Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βγήκαν ήδη στο δρόμο του αγώνα

Την απόφασή τους να υψώσουν αγωνιστικό ταξικό τείχος για να εμποδίσουν την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν χτες με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της ΕΣΑΚ, σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Σέρρες.

«Ηρθε η ώρα να τους ξαπλώσουμε στο πεζοδρόμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αχ. Κωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, στην ομιλία του χτες το βράδυ στο Πάρκο του Αγίου Θεράποντα στη Θεσσαλονίκη και τόνισε: «Είναι η ώρα η εργατική τάξη να βγει στο προσκήνιο. Μαζί με το ΠΑΜΕ, να βάλει στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να δώσει αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών και τα αφεντικά της που επιχειρούν το αποφασιστικό χτύπημα στα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα».

Η χτεσινή συγκέντρωση ήταν η δεύτερη κατά σειρά δράση του ΠΑΜΕ, ενταγμένη στην προσπάθεια ενημέρωσης του λαού για την αντεργατική λαίλαπα που πλησιάζει έχοντας τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην εκδήλωση χαιρέτισε η Δέσποινα Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Τούμπας, που εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει πλατιά ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής σχετικά με τις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στην Κατερίνη με πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση όπου κυρίως παραβρέθηκαν συνδικαλιστές αλλά και δεκάδες εργαζόμενοι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χάρης Κούτσουρας, μέλος της ΕΕ της ΕΣΑΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα «σοκ» της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αποσκοπούν στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Περιέγραψε την επιχείρηση ανατροπής των σημαντικότερων κατακτήσεων της εργατικής τάξης στον 20ό αιώνα και κάλεσε ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τον κόσμο, και να καθοδηγήσουν την αγωνιστική τους αντίδραση.

Στις Σέρρες, η χτεσινή εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες και είχε ως θέμα το ασφαλιστικό, τελικά πήρε χαρακτήρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το στημένο διάλογο στον οποίο επιχειρεί να σύρει τους εργαζόμενους η ηγεσία της ΓΣΕΕ και διαδήλωσαν την απόφασή τους να αποτρέψουν αγωνιστικά, ενωμένοι και συντονισμένοι τη νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Φ. Γεωργουδάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν απέναντι στο μπαράζ ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδοσία. «Μόνο μέσα από το συντονισμένο και ενωτικό ταξικό αγώνα, μπορούμε να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας τη διέξοδο μέσα από τους αγώνες.

Στη Λάρισα

Μήνυμα καταδίκης και αντίστασης στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διεκδίκησης μιας άλλης πολιτικής σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι της Λάρισας, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάκης Τσιόγκας, επισήμανε ότι «εκατό μέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της και βάζει σε εφαρμογή την αισχρή αντεργατική επίθεση, σε βάρος των εργαζομένων, συνοδευόμενη με έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο από τα ΜΜΕ, σε βάρος της εργατικής τάξης».

Και καταλήγοντας τόνισε: «Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, υπογραμμίζει και πάλι ότι η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να δημιουργήσουμε με τον αγώνα μας τις προϋποθέσεις για ένα πλατύ Λαϊκό Μέτωπο, που θ' αποκρούσει την επίθεση κατά του λαού και ταυτόχρονα, θ' αντεπιτίθεται, θα βάζει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις και τελικά θ' ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, που θα επιβάλει τη φιλολαϊκή πολιτική».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς τα γραφείου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, όπου και θυροκολλήθηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ