Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι ιστορικές εκδόσεις Βαγιονάκης (Ιπποκράτους 15, τηλ. 3635.352, φαξ 3614.496) κυκλοφόρησαν: Σε ανατύπωση την εξαντλημένη παλιά έκδοση του κορυφαίου κειμηλίου της ελληνικής ιστορίας και γραμματείας Στρατηγού Μακρυγιάννη «Απομνημονεύματα» με το εισαγωγικό κείμενο και την επιμέλεια ενός άλλου κορυφαίου, διαφορετικού τύπου αγωνιστή, του Γιάννη Βλαχογιάννη και με την επιμέλεια - μεταγλώττιση στη δημοτική, του επίσης σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου Λίνου Πολίτη. Σε ανατύπωση, επίσης, (δεύτερη έκδοση) το φημισμένο ιστορικό πόνημα του Αγγλου Σ. Ατσλεϊ «Ο Λόρδος Βύρων στην Ελλάδα» (μελέτη για τη ζωή και το θάνατο του Μπάιρον στην Ελλάδα, αλλά και για τη δημοτική πεζογραφία μας, η οποία περιλαμβάνει και ποιήματα του φιλέλληνα αγωνιστή).

- Από τον Παπαδήμα κυκλοφόρησαν: Η ιστορική μελέτη του διάσημου πανεπιστημιακού καθηγητή Πωλ Φωρ «Οδυσσέας ο Κρητικός (13ος αιώνας π.Χ.)», η οποία εξετάζει την υπόθεση, με βάση ομηρικά στοιχεία, ο Οδυσσέας να μην ήταν Ιθακήσιος αλλά Κρητικός. Το βιβλίο προλογίζει ο ίδιος ο συγγραφέας. (Μετάφραση Σταύρου Βλοντάκη. Το βιβλίο εικονογραφείται με 16 εικόνες, 6 χάρτες και 12 σχέδια εκτός κειμένου. Την έξοχη μελέτη του Ανδρέα Καραντώνη «Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης» της οποίας η πρώτη μορφή κυκλοφόρησε το 1931 και έκτοτε επανεκδόθηκε πέντε φορές, εμπλουτισμένη. Η τωρινή, έκτη, έκδοση περιλαμβάνει και επτά ανέκδοτες μελέτες που ο Καραντώνης έγραψε μετά την απονομή του «Νόμπελ» στον Σεφέρη.

- Από τις εκδόσεις «τυπωθήτω» και «Γκούτενμπεργκ» (Γιώργος Δαρδανός) κυκλοφόρησαν: Η ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιστορικο-πολιτιστική μελέτη του Παναγιώτη Κοτσιώνη «Λαοί και Πολιτισμοί στην πρώην Σοβιετική Ενωση - Η ελληνική παρουσία». Η μελέτη εξετάζει την εξέλιξη των λαών της πρώην ΕΣΣΔ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τις διαχρονικές σχέσεις των λαών αυτών με τον ελληνισμό και το σήμερα των ελληνικών κοινοτήτων στις χώρες της περιοχής αυτής. Η μελέτη αποτελεί και χρηστικό εγκυκλοπαιδικό οδηγό, για εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Η μελέτη του Ανδρέα Μάνου «Το αγγελικό και μαύρο φως. Επιβάθρα στην ποιητική σοφία του Γιώργου Σεφέρη», η οποία αινεί το γλωσσικό, εκφραστικό, συναισθηματικό περιεχόμενο της σεφερικής «εθνικής» ψυχής και ποίησης. Ο πρώτος τόμος της μελέτης του Απόστολου Δεδουσόπουλου «Η κρίση στην αγορά εργασίας (Ρύθμιση, ευελιξίες, απορρύθμιση)». Ο δεύτερος τόμος θα αναφέρεται στα ζητήματα οικονομικών αναδιαρθρώσεων και πολιτικών απασχόλησης. Η μελέτη του Κεν Πλάμερ «Τεκμήρια ζωής (εισαγωγή στα προβλήματα και στη βιβλιογραφία μιας ανθρωπιστικής μεθόδου)». Η μελέτη απευθύνεται σε κοινωνιολόγους, οικονομολόγους, ψυχολόγους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς που ασχολούνται με την ποιότητα της σύγχρονης ζωής.

- Από το «Ινστιτούτο του Βιβλίου» - Α. Καρδαμίτσα κυκλοφόρησαν: Η ιστορική μελέτη της Αβερίλ Κάμερον «Η ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» η οποία με βάση αρχαιολογικές και πολιτικές μαρτυρίες φωτίζει όλο το οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό φάσμα των υστερορωμαϊκών χρόνων (μετάφραση Ιωάννα Κράλλη). Η μελέτη του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρη Ι. Κυρτάτα «Ιερείς και προφήτες (Η παραγωγή και η διαχείριση του δόγματος στον πρώιμο χριστιανισμό)».

- Από τη «Νεφέλη» κυκλοφόρησε η τελευταία ποιητική συλλογή του εξαιρετικού και αισθαντικού ποιητή και ζωγράφου Νίκου Χουλιάρα, «Εικόνες στο ύψος της ζωής», εικονογραφημένη με έγχρωμα «ποιητικά» ζωγραφικά έργα του.

- Από τις εκδόσεις «Μαυρίδης» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Χρήστου Δ. Στρατηγόπουλου «Δρόμοι δόξας χαραγμένοι από μικρούς».

- Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε: Τη συλλογή διηγημάτων της Μαργαρίτας Ψαρρού - Λιατοπούλου «Ο καθρέφτης του άσχημου». Το ποιητικό - πεζογραφικό βιβλίο της Λένας Παππά «Φαρμάκι με ζάχαρη». Το παιδικό βιβλίο της Ελλης Παιονίδου «Επίσκεψη στον πλανήτη "ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ"» (εικόνες Αντζυ Πυκνάδα).

- «Αλλοτρίωση ή η εξαχρείωση ενός ιδεολάτρη (ποίηση αποποιούμενη την προσποίηση της ποίησης)» τιτλοφορείται το ποιητικό βιβλιαράκι του Στέφανου Γιαννόπουλου που κυκλοφόρησαν οι «Πειραματικές εκδόσεις Εργαστήρι».

- Οι εκδόσεις Χατζηνικολή κυκλοφόρησαν το μυθιστόρημα του Αντριον Μίλερ «Καζανόβας» (μετάφραση Τάκη Κίρκη).

- «Η συλλογή του πυρήνα» τιτλοφορείται η ποιητική συλλογή του φιλόλογου, ποιητή και μέλους των «Γιατρών του κόσμου» Χαράλαμπου Δ. Σκιαδόπουλου, που είναι αφιερωμένη στη δράση της οργάνωσης και τα έσοδα από τις πωλήσεις της θα διατεθούν για τους «Γιατρούς του κόσμου» (Χαρ. Σκιαδόπουλος Τερτσέτη 10, 29100 Ζάκυνθος, τηλ. 0695 - 42055).

- Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε: Κάρολ Ο' Κόνελ «Το παιδί - Ιούδας» (μετάφραση Ντίνα Σκιαδαρέση, μυθιστόρημα). Τσέρι Μπένετ «Στη λεωφόρο του πάχους» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη, μυθιστόρημα για νέους). Στη σειρά «Σύγχρονη Λογοτεχνία για παιδιά και νέους» τα βιβλία: Πέπη Δαράκη «Οταν βρω ένα θησαυρό», Θέτη Χορτιάτη «Ο μεταξωτός κούκλος», Φιλομήλα Βακάλη - Συρογιαννοπούλου «Το μυστικό της Αννας» (εικονογραφημένο από την ίδια).

- Ελισαμπέτα Ράζι «Ποζίλιπο» (μετάφραση Μαρία - Ρόζα Τραΐκογλου, μυθιστόρημα, εκδόσεις «Bell».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ