηματικά κέρδη, μερίσματα κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ