Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανσαμιακό συλλαλητήριο την Τετάρτη

Αποφασισμένος να διεκδικήσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις για την πραγματική αποκατάσταση είναι ο λαός του νησιού

Αποφασισμένος να διεκδικήσει όλα αυτά που του ανήκουν και που χάθηκαν, κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του Ιούλη, που έπληξε τη Σάμο, είναι ο λαός του νησιού που είδε την κυβέρνηση, από τη μια, ανήμπορη να τον προστατέψει και, από την άλλη, χωρίς θέληση να αποκαταστήσει τις ζημιές. Ακόμα και το πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από υπουργούς και υφυπουργούς, που επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα το νησί, δεν πρόσθεσε απολύτως τίποτα στα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση στις 21 Ιούλη και που είχαν χαρακτηριστεί ως μέτρα - κοροϊδία. Ετσι, την Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει πανσαμιακό συλλαλητήριο στο Βαθύ. Ο λαός της Σάμου διεκδικεί άμεσες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η πυρκαγιά.

Σε ανακοίνωση - αγωνιστικό προσκλητήριο της Επιτροπής Αγώνα, τονίζεται προς το σαμιώτικο λαό η ανάγκη να διεκδικήσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε η καταστροφική φωτιά και μέσα από ένα αγωνιστικό - ενωτικό μέτωπο πάλης να διεκδικήσει όλα αυτά που του ανήκουν. Στην ανακοίνωση των φορέων που απαρτίζουν την Επιτροπή Αγώνα - στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, των κτηνοτρόφων - τονίζεται ότι «σύμφωνα με τη θέληση των φορέων της Σάμου, των επιτροπών που δημιουργήθηκαν στα πληγέντα χωριά, καθώς και τις προτάσεις και αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων, καταλήξαμε στις παρακάτω θέσεις και προτάσεις, που ανταποκρίνονται στα δίκαια αιτήματα του λαού της Σάμου:

Για τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας, ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση. Δεν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, ενώ υπήρχαν ακόμα και συγκεκριμένες επιστημονικές προτάσεις, η οργάνωση της κατάσβεσης ήταν αναποτελεσματική, δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών και υπήρχε απουσία κατασταλτικής υλικοτεχνικής υποδομής, οι πολιτικές της έχουν δημιουργήσει συνθήκες απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής και μείωσης του αγροτικού πληθυσμού, κύρια της νεολαίας».

Οσον αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η Επιτροπή Αγώνα υπογραμμίζει ότι είναι «ασαφή, ανεπαρκή και είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων και το μέγεθος των καταστροφών. Θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, που θα επηρεάσουν την ήδη οριακή οικονομία του νησιού. Δεν παίρνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της Σάμου, που είναι η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του γεωργοκτηνοτροφικού εισοδήματος, ο μικρός κατακερματισμένος κλήρος, το μικρό αγροτικό εισόδημα, η δυσμενής γεωγραφική παραμεθόριος θέση, η μορφολογία του εδάφους, το μεικτό εποχιακό εισόδημα των κατοίκων του νησιού, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να μην είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλο το σαμιώτικο λαό και τη νεολαία να συμμετέχει στο πανσαμιακό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φορέων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου, για να διεκδικήσουμε εξειδικευμένα μέτρα για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Σάμου, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, κάλυψη απωλειών εισοδήματος, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής πυροπροστασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήττεται η αμπελουργία του νησιού (2012-04-27 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο σήμερα στη Σάμο (2000-08-09 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για τις καταστροφές (2000-08-08 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα (2000-08-02 00:00:00.0)
Μέτωπο στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία (1998-02-19 00:00:00.0)
Εχουμε φτάσει σε οριακό σημείο (1996-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ