Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ορόσημα της Λευτεριάς

Στον Κόζιακα, εκεί ψηλά στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, θα χτυπήσει πάλι, αύριο, η καρδιά της Εθνικής Αντίστασης. Οι ασπρομάλληδες σήμερα αγωνιστές και αγωνίστριες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, Επονίτες και Επονίτισσες της εποχής εκείνης, θα σμίξουν με τις νεότερες γενιές των αγωνιστών της δημοκρατίας και της ειρήνης, και θα ακουστεί δροσερή και ζωογόνα μέσα στους απέραντους ελατιάδες η φωνή και το τραγούδι τους: Στ' άρματα, στ' άρματα, εμπρός στον αγώνα/ για τη χιλιάκριβη τη Λευτεριά! Αυτοί που έγραψαν με τα όπλα τους και με το αίμα τους το αθάνατο έπος, που μαζί του μονάχα το μεγάλο Εικοσιένα μπορεί να συγκριθεί, να δώσουν πάλι, μέσα σε μια αγωνιστική ατμόσφαιρα ανάτασης και ενθουσιασμού, το βροντερό και μυριόστομο «παρών» τους. Για να αποδείξουν έτσι, σε όλους εκείνους που προσπαθούν να σβήσουν από τη μνήμη του λαού μας τις ωραιότερες σελίδες της ιστορίας του, πως η Εθνική Αντίσταση ούτε φυλακίζεται, ούτε μπαίνει στο αρχείο.

Και θα είναι εκεί μαζί τους, η γενιά των Λαμπράκηδων και του Πολυτεχνείου, η γενιά του 1-1-4, τα αγόρια και τα κορίτσια της ΚΝΕ, οι νέοι και οι νέες του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου των Απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, κληρονόμοι και συνεχιστές του έργου τους.

Αύριο, λοιπόν, Κυριακή, 6 Αυγούστου, η ΠΕΑΕΑ και όλες οι Οργανώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Αντιστασιακών, πραγματοποιούν τη μεγάλη πανελλαδική εκδήλωση, για να τιμήσουν την 57η επέτειο της ίδρυσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, που είχε για πολύ καιρό την έδρα του εκεί, στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

ΟΕΛΑΣ, δημιούργημα της απόφασης του ελληνικού λαού να αντισταθεί στον ξένο επιδρομέα και να πολεμήσει για τη λευτεριά του, εμφανίστηκε συγκροτημένα, με βάση την ιστορική ιδρυτική του Προκήρυξη, στις 16 Φλεβάρη του 1942. Επειδή, όμως, με την ταχύτατη ανάπτυξή του (με χιλιάδες εθελοντές, που εντάσσονταν καθημερινά στις τάξεις του), δε «χωρούσε» στα πλαίσια των τοπικών Συγκροτημάτων, Αρχηγείων και Υπαρχηγείων, προχώρησε σύντομα στη συγκρότηση του Γενικού Στρατηγείου του, με επιτελική διοίκηση τρία αθάνατα ονόματα της νεότερης Ιστορίας μας: Στέφανος Σαράφης, στρατιωτικός διοικητής, Αρης Βελουχιώτης, Καπετάνιος, και Ανδρέας Τζίμας (Σαμαρινιώτης), αντιπρόσωπος από μέρους του ΕΑΜ.

Και πολέμησαν τότε, ο ΕΛΑΣ και, στη συνέχεια, ο ΔΣΕ, και χτυπήθηκαν στήθος με στήθος με τους φασίστες επιδρομείς και τους νεοφασίστες Αγγλο-Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, και έστησαν ορόσημα της Λευτεριάς, μετερίζια ηρωισμού και αντρειοσύνης, σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, στη στεριά και στις θάλασσες της πατρίδας μας: Ολυμπος, Γκιώνα, Αγραφα, Γράμμος και Βίτσι και Ταΰγετος και Ψηλορείτης και Μουργκάνα. Βουνά καθαγιασμένα με το αίμα τους και την απόφασή τους να πεθάνουν όρθιοι και ελεύθεροι, παρά να ζουν γονατιστοί.

Αύριο, λοιπόν, εκεί ψηλά στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης θα αποδείξουν για μια ακόμα φορά, πως «όσο έχουν χέρι και φωνή κι ανάμεσα μες στα στήθια/ το έργο της το αθάνατο θα γράφουν, θα φωνάζουν». Αψηφώντας αρρώστιες και γεράματα, θα παλεύουν πάντα στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους πρωτοπόρους του λαϊκού κινήματος. Με μπροστάρη και οδηγό το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, θα υπερασπίζονται την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας τους και τα κυριαρχικά δικαιώματα αυτού «του καλού κι αγαπημένου λαού, του πάντοτε ευκολόπιστου και πάντα προδομένου».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ