ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
Για όγδοη μέρα έκαιγε χτες

Για όγδοη μέρα, η μεγάλη πυρκαγιά της Σάμου συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ στο μέτωπο του Πλατάνου, όπου η φωτιά αναζωπυρώθηκε και συνεχίζει το δρόμο της. Την κατάσταση δυσκολεύει το γεγονός των άλλων μεγάλων πυρκαγιών σ' όλη την Ελλάδα και η μεταφορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών εκεί.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που ήταν να γίνει χτες το βράδυ, αναβλήθηκε λόγω της αναζωπύρωσης, ενώ ματαιώθηκε η αναμενόμενη σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί.

Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος των αιτημάτων που διαμόρφωσε η προχτεσινή σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο νομάρχης Σάμου Θ. Θαλασσινός. Αιτήματα, που κινούνται στη λογική κάποιων αριθμών, που απέχουν από την πραγματικότητα των μεγάλων καταστροφών και δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κόψει και να ράψει στα μέτρα της δημοσιονομικής πολιτικής τις εξαγγελίες μέτρων που προαναγγέλθηκαν ήδη.

Από την πλευρά του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) διαχώρισε τη θέση του από την εν λόγω σύσκεψη, τονίζοντας ότι τα αιτήματα που πέρασαν στη σύσκεψη αυτή είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων και το μέγεθος των καταστροφών.

Το ΕΚΣ, σε ανακοίνωσή του, επιμένει στην πλήρη αποζημίωση των ζημιών, τόσο για την αγροτική παραγωγή, όσο και του εξοπλισμού κτιριακών εγκαταστάσεων, ζωικής παραγωγής, αγροικιών, κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων. Επίσης ζητεί την κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος των αγροτών, επαγγελματιών και εργαζομένων, τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, με παράλληλη αναστολή των δανειοδοτικών υποχρεώσεων, αλλά και τη λήψη μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας του νησιού.

Τέλος, ζητεί να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι δασικές εκτάσεις, την άμεση αποκατάσταση της υποδομής των ΟΤΑ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό) που καταστράφηκε, τη λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία των πληγεισών περιοχών, αλλά και τη γενναία χρηματοδότηση για την αντιπυρική προστασία του νομού, η οποία θα στηρίζεται σε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση του Κέντρου διοργανώνει την Τετάρτη 19-7-2000 στις 7 μ.μ. σύσκεψη με όλους τους φορείς της Σάμου, με στόχο την ανάπτυξη ενός διεκδικητικού κινήματος, στη βάση των πραγματικών αναγκών των πληγέντων και του μεγέθους των καταστροφών.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Στάχτη 100.000 στρέμματα

Περιοδεία στις κατεστραμμένες περιοχές κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Πατάκη

Νέες φωτιές στον Τολοφώνα Ερατινής στη Φωκίδα και στη Νεροτριβιά της Εύβοιας σημειώθηκαν χτες, ενώ υπήρχαν αναζωπυρώσεις στα άλλα μέτωπα, όπως στο ελατόδασος της Φουρνάς στην Ευρυτανία.

Μεγάλες εκτάσεις, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων έγιναν στάχτη, με αποτέλεσμα να πληγεί η μικρή και μεσαία αγροτιά.

Τα αποτελέσματα των πυρκαγιών είναι δραματικά: Εννέα οικογένειες στη Μακρακώμη έμειναν χωρίς σπίτια. Οι εγκαταστάσεις των Λουτρών Πλατυστόμου και το όμορφο τοπίο θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στη Φθιώτιδα: Από την Κυριακή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές μέχρι προχτές (Τετάρτη) έχουμε στην περιοχή της Αταλάντης (Μαλαισίνα, Κολάκους, Εξαρχος, Μαρτίνο) καμένη έκταση συνολικά 100.000 στρεμμάτων. Από αυτά το 65-70% είναι καμένη δασική έκταση και το 30-35% καλλιέργειες (σιτηρά, βαμβάκια, αμπέλια, ελαιόδεντρα). Π.χ. στο Ζέλι οι κατεστραμμένες καλλιέργειες είναι της τάξης των 10-15 χιλιάδων στρεμμάτων. Στη Μαλαισίνα από τη συνολική έκταση των 60.000 στρ. που κάηκε, τα 45.000 στρ. είναι δασική έκταση. Στην περιοχή Αταλάντη - Κολάκοι - Κυπαρίσσι, από τα 40.000 στρ. καμένης έκτασης, τα 10.000 στρ. είναι καλλιέργειες. Αντίστοιχα στην περιοχή Μακρακώμης (Αρχάνι, Πλατύστομο, Τσούννα, Γιαννιτσού) οι καμένες δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ήταν μέχρι προχτές της τάξης των 20.000 στρεμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κλιμακίου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ στις περιοχές, οι κάτοικοι ρωτούσαν γεμάτοι οργή και αγανάκτηση τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Πατάκη, «τι να κάνουμε;» κι αυτός του απαντούσε: «Ογανωθείτε, συντονιστείτε και ενωμένοι διεκδικήστε αγωνιστικά την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών, των περιουσιών, του μόχθου σας, διεκδικήστε τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της».

Εξάλλου όπως τονίζει και η ανακοίνωση της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ,«η οξύτητα του προβλήματος κάνει αναγκαία την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να επιβληθούν τα κατάλληλα μέτρα... Χρειάζεται η ενωμένη λαϊκή κινητοποίηση. Η συντονισμένη πάλη όλων των λαϊκών τμημάτων, για κατοχύρωση και ανάπτυξη των δασών, για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, χωρίς πρόσθετα φορολογικά βάρη».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
«Εμπρηστική» η πολιτική της ΕΕ για την προστασία των δασών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Η σημασία των δασών για τη διατήρηση θεμελιωδών οικολογικών ισορροπιών του οικοσυστήματος, της ίδιας της ζωής, είναι τεράστια. Δυστυχώς, δεν είναι ανάλογη η προστασία και η προσοχή που τους αποδίδεται». Τα παραπάνω σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, παίρνοντας το λόγο σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την προστασία των δασών. Και συνέχισε:

«Οι τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί τα δάση τα τελευταία έτη και οι πλημμελείς αντιδράσεις για την αντιμετώπισή τους, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την οικολογική ισορροπία, όσο και την υγεία, την ασφάλεια και πολλές αξίες, πολιτιστικές, κοινωνικές, άρρηκτα συνδεδεμένες με το δασικό πλούτο.

Τα τελευταία χρόνια οι ορεινές - δασικές περιοχές, και ιδιαίτερα αυτές της Μεσογείου, έχουν πληγεί σοβαρά από την αποδάσωση, τις πυρκαγιές, την απερήμωση, την εγκατάλειψη, την καταχρηστική εκμετάλλευση, την ανεπαρκή αναδάσωση, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων δεκάδων χιλιάδων εκταρίων δασικών εκτάσεων.

Σας φέρνω το δραματικό πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι η πρώτη χώρα σε αριθμό καιόμενης έκτασης ανά πυρκαγιά σε όλη την Ευρώπη. Μόνο το 10% των εκτάσεων που καταστρέφονται στην Ελλάδα αναδασώνονται. Το υπόλοιπο 90% είτε εγκαταλείπεται είτε, στο μεγαλύτερο μέρος του, καταπατείται και δομείται παράνομα από οικονομικά συμφέροντα (π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις, κατά κανόνα ευνοούμενες των εκάστοτε κυβερνήσεων), που αξιοποιούν τις πυρκαγιές - ή και ευθύνονται ίσως για τους εμπρησμούς που τις προκαλούν - το ανεπίλυτο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, την έλλειψη δασικού κτηματολογίου και τη μη καταγραφή της δασικής περιουσίας του δημοσίου, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία των κοινοτικών δασών (βόρεια, εύκρατα, μεσογειακά και τροπικά) και αντίστοιχη ποικιλομορφία προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων. Η μέχρι σήμερα δασική πολιτική της ΕΕ όχι μόνο δεν κατάφερε, με τις αποσπασματικές, συγκυριακές, ασυνεπείς και ασυνεχείς της πολιτικές και τα ανεπαρκέστατα κονδύλια που διέθεσε, να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς τα προβλήματα αυτά, αλλά, επιπλέον, έρχεται η Κομισιόν με προτάσεις περαιτέρω μείωσης των ήδη ελάχιστων κονδυλίων, για την προστασία των δασών από τη φωτιά και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το αιτιολογικό των προτεινόμενων μειώσεων είναι η μειωμένη απορρόφηση των κονδυλίων κατά την παρελθούσα περίοδο! Τα προβλήματα όμως δε λύθηκαν. Το αντίθετο μάλιστα, επιτάθηκαν. Δεν είναι απλά υποκριτική μια τέτοια πολιτική. Είναι συνένοχη και εμπρηστική.

Εμείς επιμένουμε.

Καλούμε και το ΕΚ να θυμηθεί τα επανειλημμένα ψηφίσματα και τις θέσεις του, για την ανάγκη ενίσχυσης των μέσων πρόληψης και καταπολέμησης των πυρκαγιών, προστασίας και αξιοποίησης του δασικού πλούτου σε όλες τις περιοχές της Ενωσης. Πιστεύουμε ότι οι κοινοτικοί δημοσιονομικοί πόροι που διατέθηκαν για τα δάση ήταν και παραμένουν ιδιαίτερα ανεπαρκείς και ζητάμε την αύξησή τους στο ύψος των πραγματικών αναγκών και της σημασίας των δασών.

Είναι απαραίτητο, σε συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές αρχές, τους αρμόδιους φορείς, να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη χάραξη αποτελεσματικής δασικής πολιτικής και την ανάπτυξη άμεσης και συντονισμένης δράσης, με στόχο την αναγέννηση και αναδάσωση των κατεστραμμένων δασικών περιοχών, με σεβασμό στις βιοκλιματικές και οικολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής και στη βάση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και μεθόδων, επιβάλλεται, επαναλαμβάνουμε, να διατεθούν από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τα απαραίτητα κονδύλια για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και την πρόληψη επαρκούς προσωπικού, που, αν κρίνουμε από την Ελλάδα, είναι σε πλήρη ανεπάρκεια.

Ετσι θα συμβάλλουμε στην προστασία, ανάπτυξη, οικολογική ανόρθωση και παραγωγική αξιοποίηση των δασών των χωρών αυτών».

Με πρόστιμα θα σβήσει ... τις φωτιές η κυβέρνηση

«Κλήσεις» στους εμπρηστές θα μπορεί να κόβει στο εξής η Πυροσβεστική, αρκεί βέβαια να βρεθούν... Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων... για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρήκε άλλη μια «πονηρή» λύση: Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης δόθηκε η αρμοδιότητα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να επιβάλει πρόστιμα σε όποιον από πρόθεση ή αμέλεια προξενεί πυρκαγιά σε δάσος. Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει τα σπασμένα της πολιτικής της σε όσους έχουν την ατυχία να προκαλέσουν κατά λάθος πυρκαγιά ή σε όσους κατηγορηθούν από την Πυροσβεστική ή άλλους ως εμπρηστές.

Στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται επίσης η αναπροσαρμογή των διοικητικών ποινών που θα επιβάλλονται και το κατώτατο όριο ορίζεται στις 500.000 δραχμές. Το επιβαλλόμενο πρόστιμο θα αποστέλλεται από την κατά τόπο Πυροσβεστική Υπηρεσία στη ΔΟΥ του οφειλέτη - παραβάτη και το ποσό θα εισπράττεται από το δημόσιο ταμείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα θα εισπράττονται πριν ακόμα υπάρξει καταδικαστική ή απαλλακτική απόφαση από τα αρμόδια δικαστήρια. Στην περίπτωση που ο τιμωρούμενος με πρόστιμο αθωωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, τότε το ποσό που κατέβαλε θα επιστρέφεται άτοκα. Επίσης η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει και... ευκολίες πληρωμής των προστίμων και ποσά άνω των 500.000 δραχμών θα μπορούν να καταβάλλονται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 200.000 δραχμών.

Επιπρόσθετα, στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται και επιβολή προστίμων στους υπαίτιους δασικών πυρκαγιών που προκαλούνται στους χώρους των απορριμμάτων, το ελάχιστο ύψος των οποίων ορίζεται στα 2.000.000 δραχμές. Ενα ακόμα σημείο της κοινής υπουργικής απόφασης που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι στα κριτήρια προσδιορισμού για το ύψος του προστίμου, εκτός του μεγέθους των ζημιών και των άλλων παραμέτρων (κίνητρα, βαθμός υπαιτιότητας κ.ά.) θα συνυπολογίζεται πλέον και ύψος του κόστους κατάσβεσης της πυρκαγιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ