ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
«Ελπίδες» εκφράζει η Ουάσιγκτον

ΘΕΡΜΟΝΤ - ΟΚΙΝΑΟΥΑ.-

Με αμείωτο ρυθμό και ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ, στη θερινή κατοικία των Αμερικανών Προέδρων στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά το εμπάργκο πληροφοριών που έχει τεθεί σε ισχύ από το Λευκό Οίκο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διαρροές έχουν αυξηθεί, συγκλίνοντας στην πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ορισμένες παραχωρήσεις που οι Παλαιστίνιοι, πάλι, φέρονται, κατά τις ισραηλινές και αμερικανικές πηγές, να αρνούνται, προς το παρόν.

Ετοιμος να παραχωρήσει περιορισμένο έλεγχο και να αποδεχτεί κοινή διοίκηση σε ορισμένα τμήματα της Ιερουσαλήμ, εμφανίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν αμερικανικές πηγές και επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός υπουργός Υποθέσεων Διασποράς, Μίκαελ Μέλχιορ, ο Εχούντ Μπάρακ αποδέχτηκε την προοπτική της κοινής διοίκησης, με την προϋπόθεση το Ισραήλ να «διατηρήσει ενισχυμένες διοικητικές εξουσίες με στοιχεία κυριαρχίας» σε περιφερειακές συνοικίες της Ιερής Πόλης. Εντούτοις, και αυτή η παραχώρηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού δε συμπεριλαμβάνει την Παλιά Πόλη και τους Αγίους Τόπους, ούτε, φυσικά, αναφέρεται έστω και διχασμός της κοινοτικής διοίκησης της πόλης.

Την ίδια στιγμή, τις έντονες αντιδράσεις της ισραηλινής αντιπολίτευσης και του ηγέτη του «Λικούντ» Αριέλ Σαρόν προκαλούσαν οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Δικαιοσύνης, Γιοσί Μπεϊλίν, στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ». Ο Μπεϊλίν, χωρίς περιστροφές, υπογράμμιζε «ότι πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει η αυταπάτη περί ενότητας της Ιερουσαλήμ, η οποία ουδέποτε επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Ούτε οι αμερικανικές πηγές, αλλά ούτε ο Ισραηλινός υπουργός ήταν σε θέση να εκτιμήσουν κατά πόσον η νέα ισραηλινή πρόταση γίνεται, έστω και με ενστάσεις, αποδεκτή από την παλαιστινιακή πλευρά, που, αν και έχει τηρήσει σιγήν ιχθύος τα τελευταία 24ωρα, δήλωνε ότι δε συζητά για την ανακήρυξη της ανατολικής Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωνε, χτες, από την Οκινάουα, ότι «έχει ακόμη ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας» και ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους συμμετέχοντες στο Καμπ Ντέιβιντ.

Μέχρις ότου ο Κλίντον επιστρέψει στις ΗΠΑ τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ γίνονται προσπάθειες να αναχωρήσει λίγες ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από την Ιαπωνία, τη σκυτάλη του βασικού μεσολαβητή έχει αναλάβει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Οπως έγινε γνωστό, η Ολμπράιτ είχε, την Πέμπτη, δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τους Γιάσερ Αραφάτ και Εχούντ Μπάρακ, τους οποίους επρόκειτο να συναντήσει και χτες, μετά από τις πολύωρες διαβουλεύσεις που είχε με τους συμβούλους της.

Ενταση σε Ισραήλ και αυτόνομα εδάφη

Οσο συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ, τόσο οξύνεται η ένταση στα μετόπισθεν. Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ διέψευσε, χτες, τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς ότι ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στην περίμετρο των αυτόνομων περιοχών στη Λωρίδα της Γάζα και στη Δυτική Οχθη. Ο Σνεχ δήλωσε σιβυλλικά ότι «απλώς οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε μια αυξημένη επιφυλακή, εξαιτίας της έντασης που μπορεί να προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων».

Παρ' όλα αυτά, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ισραηλινή ηγεσία ανησυχεί βαθύτατα για την εκπαίδευση σε όπλα και αυτόματα που έχει αρχίσει, ήδη, η Παλαιστινιακή Αρχή σε μικρά παιδιά, αλλά και για τα ειδικά προγράμματα μετεκπαίδευσης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την παλαιστινιακή αστυνομία, τα οποία, όπως τόνισε ο Σνεχ, «αφορούν περισσότερο στρατό παρά αστυνομία».

ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Προς μερική άρση του εμπάργκο;

Επιφυλάξεις εκφράζουν Κουβανοί αξιωματούχοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χρειάστηκαν 38 ολόκληρα χρόνια, ώστε η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, στις ΗΠΑ, να κάνουν μία δειλή κίνηση και να προχωρήσουν στην ψήφιση δύο διαφορετικών σχεδίων νόμου που προβλέπουν ότι θα επιτραπεί η πώληση ορισμένων ειδών διατροφής και φαρμάκων στην Κούβα, αμβλύνοντας έτσι το αμερικανικό εμπάργκο που ισχύει από το 1962.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, τα δύο διαφορετικά νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών που υπερψηφίστηκαν, περιλαμβάνουν άρση ως προς την πώληση φαρμάκων και τροφίμων, χαλάρωση κάποιων περιορισμών που ισχύουν για τις μετακινήσεις προς την Κούβα Αμερικανών πολιτών. Επίσης, να επιτραπεί η αύξηση των πτήσεων Τσάρτερ, η απευθείας ταχυδρομική επικοινωνία, οι επιστημονικές και αθλητικές ανταλλαγές, καθώς και η αποστολή χρημάτων. Πάντως, η πρόταση για συνολική άρση του εμπάργκο απορρίφθηκε με ψήφους 241 έναντι 176.

Φυσικά τα δύο νομοσχέδια δεν έχουν άμεση ισχύ, αφού πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα κοινό σχέδιο νόμου, να εγκριθούν από το Κογκρέσο και να επικυρωθούν από τον Πρόεδρο, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι είναι ανοιχτό στις τροποποιήσεις.

Οσο για το αν πραγματικά αλλάζει κάτι στις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι δηλώσεις των Κουβανών αξιωματούχων είναι χαρακτηριστικές καθώς τονίζουν ότι δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίπτωση στις διμερείς σχέσεις. Οσο για τις εμπορικές σχέσεις οι Κουβανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πολύ χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο απορρίπτει παντελώς την πώληση ανάλογων ειδών από την Κούβα προς τις ΗΠΑ και επιτρέπει μόνο το αντίστροφο, επομένως πολύ λίγο μπορεί να βοηθήσει την κουβανική οικονομία.

Αυτό είναι και το κύριο ζήτημα αυτής της «χειρονομίας καλής θέλησης». Οπως έγινε και σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως τη Λιβύη, το Σουδάν, τον Ιράν, η μερική άρση του εμπάργκο γίνεται προς όφελος μόνο της αγροτικής παραγωγής των ΗΠΑ, που υποφέρει από τις μειωμένες εξαγωγές.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πεδία σφοδρών μαχών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σφοδρές μάχες μεταξύ παραστρατιωτικών οργανώσεων της άκρας δεξιάς και των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» -(FARC-EP), ξέσπασαν σε μία περιοχή στη βορειοανατολική Κολομβία, που θεωρείται προπύργιο γαιοκτημόνων που υποστηρίζονται από ένοπλους παραστρατιωτικούς για να «προστατευτεί το εμπόριο της κοκαΐνης». Αποτέλεσμα αυτών των μαχών είναι 21 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον πάστορα της Σάντα Ρίτα, Αλεχάνδρο Μουνέρα, μετά από τη σύγκρουση των ανταρτών με τους παραστρατιωτικούς, βρέθηκαν τα πτώματα 21 ανθρώπων στην περιοχή, 19 παραστρατιωτικών και 2 πολιτών. Ωστόσο, ο Χάιμε Ντιάς, δήμαρχος της γειτονικής κωμόπολης Ιτουάνγο, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radionet ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Σε ανακοίνωση του FARC αναφέρεται ότι οι απώλειες των παραστρατιωτικών είναι τουλάχιστον 32 και επίσης κατέστρεψαν ένα εργαστήριο παραγωγής κοκαΐνης που είχαν οι ακροδεξιοί στην περιοχή. Ενώ, πρόσθεσαν, ότι στη διάρκεια της μάχης έχασαν έναν άνδρα και έξι τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, ο πρόεδρος της χώρας, Αντρές Παστράνα, για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, έκανε τόσο πολύ σκληρές δηλώσεις εναντίον των ανταρτών, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτεί τη στροφή, από τις συνομιλίες στον πόλεμο, δεδομένης της κινητικότητας αλλά και του «ενδιαφέροντος» που έχουν επιδείξει, εκτός των ΗΠΑ, και άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, ο Παστράνα υποστήριξε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στους αντάρτες και προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να καταστρέψει την Κολομβία θα αντιμετωπιστεί με «σιδηρά πυγμή». «Κερδίζουμε αυτόν τον πόλεμο που έχουν κηρύξει εναντίον της Κολομβίας», δήλωσε ο Παστράνα, μιλώντας στην εναρκτήρια σύνοδο του Κογκρέσου της Κολομβίας.

Associated Press

ΣΟΥΗΔΙΑ
Πρωτοφανείς καταιγίδες

Με το φόβο των νέων καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, που προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι, κύλησε το περασμένο εικοσιτετράωρο στην κεντρική Σουηδία, που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τις καταιγίδες. Πολλά ποτάμια υπερχείλισαν, παρασέρνοντας στο πέρασμά τους σπίτια, ενώ για να προλάβουν κατολισθήσεις και υποχωρήσεις των οδοστρωμάτων, οι σουηδικές αρχές έκλεισαν 50 αυτοκινητοδρόμους και άλλες δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες, ενώ ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων ακύρωσε όλα τα δρομολόγιά του μεταξύ του Νόρλαντ και της Στοκχόλμης προς τις νότιες περιοχές και από το Γκέτερμποργκ προς τα δυτικά. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μόνο το τελευταίο 24ωρο, έχουν πέσει 80 χιλιοστά βροχής στα νότια διαμερίσματα της επαρχίας Νόρλαντ και οι αρχές έχουν υποχρεωθεί να εκτρέψουν μεγάλο μέρος των υδάτων, προκειμένου να μην υποχωρήσουν τα υπάρχοντα φράγματα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΤΑ
Εξουδετερώσεις και ανακαλύψεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Συνεχίζεται το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων εκ μέρους της ΕΤΑ και του ανθρωποκυνηγητού εκ μέρους της ισπανικής αστυνομίας, που, τις τελευταίες ημέρες, έχει, ιδιαιτέρως, ενταθεί. Την ανακάλυψη ενός κρησφύγετου της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, στη Βιτόρια, ανακοίνωσε, χτες, η ισπανική αστυνομία, μόλις λίγες ώρες μετά την εξουδετέρωση παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη της Μάλαγα, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Οπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, Χουάν Κοτίνο, ανακοίνωσε ότι σε διαμέρισμα της περιοχής της Βιτόρια ανακαλύφθηκαν 70 κιλά εκρηκτικών, πυροκροτητές, δυναμίτης και άλλα εξαρτήματα κατασκευής μικρών βομβών μεγάλης ισχύος, από αυτές που χρησιμοποιεί η ΕΤΑ. Ο Κοτίνο δεν έδωσε πληροφορίες για το πώς η ισπανική αστυνομία έφθασε σε αυτήν την ανακάλυψη, τόνισε, όμως, ότι τα εκρηκτικά φαίνεται ότι είναι μέρος των κλοπιμαίων, πέρσι το Σεπτέμβρη, από γαλλικό εργοστάσιο στην περιοχή της Βρετάνης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, ειδικοί πυροτεχνουργοί κατάφεραν να εξουδετερώσουν βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, σε δρόμο της παλιάς πόλης της Μάλαγα. Οι αστυνομικές αρχές, που αποδίδουν την απόπειρα στην ΕΤΑ, απέκλεισαν όλο το τετράγωνο μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Είναι η δεύτερη απόπειρα, μετά από την απόπειρα δολοφονίας, πάλι με παγιδευμένο αυτοκίνητο, κατά του αναπληρωτή γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη Μάλαγα, Χοσέ Ασένχο.

Εχουν, ήδη, προηγηθεί σχεδόν καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις. Την περασμένη Τετάρτη, 9 άτομα, κυρίως αστυνομικοί, τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μαδρίτη, το Σάββατο το βράδυ δολοφονήθηκε ένας δημοτικός σύμβουλος στη Μάλαγα, την Κυριακή παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη καταστρέφοντας οδόφραγμα της αστυνομίας στο χωριό Αγκρέντα, στη Βόρεια Ισπανία, τραυματίζοντας ελαφρά ένα άτομο, και την Τετάρτη προκλήθηκαν ελάχιστες υλικές καταστροφές σε μικρό εμπορικό κέντρο της Βιτόρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ