Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Τεράστια πολιτική πλειοψηφία» με ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. επικαλείται η κυβέρνηση

Συζήτηση χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το ΚΚΕ, με το ταξικό κίνημα, θα αντιπαλέψει αυτή τη γενικευμένη αντιασφαλιστική επίθεση

Με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. η κυβέρνηση προχωράει αμέσως μετά το Πάσχα στη νομοθέτηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που έχει ήδη δημοσιοποιήσει μέσω του σχετικού προσχεδίου.

Αυτό προέκυψε από την χτεσινή ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. Ο υπουργός είπε ότι οι 12 προτάσεις για το Ασφαλιστικό, που παρουσίασε προχτές η ΝΔ, κινούνται σε θετική κατεύθυνση και δίνουν τη δυνατότητα για «πολύ μεγάλες συγκλίσεις». Με δεδομένο, ισχυρίστηκε ο Α. Λοβέρδος, ότι και με το ΛΑ.Ο.Σ. οι συγκλίσεις είναι πολύ μεγάλες, «δημιουργείται μια τεράστια πολιτική πλειοψηφία στη Βουλή για την επίλυση του ασφαλιστικού».

Οπως είναι γνωστό, στο προσχέδιο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλεύει τουλάχιστον 40 χρόνια. Οι ανατροπές ξεκινάνε σταδιακά από το 2013 και ολοκληρώνονται το 2018 και η σύνταξη χωρίζεται στην προνοιακή, που θα δίνεται στα 65 χρόνια με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα τον αριθμό των δικαιούχων και σε ανταποδοτική, με βάση τις εισφορές όλου του εργασιακού βίου. Επίσης μέχρι το 2015 θα αυξηθεί κατά δύο χρόνια η μέση ηλικία συνταξιοδότησης, με δραστικό περιορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών, των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων, ενώ θεσπίζονται δήθεν κίνητρα για δουλειά και μετά τα 65. Η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο ξεκινάει το αργότερο το 2013.

Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει λύσει το Ασφαλιστικό της και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα των κρατών - μελών, αφού δεν υπάρχει κοινή πολιτική της ΕΕ. Οι συστάσεις, ανέφερε, που έκανε στη χώρα μας η ΕΕ, έγιναν λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και η κυβέρνηση ήδη από το Δεκέμβρη συμμορφώθηκε με τις 6,5 από τις 7 κοινοτικές συστάσεις. Κατά τον Α. Λοβέρδο, στη χώρα μας «ψευδοϊδεολογικοποιείται» η συζήτηση για την επίλυση του Ασφαλιστικού, ενώ χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις σύμφωνες με το πρόγραμμα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Παρά το γεγονός ότι με αυτές αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «η γενική αύξηση των ορίων ηλικίας δε μας βρίσκει σύμφωνους».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου θα έχει καταθέσει στο «Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών» ένα περίπου δισ. ευρώ, τα οποία θα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας «τα κίνητρα παραμονής στην εργασία και μετά τα 65 χρόνια», ισχυρίστηκε ότι αυτό δε σημαίνει αύξηση της δουλειάς για σύνταξη στα 40 χρόνια, αφού η κυβέρνηση «δεν υποχρεώνει κανέναν να μείνει στη δουλειά μετά τα 65», ενώ είπε ότι στα τέλη της δεκαετίας οι φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι τρεις.

Για μια ακόμα φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, υπενθυμίζοντας ότι διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιστράτευαν την ίδια επιχειρηματολογία προκειμένου να χτυπήσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός, ότι η ΕΕ δεν υποχρεώνει τα κράτη - μέλη σε ρυθμίσεις, ανέφερε πως αυτό δεν ισχύει, αφού σε όλες τις χώρες βλέπουμε την ταυτόχρονη λήψη αντιασφαλιστικών μέτρων και αφού η ίδια η ΕΕ απαιτεί την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.

Ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι στο Ασφαλιστικό αυτό που καθορίζει τις πολιτικές είναι η ιδεολογία και η πολιτική και στην Ελλάδα και την ΕΕ το πρόβλημα σχετίζεται με τις αντιδραστικές αλλαγές που συντελούνται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, που ως στόχο έχουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και την ίδια τη μακροημέρευση του καπιταλιστικού συστήματος.

Τα κριτήρια για εμάς, συνέχισε ο βουλευτής, και οι απαιτήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση, που κατακτήθηκε με αίμα, είναι ο παραγόμενος πλούτος από τους εργαζόμενους της χώρας μας, που είναι πολύ μεγάλος, η παραγωγικότητα που είναι αυξημένη και οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Οι κυβερνήσεις πάντα ισχυρίζονταν ότι «δεν υπάρχει σάλιο», ότι «έχει απασφαλίσει η βόμβα του Ασφαλιστικού», ότι φταίνε τα δημοσιονομικά και τα δημογραφικά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι βλέπουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις να λένε ότι με τις παρεμβάσεις τους λύνουν το Ασφαλιστικό για τα επόμενα 50 χρόνια και πριν «αλέκτορα φωνήσαι τρις» να επανέρχονται με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Καταλήγοντας, είπε ότι το ΚΚΕ μαζί με το ταξικό κίνημα θα αντισταθεί στη γενικευμένη αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, η οποία πατάει πάνω στο νόμο Πετραλιά της ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης είπε ότι οι 12 προτάσεις που κατέθεσε ήδη η ΝΔ για το Ασφαλιστικό είναι ζητήματα με τα οποία «συγκλίνουμε» και ανέφερε ότι το κόμμα του δε θα απέχει από οποιοδήποτε διάλογο. Τόνισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούν μια «ικανοποιητική εξέλιξη για το ΠΑΣΟΚ», αφού κάνει σήμερα όσα απλώς «ψέλλιζε» η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση στις συντάξεις όσων ασφαλίστηκαν από το 1983 μέχρι το 1992 και είπε ότι οι σημερινές προτάσεις είναι στην ουσία «οι προτάσεις Γιαννίτση».

Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλος, κάνοντας λόγο για ένα σωστό σχεδιασμό που υπάρχει. Εκφράζοντας ξεκάθαρα τη στήριξή του κόμματός του στην αντιασφαλιστική επιδρομή, είπε απευθυνόμενος στον Α. Λοβέρδο: «Είμαστε μαζί σας». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μουλόπουλος βρήκε το προσχέδιο της κυβέρνησης «ασαφές» και είπε ότι το κόμμα του δε θα συναινέσει στις επιλογές της κυβέρνησης, η οποία έκανε - όπως είπε - διάλογο για επικοινωνιακούς λόγους αφού είχε προαποφασισμένο το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ