ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Ο στρατός συνεχίζει τη βάρβαρη καταστολή

Η ηγεσία της αντιπολίτευσης αποφάσισε να παραδοθεί

Από τις συγκρούσεις με το στρατό στην Μπανγκόκ
Από τις συγκρούσεις με το στρατό στην Μπανγκόκ
ΜΠΑΝΓΚΟΚ._

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ, με την πόλη να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μαζί με ακόμα 22 επαρχίες. Χθες το πρωί ο στρατός της χώρας πραγματοποίησε νέα επιχείρηση εναντίον των διαδηλωτών, ξεκινώντας με προειδοποιητικές βολές και προειδοποιήσεις προς τους συγκεντρωμένους να εγκαταλείψουν τους δρόμους της Ταϊλάνδης, με αποτέλεσμα στα επεισόδια να χάσουν τη ζωή τους ακόμα έξι άνθρωποι, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 40, μεταξύ των οποίων και ένας Ιταλός δημοσιογράφος.

Η ηγεσία των «Κόκκινων Πουκάμισων», αποφάσισε να παραδοθεί, με στόχο «να αποφευχθεί η αιματοχυσία», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός τον οποίο και υποστηρίζει η αντιπολίτευση, Τακσίν Σιναουάτρα εξέφρασε φόβους ότι η βίαιη καταστολή ενδέχεται να οδηγήσει σε ανταρτοπόλεμο.

Τουλάχιστον 20 κτίρια της Μπανγκόκ, μεταξύ των οποίων εμπορικά κέντρα, τράπεζες και τηλεοπτικοί σταθμοί παραδόθηκαν στις φλόγες, λόγω των ταραχών που ακολούθησαν τη βίαιη επέμβαση του στρατού, που πλέον έχει την άδεια να πυροβολεί όποιον θεωρεί ότι προτίθεται να «προχωρήσει σε βανδαλισμούς».

Παρά δε την παράδοση μελών της ηγεσίας της αντιπολίτευσης, που καθοδηγούσε τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση δηλώνει ότι ακόμα δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας όπου παραμένουν διαδηλωτές, τους οποίους ο στρατός θα επιχειρήσει να ελέγξει με την απαγόρευση κυκλοφορίας, χαρακτηρίζοντας τη νύχτα «κρίσιμη».

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Αμπχισίτ Βετζατζίβα, δήλωσε έτοιμος να παρουσιάσει προτάσεις για «εθνική συμφιλίωση», προκειμένου να καταστεί δυνατό σε συνεργασία με την αντιπολίτευση να επανέλθει η τάξη στην χώρα.

Οι διαδηλώσεις των «Κόκκινων Πουκάμισων» ξεκίνησαν δύο μήνες πριν, με στόχο την παραίτηση του πρωθυπουργού, τον οποίο θεωρούν συνεχιστή του πραξικοπήματος, κατηγορώντας τον για επικράτηση με άνομα μέσα και τη διεξαγωγή εκλογών, ζητώντας την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Τ. Σιναουάτρα, που επίσης κατηγορείται για σκάνδαλα διαφθοράς και καταχρήσεων. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και λόγω της έλλειψης οργανωμένου λαϊκού κινήματος, είναι με τα «Κόκκινα Πουκάμισα», παρόλο που κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Εργατικές και φοιτητικές διαδηλώσεις

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.--

Το Πουέρτο Ρίκο παρέλυσε εκ νέου από τη γενική απεργία, τη δεύτερη από το Νοέμβρη ενάντια στα σχέδια του κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο να προχωρήσει σε δρακόντειες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σε μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, και περικοπές που ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια δολάρια στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικά στα Πανεπιστήμια.

Αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας επίκεντρο των μεγάλων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Σαν Χουάν ήταν το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο στο Ρίο Πιέδρας που τελεί υπό κατάληψη από τους φοιτητές από την 22η Απρίλη, την επομένη δηλαδή της εξαγγελίας του Φορτούνιο για νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος από 45% σε 12% μέσα στη διετία. Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, επιπλέον 10%, στον προϋπολογισμό του έτους. Οι καταλήψεις των φοιτητών έχουν επεκταθεί και σε άλλα Πανεπιστήμια καθώς η περικοπή 100 εκατομμυρίων από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση σημαίνει την κατάργηση υποτροφιών για φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Η γενική απεργία, όπου εργάτες και φοιτητές συντονίζουν τον αγώνα τους έρχεται ως απάντηση στο σύνολο των μέτρων λιτότητας και αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης Φορτούνιο που έχει συμβάλλει στη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων ενώ ετοιμάζεται νέος κύκλος διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων από το Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που έχουν εξαγγελθεί τα «μέτρα έκτακτης ανάγκης» το περασμένο φθινόπωρο, τον Οκτώβριο απολύθηκαν 17.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ άλλοι χίλιοι είχαν χάσει τη δουλειά τους λίγο πριν και αναμένεται ότι για να εξοικονομηθούν πόροι, το νούμερο θα εκτιναχθεί σε 60.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

XAΓΗ.-- Η έφοδος των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτι της συζύγου του Σερβοβόσνιου ε.α. στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς στο Βελιγράδι τον περασμένο Φλεβάρη είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 18 στρατιωτικών ημερολογίων (συνόλου 3.500 χειρόγραφων σελίδων), που θα μπορούσαν, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση εκπροσώπων των εισαγγελέων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, να χρησιμοποιηθούν σαν «ενοχοποιητικά στοιχεία» και κατά της τωρινής δίκης του Ράντοβαν Κάρατζιτς (πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας) και του ε.α. στρατηγού Μλάντιτς, εάν και εφόσον συλληφθεί και δικαστεί.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία βρίσκονται συνδικαλιστές εργαζομένων στις μεταφορές και στα λιμάνια της Ν. Αφρικής, που απεργούν εδώ και 10 μέρες απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις 15%. Οι συνδικαλιστές στο διαπραγματευτικό τραπέζι κατέβασαν τις απαιτήσεις για μισθολογικές αυξήσεις στο 13%, ενώ οι εργοδότες επιμένουν στο 11%.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πέντε άνδρες με μαχαίρια εισέβαλαν σε κοιτώνες κινεζικού κολεγίου τραυματίζοντας τουλάχιστον εννιά φοιτητές. Νωρίτερα είχαν τραυματιστεί με τον ίδιο τρόπο ακόμα τέσσερις φοιτητές, με τους δράστες να φέρονται να είναι κάτοικοι των χωριών γύρω από την πόλη Χαϊκού, όπου βρίσκεται το κολέγιο, χωρίς να δίνονται άλλες πληροφορίες.

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον 2 ακόμα άνθρωποι εκτός του πληρώματος βρίσκονταν εντός του πιλοτηρίου στο αεροπλάνο του Πολωνού Προέδρου Λεχ Καζίνσκι, που συνετρίβη στις 10 Απρίλη κοντά στο Σμολένσκ της δυτικής Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, ανακοίνωσε χτες η Διακρατική Επιτροπή Ερευνας. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων «UNIAN», στο πιλοτήριο βρίσκονταν ο Πολωνός διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί. Το ρωσικό πρακτορείο «Ιταρ Τας», πάντως, μετέδωσε πως η πόρτα του πιλοτηρίου ήταν ανοικτή κατά τη διάρκεια της μοιραίας προσγείωσης.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η κυβέρνηση αποφάσισε να επανεξετάσει το καθεστώς εργασίας των νοσηλευτών - αναισθησιολόγων, μετά τη διαμαρτυρία τους την Τρίτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αρθεί προηγούμενη πρόβλεψη που επέτρεπε και σε μη εξειδικευμένους, στο αντικείμενο, νοσηλευτές να εκτελούν το συγκεκριμένο έργο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Απεργία πείνας άρχισε ο Ιρανός σκηνοθέτης, βραβευμένος σε διεθνή φεστιβάλ, Τζαφάρ Πανάχι, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του, αλλά και για την ίδια την κράτηση, από τον περασμένο Μάρτη, με την κατηγορία της υποκίνησης αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων πέρυσι τον Ιούνη. Ο Πανάχι ζητά πρόσβαση σε δικηγόρο και να δει την οικογένειά του.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε από την έκρηξη εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικού έχει εισέλθει σε ισχυρό ρεύμα που κινείται γύρω από τη νότια πλευρά της Φλόριντα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χτες οι παραγωγοί γάλακτος από διάφορες περιοχές και επαρχίες της Κολομβίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης του Προέδρου Ουρίμπε να εντάξει το γεωργικό αυτό κλάδο στους όρους της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την ΕΕ, καθώς θεωρούν ότι η ένταξή τους θα έχει ολέθριες συνέπειες αφού οι χώρες της Ευρώπης έχουν εξαιρετικά ανεπτυγμένη βιομηχανική παραγωγή, συνεπώς και πολύ μικρότερο κόστος.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Τεταμένη η κατάσταση

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 70 τραυματίστηκαν κυρίως από σφαίρες, πέτρες και κτυπήματα από ρόπαλα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν χτες στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του νότιου Κιργιστάν. Περίπου 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν έφοδο σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από Ουζμπέκους και απαίτησαν τη σύλληψη του Καντιρτζάν Μπατίροφ, κατηγορώντας τον για τη δημιουργία ουζμπεκικής κοινότητας αλλά και πως έδωσε εντολή να καούν σπίτια που άνηκαν σε συγγενείς του ανατραπέντα Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ.

Σύμφωνα με την «προσωρινή» κυβέρνηση οι εισβολείς ήταν υποστηρικτές του Μπακίγεφ. Η επικεφαλής της «προσωρινής» κυβέρνησης Ρόζα Οτουμπάγεβα κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Τζαλαλαμπάντ και στις γειτονικές περιοχές.

Αργότερα έγινε γνωστό πως η Οτουμπάγεβα διορίστηκε «προσωρινή» Πρόεδρος της χώρας για μια περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011, ακυρώνοντας ταυτόχρονα τις προαναγγελθείσες προεδρικές εκλογές για τον Οκτώβρη. Ωστόσο, σημειώνεται πως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου, όταν οι κάτοικοι του Κιργιστάν θα κληθούν να ψηφίσουν και για το νέο Σύνταγμα της χώρας.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σηκώνει τους τόνους κατά της ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Ευθείες βολές για ανάμειξη της ΛΔ Κορέας στο πολύνεκρο ναυάγιο του νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους Τσεονάν στα τέλη Μάρτη έριξε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Γιου Μιουνγκ Χουάν. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «στοιχεία» πως η ισχυρή υποθαλάσσια έκρηξη οφείλεται σε τορπίλη από τη ΛΔ Κορέας, που έκοψε στα δύο και βύθισε το νοτιοκορεατικό πολεμικό σκάφος.

Η εφημερίδα «Dong-a Ilbo» έγραψε ότι χρησιμοποιήθηκε τορπίλη 85 τόνων ενώ οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», επικαλούμενοι Αμερικανό ανώνυμο αξιωματούχο, έγραψαν πως η τορπίλη «είναι πολύ πιθανό να είναι τύπου Yu 3G, κινεζικής κατασκευής της δεκαετίας του '80, που η Β. Κορέα έχει εισαγάγει»....

Επίσης χτες, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Λι Μιουνγκ Μπακ, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα, σε μία προσπάθεια να προσφύγει κατά της ΛΔ Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας νέες, αυστηρότερες κυρώσεις...

Συνάμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τη ΛΔ Κορέας «να σταματήσει αμέσως προβοκατόρικες ενέργειες και ενέργειες επιθετικότητας που αποσταθεροποιούν την περιοχή προκειμένου να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα».

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΔ Κορέας αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στο ναυάγιο του Τσεονάν. Ο αντιπρόεδρος της βορειοκορεατικής Βουλής είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα σε κρατικό ραδιοσταθμό ότι «είναι παράλογη οποιαδήποτε απόπειρα διασύνδεσης» της Πιονγιάνγκ με αυτή την υπόθεση. Τέλος, ηγετικά στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Ν. Κορέα κατηγορούν την κυβέρνηση πως δεν έχει ουσιαστικά «βαριά ενοχοποιητικά» στοιχεία κατά της Πιονγιάνγκ και πως επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ναυάγιο για μικροπολιτικούς λόγους ενόψει και των τοπικών εκλογών της 2ης του Ιούνη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ