ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κραδαίνει την ύφεση για να ζητήσει νέα μέτρα

Ρίχνει τροχιοδεικτικές βολές για τα χειρότερα που θα έρθουν, αν δεν υπάρξουν ισχυρά ταξικά αναχώματα

Οι προτάσεις της ΝΔ έχουν την ίδια στρατηγική μήτρα με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Ενιαία και ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων και του λαού
Οι προτάσεις της ΝΔ έχουν την ίδια στρατηγική μήτρα με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Ενιαία και ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων και του λαού
Την άμεση λήψη και υλοποίηση του πακέτου των «διαρθρωτικών τομών» εμφανίζει ως μοναδική διέξοδο από την κρίση η ηγεσία της ΝΔ, στρώνοντας το έδαφος για το σάρωμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Σε όλους τους τόνους, τα στελέχη της ΝΔ καλούν μονότονα την κυβέρνηση να προχωρήσει στα «αναπτυξιακά μέτρα» που έχει προτείνει και η ίδια, συμμετέχοντας στην ενορχηστρωμένη εκστρατεία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα συναίνεσης σε μέτρα που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παράλληλα φροντίζει να μη χαλάει το κλίμα αρραγούς ενότητας μεταξύ των κομμάτων του κεφαλαίου, κρατώντας χαμηλούς τόνους και ασκώντας επιμέρους διαχειριστική κριτική στα αντιλαϊκά νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φορολογικό. Η κριτική που ασκεί δεν αφορά βέβαια ότι αφήνει το κεφάλαιο στο απυρόβλητο, αλλά πως «τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο» που θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση.

Ταυτόχρονα επικαλείται την ύφεση για να προβάλει ως μονόδρομο τη λήψη νέων φιλομονοπωλιακών μέτρων με αιχμή το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. «Με την ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκλωβίζεται σε μια καθαρά φοροεισπρακτική λογική, η οποία την οδηγεί, δυστυχώς, σε αβέβαια αποτελέσματα, καθώς η συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων θα φέρει και μείωση των φορολογικών εσόδων», σχολίασε ο Π. Παναγιωτόπουλος, εκτιμώντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα οδηγήσουν την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση.

Η απειλή της ύφεσης χρησιμοποιείται από τη ΝΔ για να προβάλει ως μοναδική διέξοδο τη λήψη πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Ισχυρό όπλο για τον ίδιο στόχο αποτελεί και η συνεχής επίκληση της αυξανόμενης ανεργίας. «Η ελληνική οικογένεια πλήττεται, επίσης, τόσο από τις μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο, όσο και από την αυξανόμενη ανεργία. Γι' αυτό χρειάζονται μέτρα άμεσα, όπως αυτά που προτείνει η Νέα Δημοκρατία», ήταν το σαθρό επιχείρημα του εκπροσώπου, που κάλεσε για ακόμα μια φορά προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου «να υιοθετήσει εδώ και τώρα τη δέσμη των αναπτυξιακών προτάσεων που έχει προτείνει ο Α. Σαμαράς». Δηλαδή, να προχωρήσει ταχύτερα την επιδοτούμενη απασχόληση και τα άλλα φιλομονοπωλιακά μέτρα που προτείνει η ΝΔ στο όνομα της ανεργίας.

Ως λαϊκή απαίτηση εμφάνισε ο Δ. Αβραμόπουλος την τακτική της συναίνεσης που εφαρμόζει το κόμμα του απέναντι στην κυβέρνηση. «Σε περιόδους κρίσης, σαν και αυτή που ζούμε σήμερα, οι πολίτες νοιάζονται πρωτίστως για το τι κάνει η κυβέρνηση και αναμένουν από την Αντιπολίτευση να συμβάλλει όπου το απαιτούν οι περιστάσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Επίκαιρα», διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό κάνουμε εμείς».

Κόμμα αντιδραστικό και επικίνδυνο

Ο λαϊκισμός του ΛΑ.Ο.Σ. απογειώνεται όσο βαθαίνει η κρίση και η λαϊκή αντίδραση στα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα. Χτες, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Γ. Καρατζαφέρης «απείλησε» τη Γερμανία ότι θα καλέσει τον ελληνικό λαό να μποϊκοτάρει τα γερμανικά προϊόντα: «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι θα υπάρξει μια πίεση μια που δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη», είπε. Ανέξοδοι «τσαμπουκάδες» για λαϊκή κατανάλωση. «Φασαρία» στα επουσιώδη για να καλυφθούν τα ουσιώδη. Οπως οι προτάσεις για επαναπατρισμό του «μαύρου χρήματος», με κατάργηση οποιουδήποτε ελέγχου και φορολόγησης, η πλήρης συμφωνία του με τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και η προτροπή του προς την κυβέρνηση να λάβει κι άλλα πιο σκληρά σε βάρος του λαού.

Γνωρίζοντας ότι τα πρόσθετα μέτρα είναι προαποφασισμένα - ο εκπρόσωπός του δήλωσε χτες «έρχονται οδυνηρές καταστάσεις, προβλέπουμε ότι ο ιδρώτας των εργαζομένων θα αντικατασταθεί με αίμα» (!) - ο Γ. Καρατζαφέρης σπεύδει να ζητήσει ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, προτρέποντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αστυνομικών, ώστε να παίξει καλύτερα το ρόλο της: «Να συνειδητοποιήσουμε ότι μπρος στην απειλή που αντιμετωπίζει η κοινωνική ειρήνη, πρέπει να ξέρουμε ότι ο αστυνομικός θα κληθεί να δώσει το "παρών". Τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, να μην αισθάνεται αδικημένος για άλλη μια φορά», δήλωσε.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. επειδή γνωρίζει, φοβάται για λογαριασμό της τάξης που υπηρετεί με συνέπεια. Φοβάται το λαό, το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα. Και προσπαθεί να συμβάλλει ώστε να εκτονωθεί η συσσωρευμένη οργή ανώδυνα για το σύστημα. Γι' αυτό προτείνει μποϊκοτάζ κι άλλες τέτοιες αστείες βαλβίδες διαφυγής της λαϊκής αγανάκτησης. Σαν να πρόκειται η ανισομετρία στον καπιταλισμό και η βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στα ενδοϊμπεριαλιστικά παιχνίδια να εξαλειφθεί αν μειωθεί η ζήτηση των γερμανικών προϊόντων στην αγορά! Να μην τσιμπήσει ο λαός. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι το κόμμα που ζητάει να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις, εργασιακό και φορολογικό παράδεισο για το κεφάλαιο, δουλειά μέχρι τελικής πτώσης. Είναι κόμμα της αντίδρασης, με βαθιά αντιλαϊκή στρατηγική. Και σαν τέτοιο πρέπει να το πολεμήσουν πολιτικά οι εργαζόμενοι.


Β.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ενδελεχή ενημέρωση για το Κυπριακό

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης έδωσε χτες στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέδειξε για ακόμα μία φορά ως βάση λύσης του Κυπριακού, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες για την πορεία των συνομιλιών και τις εξελίξεις, στη Λευκωσία.

Οπως υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, επί της διαδικασίας «πείσαμε το διεθνή παράγοντα ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας είναι κυπριακή και με αυτό τον τρόπο αποκλείσαμε τη δυνατότητα επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, αλλά και την επιβολή σχεδίων από έξω».

Αναφερόμενος στο στόχο της δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, που έχει υιοθετηθεί από τα ΗΕ, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι προκαλούν έκπληξη οι αναφορές ότι «πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική», ξεκαθαρίζοντας ότι εγκατάλειψη αυτής της δέσμευσης «θα ήταν ολέθριο σφάλμα και θα αποτελούσε το μεγαλύτερο δώρο για την Τουρκία. Οπως λάθος θα είναι να εγκαταλείψουμε το διακοινοτικό διάλογο γιατί αυτός, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, υποβαθμίζει το Κυπριακό, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε πρόβλημα διακοινοτικό. Τις διαπραγματεύσεις θα τις συνεχίσουμε, στηριγμένοι πάντοτε στην αρχή ότι "τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα"».

Τόνισε ότι το «Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες και καταγραμμένες». Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει αυτό που αναμέναμε, δηλαδή την επίτευξη συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια του προβλήματος».

Τόνισε ότι «το καθοριστικό στοιχείο για την επίτευξη προόδου είναι το περιεχόμενο των προτάσεων που κατατίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι» και η «μη επίτευξη εντυπωσιακής προόδου οφείλεται στη διάσταση θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και όχι γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν περισσότερες συναντήσεις. Οπου η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε διάθεση ανάλογη με τη δική μας, υπήρξαν συγκλίσεις. Δυστυχώς, σε πολλές από τις προτάσεις της η τουρκοκυπριακή πλευρά, με τη στήριξη ασφαλώς της Αγκυρας, παρέμενε αμετακίνητη σε παλαιότερές της θέσεις».

Στην τοποθέτησή του ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι αν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του δεν επιτευχθεί λύση δε θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για πολιτική σκοπιμότητα. Αναφερόμενος στις «υποχωρήσεις» που κατηγορείται ότι έχει αποδεχθεί επί του εθνικού θέματος, με αφορμή την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή αριθμού εποίκων μετά από τη λύση του Κυπριακού, υπενθύμισε πως αυτές οι προτάσεις έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια και δεν απορρίφθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι η «διαπραγμάτευση του Κυπριακού δεν είναι ένας λευκός πίνακας».

Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, είπε ότι αυτό βρίσκεται σε «μη ικανοποιητική κατάσταση», διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται για την οικοδόμηση της ενότητας.

Εκδήλωση για τους εξοπλισμούς

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης και Κυψέλης καλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν τη Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο «Στέκι εργαζομένων και νεολαίας» (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου) με θέμα: «Εξοπλισμοί και οικονομική κρίση». Ομιλητές θα είναι ο Αντώνης Κακαράς, μέλος ΚΕΘΑ και αρχιπλοίαρχος ε.α. και η δημοσιογράφος Αννα Μπαλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ