ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανσαμιακό συλλαλητήριο την Τετάρτη

Αποφασισμένος να διεκδικήσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις για την πραγματική αποκατάσταση είναι ο λαός του νησιού

Αποφασισμένος να διεκδικήσει όλα αυτά που του ανήκουν και που χάθηκαν, κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του Ιούλη, που έπληξε τη Σάμο, είναι ο λαός του νησιού που είδε την κυβέρνηση, από τη μια, ανήμπορη να τον προστατέψει και, από την άλλη, χωρίς θέληση να αποκαταστήσει τις ζημιές. Ακόμα και το πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από υπουργούς και υφυπουργούς, που επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα το νησί, δεν πρόσθεσε απολύτως τίποτα στα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση στις 21 Ιούλη και που είχαν χαρακτηριστεί ως μέτρα - κοροϊδία. Ετσι, την Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει πανσαμιακό συλλαλητήριο στο Βαθύ. Ο λαός της Σάμου διεκδικεί άμεσες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η πυρκαγιά.

Σε ανακοίνωση - αγωνιστικό προσκλητήριο της Επιτροπής Αγώνα, τονίζεται προς το σαμιώτικο λαό η ανάγκη να διεκδικήσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε η καταστροφική φωτιά και μέσα από ένα αγωνιστικό - ενωτικό μέτωπο πάλης να διεκδικήσει όλα αυτά που του ανήκουν. Στην ανακοίνωση των φορέων που απαρτίζουν την Επιτροπή Αγώνα - στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, των κτηνοτρόφων - τονίζεται ότι «σύμφωνα με τη θέληση των φορέων της Σάμου, των επιτροπών που δημιουργήθηκαν στα πληγέντα χωριά, καθώς και τις προτάσεις και αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων, καταλήξαμε στις παρακάτω θέσεις και προτάσεις, που ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα του λαού της Σάμου:

Για τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας, ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση. Δεν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, ενώ υπήρχαν ακόμα και συγκεκριμένες επιστημονικές προτάσεις, η οργάνωση της κατάσβεσης ήταν αναποτελεσματική, δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών και υπήρχε απουσία κατασταλτικής υλικοτεχνικής υποδομής, οι πολιτικές της έχουν δημιουργήσει συνθήκες απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής και μείωσης του αγροτικού πληθυσμού, κύρια της νεολαίας».

Οσον αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η Επιτροπή Αγώνα υπογραμμίζει ότι είναι «ασαφή, ανεπαρκή και είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων και το μέγεθος των καταστροφών. Θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, που θα επηρεάσουν την ήδη οριακή οικονομία του νησιού. Δεν παίρνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της Σάμου, που είναι η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του γεωργοκτηνοτροφικού εισοδήματος, ο μικρός κατακερματισμένος κλήρος, το μικρό αγροτικό εισόδημα, η δυσμενής γεωγραφική παραμεθόριος θέση, η μορφολογία του εδάφους, το μεικτό εποχιακό εισόδημα των κατοίκων του νησιού, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να μην είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλο το σαμιώτικο λαό και τη νεολαία να συμμετέχει στο πανσαμιακό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φορέων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου, για να διεκδικήσουμε εξειδικευμένα μέτρα για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Σάμου, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, κάλυψη απωλειών εισοδήματος, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής πυροπροστασίας.

ΙΟΣ
Η Ιος δεν έχει μόνο τουρισμό...

Τη γνωρίζουμε ως τουριστικό νησί - πόλο έλξης κυρίως της νεολαίας, όμως τα προβλήματα των μόνιμων κατοίκων της είναι πολλά και μάλλον αθέατα. Αυτή την πλευρά της Ιου, της καθημερινής δηλαδή ζωής και των προβλημάτων της, γνώρισε, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στο νησί, επικεφαλής κλιμακίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς.

Κατά την περιοδεία του στην Ιο ο ευρωβουλευτής του Κόμματος συναντήθηκε με το δήμαρχο, Γ. Πουσαίο και φορείς του νησιού. Οπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση με τον δήμαρχο, τα προβλήματα είναι πολλά. Καταρχήν υπάρχει έλλειψη νερού, ενώ άμεση είναι η ανάγκη για βιολογικό καθαρισμό τριτοβάθμιας επεξεργασίας όμβριων υδάτων. Πρόβλημα υπάρχει με το οδικό δίκτυο (σχεδόν ανύπαρκτο) και με την αραιή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στο νησί, το οποίο ζητούν οι κάτοικοι και ο δήμαρχος να συνδέεται με Σίκινο, Φολέγανδρο, Ανάφη και Νάξο.

Ακολούθως ο Γ. Θεωνάς συναντήθηκε με τη διοικούσα επιτροπή του Κέντρου Υγείας, το οποίο, παρότι άρτια εξοπλισμένο, πάσχει από μόνιμο προσωπικό. Οπως ενημέρωσαν τα μέλη της Διοίκησης τον ευρωβουλευτή, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους στα αρμόδια υπουργεία για προσωπικό, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Προβλήματα υπάρχουν και στη λειτουργία του τυροκομείου, το οποίο - όπως σημείωσαν τα μέλη του προεδρείου του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού - πρέπει να επεκταθεί ώστε να συγκεντρώνεται περισσότερο γάλα για να καλύπτουν έτσι οι κτηνοτρόφοι τα έξοδά τους. Τέλος, στα βοσκοτόπια δεν υπάρχει περίφραξη, κάτι που θα προστάτευε τα ζώα, ενώ όσοι κτηνοτρόφοι το έχουν επιχειρήσει έχουν να αντιμετωπίσουν τον Δήμο, την Πολεοδομία και το ΙΚΑ.

Κατά την περιοδεία του στο νησί, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ήρθε αντιμέτωπος και με τα προβλήματα των μελισσοκόμων και των εμπόρων, καθώς οι μεν πρώτοι δεν επιδοτούνται για τις τροφές, ενώ οι έμποροι μαστίζονται από την αναδουλιά.

ΜΕΝΙΔΙ
«Οχι» στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αλλοδαπών

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αλλοδαπών και στη συνέχιση λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα δηλώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο και οι μαζικοί φορείς του Μενιδίου.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες περί εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αλλοδαπών, δυναμικότητας 2.000 ατόμων, όπου θα κρατούνται οι παράνομοι αλλοδαποί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απέλασής τους ή να τακτοποιηθούν διοικητικά. Ο υπουργός είχε επισημάνει ότι μία από τις σκέψεις είναι να γίνει στην περιοχή Αμυγδαλέζα του Δήμου Αχαρνών, που όπως ισχυρίστηκε ανήκει στην Αστυνομία.

Ομως, φαίνεται ότι η κατάσταση δεν είναι έτσι. Ο Θ. Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μενιδίου, τόνισε ότι η έκταση, που ανέρχεται στα 2.600 στρέμματα, δεν ανήκει στην Αστυνομία αλλά στο δήμο. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αχαρνών Δ. Παπανίκας σε επιστολή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης επισήμανε ότι η εγκατάσταση της Σχολής Αστυφυλάκων παραμένει αμφισβητούμενη, αφού αποτελεί αυθαίρετη πράξη της χούντας του 1967-'74, για την οποία ο δήμος και οι κάτοικοι των Αχαρνών ουδέποτε είχαν ερωτηθεί.

Ακόμα ο Θ. Τραβασάρος υπογράμμισε ότι την περασμένη Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να φύγουν οι σχολές της Αστυνομίας από εκεί και να δημιουργήσει πάρκο πρασίνου. Αλλωστε, συνέχισε, η περιοχή έχει ήδη επιβαρυνθεί πολύ από τις διάφορες υπερτοπικές χρήσεις, όπως στρατόπεδα, αγωγό φυσικού αερίου, σχολές Αστυνομίας, διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ, σταθμό μετεπιβίβασης κ.ά. Ολα αυτά, τόνισε, μαζί με το σεισμό του περασμένου Σεπτέμβρη έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση στο Μενίδι.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ο χώρος όπου λειτουργούν οι Σχολές Αστυνομίας, σύμφωνα με επισημάνσεις της Επιτροπής Συλλόγων Βορείου Μενιδίου, μετατρέπεται σταδιακά σε φυλακές αφού ήδη έχουν δημιουργηθεί Κρατητήρια Ανηλίκων και Κρατητήρια Αλλοδαπών. Η Επιτροπή ζητά, και αυτή, την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Αστυνομίας και τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, ενώ την αντίθεσή της στη δημιουργία Κέντρου διατυπώνει σε έγγραφό της προς τον υπουργό και η Κοινότητα Θρακομακεδόνων, επισημαίνοντας ότι σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Ολυμπιακού Χωριού θα επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την περιοχή.

ΟΣΕ
Νέα δρομολόγια στην Αχαΐα

Δέκα νέα προαστιακά δρομολόγια στην περιοχή του νομού Αχαΐας μεταξύ Αιγίου, Πατρών και Λάππα, καθιερώνει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) από τις 14.8.2000. Με τα νέα δρομολόγια, θα εκτελούνται συνολικά 22 καθημερινά δρομολόγια εντός και εκτός του νομού Αχαίας. Η δρομολόγηση των προαστιακών αμαξοστοιχιών στην περιοχή της Αχαΐας είναι πιλοτική. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στο τηλεφωνικό κέντρο 52.97.777, στα γραφεία ταξιδίων του ΟΣΕ και στους κατά τόπους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Υπέρ της κλήρωσης επιθεωρητών

Υπέρ της συνέχισης του θεσμού της κλήρωσης των επιθεωρητών τάσσεται η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και όχι του διορισμού τους, καθώς η κλήρωση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, συμβάλλει στην ενίσχυση του αδιάβλητου της επιθεώρησης των δικαστηρίων.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση εκφράζει την αντίθεσή της στη μη πλήρωση μιας θέσης κενής αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου που έμεινε κενή. Η ΕΔΕ στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι την παράλειψη για πλήρωση της κενής θέσης του αντιπροέδρου «τη συνοδεύει η φημολογία ότι εντάσσεται στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για κατάργηση του θεσμού της κλήρωσης για την ανάδειξη των επιθεωρητών και του προϊσταμένου του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης».

Πιστοποιητικά ISO 9002 στον ΟΤΕ

Με διεθνές πιστοποιητικό ποιότητας (EN ISO 9002) λειτουργούν το Τμήμα Συντήρησης και Επισκευών του συγκροτήματος Μεταφορικών Μέσων του ΟΤΕ, καθώς και το Τεχνικό Τμήμα Υποστήριξης Εμπορικής Λειτουργίας Ν. Ιωνίας του ΟΤΕ, μετά την απονομή των πιστοποιητικών από τον ΕΛΟΤ.

Στην πρώτη περίπτωση το πεδίο εφαρμογής του πιστοποιητικού αφορά δραστηριότητες συντήρησης, επισκευών και ελέγχων των τροχοφόρων που εισάγονται στο συνεργείο από τις διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού. Στη δεύτερη, αφορά δραστηριότητες σχετικές με λήψη και άρση βλαβών πελατών, κατασκευές (νέες συνδέσεις, μεταφορές απλών γραμμών, ειδικές συνδέσεις) συντήρηση δικτύου και συντήρηση αστικών ψηφιακών κέντρων Ν. Ιωνίας και Ν. Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ