ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Της φαίνεται λίγο το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Ζητεί επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας

Η εργατική αντεπίθεση πρέπει να σαρώσει τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που από τη θέση που τους έχει ανατεθεί στο αστικό πολιτικό σύστημα στηρίζουν την επίθεση σε βάρος του λαού
Η εργατική αντεπίθεση πρέπει να σαρώσει τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που από τη θέση που τους έχει ανατεθεί στο αστικό πολιτικό σύστημα στηρίζουν την επίθεση σε βάρος του λαού
Επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» ζητά η ΝΔ, θεωρώντας δεδομένη και αναπόφευκτη την υλοποίηση του πακέτου των μέτρων που συναποφάσισε η κυβέρνηση με ΕΕ και ΔΝΤ.

Ανεξάρτητα από το αν τελικά θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, το βέβαιο είναι ότι βάζει και θα συνεχίσει να βάζει γερές πλάτες για να υλοποιηθεί και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντ. Σαμαράς, στη δήλωση που έκανε μετά την εξαγγελία του πακέτου, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε κριτική στα μέτρα που ισοπεδώνουν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, εξαντλώντας την άσφαιρη κριτική στους χειρισμούς και στην αποτελεσματική ή μη διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το «διά ταύτα» της δήλωσης του προέδρου της ΝΔ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο πακέτο των μέτρων. «Σήμερα μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγκενη μια ώρα αρχύτερα», τόνισε.

Προσπερνώντας την ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πλειοδότησε για επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Αποφάνθηκε ότι στις κυβερνητικές εξαγγελίες «δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας», ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», ότι «δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα που θα τόνωναν τις αγορές, θα περιόριζαν τα λουκέτα, θα συγκρατούσαν την ανεργία», καθώς επίσης «δεν υπάρχει καν προοπτική αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου».

Ολα αυτά τα φιλομονοπωλιακά μέτρα τα παρουσίασε ως το μόνο δρόμο της ελπίδας, καθώς, όπως είπε, «θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει σύντομα το πρόβλημα του υπερδανεισμού της με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να βγει από τη "μέγκενη" το ταχύτερο». Επιπλέον, αποδεχόμενος πλήρως τον πυρήνα των μέτρων, ο Αντ. Σαμαράς είπε: «Διαφώνησα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν μπορούσε ακόμα να αποφευχθεί».

Τα φραστικά βέλη που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης έχουν ως προφανή στόχο να «διασώσουν» το κόμμα του από τη λαϊκή οργή και ταυτόχρονα να πουλήσουν ψεύτικες ελπίδες περί του επόμενου «Μεσσία». «Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλό προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης», διαπίστωσε δημαγωγικά ο πρόεδρος της ΝΔ, εξαντλώντας την όποια κριτική της στην αδυναμία και στην ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα αντιλαϊκά μέτρα.

Μέχρι αργά χτες η Ρηγίλλης απέφευγε να αποσαφηνίσει τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, προφασιζόμενη ότι τάχα δε γνώριζε τις διατάξεις του. Ηδη όμως κορυφαία στελέχη της ΝΔ τάσσονται υπέρ της υπερψήφισης και σε αυτή τη γραμμή κινείται και ο πρόεδρος της ΝΔ. Είτε όμως το ψηφίσει «επί της αρχής» και καταψηφίσει ορισμένα άρθρα, όπως φαίνεται να καταλήγει, είτε οχυρωθεί πίσω από κάποια προσχήματα, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι παραμένει ταξικά συστρατευμένη στον πόλεμο κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΛΑ.Ο.Σ.
Θρασύτατη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα

Σαν απλά «αντιπυρετικά» χαρακτηρίζει τα βάρβαρα αντιλαϊκά κι αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης ο ΛΑ.Ο.Σ., εγκρίνοντας εκ των προτέρων ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν αρκείται πλέον στο να υπερασπίζεται ψυχή τε και σώματι την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά προχωρά και στην πλήρη αθώωση εκείνων που την εφάρμοσαν και εκείνων για τους οποίους εφαρμόστηκε. Οπως είχε το θράσος να δηλώσει ο εκπρόσωπός του «οι εργαζόμενοι καλούνται να αντέξουν στο σοκ που τους επιφύλαξαν οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, υποχωρώντας συστηματικά στους εκφοβισμούς - εκβιασμούς της Αριστεράς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη στον ΡΙΑΛ: «Οι ακραίες αντιδράσεις βλάπτουν. Θα 'πρεπε μήπως να δώσουμε συγχαρητήρια στην Αριστερά που στέρησε θέσεις εργασίας από τους Ελληνες εργαζομένους και συνάλλαγμα απ' τη χώρα, την ώρα που το έχουμε περισσότερο ανάγκη, στέλνοντας - με την ανεύθυνη στάση της να κλείσει το λιμάνι - το θιγόμενο τουριστικό πρακτορείο στα τουρκικά λιμάνια αντί των ελληνικών;».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσε να χειροκροτήσει πρόταση για μείωση κατά το ήμισυ των μισθών των βουλευτών, εντάσσοντας όμως αυτήν την πρόταση στην προσπάθεια να εκπέμψει το αστικό πολιτικό σύστημα μήνυμα στο λαό να υπομείνει αδιαμαρτύρητα τα μέτρα. Οπως είπε: «Για να δώσουμε στο λαό το κίνητρο ότι και οι βουλευτές υποφέρουν και δέχονται κι αυτοί την αλλοίωση του επιπέδου ζωής τους».

Τα κελεύσματα υποταγής έδωσαν και πήραν χτες απ' τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. που σταθερά βάζει πλάτη στο να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική. Στον ΑΝΤ1 δήλωσε «το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να ομονοήσει και να σταθεί σαν γροθιά χωρίς διχαστικά φαινόμενα που μόνο κακό προξενούν».

ΣΕΒ
Χαιρετίζει τις σαρωτικές ανατροπές

Απόλυτη υποταγή του λαϊκού κινήματος στα βάρβαρα μέτρα απαιτούν οι μεγαλοβιομήχανοι με ανακοίνωση του ΣΕΒ, απευθύνοντας προειδοποίηση και προς την κυβέρνηση, για την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, ενώ τα αντιμετωπίζουν ως «προοίμιο» γι' αυτό που θα ακολουθήσει! Οι μεγαλοβιομήχανοι μιλούν για «πακέτο» μέτρων που «ανταποκρίνεται, κατ' αρχήν, σε μια αδήριτη δημοσιονομική αναγκαιότητα» και προσθέτουν με νόημα ότι αυτό το πακέτο «δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να αποτελέσει αντικείμενο ούτε κομματικής ούτε συντεχνιακής κριτικής».

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι οι λαϊκές αντιδράσεις θα κλιμακωθούν, λένε ότι «η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα κριθεί διαχρονικά και από τον τρόπο εφαρμογής τους», εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στις διαρθρωτικές ανατροπές, «που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη που θα διασφαλίσει το μέλλον μας». Αναφερόμενος, τέλος, στα ψίχουλα που καλούνται να καταβάλλουν τα μέλη του, μέσω της έκτακτης εισφοράς - κοροϊδία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ ισχυρίζεται ότι «στέλνει το λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος συστήνει στην κυβέρνηση να «συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ζητήσει βοήθεια όχι μόνο από τον περιβόητο μηχανισμό στήριξης, αλλά και από τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς και της παραγωγής».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ»
Υπόμνημα Δούκα στην εξεταστική

To περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή εμπλέκει στην υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ Π. Δούκας με υπόμνημα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Ο Π. Δούκας, στο γραπτό του υπόμνημα, αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2004 του τηλεφώνησε η διευθυντής - τότε - του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου και του ζήτησε να εξετάσει κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων σχετικά με την κυριότητα των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστονίδα, την οποία η Μονή Βατοπεδίου θεωρεί ότι της ανήκει επικαλούμενη διάφορα βυζαντινά χρυσόβουλα. Σπεύδει όμως να διευκρινίσει ότι δεν εξέλαβε αυτό το τηλεφώνημα ως παρέμβαση υπέρ της Μονής Βατοπεδίου, αλλά ως ενδιαφέρον για τη μη καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου.

Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Π. Δούκας υποστήριξε ότι ο ίδιος θυσιάστηκε ως «εύκολη Ιφιγένεια» από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ εξαιτίας του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου «για να μην πέσουν οι προβολείς σε άλλους πιο κομματικά προνομιούχους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ