Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Περιοδεία μετ' ελπίδων

Από το πρόγραμμα της συναυλίας της ΚΟΑ στις Αυστριακές Αλπεις
Από το πρόγραμμα της συναυλίας της ΚΟΑ στις Αυστριακές Αλπεις
Με έργα του Μίκη Θεοδωράκη άρχισε και τελειώνει η φετινή, πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Η ορχήστρα, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Αυστρία και Γερμανία, θα συμμετάσχει στην τιμητική βραδιά, ανήμερα των 75 γενεθλίων του συνθέτη (29/7), που θα γίνει στην Καίνιγκσπλατς του Μονάχου, παρουσιάζοντας το «Κάντο Χενεράλ» υπό τη διεύθυνση του ίδιου και τον «Ζορμπά» με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό. Το ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στις 27/7 στο Αννόβερο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης ΕΧΡΟ 2000. Το συναυλιακό ταξίδι της ΚΟΑ θα ξεκινήσει από την Αυστρία, με συναυλία της στις 23/7 στην πόλη Αλταουζέε, στις Αυστριακές Αλπεις. Η ΚΟΑ θα παίξει τη «Συμφωνία των Αλπεων» του Ρίχαρντ Στράους, στον τόπο όπου ο συνθέτης εμπνεύστηκε το αριστούργημά του. Η συναυλία, την οποία θα διευθύνει ο Κάρολος Τρικολίδης, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αξέχαστου αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη.

Η περιοδεία, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της ορχήστρας, ήταν το θέμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο «Παλλάς». Στο θέατρο, που παρότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία της ΚΟΑ, καθώς εκεί γίνονται οι πρόβες και πολλές συναυλίες της, αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων. Τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης είχε πολλές φορές επισημάνει ο Σύλλογος Μουσικών, στο πρόσφατο παρελθόν και αποτελεί μάλλον ανακούφιση το γεγονός ότι πλέον τοποθετήθηκε κλιματισμός στην αίθουσα, που κάθε καλοκαίρι ήταν πραγματικό καμίνι. Οσον αφορά, πάντως, στο μέλλον τα πράγματα είναι μάλλον θολά για τη σχέση ΚΟΑ - «Παλλάς». Ακόμη και στην περίπτωση, που η κοινοπραξία η οποία έχει αναλάβει την αναμόρφωση και εκμετάλλευση του τετραγώνου του ΜΤΣ, στο οποίο υπάρχει το «Παλλάς», διατηρήσει τη χρήση του ως χώρου μουσικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων, δεν υπάρχει δέσμευση, που ν' αφορά στην ΚΟΑ ούτε βεβαίως και για το μίσθωμα, που θα πάρει την ανιούσα. Υπάρχει μόνο η ελπίδα, που εκφράστηκε διά στόματος του διευθυντή της ορχήστρας Αρη Γαρουφαλή. «Ελπίζουμε, είπε, ότι η ΚΟΑ θα συνεχίσει να έχει τη θέση της στο θέατρο, το οποίο έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως κέντρο της δραστηριότητάς της». Οπως ανέφερε, τον επόμενο χρόνο λήγει η μίσθωση του θεάτρου και θα γίνει νέα διαπραγμάτευση.

Οσον αφορά στο φλέγον θέμα της πλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων των μουσικών εγκρίθηκε, επιτέλους, η προκήρυξη 36 μονίμων θέσεων. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχτεί τον Οκτώβρη και όπως είπε ο Αρ. Γαρουφαλής «θέλω να πιστεύω ότι στις αρχές του 2001 το νέο δυναμικό θ' αναλάβει τις θέσεις του».

Στις 13 του Σεπτέμβρη η ΚΟΑ θα δώσει συναυλία στο Ηρώδειο, συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κωνσταντινούπολης, σε έργα Ελλήνων και Τούρκων συνθετών, υπό τη διεύθυνση του Ρετζίμ Γκιουμέν. Το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί τον Οκτώβρη στην Κωνσταντινούπολη, με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναυλία προς τιμήν του 90χρονου ΚΚΕ και χειμερινός «πλούτος»(2008-10-12 00:00:00.0)
Πανδαισία ελληνικών ήχων(2006-05-04 00:00:00.0)
Διαχρονικό «πορτρέτο»(2004-06-20 00:00:00.0)
«Πορτρέτα» της διαδρομής της(2004-04-17 00:00:00.0)
Η... άγνωστη «Πρώτη Σουίτα»(2002-06-09 00:00:00.0)
Συμφωνικά "πορτρέτα"(1998-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ