Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ULTRA PRINT»
Το ταξικό κίνημα πέτυχε την επαναπρόσληψη συνδικαλιστή

Με άμεση και δυναμική κινητοποίηση, χτες, έξω απ' τα γραφεία της εταιρείας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πέτυχε την ανάκληση της απόλυσης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της «Ultra Print»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της «Ultra Print»
Την άμεση ανάκληση της απόλυσης του Χρήστου Ματζώρου, προέδρου της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και γραμματέα της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, και την επαναπρόσληψή του στην εταιρεία όπου εργαζόταν - σε λιγότερο από 24 ώρες - πέτυχε χτες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μετά από δυναμική και άμεση κινητοποίηση που πραγματοποίησε στα γραφεία της εταιρείας. Αποδεικνύοντας, έτσι, πως όταν οι εργάτες ενωμένοι αγωνίζονται συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, μπορούν να πάρουν πίσω αντεργατικές αποφάσεις, μπορούν να βάλουν φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις με πιο πρόσφατη την ανάκληση απόλυσης εργαζομένης στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ».

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Ματζώρος, καθώς και τρεις ακόμη συνάδελφοί του, απολύθηκαν προχτές Τρίτη από την εκτυπωτική εταιρεία «ULTRA PRINT» (ανήκει στον όμιλο ΑΛΜΑ), μετά από απόφαση της εργοδοσίας - επικαλούμενη την οικονομική κρίση - να κλείσει το τμήμα offset, όπου δούλευαν. Οι άλλοι εργαζόμενοι υπέγραψαν την απόλυσή τους, όμως, ο συνδικαλιστής αρνήθηκε να υπογράψει. Την ίδια κιόλας μέρα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να τους δεχτεί κλειδώνοντας τις πόρτες της εταιρείας. Ομως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν έμεινε εκεί. Προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας για χτες το πρωί (8π.μ - 12 μ.), ως πρώτη απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Από νωρίς χτες το πρωί, λοιπόν, δεκάδες εργαζόμενοι του κλάδου, με σημαίες του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή. Διατράνωσαν πως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει» και έφραξαν τις εισόδους της εταιρείας μην επιτρέποντας σε κανέναν να μπει. Ταυτόχρονα, από τα μεγάφωνα καλούσαν «όλους τους εργάτες στην επιχείρηση, μαζί με τους συναδέλφους του κλάδου να δώσουν αποφασιστική, μαχητική απάντηση. Απαιτούμε να σταματήσουν οι απολύσεις».

Μαζί τους και συνδικαλιστές από τους άλλους κλάδους που συσπειρώνονται στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Από τις Ομοσπονδίες Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, την Ενωση Λογιστών Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Δήμου Θεοδώρου, προέδρου της ΟΕΚΙΔΕ: «Το έχουμε ξεκαθαρίσει απ' την αρχή. Οπου υπάρχει απόλυση η εργοδοσία θα βρίσκει απέναντί της όλο το ταξικό κίνημα».

«Η εργοδοσία σήμερα, αποθρασυμένη από την πολιτική η οποία στρώνει το δρόμο σε αυτήν την ασυδοσία προχωρά σε απολύσεις», δήλωσε ο Γιάννης Τόλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Και πρόσθεσε: «Προσπαθούν να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων την κρίση για την οποία οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται σε τίποτα. Το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με την άμεση παρέμβασή του, με τον αγώνα του, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουν να ακολουθήσουν. Το δρόμο της οργανωμένης πάλης, με στόχο να δεχθεί πλήγματα αυτή η πολιτική που τους φορτώνει βάσανα και προβλήματα, ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα».

Λίγη ώρα αργότερα, και πριν ακόμη ολοκληρωθεί η στάση εργασίας, η εργοδοσία έκανε πίσω και δέχτηκε, κάτω από την πίεση και την άμεση αντίδραση των ταξικών συνδικάτων, να επαναπροσλάβει το συνδικαλιστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ