ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΦΚΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Διώχνουν εργαζόμενους και ασθενείς

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ, που κατέθεσε νέα Ερώτηση στη Βουλή

Σε συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, της φροντίδας και μέριμνας σε άτομα με ειδικές και όχι μόνο ανάγκες οδηγείται το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) στην Αμφιλοχία εξαιτίας των σοβαρών και αδιαμφισβήτητων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό. Οι συμβάσεις 21 εργαζομένων (4 γιατρών, 6 φυσικοθεραπευτών, 5 νοσηλευτών και άλλων 5 εργαζομένων σε άλλες ειδικότητες) έληξαν, με αποτέλεσμα 6 από τα 25 άτομα με ειδικές ανάγκες να διωχθούν άρον άρον από το ίδρυμα, να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ορθή και ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών για τη βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας και στα υπόλοιπα άτομα. Και όλα αυτά όταν στην αναμονή βρίσκονται και άλλα άτομα με ειδικές ανάγκες που χρήζουν ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας από το παραπάνω ίδρυμα. Το γεγονός αυτό, πως εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο και ασθενείς διώχνονται, καταδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες από τη διαχρονική πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, της επίθεσης στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ΚΑΦΚΑ λειτουργεί χωρίς οργανόγραμμα εδώ και δυο δεκαετίες, τα δε περιορισμένα κονδύλια που δίνονται τα διαχειρίζεται τοπικός σύλλογος αναπήρων, με τον οποίο το υπουργείο Υγείας έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση μαζί του. Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προωθούνται οι συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, τα stage, οι μετατάξεις κρατώντας μεταξύ άλλων σε εργασιακή και πολιτική ομηρία τους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω ζητήματα επαναφέρει με νέα Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Υγείας το ΚΚΕ ζητώντας μεταξύ άλλων τη σύσταση οργανισμού για το ΚΑΦΚΑ και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία του ιδρύματος στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σε χτεσινή περιοδεία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΑΦΚΑ, να παλέψουν ενάντια στην πολιτική αυτή υποβάθμισης και απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως θα δώσουν πρώτη αγωνιστική απάντηση συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αμφιλοχία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Ξεκινούν επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την περικοπή κατά 25% του προγράμματος εφημεριών λόγω έλλειψης κονδυλίων και διεκδικώντας δεδουλευμένα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ηδη σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι γιατροί των Νοσοκομείου Λοιμωδών και του Θεαγένειου.

Επίσης, από τις 16 Μαρτίου δε θα υπάρχουν γιατροί στο ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη λόγω των κινητοποιήσεων.

Στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης ο διοικητής του ζήτησε από το Επιστημονικό Συμβούλιο την περικοπή των προγραμμάτων εφημέρευσης. Οταν αυτό αρνήθηκε να πράξει κάτι τέτοιο, διότι τυχόν - έστω και ελάχιστη - περικοπή καθιστά τα προγράμματα επικίνδυνα για την υγεία και ασφάλεια τόσο των ασθενών που προσέρχονται στην εφημερία, όσο και εκείνων που νοσηλεύονται, ο διοικητής, όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, προχώρησε αυτοβούλως στην περικοπή των ασφαλών προγραμμάτων. Ωστόσο, την Κυριακή οι γιατροί του «Αγίου Δημητρίου» εφημέρευσαν σε ασφαλή σύνθεση αγνοώντας τις εντολές του διοικητή. Παράλληλα, κινήθηκαν νομικά σε βάρος του διοικητή, καθώς με την απόφασή του, όπως τόνιζαν, έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Στο μεταξύ, όμως, ο διοικητής του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» έχει ανακαλέσει την απόφασή του και οι εφημερίες θα γίνονται κανονικά, όπως το ίδιο θα γίνεται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης.

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» και στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης της Πέμπτης, αποφάσισε να γίνει αποκλεισμός της οδού Εθνικής Αντιστάσεως μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου από τις 9 παρά τέταρτο έως και τις 9 και τέταρτο το πρωί.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές

Την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία κατήγγειλε η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των γιατρών

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Δυναμικό «όχι» στα αντιλαϊκά - ανθυγιεινά μέτρα κυβέρνησης - κεφαλαίου είπαν χτες οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του νοσοκομείου, διεκδικώντας ταυτόχρονα ασφαλή προγράμματα εφημερίας και την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το νοσοκομείο, το οποίο στενάζει απ' τις ελλείψεις.

Οι γιατροί ξεκαθάρισαν: «Καμία θυσία στο όνομα της κρίσης». Απαίτησαν σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους χωρίς ελαστικές σχέσεις εργασίας, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, χωρίς διατάξεις διευθέτησης και ελαστικοποίησης, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, προσλήψεις γιατρών, μια εφημερία τη βδομάδα, 1.700 ευρώ καθαρά στον ειδικευόμενο, ασφαλή προγράμματα εφημεριών με επαρκή αριθμό εφημερευόντων. Προειδοποίησαν ότι θα ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας αν δεν έχουν πληρωθεί έως 16 του Μάρτη οι εφημερίες Δεκέμβρη και Γενάρη. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Ηλίας Σιώρας, μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, υπογράμμισε το βάρβαρο χτύπημα που δέχονται απ' τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων και το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων σε αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου. Κάλεσε τους γιατρούς και εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι γιατροί πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση σήμερα στις 9 π.μ. Στις κινητοποιήσεις συμπαρίσταται η προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ).

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΟΕΕΠ: Συνεχίζεται αύριο η δίκη των συνδικαλιστών της ΠΟΕΕΠ που δικάζονται με την κατηγορία της εκβίασης, μετά από μήνυση εργοδότη ο οποίος είχε αναλάβει να παίζει το ρόλο απεργοσπαστικού μηχανισμού για λογαριασμό των μεγάλων εργοδοτών του κλάδου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Συνεχιζόταν μέχρι χτες το απόγευμα η κατάληψη του υπουργείου Εργασίας από εργαζόμενους με προγράμματα stage.

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ: Ολοκληρώθηκε χτες η 48ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στις Εφορίες.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, στην αρχή του ωραρίου, πραγματοποίησαν χτες οι μηχανικοί του Δημοσίου, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους, ενόψει της αυριανής απεργίας. Επίσης, έχει προγραμματιστεί άλλη μια πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας, την ερχόμενη Τρίτη.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ αποτελούν αποδοχές για εργασία παρεχόμενη στα πλαίσια της κύριας οργανικής θέσης και μάλιστα υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο. Με αυτό το σκεπτικό η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε γιατρούς του ΕΣΥ του Νοσοκομείου Λήμνου και με την υπ' αριθμό 827/2010 απόφασή τους επιδίκασε εφημερίες για τη διετία 1996-1998.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Μεγάλα κενά σε προσωπικό

Για σοβαρά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος), διαμαρτύρονται με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι σ' αυτό.

Από τις 109 οργανικές θέσεις που προβλέπει το καταστατικό, σήμερα απασχολούνται 76 άτομα μόνιμου προσωπικού, ενώ μέσα στο 2010 αναμένεται η αποχώρηση 11 ακόμη εργαζόμενων λόγω συνταξιοδότησης. Παράλληλα, στο ίδρυμα εργάζονται 7 συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για τους εργαζόμενους αυτούς που παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2009, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την ανανέωση ή μη των συμβάσεών τους.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων του ιδρύματος προσθέτει ότι η μεγάλη καθυστέρηση έγκρισης του νέου οργανισμού καθιστά αδύνατη την πρόσληψη νέου προσωπικού που κρίνεται αναγκαία τόσο για το χώρο όσο και τις ανάγκες των περιθαλπόμενων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ