ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κάλεσμα ενίσχυσης των αγωνιστικών δυνάμεων

Σύμμαχοί μας είναι η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, η φτωχομεσαία αγροτιά και η ΠΑΣΥ, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, οι γυναίκες, όλοι όσοι πλήττονται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική

Τις δυνάμεις τους, απέναντι στα μονοπώλια και την άγρια αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης που τα στηρίζει, άρχισαν να οργανώνουν και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι του Πειραιά για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Σε μαζική σύσκεψη που έγινε προχτές, 24 του Φλεβάρη, το απόγευμα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης, συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και εξέλεξαν 15μελή Γραμματεία, τα μέλη της οποίας θα είναι και οι αντιπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής στην τρίτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ (ΠΣΕΑ) που θα γίνει στις 13 και 14 του Μάρτη στην Αθήνα.

Επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικροί έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, από όλους τους δήμους της περιφέρειας του Πειραιά, αλλά και συνδικαλιστές από κλάδους των ΕΒΕ, έδωσαν μαζικά το «παρών» τους στην ευρεία σύσκεψη η οποία διοργανώθηκε από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας μικρών ΕΒΕ της περιοχής. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα των επαγγελματοβιοτεχνών της πειραιώτικης περιφέρειας στην οργάνωση της δράσης τους με συμμάχους τους εργαζόμενους και τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, ειδικά στην περιοχή του Πειραιά, που με το «Αναπτυξιακό Σχέδιο του ΟΛΠ ΑΕ 2010 - 2020», το οποίο θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση στις 4 του Μάρτη, προωθείται η εισβολή των μονοπωλιακών ομίλων σε ολόκληρο το πρώτο λιμάνι της χώρας απειλώντας με αφανισμό τους μικρούς ΕΒΕ.

Τη σύσκεψη «άνοιξε» ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, εκπρόσωπος της ΠΣΕΑ, ο οποίος έκανε παρουσίαση της διακήρυξής της, βοηθώντας να αναπτυχθεί μία πλούσια συζήτηση. Ανάμεσα σε άλλα επισήμανε ότι η καπιταλιστική κρίση, ταυτόχρονα με το σφοδρό χτύπημα στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, θα έχει ως αποτέλεσμα «την καταστροφή χωρίς επιστροφή μεγάλου αριθμού αυτοαπασχολούμενων, το δυνάμωμα οικονομικά και πολιτικά ακόμα περισσότερο των μονοπωλίων στην ελληνική οικονομία». «Σύμμαχοί μας - ανέφερε - είναι η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, η φτωχομεσαία αγροτιά και η ΠΑΣΥ, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, οι γυναίκες, γιατί πλήττονται από τη μονοπωλιακή πολιτική. Γιατί παράγουν τον πλούτο και τον καρπώνονται τα μονοπώλια. Γιατί έχουν αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, γιατί θεωρούν όπως και εμείς ότι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα ενιαίο μέτωπο, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό».

Τόσο από την ομιλία όσο και από τη συζήτηση καταγγέλθηκε ο ρόλος των ηγεσιών της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που αποτελούν το βασικό εργαλείο για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική και τονίστηκε με έμφαση ότι είναι ανάγκη οι μικροί ΕΒΕ να τους απομονώσουν και να ενισχύσουν αποφασιστικά τις αγωνιστικές δυνάμεις που συσπειρώνει η ΠΣΕΑ.

Ειδικά για τον Πειραιά έγινε αναφορά στη μεγάλη ανεργία που πλήττει τους εργαζόμενους, στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, στις επιπτώσεις που έχει σε βάρος των μικρών ΕΒΕ αλλά και συνολικά των εργαζομένων το ξεπούλημα του λιμανιού στην πολυεθνική COSCO, κ.ά.

Σε χτεσινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ Πειραιά απευθύνει πλατύ κάλεσμα «σε όλα τα σωματεία και τις Ενώσεις της πόλης, στους συνδικαλιστές και μέλη των διοικήσεων, τους ανένταχτους, σε όλους τους αγωνιστές, εν ενεργεία και συνταξιούχους, να πλαισιώσουν τις γραμμές της, να ενισχύσουν την αγωνιστική δράση για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους».

Στην Κοζάνη

Την Τετάρτη, συνδιάσκεψη της ΣΕΑ ΕΒΕ πραγματοποιήθηκε και στην Κοζάνη, όπου διαπιστώθηκε ότι τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ είναι απόρροια των πολιτικών που εκπορεύονται από την ΕΕ και που συναποφασίζονται με τις ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ διαχρονικά. Συνυπεύθυνοι σ' αυτή την πορεία είναι τα πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αποφασίσθηκε ο συντονισμός του αγώνα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα (ΠΑΜΕ), τον αγωνιστικό πόλο στους μικρούς αγρότες (ΠΑΣΥ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Εκλέχθηκε 10μελής Γραμματεία για τον καλύτερο συντονισμό της πάλης και αντιπρόσωποι για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα γίνει στις 13-14 του Μάρτη στην Αθήνα. Σύντομα θα προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για να κάνει γνωστό το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματα σε ό,τι αφορά σε Φορολογικό-Ασφαλιστικό-ωράριο-επαγγελματική στέγη-Χρηματοδοτικό, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση, για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και για τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΒΕ
Για μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα
  • Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 και 14 του Μάρτη
  • Την Κυριακή που μας έρχεται οι συνδιασκέψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το ζήτημα της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση αποτελεί τη βάση των διαδικασιών προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ (ΠΣΕΑ) στις 13 και 14 του Μάρτη στην Αθήνα. Παράλληλα με τη σημαντική δράση που ξεδιπλώθηκε αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα τοπικές συσκέψεις των αγωνιστικών δυνάμεων, όπου συζητείται το πλαίσιο της Συντονιστικής και ορίζονται αντιπρόσωποι για τη Συνδιάσκεψη.

Αυτή την Κυριακή, 28 του Φλεβάρη, έχουν προγραμματιστεί συνδιασκέψεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κιλκίς και Αλεξανδρούπολη, με στόχο τη συγκρότηση τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών και την ανάδειξη αντιπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΣΕΑ.

Η Γραμματεία της ΠΣΕΑ, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, είχε επισημάνει ότι πρέπει: «Να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες για τη διεύρυνση του περιεχομένου, του πλαισίου δράσης και των στόχων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ».

Και κατέληγε: «Απευθυνόμαστε σε όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και τους καλούμε να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, γιατί στις σημερινές συνθήκες είναι ο μόνος δρόμος για μια άλλη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντίθεση και σε αντιπαράθεση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, που έχουν πλέον επιλέξει το δρόμο του κοινωνικού εταιρισμού, του εκφυλισμού και της εξαφάνισης κάθε αγωνιστικής φωνής».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο απυρόβλητο η πλουτοκρατία

Τους μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας θυμήθηκε ξαφνικά το υπουργείο Οικονομικών, εκτοξεύοντας απειλές για πλειστηριασμούς ακινήτων. Με τη μεγάλη διαφορά ότι εδώ και καιρό η πρακτική αυτή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε ό,τι αφορά μικροποσά ακόμα και για οφειλή της τάξης των 2.000 με 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων έχουν εντοπιστεί πάνω από 26.000 μεγαλοοφειλέτες με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 519,8 εκατ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα πολλαπλάσιας αξίας. Ακόμη κι έτσι πρόκειται για παρωνυχίδα και μόνο για ένα μικρό μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη με τα οποία έχουν φεσώσει την εφορία. Ανέξοδες απειλές εκτοξεύονται και για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους σε τράπεζες του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για συνεργασία με ξένες τράπεζες προκειμένου να εντοπιστούν ποιoι από αυτούς δεν τα έχουν δηλώσει. Στην πραγματικότητα, πολλά κράτη, όπως και τράπεζες και βέβαια οι «φορολογικοί παράδεισοι» αρνούνται να κοινοποιήσουν τέτοια στοιχεία. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η παροχή πρόσθετων κινήτρων για «επαναπατρισμό κεφαλαίων» έναντι συμβολικού φόρου και με αντάλλαγμα την προκλητική φορολογική αμνηστία. Η προωθούμενη ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει τις ντόπιες τράπεζες σε όφελος και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας.

  • Σε επιλεκτικό ψαλίδισμα ακόμη και αυτής της έκτακτης εισφοράς στα προσωπικά εισοδήματα - πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο - που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και τις ρητές εντολές της ΕΕ. Σε αυτή τη φάση η «εξαίρεση» δόθηκε για τους Κοινοτικούς υπαλλήλους. Είναι απόλυτο φανερό το γεγονός ότι αποτελεί προανάκρουσμα για αντίστοιχες εξαιρέσεις στα επιχειρηματικά κέρδη, μερίσματα κ.ά.
ΚΚΕ
Σήμερα η περιοδεία στο Ζαγκλιβέρι

Η ΚΟ Σταυρού Θεσσαλονίκης διοργανώνει περιοδεία στο Ζαγκλιβέρι την Παρασκευή 26 Φλεβάρη στις 10π.μ. με τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εργαζόμενους και αγρότες και θα συζητήσει για τα αγροτικά προβλήματα και τα αντιλαϊκά αντιασφαλιστικά μέτρα.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ 2010 - 2011
Αυξήσεις στις πρώτες τάξεις και στα μεταφορικά

Σε αυξήσεις της τάξης του 2% για το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και «πάγωμα» των διδάκτρων στα φετινά επίπεδα για τις υπόλοιπες τάξεις, καθώς και αύξηση στα μεταφορικά μέχρι 40 ευρώ ανά μαθητή κατέληξε το φετινό «παζάρι» μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των επιχειρηματιών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για τα δίδακτρα της επόμενης σχολικής χρονιάς. Tην ίδια στιγμή το υπουργείο αφήνει «ελεύθερη» τη διαμόρφωση των διδάκτρων για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης που στην πραγματικότητα αποτελούν ανελαστικό έξοδο για τη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών εκφράζει την αντίθεσή της στην αύξηση που ανακοινώθηκε κάνοντας λόγο για συσσώρευση κερδών στους σχολάρχες μετά την απελευθέρωση των διδάκτρων.

Για την εφαρμογή της απόφασης για τα δίδακτρα του 2010 - 2011 θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σχετική τροπολογία, καθώς ο νόμος που ισχύει προβλέπει ποσοστό αύξησης για τις πρώτες τάξεις που προκύπτει από μαθηματικό τύπο και «ελεύθερη» διαμόρφωση για τις ενδιάμεσες τάξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ