Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΣ - ΠΟΕΔΗΝ
Βρίσκουν θετικούς τους ανθυγιεινούς άξονες

Προσέρχονται και στο διάλογο

Την προσέλευσή τους στο διάλογο για τη διαβόητη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» ανακοίνωσαν χτες οι ηγεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Μια βδομάδα μετά την παρουσίαση των αξόνων, ο μεν ΠΙΣ βρίσκει θετικές ρυθμίσεις, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει ότι συμφωνεί με τους άξονες παρότι οδηγούν στη διάλυση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας, με ταυτόχρονη εκχώρηση βασικών τομέων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πρώτα ανακοίνωση μετά η συνεδρίαση

Ο ΠΙΣ με την ανακοίνωσή του θύμισε την πρακτική της κυβέρνησης που ανακοίνωσε τους άξονες, κάλεσε σε προσχηματικό διάλογο, ενώ ο υπουργός διαμηνύει ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει ο κόσμος να έρθει πάνω - κάτω.

Ετσι λοιπόν και ο ΠΙΣ έστειλε πρώτα την ανακοίνωση, ενώ χτες το απόγευμα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιό του με θέμα τους άξονες της μεταρρύθμισης. Ο ΠΙΣ εμφανίζεται ιδιαίτερα κολακευμένος για την αναγνώριση - στα λόγια ακόμα - του θεσμικού ρόλου του και θεωρεί ουσιαστικής σημασίας το γεγονός ότι ο υπουργός παραδέχτηκε δημοσίως την αποτυχία του ΕΣΥ.

Κατά τον ΠΙΣ «το πρόβλημα της χρηματοδότητης παραμένει ασαφές» και ζητά να αντιμετωπιστεί με ξεκάθαρο και ικανοποιητικό τρόπο, τη στιγμή που στους άξονες φαίνεται καθαρά ότι θα στηριχτεί κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εξοικονόμηση πόρων από τις περικοπές και τη σύνθλιψη των μονάδων. Επίσης επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα αφήνουν μετέωρους χιλιάδες γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων και ελευθεροεπαγγελματίες της μαχόμενης ιατρικής.

Τέλος, ο ΠΙΣ διαπιστώνει ότι τα μέτρα δίνουν ιδιαίτερα μεγάλο μέρος στην αποδοτικότητα του συστήματος υγείας και πολύ λιγότερο στην ισότητα της πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτό.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ με την ανακοίνωσή της ούτε λίγο ούτε πολύ «μαλώνει» την κυβέρνηση που δεν εφάρμοσε το νόμο 2519/97, καθώς σε αυτό το νόμο περιέχεται μεγάλο «μέρος της μεταρρύθμισης και σε ποσοστό 60%».

Οι μόνες συγκεκριμένες «κριτικές» που περιέχει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ είναι ότι «στον άξονα ανθρώπινο δυναμικό, το σύστημα στηρίζεται στους 8.000 γιατρούς και όχι στους 70.000 εργαζόμενους» (!) και ότι «η λογική της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση με πόρους που θα προκύψουν αποκλειστικά από την περιστολή της σπατάλης... θυμίζει την τακτική να τοποθετείται το κάρο μπροστά από το άλογο» (!!)

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει στην κυριολεξία «γαργάρα» το γεγονός ότι με τη συγκρότηση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) τα «νοσοκομεία παύουν να αποτελούν νομικά πρόσωπα» -όπως αναφέρεται στους άξονες- παρότι παλιότερα διακήρυττε ότι η αλλαγή του καθεστώτος των νοσοκομείων αποτελεί «αιτία πολέμου». Τώρα σιωπά, «καταπίνοντας» στην κυριολεξία τη σύσταση από τα ΠεΣΥ Ανωνύμων Εταιριών με σκοπό τη διαχείριση των προμηθειών ή Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών για την «ανάπτυξη και συντήρηση κτιριακών υποδομών».

Κι ύστερα απ' όλα αυτά η ΠΟΕΔΗΝ δεν παραλείπει να διακηρύξει ότι θα «εξακολουθήσει αγωνιστικά να διεκδικεί την αναγκαία αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ