ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πολλαπλών ερμηνειών οι προτάσεις ντε Σότο

Σήμερα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος Κληρίδης προσανατολίζεται σε επανάληψη πάγιων θέσεων της ελληνικής κυπριακής πλευράς, ως απάντηση στις ιδέες του Αλβαρο ντε Σότο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανάλωσε το Σαββατοκύριακο για την προετοιμασία των θέσεών του, σε απάντηση προς τις προφορικές προτάσεις του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αφού προηγήθηκε την Παρασκευή μακρά σύσκεψη εργασίας με τους στενούς συνεργάτες του.

Οι συνεργάτες του Προέδρου επέδωσαν έγγραφα αξιολόγησης των προτάσεων ντε Σότο και χτες θα υπήρχε και νέα συνάντηση των δύο ανδρών, ενόψει του σημερινού Εθνικού Συμβουλίου.

Οι προφορικές προτάσεις ντε Σότο δε συνιστούν ιδέες προς αποδοχή ή απόρριψη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά ωστόσο ότι επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών, γεγονός που θα δώσει αφορμή στον Ραούφ Ντενκτάς να οχυρωθεί πίσω από τις δικές του ερμηνείες.

Πηγή με άμεση ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στο ΡΙΚ ότι ουσιαστικά ο ντε Σότο υποχρεώνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να επαναλάβει τις θέσεις της, πράγμα το οποίο προτίθεται να πράξει.

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα διεξαχθεί υπό τη σκιά αντεγκλήσεων στο εσωτερικό μέτωπο. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν οι αναγκαίες συγκλίσεις, δεδομένου ότι καμία πλευρά, ούτε η κυβερνητική, δεν προτίθεται να υπεραμυνθεί του εγγράφου και της μεθοδολογίας ντε Σότο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλβαρο ντε Σότο αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δεν περιλαμβάνει καν τη λέξη κυριαρχία στις προτάσεις του και αφήνει αδιευκρίνιστο το πιο κρίσιμο σημείο: Το αν το κυπριακό κράτος σχηματίζει τα δύο μελλοντικά κρατίδια ή τα κρατίδια το κυπριακό κράτος.

Β. Λυσσαρίδης: Λύση στα μέτρα του Ντενκτάς

Αναζητείται λύση «κομμένη» στα μέτρα του Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης.

Αξιολογώντας τα περί ιδεών ντε Σότο, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε το φόβο του ότι οι πιέσεις είναι δήθεν μόνο προς τον Ντενκτάς, για να αναγνωρίσει μία και μόνο διεθνή προσωπικότητα για την Κύπρο και σε εμάς για να αναγνωρίσουμε χωριστές κυριαρχίες εσωτερικά.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος μιλούμε μετά την αποκάλυψη προτομής του Ρένου Πρέντζα στις Πλάτρες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προειδοποιήσουμε με σαφήνεια πως αν αυτό θα αποτελέσει κάποια βάση διαλόγου, τότε ο διάλογος δε χρειάζεται να γίνει.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης συνέδεσε την αναδίπλωση του Αττίλα στα Στροβίλια με τη συνέχιση του διαλόγου στη Γενεύη. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να υπάρχει ένας διάλογος με επέκταση της κατοχής. Τι είδους κλίμα θα υπάρχει για ανταλλαγή απόψεων.

Απαισιόδοξες προβλέψεις Χριστοδούλου

Επικρίσεις εναντίον των ισχυρών της Γης για τη στάση τους στο Κυπριακό, που δε δημιουργεί προοπτικές για λύση, διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ο Χρ. Χριστοδούλου, που μιλούσε στην Πάφο σε μνημόσυνο των πεσόντων, τόνισε ότι η υποκρισία των ισχυρών δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις για την έκβαση του νέου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Οσο οι μεγάλοι, είπε ο κ. Χριστοδούλου, θωπεύουν τον Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα και ανέχονται τα καπρίτσια και το θράσος τους, δεν είναι δυνατό να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Νέα παραβίαση

Τουρκικό μαχητικό F-16 παραβίασε χτες το πρωί τον εναέριο χώρο της Κύπρου, πετώντας πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία.

Το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Κύπρου στις 10.07 και πέταξε πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία, τις περιοχές Καϊμακλίου και βορείου Πόρου και κατευθύνθηκε προς την Αμμόχωστο. Το F-16 παρέμεινε στον εναέριο χώρο της Κύπρου για μια ώρα και αποχώρησε γύρω στις 11.10.

Πηγές των Αρχών Ασφαλείας ανέφεραν ότι έκανε αναγνώριση της περιοχής, επειδή την Πέμπτη τουρκικά μαχητικά F-16 θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που οργανώνει ο Αττίλας στην κατεχόμενη Λευκωσία για να γιορτάσει την τουρκική εισβολή.

Αναλλοίωτη η κατάσταση στα Στροβίλια

Ιδια παραμένει η κατάσταση στα Στροβίλια, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος συνέστησε υπομονή.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τζεμ ότι το θέμα των Στροβιλίων αφορά τον Ραούφ Ντενκτάς και όχι την Τουρκία, ο Σ. Χάσικος είπε ότι με αυτές αποδεικνύεται η συνεχής προσπάθεια που καταβάλλει η Αγκυρα, έστω και εμμέσως, να επιτύχει την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα
  • Επιστολή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, στη Nicole Fontaine, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Κατατέθηκε Ερώτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, με αφορμή την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων στους πολιτικούς κρατούμενους των τουρκικών φυλακών Burdur, όπου 16 κρατούμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά και αντί για το νοσοκομείο μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές, οι δε υπόλοιποι κατέληξαν σε κελιά απομόνωσης όπου βασανίστηκαν, ενώ έγιναν και απόπειρες βιασμού γυναικών κρατουμένων, απηύθυνε επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Nicole Fontaine, με την οποία, αφ' ενός, καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές και, αφ' ετέρου, ζητάει την παρέμβαση της προέδρου στις τουρκικές αρχές για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές αντί να βελτιώνεται γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπη. Η επικρατούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, ειδικά μετά την πολιτική που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση των «λευκών κελιών», που είναι ταυτόχρονα χώροι σωματικών βασανιστηρίων και όπου ασκείται ψυχολογική και ιδεολογική πίεση για να αναγκαστούν οι κρατούμενοι να αρνηθούν τις ιδέες τους. Φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν πολιτικούς κρατούμενους σε τραγική κατάσταση, ακρωτηριασμένους, καμένους, με φριχτές πληγές σε όλο το σώμα.

Επισημαίνει επίσης στην επιστολή του ότι η τουρκική κυβέρνηση προωθεί ένα νέο κανονισμό, που θα εφαρμοστεί στις υπό ανέγερση φυλακές, που στην πράξη στερεί από τους κρατούμενους ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης και τους αφήνει χωρίς ιατρική φροντίδα.

Καταλήγει τονίζοντας ότι πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτήν την κατάσταση που καταρρακώνει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα.

Να παρέμβει το Συμβούλιο της ΕΕ

Την απαράδεκτη και συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ, ζητώντας την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, αλλά και να γίνουν γενικότερα σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικά ατομικά δικαιώματα.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι «η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές, επιδεινώνεται και γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπη με την πολιτική των «λευκών κελιών» που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και με το νέο κανονισμό που θα ισχύσει στις φυλακές που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ο νέος αυτός κανονισμός, σημειώνει ο Στρ. Κόρακας, εκτός από ουσιαστική απομόνωση των κρατουμένων, ιδιαίτερα των Κούρδων και των άλλων πολιτικών κρατουμένων, ποδοπατεί βάναυσα την όποια ανεξαρτησία υπεράσπισης υπήρχε, αφού προβλέπει μεταξύ άλλων τη σωματική έρευνα των δικηγόρων και την κατάσχεση των εγγράφων που οι αρχές κρίνουν ότι δεν έχουν σχέση με την υπεράσπιση. Ακόμα και για να αντιμετωπίσουν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά απαιτείται μια τεράστια και χρονοβόρος διαδικασία.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με το «αν θεωρεί ότι η καταπάτηση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων αποτελεί σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «να θέσει το ζήτημα αυτό στα πλαίσια του προενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία, ζητώντας το σεβασμό τους και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων».

«Εφυγε» από κοντά μας ο Πότης Αβραμόπουλος

Πέθανε την Κυριακή ο παλαίμαχος κομμουνιστής Παναγιώτης (Πότης) Αβραμόπουλος, σε ηλικία 75 χρόνων. Η κηδεία του συντρόφου Π. Αβραμόπουλου θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 5.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου (εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης).

Ο Π. Αβραμόπουλος γεννήθηκε το 1925 στο χωρίο Γαστούνη του Νομού Ηλείας. Ηταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Ο πόλεμος του 1940 τον βρήκε μαθητή γυμνασίου στην Αμαλιάδα. Από τις αρχές του '42 δουλεύει σαν σύνδεσμος σε διάφορες παράνομες αποστολές, συνοδεύοντας στελέχη του ΚΚΕ. Το χειμώνα του 1943, μαζί με άλλους νέους της περιοχής, πρωτοστατεί στη δημιουργία ΕΠΟΝίτικης οργάνωσης. Το Μάη του 1944, συλλαμβάνονται η αδερφή του και ο πατέρας του, ενώ ο ίδιος καταφέρνει να διαφύγει της σύλληψης και συνεχίζει να δουλεύει στο Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΠΟΝ, ενώ την ίδια περίοδο γίνεται και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στις 8 Σεπτέμβρη του 1945 συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται στις φυλακές της Αμαλιάδας, μέχρι και το Μάη του 1946, ενώ το ίδιο μήνα δικάζεται στο Κακουργιοδικείο στο Μεσολόγγι σε ισόβια, γιατί υπερασπίστηκε την Εθνική Αντίσταση και την ΕΠΟΝ. Εμεινε φυλακισμένος για 17 ολόκληρα χρόνια σε διάφορες φυλακές της χώρας. Αποφυλακίστηκε τελικά από τις φυλακές της Αίγινας τον Αύγουστο του 1962.

Μετά την αποφυλάκισή του εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα, όπου και δούλεψε στην τοπική οργάνωση της ΕΔΑ, μέχρι τη χούντα. Στη δικτατορία πιάστηκε, ενώ βρισκόταν στην παρανομία, το Νοέμβρη του 1967. Μετά τη σύλληψή του κρατήθηκε για 5 μήνες στην Ασφάλεια και το Φλεβάρη του 1968 εκτοπίστηκε στο Λακκί της Λέρου, όπου παρέμεινε για 11 μήνες και το Γενάρη του 1969 μεταφέρεται μαζί με άλλους αγωνιστές στις φυλακές Αβέρωφ. Μετά την κατάργηση των συγκεκριμένων φυλακών, όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι μεταφέρονται στον Κορυδαλλό. Τον Ιούλη του 1970, καταδικάζεται μαζί με άλλους συναγωνιστές του, από Στρατοδικείο, σε πέντε χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία «της σύστασης παράνομης οργάνωσης». Αποφυλακίστηκε, τελικά, τον Αύγουστο του 1973 με την αμνηστία που έδωσε η χούντα για τους πολιτικούς κρατουμένους. Στο διάστημα μέχρι την πτώση των χουντικών, διατηρούσε επαφή με το ΚΚΕ και το 1974 εμφανίζεται στα γραφεία του ΚΚΕ, στην Αγίου Κωνσταντίνου που μόλις είχαν ανοίξει.

Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος ήταν ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές και μέλος του ΚΚΕ που γνώρισαν τις διώξεις και την κτηνωδία του παρακράτους και της αμερικάνοδουλης κυβέρνησης. Βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, υπερασπιζόμενος τις αξίες του σοσιαλισμού, παλεύοντας για λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Να αντιταχτεί η ελληνική κυβέρνηση στις κατασχέσεις

Ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε στο ΥΠΕΞ του Βερολίνου, για να του ανακοινωθεί ότι η έναρξη διαδικασίας κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα είναι «παράνομη». Η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα πήρε επίσης εντολή από το ίδιο ΥΠΕΞ να διαμαρτυρηθεί στον Αθήνα.

Η γερμανική κυβέρνηση, γράφει η σημερινή (12/7) «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάιν Τσάιτουγκ», απαίτησε την Τρίτη από την ελληνική κυβέρνηση να εναντιωθεί στα προπαρασκευαστικά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, (σ.σ. της δικαστικής απόφασης) για το Ινστιτούτο Γκαίτε. Η ενέργεια είναι «διπλά παράνομη» γιατί η αναγκαστική εκτέλεση δεν ανταποκρίνεται ούτε και στους ελληνικούς νόμους ακόμα. Ο εκπρόσωπος του (γερμανικού) ΥΠΕΞ εξήγησε ότι κατά το ελληνικό αστικό δίκαιο η αναγκαστική εκτέλεση περιουσίας ενός ξένου κράτους είναι δυνατή μόνο αν την εγκρίνει ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης. Αλλά ως τώρα δεν υπάρχει έγκριση του υπουργού αυτού, να γίνει επέμβαση στο Ινστιτούτο Γκαίτε ή σε άλλα ιδρύματα του γερμανικού κράτους, για να επιβληθούν οι απαιτήσεις των μηνυτών του Διστόμου. Στο ΥΠΕΞ (του Βερολίνου) αναφέρονταν την Τρίτη ότι δεν είναι θετικό «για τις γερμανο-ελληνικές σχέσεις αν κυρωθεί», μια τέτοια φανερή νομική παράβαση από την Ελλάδα «έστω ακόμα κι αν αυτό (σ.σ. η παράβαση) γίνεται με το ότι παραμένει αδρανής η ελληνική Δικαιοσύνη».

Η Γερμανία, συνεχίζει η εφημερίδα, παρακάλεσε την ελληνική κυβέρνηση στα τέλη του Μάη, να μην υποστηρίξει απαιτήσεις των μηνυτών του Διστόμου για αναγκαστική εκτέλεση των απαιτήσεων ή αποζημίωσης. Η Ελλάδα είχε επανειλημμένα ζητήσει από τη Γερμανία - μετά την ένωση - να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα απέρριψε, μια και το ζήτημα των επανορθώσεων έχασε την αιτιολογία τους πενήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Αρκετές άλλες γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται ρεπορταζιακά στο ζήτημα, χωρίς να παίρνουν θέση υπέρ των ελληνικών απαιτήσεων.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Το Κυπριακό συνδέεται με το Αιγαίο

Ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από το πραξικόπημα της χούντας κατά του Μακαρίου και την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, εξέδωσε η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, όπου τονίζεται ότι «οι πρόσφατες προκλήσεις των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στα Στροβίλια έρχονται να μας θυμίσουν πως η Αγκυρα όχι μόνο ακυρώνει αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας με στρατιωτικές ενέργειες, αλλά και προωθεί μεθοδικά de iure διχοτόμηση, με λύση Συνομοσπονδίας κι έτσι να θέσει ουσιαστικά υπό τον έλεγχό της ολόκληρο το νησί».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η σταδιακή αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού προβλήματος εισβολής και κατοχής ανεξάρτητης χώρας του ΟΗΕ και από κακούς χειρισμούς των Ελληνικών Κυβερνήσεων, οδήγησε στη σημερινή τραγική κατάσταση να συνομιλούν για δίκαιη και βιώσιμη λύση ο ΑΤΤΙΛΑΣ από τη μια και η Κυπριακή Κυβέρνηση από την άλλη. Μεγάλοι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν αφού το Κυπριακό συνδέεται αναπόφευκτα με το Αιγαίο».

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση «να σταθεί πάνω από τις όποιες πιέσεις και να παραμείνει αταλάντευτα συνεπής, στις πάγιες αρχές ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι τέτοιο εισβολής και κατοχής ανεξαρτήτου κράτους και δίκαιη λύση δεν μπορεί να υπάρχει με τον ΑΤΤΙΛΑ να εξακολουθεί να ποδοπατά το 40% και πλέον του μαρτυρικού νησιού».

Εκδήλωση της ΚΟ Πύργου

Η ΚΟ Πύργου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΛΕΤΡΙΝΑ» με θέμα την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου, τις συμμαχίες και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Η στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, είπε ο Επίτροπος, υπεύθυνος για τη Διεύρυνση, κ.Γκούντερ Φερχόιγκεν, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Στην κατ' ιδία συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο Γκ. Φερχόιγκεν ζήτησε από την Αγκυρα να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση στο Κυπριακό και στα θέματα του Αιγαίου και να σταματήσει να αντιδρά «με βάση το συναίσθημα», αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί βρισκόμαστε σε τέτοιο αδιέξοδο», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, η Τουρκία και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποψήφιες για ένταξη χώρες και κανείς δεν αφήνει εκτός την τουρκοκυπριακή πλευρά».

«Η ΕΕ πρέπει να μας αφήσει μόνους», υποστήριξε ο Μπ. Ετσεβίτ και ισχυρίστηκε ότι «η ανάμειξη της ΕΕ στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθυστερεί την επίλυση των προβλημάτων».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, περί δύο ανεξαρτήτων κρατών και πρόσθεσε ότι «τα ζητήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα επιβάλλεται να λυθούν μέσω διαλόγου».

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ
Δικάζονται οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι

Το κατοχικό καθεστώς καταπνίγει κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισης. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα», γράφει ότι όλοι όσοι συμμετείχαν σε δικοινοτικές εκδηλώσεις έχουν φακελωθεί από το κατοχικό καθεστώς και την ψευτοαστυνομία και δεν αποκλείεται η παράνομη σύλληψή τους.

Στο μεταξύ ενώπιον ψευτοδικαστηρίου αναμενόταν να οδηγηθούν χτες οι, συλληφθέντες με την κατηγορία δήθεν της κατασκοπίας σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος, δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Αβρούπα», ένας υπαξιωματικός των λεγόμενων δυνάμεων ασφάλειας και η σύζυγός του.

Στο ψευτοδικαστήριο, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, θα παρίσταντο ο δικηγόρος από την Τουρκία, Μπακίρ Τζαγλάρ, και η αντιπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Σάρα ντε Γιονγκ.

Καταγγέλλουν τον Ντενκτάς

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες κατηγόρησαν ευθέως το Ραούφ Ντενκτάς ότι υποκίνησε το διοικητή των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσει την υπόθεση της δήθεν κατασκοπίας εναντίον του εκδότη και των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Αβρούπα». Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι είχε πει στο διοικητή των κατοχικών δυνάμεων να μιλήσει.

Στο ψευτοδικαστήριο που παρουσιάστηκε χτες ο εκδότης της «Αβρούπα», Σιενέρ Λεβέντ, δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο και αναφέρθηκε αόριστα ότι η αρθρογραφία του κρίνεται επιβλαβής.

Η εφημερίδα «Αβρούπα» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο φασισμός στο απόγειό του», μιλά για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του Λεβέντ, σε ένα μικρό κελί με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ