Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Τραβάτε με κι ας κλαίω...

Κανονικά και με το νόμο στρογγυλοκάθησε στις καρέκλες του υπουργείου Εργασίας η πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας. Στόχος του «διαλόγου», τους όρους του οποίου αποδέχτηκε, η ανατροπή όσων κατάκτησε το εργατικό κίνημα στο πέρασμα του αιώνα

Σε έναν ακόμα ελιγμό επιδόθηκαν χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για να συσκοτίσουν τις πραγματικές επιδιώξεις που εξυπηρετεί ο «κοινωνικός διάλογος», -ο οποίος άρχισε επί της ουσίας- και να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση -κράτησε δύο ολόκληρες ώρες- και οι δύο πλευρές, ξεκαθάρισαν την ανάγκη «ουσιαστικού διαλόγου», που υποτίθεται πρέπει να γίνει, για το καλό των ανέργων... Στην πράξη άνοιξε ο δρόμος, για μια συζήτηση, «εφ' όλης της ύλης» και με όλους, στα εργασιακά για το πώς δηλαδή, οι εργασιακές σχέσεις θα προσαρμοστούν στο περιβάλλον της ΟΝΕ, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για μείωση του «εργατικού κόστους» και αύξηση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Στο τραπέζι του ψευδεπίγραφου διαλόγου, μπήκαν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής και τα πέντε σημεία που προβλέπουν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την αύξηση του ορίου απολύσεων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (π.χ. μερική απασχόληση στο δημόσιο) τη ρύθμιση των υπερωριών και της υπερεργασίας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.

Χαρακτηριστικό της στάσης της αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ, στην οποία εκτός από τον πρόεδρό της Χ.Πολυζωγόπουλο, συμμετείχαν ο Δ.Κουσελάς (ΠΑΣΚΕ), Σ.Αυγιτίδης (ΔΑΚΕ) - και Δ.Στρατούλης (Αυτόνομη Παρέμβαση) «Συν», ήταν και το γεγονός, ότι όχι μόνο συζήτησε τα πέντε σημεία της κυβέρνησης -που αποτελούν και ανοιχτές απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας- αλλά έσπευσε ουσιαστικά ν' αποδεχτεί, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και τη ρύθμιση των υπερωριών.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, τουλάχιστον την υποκριτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αφού ήδη κάνει πίσω ακόμα και από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που είχε πάρει στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, και στην οποία δήλωνε ότι «απορρίπτει στο σύνολό τους και καθένα ξεχωριστά τα 5 σημεία της κυβερνητικής πρότασης - πρόκλησης ως μονομερή, ατελέσφορα και επικίνδυνα...».

Το πλαίσιο της αντεργατικής επίθεσης

Για τα υπόλοιπα τρία σημεία, για τα οποία υποτίθεται δε συζητάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, φρόντισε να τα συμπεριλάβει στο «διάλογο» ο υπουργός Εργασίας Τ.Γιαννίτσης στο πλαίσιο που έθεσε και αναφέρεται σε εννέα θεματικές ενότητες. Ταυτόχρονα, όρισε και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, η οποία θ' αρχίσει στις 20 Αυγούστου και θα τελειώσει στα τέλη Σεπτέμβρη.

Οι εννέα θεματικές ενότητες, υπό τον τίτλο «πολιτική απασχόλησης - μείωσης ανεργίας» είναι: 1. Δημοσιονομική, εισοδηματική, αντιπληθωριστική πολιτική. Σύνδεση με θέση εργαζομένων και κοινωνική σύγκλιση, 2. Διαρθρωτικές πολιτικές και ανταγωνιστικότητα, 3. Πολιτικές για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα ΜΜΕ, 4. Πόροι Γ' ΚΠΣ, ο στόχος της απασχόλησης και της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, 5. Θεσμικό πλαίσιο πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού, 6. Ειδικές πρωτοβουλίες για περιοχές υψηλής ανεργίας και ομάδες - στόχους, 7. Ποιοτική βελτίωση μηχανισμών στήριξης των πολιτικών απασχόλησης, 9. Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ανεργία και εναλλακτικές δυνατότητες,9. Δίκτυο ασφάλειας απέναντι στον αποκλεισμό, την ανισότητα και τη φτώχεια.

Το πλαίσιο αυτό, όσο και αν καμουφλάρεται από τεχνοκρατικές διατυπώσεις, περικλείει το σύνολο μιας σειράς μέτρων, μέσα από τα οποία προωθούνται οι αντεργατικές αλλαγές, η κατάργηση κάθε προστατευτικού μέτρου που λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων και η διαμόρφωση συνθηκών πλήρους ασυδοσίας των μονοπωλίων και των εργοδοτών.

Στις δηλώσεις του, ο Τ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε «καλό το κλίμα της συνάντησης», είπε ότι ο «διάλογος» θα γίνει σε όλα τα ζητήματα και ότι μετά τις διμερείς συναντήσεις, θα ολοκληρωθεί με ευρύτερες, υπονοώντας και τη συμμετοχή των εργοδοτικών οργανώσεων. Οσο για το περίφημο 35ωρο ο υπουργός απάντησε ότι θα είναι ένα από τα θέματα του διαλόγου, ενώ ο Δ. Στρατούλης είπε, ότι το 35ωρο δεν μπαίνει στην ατζέντα, αλλά ο υπουργός... επέτρεψε στη ΓΣΕΕ να το θέσει αυτή.

Αργότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ξεκαθάρισε ακόμα περισσότερο τις προθέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Τάχθηκε υπέρ του «διαλόγου» και με τη συμμετοχή των εργοδοτών, αφού ωριμάσουν τα πράγματα, και προσδιόρισε τα τέλη Αυγούστου σαν το χρόνο για «την τελική φάση του διαλόγου».

Το ΠΑΜΕ

Ολα αυτά αποτελούν ελιγμούς, ήταν το σχόλιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) για τη συνάντηση, που καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν ενωτικά και μαχητικά μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνει. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει πως « Η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας με τα "9 σημεία για την... πολιτική απασχόλησης -μείωση ανεργίας", όπως και οι θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ μετά τη σημερινή συνάντησή τους, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όλα αυτά αποτελούν ελιγμούς ενός στημένου παιχνιδιού σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων. Κανένας μισθωτός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τέτοιου είδους ελιγμούς. Η ουσία μένει ίδια και απαράλλαχτη... "διαρθρωτικές πολιτικές και ανταγωνιστικότητα", όπως σημειώνει ο κ. υπουργός. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν καθολικά, ενωτικά και μαχητικά μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνει. Στις 8 το βράδυ, μπροστά στο υπουργείο Εργασίας ν' αντηχήσουν δυνατά, τα πραγματικά αιτήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ