Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΔΚΝΑ
Εγκαλεί κυβέρνηση και νομαρχία για τα σκουπίδια

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), με χτεσινή του ανακοίνωση, τονίζει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να χωροθετηθούν νέοι χώροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Ταυτόχρονα, εγκαλεί για το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει η όλη υπόθεση, τόσο την κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και τη Νομαρχία της Ανατολικής Αττικής, καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο ΕΣΔΚΝΑ, συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής - παρότι έληξε η νέα προθεσμία που είχε θέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και που, όπως είναι γνωστό, ήταν η 31η Ιούλη - για τη χωροθέτηση μίας τουλάχιστον εγκατάστασης στερεών αποβλήτων (μονάδα ανακύκλωσης και μονάδα υγειονομικής ταφής) στην περιοχή δυναμικότητας περί τους 100 τόνους απορριμμάτων την ημέρα. «Αντίθετα - επισημαίνει - διαβάσαμε στον Τύπο αόριστα επιχειρήματα της νομαρχίας Ανατ. Αττικής για τα διαδικαστικά θέματα, που απλώς φαίνονται προφάσεις για να παρέλκει ο διάλογος και να παραμένει ανοιχτό το πρόβλημα ως το "απώτερο μέλλον". Στο μεταξύ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές θα θέτουν σε κίνδυνο και θα υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την υγεία όλων των κατοίκων της Αττικής».

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι ο ΕΣΔΚΝΑ στη συνέχεια εγκαλεί και την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, τονίζει: «Είναι καιρός να αναλάβουν ΟΛΟΙ τις ευθύνες τους. Η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων, αντιμετωπίζοντας την Αττική ως ενιαία περιφέρεια. Νομιμοποιείται να το πράξει και πολιτικά, νομικά και κυρίως ηθικά».

Η στάση, βέβαια, αυτή του ΕΣΔΚΝΑ είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς με κύρια ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ ο σχεδιασμός του Συνδέσμου - ο οποίος εκκρεμεί από το 1984! - έχει ουσιαστικά τιναχτεί στον αέρα. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΣΚΔΝΑ αντιμετωπίζοντας την Αττική ως ενιαία περιφέρεια - όπως τονίζει και στην ανακοίνωση - είχε προτείνει τη χωροθέτηση τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στις τρεις διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες. Αντί όλων αυτών, όμως, όλα τα απορρίμματα της Αττικής οδεύουν στα Ανω Λιόσια, με αποτέλεσμα, εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, ο ΧΥΤΑ της περιοχής να κινδυνεύει να εξαντληθεί το καλοκαίρι του 2004!

Το πρόβλημα, επομένως, είναι πολύ σοβαρό και δε λύνεται ούτε με «τελεσίγραφα» του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τις νομαρχίες, ούτε με δηλώσεις και ακατάσχετες εξαγγελίες ή ευχολόγια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ