ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΧΩΡΑΦΑΚΗ - ΚΕΠΕΣΗ
«Η εργοδοσία του ΕΕΣ και ο συνδικαλισμός»

Με αίσθημα του χρέους του στη μνήμη της συντρόφισσάς του στη ζωή και τους αγώνες, Χαρούλας, ο Νίκανδρος Κεπέσης, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος του ΕΕΣ, άντλησε 20 σελίδες από τα ημερολόγια που κρατούσε η συντρόφισσά του, ένα αποκαλυπτικό υλικό από τη δράση των διοικήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο επιμελήθηκε και το προλόγισε, προτάσσοντας μια ωδή του για την ανυπότακτη ζωή της. Το ημερολογιακό αυτό υλικό, με τίτλο «Η εργοδοσία του ΕΕΣ και ο συνδικαλισμός» και υπότιτλο «Μια καταγγελία από τον τάφο», αποκαλύπτει την τεράστια διαφορά μεταξύ όσων ονειρεύτηκε ως πραγματικός ανθρωπιστής ο Ερρίκος Ντυνάν, με τη δημιουργία του Ερυθρού Σταυρού, και των «σημείων και τεράτων» που διέπρατταν, ανά τον κόσμο, οι διοικούντες τον ΕΣ και των αδικιών της διοίκησης - εργοδοσίας του ΕΕΣ, σε βάρος των εργαζομένων.

Η Χ. Χωραφάκη - Κεπέση, δοσμένη σε κάθε καλό αγώνα για τον άνθρωπο, υπηρέτησε - σαν υπάλληλος και εθελόντρια αδελφή - με πάθος τους ιδρυτικούς ανθρωπιστικούς σκοπούς του ΕΕΣ. Υπηρέτησε ακόμα και στο γραφείο του προέδρου του ΕΕΣ στη δεκαετία του '50, Κ. Γεωργακόπουλου. «Ανταμείβοντάς» τη για τον αντιστασιακό αγώνα της, για τη βοήθειά της σε κάθε βασανισμένο, η εργοδοσία του ΕΕΣ την απέλυσε μετά την επιβολή της χούντας, αλλά και «διαποτισμένη από το χουντικό πνεύμα» δεν την επαναπροσέλαβε μετά τη μεταπολίτευση, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης Καραμανλή, υπέρ των απολυμένων από τη χούντα. Συνένοχη σ' αυτήν την αδικία σε βάρος των απολυμένων (απολυμένη ήταν και η κόρη του στρατηγού Αυγερόπουλου) ήταν και η διοίκηση του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΕΣ.

Η Χ. Κεπέση δεν υποτάχθηκε, ανέλαβε πρωτοβουλία για δικαστικό αγώνα ενάντια στην παρανομία της εργοδοσίας και πρωτοστάτησε στην ενεργοποίηση των εργαζομένων, στη σύγκληση γενικών συνελεύσεών τους, στη συλλογή υπογραφών τους για την αποκάλυψη μακρόχρονων εργασιακών αδικιών (μισθολογικές και άλλες) και των «συνδικαλιστών» του ΕΕΣ, οι οποίοι και μετά τη μεταπολίτευση δρούσαν σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων (λ.χ. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κ.ά.). Ο αγώνας της Χ. Κεπέση δε σταμάτησε με την επαναπρόσληψή της. Συνεχίστηκε, αφού δε σταμάτησαν και οι αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας στον ΕΕΣ, όπως αποδείχνει το παραστατικότατο ημερολόγιό της (Εκδόσεις «Μαυρίδης», Μεγ. Αλεξάνδρου και Γιατράκου 19, τηλ. 52.42.182).


Α. Ε

Βιβλίο - cd

«Μουσικά σταυροδρόμια στο Αιγαίο: Λέσβος 19ος - 20ός αιώνας», τιτλοφορείται ο τόμος που κυκλοφόρησε από τον «Εξάντα» , συνοδευόμενος με ένθετο μουσικό αρχείο και πέντε ψηφιακούς δίσκους, με μουσικές καταγραφές, τις οποίες επιμελήθηκαν οι Βασίλης Βέτσος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Θωμάς Αποστολόπουλος. Επιστημονικός υπεύθυνος αυτού του ερευνητικού έργου που εκπόνησε μια διεπιστημονική ομάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Κιβωτός του Αιγαίου» (το χρηματοδοτεί η ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας) είναι ο Σωτήρης Ντούρης.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια πιλοτική έρευνα για τη μελέτη και τεκμηρίωση του πολιτισμού του Αιγαίου, με έμφαση στο λαϊκό πολιτισμό και τη μουσική, με ερευνητικά επίκεντρα τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο και τα Ψαρά. Η τεκμηρίωση αυτή αποσκοπεί και στη συγκρότηση ηλεκτρονικού δικτύου επικοινωνίας μουσείων, πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, ευρύτερων βάσεων δεδομένων με τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι ιστορικές εκδόσεις Βαγιονάκης (Ιπποκράτους 15, τηλ. 3635.352, φαξ 3614.496) κυκλοφόρησαν: Σε ανατύπωση την εξαντλημένη παλιά έκδοση του κορυφαίου κειμηλίου της ελληνικής ιστορίας και γραμματείας Στρατηγού Μακρυγιάννη «Απομνημονεύματα» με το εισαγωγικό κείμενο και την επιμέλεια ενός άλλου κορυφαίου, διαφορετικού τύπου αγωνιστή, του Γιάννη Βλαχογιάννη και με την επιμέλεια - μεταγλώττιση στη δημοτική, του επίσης σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου Λίνου Πολίτη. Σε ανατύπωση, επίσης, (δεύτερη έκδοση) το φημισμένο ιστορικό πόνημα του Αγγλου Σ. Ατσλεϊ «Ο Λόρδος Βύρων στην Ελλάδα» (μελέτη για τη ζωή και το θάνατο του Μπάιρον στην Ελλάδα, αλλά και για τη δημοτική πεζογραφία μας, η οποία περιλαμβάνει και ποιήματα του φιλέλληνα αγωνιστή).

- Από τον Παπαδήμα κυκλοφόρησαν: Η ιστορική μελέτη του διάσημου πανεπιστημιακού καθηγητή Πωλ Φωρ «Οδυσσέας ο Κρητικός (13ος αιώνας π.Χ.)», η οποία εξετάζει την υπόθεση, με βάση ομηρικά στοιχεία, ο Οδυσσέας να μην ήταν Ιθακήσιος αλλά Κρητικός. Το βιβλίο προλογίζει ο ίδιος ο συγγραφέας. (Μετάφραση Σταύρου Βλοντάκη. Το βιβλίο εικονογραφείται με 16 εικόνες, 6 χάρτες και 12 σχέδια εκτός κειμένου. Την έξοχη μελέτη του Ανδρέα Καραντώνη «Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης» της οποίας η πρώτη μορφή κυκλοφόρησε το 1931 και έκτοτε επανεκδόθηκε πέντε φορές, εμπλουτισμένη. Η τωρινή, έκτη, έκδοση περιλαμβάνει και επτά ανέκδοτες μελέτες που ο Καραντώνης έγραψε μετά την απονομή του «Νόμπελ» στον Σεφέρη.

- Από τις εκδόσεις «τυπωθήτω» και «Γκούτενμπεργκ» (Γιώργος Δαρδανός) κυκλοφόρησαν: Η ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιστορικο-πολιτιστική μελέτη του Παναγιώτη Κοτσιώνη «Λαοί και Πολιτισμοί στην πρώην Σοβιετική Ενωση - Η ελληνική παρουσία». Η μελέτη εξετάζει την εξέλιξη των λαών της πρώην ΕΣΣΔ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τις διαχρονικές σχέσεις των λαών αυτών με τον ελληνισμό και το σήμερα των ελληνικών κοινοτήτων στις χώρες της περιοχής αυτής. Η μελέτη αποτελεί και χρηστικό εγκυκλοπαιδικό οδηγό, για εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Η μελέτη του Ανδρέα Μάνου «Το αγγελικό και μαύρο φως. Επιβάθρα στην ποιητική σοφία του Γιώργου Σεφέρη», η οποία αινεί το γλωσσικό, εκφραστικό, συναισθηματικό περιεχόμενο της σεφερικής «εθνικής» ψυχής και ποίησης. Ο πρώτος τόμος της μελέτης του Απόστολου Δεδουσόπουλου «Η κρίση στην αγορά εργασίας (Ρύθμιση, ευελιξίες, απορρύθμιση)». Ο δεύτερος τόμος θα αναφέρεται στα ζητήματα οικονομικών αναδιαρθρώσεων και πολιτικών απασχόλησης. Η μελέτη του Κεν Πλάμερ «Τεκμήρια ζωής (εισαγωγή στα προβλήματα και στη βιβλιογραφία μιας ανθρωπιστικής μεθόδου)». Η μελέτη απευθύνεται σε κοινωνιολόγους, οικονομολόγους, ψυχολόγους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς που ασχολούνται με την ποιότητα της σύγχρονης ζωής.

- Από το «Ινστιτούτο του Βιβλίου» - Α. Καρδαμίτσα κυκλοφόρησαν: Η ιστορική μελέτη της Αβερίλ Κάμερον «Η ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» η οποία με βάση αρχαιολογικές και πολιτικές μαρτυρίες φωτίζει όλο το οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό φάσμα των υστερορωμαϊκών χρόνων (μετάφραση Ιωάννα Κράλλη). Η μελέτη του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρη Ι. Κυρτάτα «Ιερείς και προφήτες (Η παραγωγή και η διαχείριση του δόγματος στον πρώιμο χριστιανισμό)».

- Από τη «Νεφέλη» κυκλοφόρησε η τελευταία ποιητική συλλογή του εξαιρετικού και αισθαντικού ποιητή και ζωγράφου Νίκου Χουλιάρα, «Εικόνες στο ύψος της ζωής», εικονογραφημένη με έγχρωμα «ποιητικά» ζωγραφικά έργα του.

- Από τις εκδόσεις «Μαυρίδης» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Χρήστου Δ. Στρατηγόπουλου «Δρόμοι δόξας χαραγμένοι από μικρούς».

- Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε: Τη συλλογή διηγημάτων της Μαργαρίτας Ψαρρού - Λιατοπούλου «Ο καθρέφτης του άσχημου». Το ποιητικό - πεζογραφικό βιβλίο της Λένας Παππά «Φαρμάκι με ζάχαρη». Το παιδικό βιβλίο της Ελλης Παιονίδου «Επίσκεψη στον πλανήτη "ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ"» (εικόνες Αντζυ Πυκνάδα).

- «Αλλοτρίωση ή η εξαχρείωση ενός ιδεολάτρη (ποίηση αποποιούμενη την προσποίηση της ποίησης)» τιτλοφορείται το ποιητικό βιβλιαράκι του Στέφανου Γιαννόπουλου που κυκλοφόρησαν οι «Πειραματικές εκδόσεις Εργαστήρι».

- Οι εκδόσεις Χατζηνικολή κυκλοφόρησαν το μυθιστόρημα του Αντριον Μίλερ «Καζανόβας» (μετάφραση Τάκη Κίρκη).

- «Η συλλογή του πυρήνα» τιτλοφορείται η ποιητική συλλογή του φιλόλογου, ποιητή και μέλους των «Γιατρών του κόσμου» Χαράλαμπου Δ. Σκιαδόπουλου, που είναι αφιερωμένη στη δράση της οργάνωσης και τα έσοδα από τις πωλήσεις της θα διατεθούν για τους «Γιατρούς του κόσμου» (Χαρ. Σκιαδόπουλος Τερτσέτη 10, 29100 Ζάκυνθος, τηλ. 0695 - 42055).

- Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε: Κάρολ Ο' Κόνελ «Το παιδί - Ιούδας» (μετάφραση Ντίνα Σκιαδαρέση, μυθιστόρημα). Τσέρι Μπένετ «Στη λεωφόρο του πάχους» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη, μυθιστόρημα για νέους). Στη σειρά «Σύγχρονη Λογοτεχνία για παιδιά και νέους» τα βιβλία: Πέπη Δαράκη «Οταν βρω ένα θησαυρό», Θέτη Χορτιάτη «Ο μεταξωτός κούκλος», Φιλομήλα Βακάλη - Συρογιαννοπούλου «Το μυστικό της Αννας» (εικονογραφημένο από την ίδια).

- Ελισαμπέτα Ράζι «Ποζίλιπο» (μετάφραση Μαρία - Ρόζα Τραΐκογλου, μυθιστόρημα, εκδόσεις «Bell».

ΘΑΝΟΣ ΑΣΙΚΗΣ
«15 ποιήματα για τις Κυκλάδες»

Το Αιγαίο με τα νησιά του θα μένει πάντα ποιητικό σύμβολο του πολιτισμού, της φύσης, του νερού, της πέτρας, της ανθρωπιάς, του έρωτα.

Ο Θάνος Ασίκης με τα «15 ποιήματα για τις Κυκλάδες» όπως και με το «Καστελόριζο» που προηγήθηκε, μάς ξεναγεί σ' αυτό το μυστηριακό χώρο και μας απολυτρώνει από το άχθος της σκληρής καθημερινότητας. Περνώντας την ερωτική του αγωνία μέσα από μιαν «απλούστευση», τη μετουσιώνει σε πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης και πόνου για τη ζωή που χάνεται γρήγορα χωρίς να βιώνεται η ομορφιά της! «Ακολουθώντας μια πορεία που διάλεξα/ σε κάποιο ξερόβραχο της Αμοργού κατέληξα/ ανεμίζοντας ένα άσπρο πουκάμισο/ έχοντας μέσα μου το νόημα του χειμώνα». Βλέποντας τη ζωή στο πρόσωπο ενός κοριτσιού, της ίδιας της αδικαίωτης νιότης του, μετρά την εμπειρία του με την απόσταση που τον χωρίζει απ' αυτή: «Η γνώση μου φτάνει μέχρις εσένα/ Από κει και πέρα όλα είναι άγνωστα (...) Ανεβαίνω σε ψηλότερα επίπεδα/ κάθε φορά που σε κοιτώ στα μάτια». Ρευστή η μνήμη του πηγαινοέρχεται με το κύμα στο χτες και το σήμερα, αλλά και ταξιδεύοντας τα όνειρα στο αύριο για χάρη της ζωής που υλοποιείται μέσα απ' την πλούσια λιτότητα του ερωτικού του συμβόλου, καθρεφτισμένου στα γαλανά νερά του Αιγαίου: «Δυο σαντάλια. Μια φούστα. Ενα χτενάκι».

Αρα, πόνος είναι να μη βιώνεις αυτή την εικόνα, την ομορφιά μιας «ουσιαστικής ημέρας», όταν διαπιστώνεις πως οι Κυκλάδες γεννήθηκαν για την ελευθερία του καλού. Η αγάπη στο «Τοπίο των Κυκλάδων» δεν πρέπει νά 'ναι μόνο μια ποιητική «παραίσθηση» αλλά η μοναδική αλήθεια της ύπαρξης. Κι ο ποιητής μάς καλεί να παλέψουμε ενάντια στους «χυδαίους που ταράζουν το μυαλό» του: «Φωνάζω έξω απ' τις πόρτες των σπιτιών/ Εσείς που με ακούτε θ' ανυψώσετε τη φωνή μου/ ίσα με τη φωνή αυτής που αγαπώ». Στίχοι πίστης σ' αυτούς «που - αύριο - θα πουν για τελευταία κουβέντα: «Υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτή των κυνηγημένων» (Εκδόσεις «Ιδμων»).


Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ

ΜΑΡΟΥΛΑ ΚΛΙΑΦΑ
«Τρομακτικά παραμύθια για ατρόμητα παιδιά»

Η θεματολογία των παραμυθιών ανεξάντλητη εμπλουτίζεται κι ανανεώνεται μέσα στους αιώνες από τους κατά τόπους παραμυθάδες. Κι είναι ευχής έργο που υπάρχουν ακόμη, όπως αυτοί - εδώ πρόκειται για παραμυθούδες από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Σκόπελο, Καλαμπάκα, Μέτσοβο - που αφηγήθηκαν 14 παραμύθια στη Μαρούλα Κλιάφα, γύρω στη δεκαετία του '70, κι εκείνη τα μεταφέρει σε βιβλίο με τίτλο: «Τρομακτικά Παραμύθια για Ατρόμητα Παιδιά» με αληθινή αγάπη και σεβασμό στην παράδοσή μας.

Και τα δεκατέσσερα παραμύθια έχουν κοινά στοιχεία. Αλωνίζονται από υπερφυσικές δυνάμεις - δράκους, λάμιες, μάγισσες, διαβόλους - οι οποίες όμως πάντοτε νικιούνται από τους κοινούς θνητούς, φτωχούς ή βασιλιάδες. Επιβάλλεται η εξυπνάδα, η καπατσοσύνη, η επιδεξιότητα, η αγαθή προαίρεση. Επαθλο τα μάτια, συνήθως, μιας ωραίας (οπωσδήποτε) βασιλοπούλας, κοριτσιού του λαού ή και δρακοπούλας.

«Τέλος τα δεκατέσσερα τούτα παραμύθια αναδεικνύουν τη μυθοπλαστική ικανότητα του λαϊκού ανθρώπου. Ο παραμυθάς, χρησιμοποιώντας τα παραδομένα επεισόδια, πλάθει ένα πλήθος από παραλλαγές, πλουτίζοντας και ανανεώνοντας την προφορική παράδοση».

Καλοκαίρι. Διακοπές. Η ωραιότερη προσφορά για τα παιδιά. (Εκδόσεις «Κέδρος»).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ