Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Με... δικηγόρους θα αντιμετωπίσουν το ξεπούλημα

Τη διαλυτική τους στάση επαναβεβαίωσαν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές. Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης παρουσίασαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή συνέλευση στο ναυπηγείο
Από τη χτεσινή συνέλευση στο ναυπηγείο
Σε διατεταγμένη υπηρεσία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η πλειοψηφία του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με πρωτεργάτη την ΠΑΣΚΕ, όπως έγινε πασιφανές χτες στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, έχει αναλάβει να «καθαρίσει», ώστε να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι και το νέο «έγκλημα» σε βάρος του ναυπηγείου με τραγικές συνέπειες σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων, των θέσεων εργασίας τους. Για την ακρίβεια, η εκφρασμένη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων, για το νέο ξεπούλημα που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ναυπηγείου, συνάπτοντας συμφωνία και μάλιστα αποικιοκρατικού τύπου με την κοινοπραξία των πολυεθνικών «Abu Dhabi Mar» (ADM) και «Thyssen Krupp» (προηγούμενη ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου), να εκτονωθεί μέσω της γνωστής οδού, των μηνύσεων και των δικαστηρίων για τη... δήθεν βελτίωση των όρων του ξεπουλήματος.

Είναι η ίδια πλειοψηφία, οι δυνάμεις, δηλαδή, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχει βάλει τη σφραγίδα της σε κάθε αντεργατικό, διαλυτικό σχέδιο σε βάρος των εργαζομένων και του ναυπηγείου, είναι η ίδια πλειοψηφία που κάθε φορά σπεύδει να περισώσει την εχθρική για τα εργατικά συμφέροντα αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του σωματείου, Βασίλης Καρακίτσος, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, αφού έβγαλε «λάδι» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία «παρέλαβε χάος», κατέληξε: «Ενας μεγάλος δικηγόρος», από τους δύο στους οποίους απευθύνθηκε η πλειοψηφία, «δέχτηκε να πάρει την υπόθεση». «Θα μελετήσει τα κρυφά σημεία της συμφωνίας και όποια από τα άρθρα της μας θίγουν θα κινητοποιηθούμε»! Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΔΑΚΕ, της οποίας όλη της η αγωνία ήταν να υπερασπίσει την κυβέρνηση της ΝΔ.

Την ίδια ώρα που προσπαθούν να μαντρώσουν τους εργαζόμενους, προωθούνται ο τεμαχισμός του ναυπηγείου και η εκποίηση, δηλαδή διάλυση, του ναυπηγοεπισκευαστικού του τμήματος. Δεν υπάρχει ούτε δέσμευση για την τύχη συνολικά των 1.300 εργαζομένων, οι 160 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού συμπληρώνουν ένα χρόνο απλήρωτοι, ενώ τίποτα για το Μάρτη δεν έχουν πάρει ούτε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι όταν και όποτε καταβληθεί η προκαταβολή του Μάρτη, αυτή θα είναι και μειωμένη κατά 40%!

Η μόνη στιγμή που μέσα στον τεράστιο χώρο του μηχανουργείου, όπου έγινε η συνέλευση, ήχησε το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, ήταν όταν το λόγο πήρε ο Θοδωρής Κούτρας, εκπρόσωπος της αγωνιστικής παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) στη διοίκηση του σωματείου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο Θ. Κούτρας, θέτοντας τους εργαζόμενους μπροστά στις ευθύνες τους, απηύθυνε το κάλεσμα των οργανωμένων αγώνων ενάντια στα όσα προωθούνται σε βάρος του ναυπηγείου, αλλά και συνολικά ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που τα επιβάλλει. Κάλεσε τους εργαζόμενους με τον αγώνα τους να αμφισβητήσουν τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις πολυεθνικές και να διεκδικήσουν την «επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο», ανοίγοντας την προοπτική του δημόσιου ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Κατήγγειλε την υπονομευτική τακτική των συνδικαλιστικών δυνάμεων της υποταγής και κατέθεσε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, που προβλέπει δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, συνέντευξη Τύπου και Γενικές Συνελεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ