ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ULTRA PRINT»
Το ταξικό κίνημα πέτυχε την επαναπρόσληψη συνδικαλιστή

Με άμεση και δυναμική κινητοποίηση, χτες, έξω απ' τα γραφεία της εταιρείας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πέτυχε την ανάκληση της απόλυσης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της «Ultra Print»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της «Ultra Print»
Την άμεση ανάκληση της απόλυσης του Χρήστου Ματζώρου, προέδρου της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και γραμματέα της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, και την επαναπρόσληψή του στην εταιρεία όπου εργαζόταν - σε λιγότερο από 24 ώρες - πέτυχε χτες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μετά από δυναμική και άμεση κινητοποίηση που πραγματοποίησε στα γραφεία της εταιρείας. Αποδεικνύοντας, έτσι, πως όταν οι εργάτες ενωμένοι αγωνίζονται συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, μπορούν να πάρουν πίσω αντεργατικές αποφάσεις, μπορούν να βάλουν φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις με πιο πρόσφατη την ανάκληση απόλυσης εργαζομένης στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ».

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Ματζώρος, καθώς και τρεις ακόμη συνάδελφοί του, απολύθηκαν προχτές Τρίτη από την εκτυπωτική εταιρεία «ULTRA PRINT» (ανήκει στον όμιλο ΑΛΜΑ), μετά από απόφαση της εργοδοσίας - επικαλούμενη την οικονομική κρίση - να κλείσει το τμήμα offset, όπου δούλευαν. Οι άλλοι εργαζόμενοι υπέγραψαν την απόλυσή τους, όμως, ο συνδικαλιστής αρνήθηκε να υπογράψει. Την ίδια κιόλας μέρα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να τους δεχτεί κλειδώνοντας τις πόρτες της εταιρείας. Ομως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν έμεινε εκεί. Προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας για χτες το πρωί (8π.μ - 12 μ.), ως πρώτη απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Από νωρίς χτες το πρωί, λοιπόν, δεκάδες εργαζόμενοι του κλάδου, με σημαίες του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή. Διατράνωσαν πως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει» και έφραξαν τις εισόδους της εταιρείας μην επιτρέποντας σε κανέναν να μπει. Ταυτόχρονα, από τα μεγάφωνα καλούσαν «όλους τους εργάτες στην επιχείρηση, μαζί με τους συναδέλφους του κλάδου να δώσουν αποφασιστική, μαχητική απάντηση. Απαιτούμε να σταματήσουν οι απολύσεις».

Μαζί τους και συνδικαλιστές από τους άλλους κλάδους που συσπειρώνονται στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Από τις Ομοσπονδίες Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, την Ενωση Λογιστών Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Δήμου Θεοδώρου, προέδρου της ΟΕΚΙΔΕ: «Το έχουμε ξεκαθαρίσει απ' την αρχή. Οπου υπάρχει απόλυση η εργοδοσία θα βρίσκει απέναντί της όλο το ταξικό κίνημα».

«Η εργοδοσία σήμερα, αποθρασυμένη από την πολιτική η οποία στρώνει το δρόμο σε αυτήν την ασυδοσία προχωρά σε απολύσεις», δήλωσε ο Γιάννης Τόλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Και πρόσθεσε: «Προσπαθούν να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων την κρίση για την οποία οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται σε τίποτα. Το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με την άμεση παρέμβασή του, με τον αγώνα του, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουν να ακολουθήσουν. Το δρόμο της οργανωμένης πάλης, με στόχο να δεχθεί πλήγματα αυτή η πολιτική που τους φορτώνει βάσανα και προβλήματα, ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα».

Λίγη ώρα αργότερα, και πριν ακόμη ολοκληρωθεί η στάση εργασίας, η εργοδοσία έκανε πίσω και δέχτηκε, κάτω από την πίεση και την άμεση αντίδραση των ταξικών συνδικάτων, να επαναπροσλάβει το συνδικαλιστή.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους

Σύσκεψη για τις απολύσεις και τους ανέργους στις 10 το πρωί στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει στις 27 του Μάρτη, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις. Η σύσκεψη είναι μία ακόμα πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντεργατική επίθεση, δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες δραστηριότητες των ταξικών συνδικάτων. Στα ίδια πλαίσια για τις επόμενες ημέρες σχεδιάζονται οι εξής εκδηλώσεις:

  • Στις 31 του Μάρτη θα γίνει ευρεία σύσκεψη του ΠΑΜΕ με Ομοσπονδίες, Συνδικάτα για τον έλεγχο της παρέμβασης και των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν στους χώρους δουλειάς και για το ζήτημα των ΣΣΕ.

Παρασκευή 26 Μάρτη: Ομιλία - συζήτηση στο PRAKTIKER του Αιγάλεω.

Κυριακή 28 Μάρτη: Σύσκεψη του Συνδικάτου Μετάλλου με μετανάστες. Σύσκεψη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με εργαζόμενους του «ΛΙΝΤΛ» και τους εργαζόμενους του «Μετρόπολις». Σύσκεψη του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών στον Κατσέλη.

Δευτέρα 29 Μάρτη: Ομιλία - συζήτηση στο PRAKTIKER Ταύρου.

Τρίτη 30 Μάρτη: Ομιλία - συζήτηση στο PRAKTIKER Ελληνικού.

Ομιλίες - συζητήσεις με τους εργαζόμενους στις τράπεζες «Αλφα» και «Αγροτική» και τους εργαζόμενους στην εταιρεία «FIRST DATA», διοργανώνει το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού.

Επίσης, αύριο Παρασκευή η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Εύβοια διοργανώνει σύσκεψη μεταλλεργατών στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου στις 7μ.μ.

Ανοιχτή συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου» την Κυριακή 28 Μάρτη στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Κορωπίου και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην περιοχή να συμμετέχουν για να συζητήσουν γύρω από προβλήματα σε χώρους δουλειάς αλλά και στα ερωτήματα όπως: «Ποιος ευθύνεται για την κρίση; Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι τα επόμενα μέτρα που ετοιμάζουν τα επιτελεία κυβέρνησης και ΕΕ και ποιες οι επιπτώσεις τους; Γιατί είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης προκειμένου να ανακάμψει την καπιταλιστική οικονομία; Εχουν αποτέλεσμα οι αγώνες; Ποια πρέπει να είναι η απάντηση και η διέξοδος σε όφελος των εργαζομένων από την καπιταλιστική οικονομική κρίση;».

«Εφυγε» ο σύντροφος Νίκος Παπαδόπουλος

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή. Αύριο Παρασκευή η πολιτική κηδεία του

Εφυγε χτες από τη ζωή ο σύντροφος Νίκος Παπαδόπουλος. Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Εφυγε σήμερα (χτες) από τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής Νίκος Παπαδόπουλος, ένας από τους ήρωες της Μακρονήσου. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αλύγιστου συντρόφου μας. Ο σ. Νίκος Παπαδόπουλος υπηρέτησε με απόλυτη αφοσίωση το ΚΚΕ, περισσότερα από 65 χρόνια. Κόσμησε με την παρουσία και τη δράση του την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, στην οποία κατά κύριο λόγο δούλεψε. Αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις του στην υπεράσπιση του ΚΚΕ, στην ανασυγκρότησή του και στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης κατά την αντεπανάσταση του 1989-1991.

Ως ΕΛΑΣίτης ή ως πολιτικός κρατούμενος, ως μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟΘ, σε όλες τις συνθήκες, νόμιμες ή παράνομες, ο σ. Παπαδόπουλος υπήρξε πάντα ένας σεμνός υπερασπιστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της Θεσσαλονίκης, οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλοι όσοι τον γνώρισαν, είναι βέβαιο ότι στο πρόσωπο του σ. Παπαδόπουλου θα θυμούνται έναν ακέραιο αγωνιστή. Περισσότερο όμως απ' όλους έχει πολλά να διδάξει το ηθικό του ανάστημα στις νεότερες γενιές των κομμουνιστών».

Η κηδεία του σ. Νίκου Παπαδόπουλου θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς (πλατεία Σκρα). Η ταφή του θα γίνει την ίδια μέρα στις 4 μ.μ. στη γενέτειρά του Νεάπολη Κοζάνης (θα δρομολογηθούν πούλμαν).

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οργάνωση του αγώνα από τη βάση

Ενα ακόμη βήμα, στην προσπάθεια να οργανώσουν οι εργαζόμενοι την πάλη τους από τα κάτω ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, έγινε χτες, με τη συμμετοχή των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης στη στάση εργασίας και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που κάλεσαν το ΠΑΜΕ των ΟΤΑ και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Παρά τις «νουθεσίες» μελών του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο, προς τους εργαζόμενους, να μη συμμετάσχουν στη στάση εργασίας, γιατί δεν καλύπτονται από τον Σύλλογο, δεκάδες εργαζόμενοι και από τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και του Μηχανουργείου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων. Προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις 10 έως τις 11 το πρωί και συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που έγιναν. Ανάδειξαν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή των νέων αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης που ξεκινούν με την περικοπή του Δώρου του Πάσχα. Απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντεργατικά μέτρα, διεκδίκησαν κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, σταθερή - μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

Μέσα από τη χτεσινή κινητοποίηση αναδείχθηκε ακόμη πιο καθαρά ο ρόλος της συμβιβασμένης πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που όχι μόνο κρατά σε αδράνεια τους εργαζόμενους, αρνείται να οργανώσει την αντίστασή τους στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και τους τρομοκρατεί. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε και η απόφαση περισσότερων εργαζομένων να μπουν στον αγώνα μαζί με τις ταξικές δυνάμεις.

Η ΔΑΣ κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική στάση εργασίας που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη, ενώ συνεχίζοντας την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης και της αντίστασης των εργαζομένων ανακοίνωσε νέα στάση εργασίας και συγκεντρώσεις, την Τετάρτη 31 του Μάρτη, μέρα κατά την οποία θα δοθεί το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, μειωμένο κατά 30%.

ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Ανενόχλητοι οι πλοιοκτήτες

Αναβλήθηκε για τις 14 του Απρίλη η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε το Σωματείο των Αιγύπτιων αλιεργατών Μηχανιώνας ενάντια στους πλοιοκτήτες για την πρόσληψη απεργοσπαστών. Η εκδίκαση της αγωγής αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του συνηγόρου των πλοιοκτητών. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα δίνοντας έτσι στους πλοιοκτήτες τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσλαμβάνουν απεργοσπάστες, για να επανδρώσουν και να δουλέψουν τα σκάφη τους, τσαλαπατώντας την εργατική νομοθεσία.

Θυμίζουμε ότι οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες πραγματοποιούν απεργία εδώ και 2,5 μήνες διεκδικώντας αμοιβή που να ανταποκρίνεται στη δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά τους, αλλά και να ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Παλεύουν να έχουν εκπρόσωπό τους στον έλεγχο του μερτικού, μέθοδο με την οποία αμείβονται, για να σταματήσει η κλοπή σε βάρος τους που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν να πληρώνονται με 300 ευρώ το μήνα.

Αυτά τα αιτήματα αρνούνται να ικανοποιήσουν οι πλοιοκτήτες και με τη στήριξη της κυβέρνησης, του υπουργείου Εργασίας, του ΟΑΕΔ, του Λιμενικού, της αστυνομίας, αλλά και των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, εντείνουν την επίθεση στους Αιγύπτιους, επιδιώκοντας να τους διώξουν από την Ελλάδα, για να τους αντικαταστήσουν με άλλους, φθηνότερους αλλοδαπούς εργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ