ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα στο υπουργείο Εργασίας η πρώτη απάντηση

Στις 8 το βράδυ αρχίζει η καθιστική διαμαρτυρία των εργαζομένων της Αθήνας

Στις 7 το βράδυ συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο της πόλης τους και οι εργαζόμενοι του Πειραιά 

Από τη χτεσινή περιοδεία του ΠΑΜΕ στον ΟΤΕ
Από τη χτεσινή περιοδεία του ΠΑΜΕ στον ΟΤΕ
Τη σημαία του αγώνα υψώνουν από σήμερα εργαζόμενοι της Αθήνας. Στις 8 το βράδυ το υπουργείο Εργασίας θα γίνει τόπος καθιστικής διαμαρτυρίας και εκτόξευσης της πρώτης αγωνιστικής βολής για την αναχαίτιση της μεσαιωνικής επέλασης που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την καρατόμηση ιστορικών εργασιακών δικαιωμάτων. Τον αγωνιστικό συναγερμό έχει σημάνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δίνοντας ταυτόχρονα δυνατό «ράπισμα» στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της εργατικής τάξης με την τριμερή συνεργασία που έστησαν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί, με βοηθό την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αγωνιστικός άνεμος πνέει και στο πρώτο λιμάνι της χώρας καθώς οι εργαζόμενοι του Πειραιά συντονίζουν τα αγωνιστικά τους «πυρά» στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

Η σημερινή κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αποτελεί το σύνθημα για την έναρξη των αγώνων. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μέρα με τη μέρα, με περιοδείες και εξορμήσεις στους τόπους δουλιάς κλιμακώνει τη μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων για να προετοιμάσουν την αντεπίθεσή τους.

Χτες ο συνδικαλιστής μέλος του ΠΑΜΕ Τέλης Γόντικας περιόδευσε στον ΟΤΕ στην πλατεία Βικτωρίας. Εκεί που οι εργαζόμενοι ήδη έχουν πάρει μια «γεύση» του εργασιακού μεσαίωνα. Σε 1.000 μόνιμες θέσεις του ΟΤΕ απασχολούνται φοιτητές με τρίμηνες συμβάσεις, τρεις ώρες τη μέρα για 90 χιλιάρικα!

Ο διάλογος που εκτυλίχτηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας φανέρωνε την ανησυχία και την οργή που επικρατεί στους χώρους δουλιάς με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. «Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα. Η εφαρμογή τους θα είναι από τα πλέον σοβαρά χτυπήματα που θα δεχτούμε για να οικονομήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ολοι μαζί ενωμένοι να παλέψουμε τώρα για τις κατακτήσεις μας, αλλά και για να μη βρουν αύριο τα παιδιά μας στάχτες», τόνισε ο Τ. Γόντικας, απευθυνόμενους στους εργαζόμενους.

Ενας εργαζόμενος γέματος οργή για τη νέα αντεργατική επίθεση, αλλά και για το ρόλο των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είπε: «Παρακολουθώ και κάτι στελέχη του ΣΥΝ που έχουν κάνει θεό τους την παγκοσμιοποίηση και μπερδεύουν τον κόσμο, οι δήθεν αριστεροί. Μόνο ζημιά έχουν κάνει». «Εμείς τι θα κάνουμε τώρα;», ρώτησε ένας άλλος, «θα συμμετέχουμε στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) κινητοποίηση και θα δώσουμε μια πρώτη μαχητική απάντηση σ' αυτούς που νομίζουν ότι μας έχουν του χεριού τους», ήρθε η απάντηση από τον συνδικαλιστή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, όπου έγινε αναλυτική συζήτηση με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, ένας εργαζόμενος απευθυνόμενος στον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ είπε: «Εγώ το λέω ότι οι μόνοι που παλεύετε και αγωνίζεστε είστε εσείς». Απαντώντας ο Τ. Γόντικας σημείωσε «ναι, αλλά πρέπει να γίνουμε περισσότεροι. Πρέπει να βγείτε και εσείς στο δρόμο. Στις κατακτήσεις μας και τα δικαιώματά μας δεν έχει δικαίωμα κανείς να βάλει χέρι και πολύ περισσότερο δεν μπορεί καμία συμβιβασμένη πλειοψηφία να τα διαπραγματεύεται. Προετοιμαζόμαστε, συντονιζόμαστε και κατεβαίνουμε στο δρόμο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βγήκαν ήδη στο δρόμο του αγώνα

Την απόφασή τους να υψώσουν αγωνιστικό ταξικό τείχος για να εμποδίσουν την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν χτες με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της ΕΣΑΚ, σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Σέρρες.

«Ηρθε η ώρα να τους ξαπλώσουμε στο πεζοδρόμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αχ. Κωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, στην ομιλία του χτες το βράδυ στο Πάρκο του Αγίου Θεράποντα στη Θεσσαλονίκη και τόνισε: «Είναι η ώρα η εργατική τάξη να βγει στο προσκήνιο. Μαζί με το ΠΑΜΕ, να βάλει στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να δώσει αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών και τα αφεντικά της που επιχειρούν το αποφασιστικό χτύπημα στα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα».

Η χτεσινή συγκέντρωση ήταν η δεύτερη κατά σειρά δράση του ΠΑΜΕ, ενταγμένη στην προσπάθεια ενημέρωσης του λαού για την αντεργατική λαίλαπα που πλησιάζει έχοντας τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην εκδήλωση χαιρέτισε η Δέσποινα Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Τούμπας, που εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει πλατιά ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής σχετικά με τις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στην Κατερίνη με πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση όπου κυρίως παραβρέθηκαν συνδικαλιστές αλλά και δεκάδες εργαζόμενοι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χάρης Κούτσουρας, μέλος της ΕΕ της ΕΣΑΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα «σοκ» της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αποσκοπούν στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Περιέγραψε την επιχείρηση ανατροπής των σημαντικότερων κατακτήσεων της εργατικής τάξης στον 20ό αιώνα και κάλεσε ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τον κόσμο, και να καθοδηγήσουν την αγωνιστική τους αντίδραση.

Στις Σέρρες, η χτεσινή εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες και είχε ως θέμα το ασφαλιστικό, τελικά πήρε χαρακτήρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το στημένο διάλογο στον οποίο επιχειρεί να σύρει τους εργαζόμενους η ηγεσία της ΓΣΕΕ και διαδήλωσαν την απόφασή τους να αποτρέψουν αγωνιστικά, ενωμένοι και συντονισμένοι τη νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Φ. Γεωργουδάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν απέναντι στο μπαράζ ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδοσία. «Μόνο μέσα από το συντονισμένο και ενωτικό ταξικό αγώνα, μπορούμε να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας τη διέξοδο μέσα από τους αγώνες.

Στη Λάρισα

Μήνυμα καταδίκης και αντίστασης στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διεκδίκησης μιας άλλης πολιτικής σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι της Λάρισας, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάκης Τσιόγκας, επισήμανε ότι «εκατό μέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της και βάζει σε εφαρμογή την αισχρή αντεργατική επίθεση, σε βάρος των εργαζομένων, συνοδευόμενη με έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο από τα ΜΜΕ, σε βάρος της εργατικής τάξης».

Και καταλήγοντας τόνισε: «Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, υπογραμμίζει και πάλι ότι η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να δημιουργήσουμε με τον αγώνα μας τις προϋποθέσεις για ένα πλατύ Λαϊκό Μέτωπο, που θ' αποκρούσει την επίθεση κατά του λαού και ταυτόχρονα, θ' αντεπιτίθεται, θα βάζει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις και τελικά θ' ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, που θα επιβάλει τη φιλολαϊκή πολιτική».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς τα γραφείου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, όπου και θυροκολλήθηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης.

ΓΣΕΕ
Τραβάτε με κι ας κλαίω...

Κανονικά και με το νόμο στρογγυλοκάθησε στις καρέκλες του υπουργείου Εργασίας η πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας. Στόχος του «διαλόγου», τους όρους του οποίου αποδέχτηκε, η ανατροπή όσων κατάκτησε το εργατικό κίνημα στο πέρασμα του αιώνα

Σε έναν ακόμα ελιγμό επιδόθηκαν χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για να συσκοτίσουν τις πραγματικές επιδιώξεις που εξυπηρετεί ο «κοινωνικός διάλογος», -ο οποίος άρχισε επί της ουσίας- και να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση -κράτησε δύο ολόκληρες ώρες- και οι δύο πλευρές, ξεκαθάρισαν την ανάγκη «ουσιαστικού διαλόγου», που υποτίθεται πρέπει να γίνει, για το καλό των ανέργων... Στην πράξη άνοιξε ο δρόμος, για μια συζήτηση, «εφ' όλης της ύλης» και με όλους, στα εργασιακά για το πώς δηλαδή, οι εργασιακές σχέσεις θα προσαρμοστούν στο περιβάλλον της ΟΝΕ, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για μείωση του «εργατικού κόστους» και αύξηση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Στο τραπέζι του ψευδεπίγραφου διαλόγου, μπήκαν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής και τα πέντε σημεία που προβλέπουν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την αύξηση του ορίου απολύσεων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (π.χ. μερική απασχόληση στο δημόσιο) τη ρύθμιση των υπερωριών και της υπερεργασίας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.

Χαρακτηριστικό της στάσης της αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ, στην οποία εκτός από τον πρόεδρό της Χ.Πολυζωγόπουλο, συμμετείχαν ο Δ.Κουσελάς (ΠΑΣΚΕ), Σ.Αυγιτίδης (ΔΑΚΕ) - και Δ.Στρατούλης (Αυτόνομη Παρέμβαση) «Συν», ήταν και το γεγονός, ότι όχι μόνο συζήτησε τα πέντε σημεία της κυβέρνησης -που αποτελούν και ανοιχτές απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας- αλλά έσπευσε ουσιαστικά ν' αποδεχτεί, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και τη ρύθμιση των υπερωριών.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, τουλάχιστον την υποκριτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αφού ήδη κάνει πίσω ακόμα και από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που είχε πάρει στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, και στην οποία δήλωνε ότι «απορρίπτει στο σύνολό τους και καθένα ξεχωριστά τα 5 σημεία της κυβερνητικής πρότασης - πρόκλησης ως μονομερή, ατελέσφορα και επικίνδυνα...».

Το πλαίσιο της αντεργατικής επίθεσης

Για τα υπόλοιπα τρία σημεία, για τα οποία υποτίθεται δε συζητάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, φρόντισε να τα συμπεριλάβει στο «διάλογο» ο υπουργός Εργασίας Τ.Γιαννίτσης στο πλαίσιο που έθεσε και αναφέρεται σε εννέα θεματικές ενότητες. Ταυτόχρονα, όρισε και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, η οποία θ' αρχίσει στις 20 Αυγούστου και θα τελειώσει στα τέλη Σεπτέμβρη.

Οι εννέα θεματικές ενότητες, υπό τον τίτλο «πολιτική απασχόλησης - μείωσης ανεργίας» είναι: 1. Δημοσιονομική, εισοδηματική, αντιπληθωριστική πολιτική. Σύνδεση με θέση εργαζομένων και κοινωνική σύγκλιση, 2. Διαρθρωτικές πολιτικές και ανταγωνιστικότητα, 3. Πολιτικές για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα ΜΜΕ, 4. Πόροι Γ' ΚΠΣ, ο στόχος της απασχόλησης και της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, 5. Θεσμικό πλαίσιο πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού, 6. Ειδικές πρωτοβουλίες για περιοχές υψηλής ανεργίας και ομάδες - στόχους, 7. Ποιοτική βελτίωση μηχανισμών στήριξης των πολιτικών απασχόλησης, 9. Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ανεργία και εναλλακτικές δυνατότητες,9. Δίκτυο ασφάλειας απέναντι στον αποκλεισμό, την ανισότητα και τη φτώχεια.

Το πλαίσιο αυτό, όσο και αν καμουφλάρεται από τεχνοκρατικές διατυπώσεις, περικλείει το σύνολο μιας σειράς μέτρων, μέσα από τα οποία προωθούνται οι αντεργατικές αλλαγές, η κατάργηση κάθε προστατευτικού μέτρου που λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων και η διαμόρφωση συνθηκών πλήρους ασυδοσίας των μονοπωλίων και των εργοδοτών.

Στις δηλώσεις του, ο Τ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε «καλό το κλίμα της συνάντησης», είπε ότι ο «διάλογος» θα γίνει σε όλα τα ζητήματα και ότι μετά τις διμερείς συναντήσεις, θα ολοκληρωθεί με ευρύτερες, υπονοώντας και τη συμμετοχή των εργοδοτικών οργανώσεων. Οσο για το περίφημο 35ωρο ο υπουργός απάντησε ότι θα είναι ένα από τα θέματα του διαλόγου, ενώ ο Δ. Στρατούλης είπε, ότι το 35ωρο δεν μπαίνει στην ατζέντα, αλλά ο υπουργός... επέτρεψε στη ΓΣΕΕ να το θέσει αυτή.

Αργότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ξεκαθάρισε ακόμα περισσότερο τις προθέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Τάχθηκε υπέρ του «διαλόγου» και με τη συμμετοχή των εργοδοτών, αφού ωριμάσουν τα πράγματα, και προσδιόρισε τα τέλη Αυγούστου σαν το χρόνο για «την τελική φάση του διαλόγου».

Το ΠΑΜΕ

Ολα αυτά αποτελούν ελιγμούς, ήταν το σχόλιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) για τη συνάντηση, που καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν ενωτικά και μαχητικά μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνει. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει πως « Η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας με τα "9 σημεία για την... πολιτική απασχόλησης -μείωση ανεργίας", όπως και οι θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ μετά τη σημερινή συνάντησή τους, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όλα αυτά αποτελούν ελιγμούς ενός στημένου παιχνιδιού σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων. Κανένας μισθωτός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τέτοιου είδους ελιγμούς. Η ουσία μένει ίδια και απαράλλαχτη... "διαρθρωτικές πολιτικές και ανταγωνιστικότητα", όπως σημειώνει ο κ. υπουργός. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν καθολικά, ενωτικά και μαχητικά μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνει. Στις 8 το βράδυ, μπροστά στο υπουργείο Εργασίας ν' αντηχήσουν δυνατά, τα πραγματικά αιτήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων»

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τη μάσκα του προστάτη των ανέργων !

Προκειμένου να δημιουργήσει ψεύτικες αντιθέσεις μεταξύ εργαζομένων - ανέργων εφαρμόζει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» για να επιβάλει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Το μανδύα... του υπερασπιστή των ανέργων φοράει η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει το νέο εργασιακό μεσαίωνα και να διευκολύνει την επίθεσή της στα, εναπομείναντα, εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, μιλώντας από τη θέση του θεματοφύλακα των συμφερόντων των ανέργων - η κυβέρνηση που έχει φτάσει την ανεργία στο 14% - επιχειρεί να δημιουργήσει ψεύτικες αντιθέσεις μεταξύ εργαζομένων - ανέργων ώστε να μπορέσει να ασκήσει πιο αποτελεσματικά πιέσεις για το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε περισσότερους εργαζόμενους. Πίσω απ' τα παραπάνω υφέρπει η δοκιμασμένη και φασίζουσα μέθοδος του «κοινωνικού αυτοματισμού», με την οποία επιχειρεί να στρέψει ένα τμήμα των λαϊκών μαζών εναντίον κάποιου άλλου και να εφαρμόσει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Χαρακτηριστικά των κυβερνητικών προθέσεων είναι τα όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αφού επιχείρησε να καθαγιάσει τη νέα αντιλαϊκή επέλαση στις εργασιακές σχέσεις επικαλούμενος τις αγαθές προθέσεις της κυβέρνησης - «στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ανεργίας» - εμφάνισε την κυβέρνηση ως προστάτη των ανέργων(!). «Εμείς - είπε - θα πρέπει να σκεφτούμε τη μεγάλη κατηγορία των ανέργων συμπολιτών μας, εκείνους που βρίσκονται εκτός των τειχών και αναμένουν από εμάς να φροντίσουμε, ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας». Προσέδωσε μάλιστα στην προσπάθεια της κυβέρνησης διαστάσεις «τιτάνιου και εθνικού έργου», αλλά αναφερόμενος στα καθήκοντα των «κοινωνικών εταίρων» ήταν ιδιαίτερα σαφής. Οι επιχειρηματίες πρέπει να ενισχυθούν από το κράτος για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν και να μοιραστούν την ανεργία! Είπε συγκεκριμένα: «Καθένας από τους εταίρους θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του. Το κράτος, ασφαλώς, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εχουμε μιλήσει για την υπέρβαση γραφειοκρατικών εμποδίων, για την ανάληψη ενός ποσοστού των εργοδοτικών εισφορών, με ανάλογη μείωσή τους, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική η αγορά εργασίας στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν τεράστια υπερκέρδη, την τελευταία περίοδο, θα πρέπει να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή, για τη δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Βεβαίως, και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους θα πρέπει, σκεπτόμενοι τους άνεργους συμπολίτες μας, να διατυπώσουν προτάσεις που οδηγούν σε αυτό το στόχο. Δε θα πρέπει να παραμείνουμε σε μια αρνητική και αμυντική θέση, αλλά θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, θετικοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το μείζον κοινωνικό - και εθνικό θα έλεγα - πρόβλημα». Με αυτές τις θέσεις, ιδιαίτερα σαφείς και εξόχως αντεργατικές, ξεκινά η κυβέρνηση τον «κοινωνικό διάλογο» και αυτές τις θέσεις και αυτή την πολιτική συζητά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ...

ΝΔ: Δικαιολογούνται θυσίες!

Στο πλευρό της κυβέρνησης έχει ταχθεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία φροντίζει καθημερινά να θυμίζει και να προσφέρει γενναιόδωρα την πολιτική συναίνεσή της. Η Μ. Γιαννάκου -Κουτσίκου επανέλαβε χτες τη θέση ότι τα πέντε μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση «αποτελούν ένα ελάχιστο πλαίσιο προϋποθέσεων που από μόνο του δεν μπορεί να φέρει την ανάκαμψη της απασχόλησης» και γι' αυτό τάχθηκε υπέρ της αντιμετώπισης του προβλήματος με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα μέτωπα. Συμπαρατάχτηκε μάλιστα με την κυβέρνηση στο ότι στόχος - όραμα είναι «να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης» και σε αυτή τη βάση η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει θυσίες από τους εργαζόμενους. Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση γιατί είχε θεσμοθετήσει την ελαστικοποίηση του ωραρίου «χωρίς όμως να λειτουργήσει».

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο καθιέρωσης του 35ωρου εξέφρασαν οι «Φιλελεύθεροι» του Στ. Μάνου, ισχυριζόμενοι ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του μέσου κόστους εργασίας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να χάσει η χώρα μας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών της ΕΕ που είναι το χαμηλό κόστος εργασίας!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Σπάζουν τα στεγανά

Δυναμικά δίνουν καθημερινά τη μάχη τους οι ταξικοί συνδικαλιστές της Πάτρας, οι οποίοι περιοδεύουν σε όλους τους τόπους δουλιάς, για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους και να τους καλέσουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που γίνεται

σήμερα στις 8 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Παρά τα εμπόδια που διαρκώς βάζει η εργοδοσία, οι συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και του ΠΑΜΕ επισκέπτονται διαρκώς εργασιακούς χώρους και ενημερώνουν τους εργαζόμενους. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες οι συνδικαλιστές μπήκαν δυναμικά για πρώτη φορά σε τόπους δουλιάς που ως τώρα θεωρούνταν απρόσιτοι και έκαναν συγκεντρώσεις και ομιλίες. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των Συνδικαλιστών του Μετάλλου, οι οποίοι με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σπύρο Βουκελάτο έσπασαν την τρομοκρατία στο εργοστάσιο ποδηλάτων του Μανιατόπουλου, μπήκαν μέσα και μίλησαν στους εργαζόμενους. Το ίδιο συνέβη και σε πολλά μηχανουργεία. Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίστηκαν και οι εξορμήσεις στους χώρους του εμπορίου και του επισιτισμού, όπου η ανταπόκριση των εργαζόμενων ήταν μεγάλη. Ανάλογη ήταν και η δράση των συνδικαλιστών του Ιματισμού οι οποίοι επισκέφθηκαν πολλές βιοτεχνίες και χώρους δουλιάς απ' όπου δεν έλλειψαν και οι περιπτώσεις αυταρχισμού της εργοδοσίας όπως στο εργοστάσιο «Δούρου» όπου απαγορεύτηκε η είσοδος στους συνδικαλιστές. Το κλαδικό Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος κατήγγειλε αυτές της ενέργειες της εργοδοσίας και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στο αποψινό συλλαλητήριο, δίνοντας έτσι την καλύτερη απάντηση στις επιδιώξεις της. Ολα τα στοιχεία και η πείρα που συσσωρεύονται από τις περιοδείες των τελευταίων ημερών δείχνουν πως οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται θετικά στο αγωνιστικό κάλεσμα που τους απευθύνουν οι συνδικαλιστές και είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κυβερνητική απόπειρα κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων, υπερασπίζοντας με αγώνα τα κεκτημένα τους. Μια ανταπόκριση που θα εκφραστεί από σήμερα με τη μαζική συμμετοχή τους στο διεκδικητικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Προσυγκεντρώσεις

Για τη σημερινή καθιστική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας που οργανώνει το ΠΑΜΕ, όλες οι προσυγκεντρώσεις καθορίστηκαν στις 7 το απόγευμα και συγκεκριμένα:

Στην Πλατεία Ομονοίας

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία, οι Δημόσιοι, οι Εμποροϋπάλληλοι, οι Ιδιωτικοί, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, οι Οικοδόμοι, οι Λογιστές, οι εργαζόμενοι Α. Αθήνας, Ανατολικών Συνοικιών και Βορειοανατολικών.

Στην Πλατεία Βάθης

Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες, στις Βιομηχανίες, οι εργαζόμενοι Βορειοδυτικών Συνοικιών, Βορείων - Δυτικών Νεολαίας.

Στην Πλατεία Κουμουνδούρου

Οι εργαζόμενοι Θριασίου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Νοτίων και Νοτιοανατολικών συνοικιών, οι ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στην Κίνηση και τις Μεταφορές και οι εργαζόμενοι 3ου και 1ου Διαμερισμάτων.

Οι συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη χώρα

Με τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά συντονίζουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό δεκάδες εργατικά κέντρα και σωματεία της επαρχίας, ενώ και τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται εκδηλώσεις καταδίκης των αντεργατικών μέτρων.

Σήμερα συγκεντρώσεις και πικετοφορίες γίνονται στις εξής πόλεις:

Βόλος: Συγκέντρωση στις 8 μ.μ στη Νομαρχία Μαγνησίας.

Πάτρα: Συγκέντρωση στις 8 μ.μ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Τρίκαλα: Συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Καρδίτσα: Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 7 μ.μ.

Αγρίνιο: Συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στο ΕΚ Αγρινίου.

Χανιά: Πικετοφορία στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Αγοράς.

Αίγιο: Συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο ΕΚ Αιγίου.

Κόρινθος: Συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο ΕΚ Κορίνθου.

Αλεξανδρούπολη: Πικετοφορία στις 8 μ.μ.

Κομοτηνή: Συγκέντρωση στην Οδό Βενιζέλου.

Ξάνθη: Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Αργοστόλι: Συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Καλαμάτα: Συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Τρίπολη: Πικετοφορία στις 6μ.μ. στο ΕΚ Αρκαδίας.

Αύριο Παρασκευή

Κοζάνη: Πικετοφορία 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Πύργος: Συγκέντρωση 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΔΗΚΚΙ
Καλούν στη σημερινή συγκέντρωση

Αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, για σκληρή αντίσταση και αντεπίθεση, στέλνουν οι συνδικαλιστές του ΔΗΚΚΙ, με ανακοίνωσή τους, προκειμένου, όπως τονίζουν, να μην περάσουν τα αντεργατικά και μεσαιωνικά μέτρα της «Σοσιαλιστικής» κυβέρνησης, που φέρνουν τους εργαζόμενους αιώνες πίσω. Παράλληλα, καλούν τους εργαζόμενους, σε μαζική συμμετοχή στην αγωνιστική εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Και συνεχίζουν: «Τέτοια μέτρα απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που χτυπούν όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά τους μικρομεσαίους, επιχειρηματίες, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες και οδηγούν στην αποσάθρωση συνολικά της κοινωνίας, δε θα τολμούσαν να τα σκεφτούν ούτε οι πιο "νοσηροί εγκέφαλοι" Νοεφιλελεύθερης - Νεοσυντηρητικής - Θατσερικής πολιτικής. Δυστυχώς, τολμούν και τα εξαγγέλλουν οι λεγόμενοι "Σοσιαλιστές" του κ. Σημίτη».

Η Κομμουνιστική Ανανέωση

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει το βράδυ έξω από το υπουργείο Εργασίας απευθύνει και η πολιτική κίνηση Κομμουνιστική Ανανέωση, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «ο κύριος φόβος της κυβέρνησης είναι η δυναμική που κρύβει η ανάπτυξη ενός ταξικού αγωνιστικού κινήματος και όχι τα "επιχειρήματα" στο τραπέζι του διαλόγου».

Τονίζει δε, ότι «τα προβλήματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης επιλύονται στο στίβο της ταξικής πάλης και επιβάλλονται τελικά από το συσχετισμό της δύναμης», αλλά και ότι «η κυβέρνηση αποζητά τον "κοινωνικό διάλογο" έχοντας στη διάθεσή της έναν εντυπωσιακό αριθμό μέσων διαστρέβλωσης και παράκαμψης της πραγματικότητας, καθώς και έναν ισχυρό κατασταλτικό μηχανισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ